Ukrainan konflikti/sota

Voi hyvin olla näin. Voi myös olla olematta.

Itseä on pidempään jo häirinnyt lisääntyneet vierailut eri valtioiden välillä, ja nimenomaan tähän sotaan liittyen. Orban paineli alkuun pitkin maailmaa, sitten Xi taisi käydä kääntyilemässä euroopassakin. Intia on käynyt jopa Ukrainassa lähiaikoina. Jenkit on käynyt myös Kiinassa juuri viikon sisällä, taitaa siellä olla tälläkin hetkellä jotain neuvottelijoita paikalla.

Jenkkien vaalit painaa päälle - jos Ukrainan aseapu lähtisi alta, olisi Ukraina pahoissa vaikeuksissa.

Ja jos tähän vielä lisää sen Kurskin alueen haltuunoton, niin tämänkin voi laskea Ukrainalle neuvotteluasemien paranteluksi.

Kai se tulitauko tmsp tulee niin puskista taas, ettei sitä osaa etukäteen tietää.

Noh, tuo oli vain lätinää, todellisuus voi olla täysin toinen.
Ja mieti sitä, että Putin on parhaillaan Mongoliassa. Kohta mongolialaiset panssariarmeijakunnat jyräävät Ukrainan! (tai sitten ei...)

Jotenkin minun on hirveän vaikea ymmärtää tätä aivan jatkuvaa pessimismiä, tilannehan on Ukrainan kannalta parempi kuin se on ollut koko sodan aikana!
 
TV:n iltauutisissa esiintyi Putinin kaksoisolento Mongoliassa. Se vanha pyöreäposkinen versio, joka halailee ihmisiä. Hänestä ei ole pidätysmääräystä.
Totta, Mongolia voi aina vedota siihen, että kaksoisolentoa ei ole etsintäkuulutettu.

Tämä on se sosiaalisempi Putin, joka mm. ajeli Mersulla Kertshin sillalla. Erikoista, että oikea Putin uskaltaa lähettää valtiovierailulle kopion!
 
Suomen venäjän suurlähettiläs Antti Helanterällä lienee jonkinlainen näkemys ryssälän tilasta ja mielenmaisemasta. Hän arvioi, ettei sodasta ja pakotteista huolimatta ryssä ole edes epämukavuusalueellaan, ja sodan voi halutessaan sulkea pois silmistään. Yhteiskunnallisen vakauden peruspalikat ovat kunnossa.

Sodan Ukrainassa hän uskoo jatkuvan vielä pitkään, mahdollisesti välillä kiihtyvänä asemasotana. Kestävä ratkaisu ennemminkin loitontuu. Suomenmaa

Suurlähettiläs pessimistisenä: Venäjä katsoo Suomea eri tavalla kuin muita länsimaita
Venäjän sisäinen kehitys ei anna toivoa paremmasta, Antti Helanterä arvioi


1725386165424.webp
Antti Helanterä on toiminut Suomen Venäjän suurlähettiläänä Moskovassa 1. syyskuuta 2020 alkaen.

Suomi saa oman osansa Venäjän haukuista. Suomea syytetään kavalaksi kuten muitakin läntisiä maita, Suomen Venäjän suurlähettiläs Antti Helanterä sanoo. Silti Suomi on eri asemassa kuin verrokkinsa.

Helanterä puhui tiistaina Paasikivi-seuran kokouksessa Postitalossa Helsingissä. Hän käsitteli UKK-luennossaan Venäjän kehitystä. Lähetyksen luennosta voit katsoa tästä linkistä.

Vaikka Suomen suhteet Venäjään nyt ovat samalla tasolla kuin muidenkin EU- ja Nato-maiden pääosin, on merkillepantavaa, että pudotus suhteiden tasossa on kaikkein kovin juuri Pohjoismaa Suomen kohdalla.

– Venäjä on katsonut kahdenvälisiä suhteitamme niin, että on ollut tunnelmavalaistus, jossa Venäjä on ottanut kunnian itselleen suhteellisen toimivasta naapuruussuhteesta. Ja heillä on mielessään ajatusrakennelma, että kun Suomea kohdellaan hyvin, tästä syntyy lojaalisuusolettama, Helanterä sanoittaa.

Suomi ei kuitenkaan ole sitoutunut missään vaiheessa lojaaliuteen Venäjää kohtaan, suurlähettiläs muistuttaa. Silti Venäjä katsoo, että nyt on toimittu kavalasti liittymällä Natoon. Tässä on vahvasti tunteellinen elementti.

– On siksi haluttu kurmoottaa Suomea kovemmin kuin muita.

Suurlähettiläs kertoo esimerkin päättyneeltä kesältä.

– Tuli Karjalan korkeimman oikeuden tuomio, että Suomi on syyllistynyt kansanmurhaan (jatkosodan aikana Itä-Karjalassa). Vasta nyt ensimmäistä kertaa tuli lähetystön eteen nuorisojoukko osoittamaan mieltään Suomea vastaan. Pieni tökkiminen ja kiusanteko on lisääntynyt viime kuukausina.

– Teen siitä sen johtopäätöksen, että pohjaa ei vielä ole nähty kahdenvälisissä suhteissa, Helanterä toteaa.

Kun Suomi liittyi Natoon, Venäjä ei heti reagoinut. Viesti oli, että Suomi ja Ruotsi saavat tehdä näin suvereeneina valtioina. Ukrainalla tätä oikeutta ei toki ollut, Helanterä muistuttaa.

– Venäjä sanoi, että tarkkailevat meitä, että mitä konkreettisesti jatkossa on Suomen alueella. Se tulee määrittelemään sen, miten Venäjä reagoi. Enemmän vastatoimet alkoivat näkyä loppukesästä 2023. Venäjä teki kovan liikkeen sulkemalla Suomen Pietarin pääkonsulaatin.

Venäjä on sanonut mitoittavansa ja suunnittelevansa toimensa sen mukaan, mitä se odottaa itseensä kohdistuvan Suomen alueelta, suurlähettiläs muistuttaa.

Tämän kanssa yhtä aikaa on hänen mukaansa ongelma, että Suomi ei pääse vaikuttamaan siihen, miten Venäjä näkee Suomen oman ajattelunsa pohjalta.

Suurlähettiläs kertoo olevansa pessimistinen sen suhteen, miten hän uskoo Venäjän kehittyvän. Presidentti Vladimir Putinin aikana eli 2000-luvun aikana muutos maassa on ollut todella suuri.

Hän vertaa 1990-lukuun.

Nyt Venäjä sotii Ukrainassa jo pitkälle toista vuotta. 1990-luvulla Venäjä ei toisaalta olisi aloittanut sotaa, eikä toisaalta olisi kestänyt kahden vuoden kulutussotaa.

1990-luvulla jotkut kuvernöörit olisivat myös panneet vastaan sanomalla, että minun alueeltani ei poikia sotaan anneta.

Nyt Venäjä on kaikin tavoin valtio, jossa on vain yksi poliitikko, presidentti. Muu järjestelmä on poliitikon toimeenpaneva elin, Antti Helanterä viestittää.

Kansankaan ei voi olettaa olevan eri mieltä hallinnon kanssa. Mielipidekyselyssäkin kansa on maininnut viime aikojen päällimmäisiksi tuntemuksikseen ylpeyden omasta maasta, toivon ja luottamuksen huomiseen.

Helanterä kertoo kolme syytä olla pessimistinen Venäjän tulevan kehityksen suhteen. Turvallisuuspoliittinen jännite ei ole purkautumassa mihinkään, ja suurlähettiläs uskoo Ukrainan sodan jatkuvan vielä pitkään, ehkä asemasotana, ehkä välillä kiihtyen.

Ensimmäiseksi hän toteaa, että vaikka sotaa on jatkunut kaksi ja puoli vuotta, Venäjä ei vaikuta olevan millään tavalla pois tolaltaan tai edes epämukavuusalueella. Hän katsoo Venäjän vakauden ”komponenttien” olevan sen verran kunnossa ja perusankkurina, että muutoksia maan kurssissa tuskin on luvassa.

Sodan voi myös sulkea silmistään.

– Sotaa ei ole mikään pakko katsoa. Sitä voi olla yhdellä tv-kanavalla, mutta sitten voi vaihtaa toisille, joilla sitä ei ole ollenkaan.

Toiseksi kun katsotaan Venäjän ja lännen suhteita, ei ole syytä olettaa niiden kehittyvän.

– Elementit, joiden kanssa toimimme Venäjällä, ja he, jotka siellä ajattelivat samaan suuntaan kuin me, ovat nyt pois Venäjältä tai täysin marginaaliin ahdistettuina.

– Kun myös Venäjä on alkanut ajaa länsisuhteita alas, näkyy, kuinka Venäjä jopa saatiin lännetettyä 30 vuoden aikana. Poliittisesti Venäjä vain ei kulkenut lännen suuntaan, toisin kuin taloudellisesti, Helanterä toteaa.

Länsisuuntautuneet puolueet eivät Duuman vaaleissa saaneet missään vaiheessa puoltakaan siitä äänimäärästä, mitä toinen äärilaita, johon kuuluvat äärikansallismieliset ja vanhakantaiset kommunistit.

Jos tai kun suhteiden uuden rakentamisen aika tulee, se lähtee Helanterän mukaan todella alhaiselta tasolta.

Kolmas syy on Helanterän mielestä tärkein.

– Sodan asetelman näen niin, että emme ole menossa kohti kestävää ratkaisua vaan kauemmas siitä.

Kestävän ratkaisun hakemisessa riman voi asettaa eri tasoille, suurlähettiläs sanoo. Kunnianhimoisin taso ja korkein rima on tavoitella sitä, että Ukrainan ja Venäjän valtionpäämiehet pitävät toisiaan kädestä sotilashautausmaalla ja vakuuttavat, ettei tämä saa ikinä toistua.

– Olemme todella kaukana sellaisesta.

Alaspäin siirrettynä rima pysyy yhä korkealla.

– Jos turvallisuuspoliittinen jännite purettaisiin Euroopasta, ei se minusta tee mahdolliseksi keskeistä muutosta, joka olisi, että Venäjän on vilpittömästi ja pysyvästi kunnioitettava Ukrainan suvereniteettia.

– Niin, että se myöntää, että Ukrainalla on kaikki normaalin eurooppalaisen valtion oikeudet liittoutua tai olla liittoutumatta, Helanterä sanoo.

Venäjä on sisäisesti muuttunut hänen mielestään juuri väärään suuntaan, että se pystyisi muuttamaan näkemyksensä Ukrainasta.

– Tämä vaatisi Venäjältä kynnyskysymysten muuttamista, ja että Venäjä käsittelisi itseymmärrystään, historiaansa ja vallitsevaa historiakäsitystään. Samoin kuin sitä, miten Venäjä muodostaa itseään koskevia uhkakuvia, suurlähettiläs analysoi.
 
Totta, Mongolia voi aina vedota siihen, että kaksoisolentoa ei ole etsintäkuulutettu.

Tämä on se sosiaalisempi Putin, joka mm. ajeli Mersulla Kertshin sillalla. Erikoista, että oikea Putin uskaltaa lähettää valtiovierailulle kopion!
Kyl se uskaltaa... Tässä on vähän sama kysymyksessä, kun "vaimon vaihto viikoilla" ... Vaiha nuorempaan... putin vaihtaa vaivihkaa klooneja nuorempiin, että näyttää edelleen hyvältä ku ratsastaa karhulla ilman paitaa... Vanhat voi kadota vaikka Mongooliaan...
 
Itsekkin kaakoisrajalla asuvana en ole moista ikinä kuullut, iippo nimitys Israelilaisista itselle tuli tutuksi palvellassani Libanonissa.
Menee ihan samaan kategoriaan kuin muutaman täällä kylvämä slobo -nimitys. Slobot lienee slaaveja, ainakin oikeasti. Nyt kun slaavikansat sotii, niin aiheuttaa pientä närästystä, kun ei tiedä mitä kirjoittaja tarkoittaa.

Ohjusisku on paska juttu. Nuo muut taas voi olla totta tai voivat olla olematta. Ministerit eroaa esim viestiteltyään 20v blondille tai kun saa faxia pyytämättä ja yllättäen. Ja zenäjä toki haluaa näitä halulla vuotaa jakoon, tietty..
 
Petturi saanut jotenkin loukattua itsensä takaraivoon osuneella tiilellä Mariuopolissa.


Kovin on kevyttä ryssien kalusto Kurskissa, näillä ei kyllä ketään ajeta ulos sieltä.

Mietin, että saattaa ne laskeneet tappiot tankeissa, panssariajoneuvoissa sekä tykeissä liittyä siihenkin, että niitä liikutetaan toiselle rintaman osalle taustalla. Esimerkiksi Kurskiin, edelleen pitänee kutinsa Putlerin määräys että lokakuun alussa pitäisi olla tyhjennetty, ei ole vielä merkkiäkään siitä että ryssien armeija pystyisi siihen, jonkinlainen yritys lienee kuitenkin tulossa eikä se niillä varusmiehillä sekä ilman kalustoa onnistu.

 
Neljä merkittävää henkilöä Ukrainan johdosta lähtee kävelemään 😦 Twitter ei anna selityksiä, ihmettelyjä vain sielläkin toistaiseksi


Kyllä siellä isompi päivitys näyttää tapahtuvan.


 
Roshel Senatorissa 2x23 mm tai 14,5 mm RWS. Milloinkaan noita alkaisi ilmestymään isommissa määrissä, käsittääkseni tätä Roshelia on Ukrainassa aika paljon.


Muistin oikein, toisella tuhannella on jo lukumäärät.

 
Suomen venäjän suurlähettiläs Antti Helanterällä lienee jonkinlainen näkemys ryssälän tilasta ja mielenmaisemasta. Hän arvioi, ettei sodasta ja pakotteista huolimatta ryssä ole edes epämukavuusalueellaan, ja sodan voi halutessaan sulkea pois silmistään. Yhteiskunnallisen vakauden peruspalikat ovat kunnossa.

Sodan Ukrainassa hän uskoo jatkuvan vielä pitkään, mahdollisesti välillä kiihtyvänä asemasotana. Kestävä ratkaisu ennemminkin loitontuu. Suomenmaa
...
Ei Antti väärässä ole mutta mielestäni tekstissä ylianalysoidaan ryssälän naapurisuhteiden eroja Suomeen ja Ukrainaan. Monessa kohtaa teksti toimii pienillä muutoksilla vähän liiankin hyvin vaikka Ukrainan paikalle vaihtaa Suomen tai toisinpäin. Esimerkiksi:

Ukraina saa oman osansa Venäjän haukuista. Ukrainaa syytetään kavalaksi kuten muitakin naapurimaita. Silti Ukraina on eri asemassa kuin verrokkinsa.

Venäjä on ottanut kunnian itselleen suhteellisen toimivasta naapuruussuhteesta. Ja heillä on mielessään ajatusrakennelma, että kun Ukrainaa kohdellaan hyvin, tästä syntyy lojaalisuusolettama. Ukraina ei kuitenkaan ole sitoutunut missään vaiheessa lojaaliuteen Venäjää kohtaan.

Kunnianhimoisin taso ja korkein rima on tavoitella sitä, että Suomen ja Venäjän valtionpäämiehet pitävät toisiaan kädestä sotilashautausmaalla ja vakuuttavat, ettei tämä saa ikinä toistua.

Jos turvallisuuspoliittinen jännite purettaisiin Euroopasta, ei se tee mahdolliseksi keskeistä muutosta, joka olisi, että Venäjän on vilpittömästi ja pysyvästi kunnioitettava Suomen suvereniteettia.


Muutamasta asiasta olen Antin kanssa eri mieltä. Loppuvuodesta 2021 Putin nimenomaan vaati ”konkreettisia sopimuksia”, joissa sotilasliitto NATO sitoutuu olemaan laajentumatta itään, mikä taisi olla presidentti Niinistöllekin se viimeinen pisara. Eli se siitä Suomen suvereniteetin kunnioittamisesta! Vasta Suomen NATO-jäsenyyden alkaessa varmistua ryssälle tuli kiire pelastaa omat kasvonsa näillä "tehkööt mitä haluavat" -puheilla.

Ryssät tietysti väittävät tarkkailevansa naapureitaan meidät mukaan lukien sekä toimimaan sen mukaisesti mutta käytännössä ryssä vetää vuoron perään kaikkia naapureitaan pataan ja jälkikäteen perustee omat raakuutensa turvallisuuspoliittisilla intresseillään.

On ongelma, että Suomi ei pääse vaikuttamaan siihen, miten Venäjä näkee Suomen oman ajattelunsa pohjalta.

No niinpä... Tämän "ajatteluun vaikuttamisen" voisi tiivistää niinkin, että sotakiimainen ryssä ei pysähdy ennen kuin se pysäytetään!
 
Osa on kommentoinut että Starlink-antennien ja datayhteyksien vuotaminen Venäjälle on jopa toivottava asia, koska niiden sijainti, data yms. on hyödynnettävissä Ukrainan apuna.

Toivottavasti näin myös on, mutta JOS ei olisi, niin tähän olisi hyvä puuttua. Ryssällä on yleisesti ottaen ollut suuria vaikeuksia viestintävälineiden laadun ja määrän osalta, koko tämän sodan ajan (juuri tänään luin valituskirjoituksen Kurskin seudun osalta). Siinä yksi syy, miksi Telegram on äärimmäisen tärkeä ryssän sodankäynnille. Toisaalta Starlink on ollut myös äärimmäisen tärkeä Ukrainalle, sitä ei käy kiistäminen.
Kukaan ei varmaksi tiedä, mutta ihmettelen jos tuo ei ole tiedustelun alla. Se jaetaanko tieto Ukrainaan on taas poliittinen päätös. Samoin kuin sanktiot eri toimijoille. Oletan, että Spacex on toiminut juuri kuten on haluttu, koska on ollut hiljaista.

En tiedä olenko optimisti tämän asian suhteen...
 
Roshel Senatorissa 2x23 mm tai 14,5 mm RWS. Milloinkaan noita alkaisi ilmestymään isommissa määrissä, käsittääkseni tätä Roshelia on Ukrainassa aika paljon.


Muistin oikein, toisella tuhannella on jo lukumäärät.

Ei vittu, vuosia lukenut tältä palstalta että MRAP tai 2x23mm on paskaa :https://www.google.com/search?q=tur...BmAMAiAYBkgcDMS4xoAf2Bw&sclient=gws-wiz-video
 
Ei kyllä montaa skenaariota tule mieleen mikä voisi tuollaisen aiheuttaa. Olisko pöydällä salassa neuvoteltu tulitaukosoppari, jonka nuo olisivat halunneet hyväksyä (tai ainakin julkistaa) ja muut ei...

Yleensähän tuo on merkki siitä että pressan toimistossa on oltu tyytymättömiä ja kehoitettu ystävällisesti etsiytymään muihin tehtäviin. Zelenskyillä on ollut tapana pistää ukkoja vaihtoon jos ei meno tyydytä.
 
Back
Top