Ukraina hakee jäsenyyttä Naton sotilasliitossa osana suunnitelmaansa lopettaa Venäjän sota, ja viimeaikaiset raportit viittaavat siihen, että Länsi-Saksan mallia harkitaan vakavasti Kiovan ja sen liittolaisten keskuudessa.
Syyskuisella Yhdysvaltain-vierailullaan presidentin kanslian johtaja Andriy Yermak kertoi, että liittyminen liittoumaan on osa presidentti Volodymyr Zelenskyin "voittosuunnitelmaa" veristen taisteluiden lopettamiseksi, jotka ovat jatkuneet jo yli kaksi ja puoli vuotta.
Vaikka Ukrainan pitkään haaveilemaa Naton jäsenyyttä on laajalti pidetty epätodennäköisenä, etenkin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan vuonna 2022, liiton entinen pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi Financial Timesille, että keinoja jäsenyyden mahdollistamiseksi voi löytyä.
"Jos on olemassa linja, joka ei välttämättä ole kansainvälisesti tunnustettu raja", Stoltenberg sanoi FT:lle 4. lokakuuta julkaistussa haastattelussa.
Viitaten historiallisiin esimerkkeihin Naton turvatessa Länsi-Saksaa tai Yhdysvaltojen Japanille antamiin turvallisuustakuisiin, Stoltenberg ehdotti, että voitaisiin harkita jäsenyysmallia Ukrainan hallitsemille alueille. Tällä hetkellä Venäjä hallitsee noin 20 prosenttia Ukrainan alueesta.
"Kun on tahtoa, löytyy keinoja löytää ratkaisu. Mutta tarvitaan linja, joka määrittelee, missä kohdassa artikla 5 astuu voimaan, ja Ukrainan on hallittava koko alueensa siihen rajaan asti," hän kertoi FT:lle. Hänen viittauksensa artiklaan 5 koskee Naton sopimuksen kohtaa, joka velvoittaa kaikki jäsenet pitämään hyökkäystä yhtä jäsenmaata kohtaan hyökkäyksenä kaikkia kohtaan niillä alueilla, jotka määritellään artiklassa 6.
Kyiv Independentille antamassaan haastattelussa Alankomaiden puolustusministeri Ruben Breckelman vahvisti, että keskustelut ovat käynnissä mahdollisesta rauhansuunnitelmasta, jossa Ukrainan hallitsemat osat liittyisivät Natoon Länsi-Saksan mallin mukaisesti. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkemmin liittolaisten tähänastisista reaktioista tai siitä, missä vaiheessa keskustelut ovat.
CBS Newsin 60 Minutes -ohjelmassa maanantaina antamassaan haastattelussa Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris, joka on demokraattien ehdokas Donald Trumpia vastaan syksyn presidentinvaalissa, vihjasi, että Ukrainan Nato-jäsenyyttä käsiteltäisiin myöhemmin.
Kun häneltä kysyttiin, tukeeko hän Naton laajentumista Ukrainaan, Harris sanoi, että se on yksi "kysymyksistä, joita käsittelemme, jos ja kun se tulee ajankohtaiseksi... tällä hetkellä tuemme Ukrainan kykyä puolustautua Venäjän provosoimatonta aggressiota vastaan."
Asiaa ja lisäaseapua Ukrainalle on tarkoitus käsitellä länsimaiden liittolaisten kesken 12. lokakuuta Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa järjestettävässä Ukrainan puolustuksen yhteyshenkilöryhmän kokouksessa, johon osallistuu lähes kuukausittain maita sopimaan tuesta Ukrainalle ja jota tällä kertaa johtaa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.
Kyiv Independent kysyi kuudelta asiantuntijalta, kuinka todennäköistä on, että Ukraina voisi saada Naton jäsenyysmallin ilman, että se valtaisi kaikki rajansa takaisin, voisiko tällainen rauhanmalli toimia, ja onko se todella toteutettavissa vai käyttääkö Ukrainan puoli sitä neuvottelutaktiikkana.
Jan Kallberg, ei-residentti vanhempi tutkija Transatlantic Defense and Security -ohjelmassa Center for European Policy Analysis (CEPA) -keskuksessa:
" (Mahdollisesta jäsenyydestä osittain Ukrainan hallitsemilla alueilla) Ei. Ensinnäkin Ukrainan on hallittava enemmän aluetta, jotta Venäjä olisi vakavasti huolissaan. Toiseksi Nato on liian jakautunut tehdäkseen ratkaisevia päätöksiä. Erityisesti Unkari ja Slovakia poikkeavat perinteisistä Naton näkemyksistä. Lisäksi on selvää, että Unkari näkee Ukrainan tappion mahdollisuutena palauttaa rajoitetut alueet, joilla on unkarilainen väestö Länsi-Ukrainassa. Useat maat uskovat vakaasti, että Venäjän voitto johtaa suurempaan, tuhoisampaan sotaan lähitulevaisuudessa, joten Venäjän voitto-rauhansuunnitelma ei ole rauhaa; se on alkusoitto ja lavastus tuholle, joka leviää yli maanosan."
Oleksiy Melnyk, Razumkov-keskuksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaja:
"On tullut sekavia viestejä eri lähteistä. Ukrainan hallituksen, presidentti (Volodymyr) Zelenskyin, ulkoministerin virallinen kanta on ollut, että 'alueista ei neuvotella aselevon tai rauhan saamiseksi.' Samalla olemme kuulleet kansainvälisistä lähteistä, että aluksi se oli eräänlainen ajatus ja myöhemmin kontrolloidut vuotot kertoivat, että joitain neuvotteluja käydään suljettujen ovien takana. Tiettyjen Ukrainan hallitsemien alueiden Nato-jäsenyyden myöntämisestä vastineeksi hallituksen vaihtamisesta kohti näitä maksimaalistisia tavoitteita vapauttaa koko Ukraina sen kansainvälisissä rajoissa."
Ben Hodges, Yhdysvaltain armeijan eläkkeellä oleva kenraali ja entinen US Army Europen komentaja:
"En voi kommentoida voittosuunnitelmaa, koska en ole nähnyt sitä itse. Voin sanoa, että minulla ei ole luottamusta siihen, että Venäjä koskaan noudattaa sopimusta Ukrainan kanssa, joten lännen strateginen etu on auttaa voittamaan Venäjä ja murskaamaan sen imperialistiset pyrkimykset."
Mykola Davydiuk, Ukrainan poliittinen analyytikko:
"Japani ei tunnusta Kuriilien miehitystä, mutta muu osa Japanista on Yhdysvaltojen suojelun alla – tässä tapauksessa puhumme Natosta. Kun Saksa (jaettiin), liittyi Nato-jäsenyys osalle sen aluetta, ja loput liittyivät myöhemmin. Tässä tapauksessa voimme etsiä mahdollisuutta liittyä Natoon, tai ainakin saada kutsu."
Oleh Saakian, ukrainalainen poliittinen analyytikko ja sosiaalisten ja humanitaaristen aloitteiden ja innovaatioiden yhdistämisohjelman "Yhteinen koordinaatiokeskus" johtaja:
"En ole tietoinen siitä, että tällainen skenaario olisi suunnitelmissa. Tämä näyttää epätodennäköiseltä, koska se ei ole hyväksyttävää (ukrainalaiselle) yhteiskunnalle eikä joillekin Nato-maille, jotka haluavat välttää sotaa Venäjän kanssa kaikilla keinoin."
Dr. Jenny Mathers, kansainvälisen politiikan vanhempi lehtori Aberystwythin yliopistossa:
"En usko, että Putin olisi valmis hyväksymään tarjousta, jossa luovutettaisiin maata Ukrainassa vastineeksi Natolle annettavista suojelutakuista muulle osalle Ukrainasta, ellei Venäjä ole selvästi voitettu taistelukentällä ja Putin uskoo, ettei hänellä ole parempia vaihtoehtoja."