Aiheesta olisi kirjoitettavaa pidemmältikin mutta nyt vaalit kiinnostavat (ja entistä suuremmalla syyllä kun äänestämäni henkilö on uusi kansanedustaja - ensimmäiselle kaudelleen) joten kovin ohut pintaraapaisu aiheesta (ja väärässä ketjussa).
Obaman hallinto teki siinä hyvin suuren virheen, että yleensäkin joukot päätettiin vetää Irakista - virhe paikattiin virheellä (ts. jos meno perustui virheeseen niin eipä Obaman toiminta kaikella tapaa järkevää ole).
Obaman tietyt toimet ovat omalta osaltaan lisänneet ongelmia Irakissa esim. Bushin ajan järkevätkin toimet lakkautettiin (kuten mentorointi ja muut tukitoimet Irakin hallinnolle). Ehkäpä taustalla oli Bushin hallinnon toimien romuttamisen halun ohella jokin ideologinen ajatus siitä, että puuttuminen tällä tapaa toisen maan sisäpolitiikkaan ja johtamiseen on imperialistista toimintaa ja sellaisesta on päästävä eroon. (Onko kaukaa haettu ajatus?)
Mutta tietyt virheet Bushin aikakaudella ovat osaltaan synnyttäneet konfliktin pohjan Irakiin.
Tietty hyvin kategorinen Saddamin hallinnon piirissä työskennelleiden henkilöiden sulkeminen pois Irakin tulevaisuudesta sai aikaan sen, että kymmeniä tuhansia tietyllä tapaa osaavia ja tietyt tehtävät hallitsevia henkilöitä syrjäytettiin pitkiksi ajoiksi - lopullisesti. Tästä ryhmästä osa on sittemmin radikalisoitunut ja toisaalta osa on ajautunut esim. ISIS:n pariin neuvonantajina tai jopa taistelijoina.
Mikäli ISIS:n ytimeen ja sen lähipiiriin kuuluneiden haastattelut pitävät paikkansa niin ISIS:n pohjaa on jo luotu Irakin sodan jälkeisinä vuosina Yhdysvaltojen ylläpitämissä vankiloissa, joissa radikalisoituvat henkilöt muodostivat ryhmiä ja soluja ja vapauduttuaan sitten alkoivat aktivoitua ja sittemmin amerikkalaisjoukkojen vetäminen maasta tarjosi tilaisuuden aktiivisemmille toimille mutta käytännössä arabikevät sai aikaan sen, että mahdollisuus levittäytymiselle Irakin ulkopuolelle mahdollistui. Tällöin taasen voidaan kritiikkiä kohdistaa Obaman hallintoon ja sen kyvyttömyyteen ratkaista ongelmaa.
Eli Irakin kriisistä ei voi täysin syyllistää yhtä tahoa - ei Bushia eikä toisaalta Obamaakaan. Useita virheitä on tehty ja seuraus on tässä.
Minulla oli samoja arveluita mitä
@SJ :llä eli Yhdysvaltojen vetäytyminen näin varhaisessa vaiheessa sodan jälkeen saa aikaan kaaottisen tilanteen ja sodan. Ei noin vuosikymmen riitä demokratian periaatteiden kylvämiseen maahan jonka kokemukset siitä ovat olemattomat - ja kun takana on useamman sukupolven periodi jolloin on joko sodittu tai oltu sodanjälkeisessä kaaottisessa tilassa.
vlad.