Minä uskon että ryssä ei halua tuhlata kaikkea Neuvostoliiton perintönä saamaansa kalustoa Ukrainan aroille, mistä syystä "kaluston säästäminen" alkaa ennemmin tai myöhemmin. Se tarkoittaisi vähenevää käyttöä Ukrainassa ja samalla väheneviä kalustotappioita. Milloin "säästäminen" alkaa, se riippuu siitä mistä ajoneuvosta tai laitteesta puhutaan. Esimerkiksi MT-Lb vaunut ovat jo loppuneet varastotukikohdista eikä niiden uustuotantoa ole olemassa, joten nämä joko käytetään täysin loppuun tai jos koetaan hyödyllisiksi / vaikeasti korvattaviksi, niin säästämisen pitäisi alkaa pian - eli näiden kyvyt pitää korvata jollain toisella ajoneuvolla.
Valtaosa kalustosta on sellaista että niitä on vielä varastotukikohdissa, tosin jäljellä olevan kaluston kunto on arvausten varassa. Tästä syystä oletan että säästäminen alkaisi jossain vaiheessa keväällä / kesällä / loppuvuonna 2025, edelleen tämä ajankohta riippuu siitä mistä ajoneuvosta puhutaan.
HUOM: tällöin Putin joutuu tekemään kipeän päätöksen, koska kalustoa säästämällä he säilyttävät armeijan "suorituskykyä" tulevia sotia varten ilman että kaikki joudutaan rakentamaan nollasta MUTTA samalla tämä suorituskyky on pois Ukrainan kimpusta. Eli kumpi on tärkeämpi: sodan jatkaminen kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla vai jonkinlaisen suorituskyvyn säilyttäminen "ennen kuin on liian myöhäistä"?
Putinilla on pakkomielle Ukrainasta ja hän on kuuluisa vetkuttelusta, silloin kun pitäisi tehdä vaikeita päätöksiä nopeasti. Tässä mielessä on mahdollista että hän todellakin romuttaisi Neuvostoliiton perinnön ihan kokonaan, mikä sitten kostautuisi tulevaisuudessa kun pitää rakentaa kaikki nollasta. Toisaalta hänen luulisi tiedostavan sen, miten vaarallista leikkiä tuo on oman aseman näkökulmasta: jos kalustoa ei riitä oman valta-aseman turvaamiseen, se on iso riski. Kerrotaanko Putinille koko totuus, se on tietysti oma asiansa JA toisaalta vaikka kerrottaisiinkin, niin hän ei välttämättä usko sitä tai välitä siitä.
-
Mitä tulee kenraalin puheisiin tuotantomääristä niin helppo uskoa että siinä on totuuden siemen - ainakin määrien osalta, tosin kaikki "tuotanto" ei ole aitoa uustuotantoa.
Valtaosa ryssän "ajoneuvojen valmistuksesta" on varastokaluston aktivointia, peruskorjausta ja/tai modernisointia. Aito uustuotanto on arviosta riippuen 10-20% vuoden kokonaismäärästä ja tämä tietysti vaihtelee ajoneuvosta riippuen. Tietyt ajoneuvot eivät ole uustuotannossa eikä niille löydy suoraa korvaavaa ratkaisua.
Tykistön laukausten osalta GUR:n Budanov on kertonut määrän olevan 2,9 miljoonaa laukausta per vuosi. JOS lännen uustuotanto olisi 25% tästä, se tarkoittaisi 725 000 laukausta per vuosi. Epäilen että tämä määrä on enemmän ja kasvaa kokoajan.
Toisaalta ballististen ja risteilyohjusten määrien osalta ryssän uustuotanto lienee selvästi suurempi. Laskin vuoden uustuotannon määrät tuoretta RBC-Ukraine artikkelia hyödyntäen, tosin laskin Iskander-M ohjusten kuukausituotannon 70 --> 50 koska se on paremmin linjassa aikaisempien arvioiden kanssa (muut ohjukset ovat hyvin linjassa muiden julkisten arvioiden kanssa):
Katso liite: 110431
Tästä puuttuvat lyhyemmän kantomatkan ohjukset kuten meritorjuntaohjus P-800 Oniks, pieni risteilyohjus Kh-35 (sekä sen kaikki variantit), sitä hieman suurempi Kh-59/69 sekä S-300 / S-400 ilmatorjuntajärjestelmien kauemmas yltävät ja maasta-maahan käyttöön soveltuvat ohjukset.
En usko että kukaan toinen maa valmistaisi tällä hetkellä yhtä suuria määriä, eivät edes Kiina ja Yhdysvallat. Syykin on selvä: se olisi hullua tuhlausta rauhan aikana eli valmistavat sen mille on tilaus / tarve. Ukrainan sodan myötä kysyntä markkinoilla lienee kasvanut mutta ei samassa määrin kuin mitä ryssällä. Eikä Ukrainalle ole toimitettu kaikkia ohjuksia, joten niiden kysyntä on pysynyt ennallaan.
ELI näiden ohjusten osalta helppo uskoa että ryssä valmistaa kolmessa kuukaudessa enemmän kuin länsi koko vuodessa.
Ryssä on myös pyrkinyt pitämään tietyn määrän näitä ohjuksia varastossa koko sodan ajan koska kaikkea ei voida ampua Ukrainaan. Se veisi pohjan pois heidän ydinpelotteeltaan sekä vaikutuskyvyltään mm. Tyynenmeren suunnassa.
-
Kenraali toteaa näin:
Tuotanto ylittää rintaman kulutuksen ja osa tavarasta menee varastoon.
Tämä riippuu tietysti siitä, mistä "tavarasta" puhutaan ja koska hän ei täsmennä, niin vaikea tuota on kumotakaan.
Väite voi pitää paikkansa tiettyjen tavaroiden kohdalla mutta ei jokaisen kategorian kohdalla.
Ei pidä kuitenkaan kuvitella että ryssä käy suursotaan Ukrainassa JA samaan aikaan varustaa toista armeijaa, kyeten pian aloittamaan toisen suursodan. Ei heillä niin suuria resursseja ole. Tätä sotaa seuraa kuitenkin väistämättä uusi varustautuminen koska armeijan suorituskyky tulee palauttaa (parhaansa mukaan, Neuvostoliiton perintöä he eivät tule saamaan takaisin). Lisäksi sotateollisuuden nopea alasajaminen olisi varmasti katastrofaalista ryssän taloudelle, joten senkin takia jatkanevat mittavaa asetuotanto ainakin hetken ajan vaikka Ukrainan neuvoteltaisiin rauha huomenna. Näistä kahdesta syystä suorituskyvyn palautuminen 5-8 vuoden aikavälillä voi hyvinkin olla mahdollista, tosin se riippuu myös ryssän talouden tilasta rauhan hetkellä. Toiset ovat arvioineet että suorituskyvyn palauttamiseen menisi 10 vuotta ellei kauemmin.