Tuosta tulikin mieleen että minä en ole toistaiseksi saanut minkäänlaista käsitystä, siitä miten suuri osa ukrainalaista haluaa suunnata katseensa länteen ja integroitua länsimaiden kanssa. Mellakat saivat alkunsa EU-myönteisten mielenosoituksesta. Ihmisiä oli valtavasti ja tutun näköiset liput heiluivat tuulessa, mutta minun käsittääkseni nämä mielenosoittajat edustivat kuitenkin suhteellisen pientä vähemmistöä.
Jos olen oikein ymmärtänyt niin enemmistö ukrainalaisista kuten myös mellakoitsijoista vastusti Janukovitshin hallintoa, mutta siitä on pitkä matka länteen ja EU:hun...enkä tarkoita nyt maantieteellisiä asioita.
En ole saanut juuri minkäänlaista käsitystä siitäkään, miten vahvasti nämä sektorin pojat ja kumppanit kykenevät Ukrainan politiikkaan Kiovan ja Donbassin tapahtumien jälkeen vaikuttamaan...
En suinkaan tarkoita että ukrainalaiset ovat hulluja natseja, en myöskään sitä että Venäjän toiminta olisi millään tasolla hyväksyttävää. Mutta en ole täysin vakuuttunut siitä että Ukraina kykenee tai edes haluaa intekroitua länsimaihin, jos sillä intekroitumisella tarkoitetaan länsimaista arvopohjaa tai EU-jäsenyyttä.
En myöskään väitä tietäväni mitä ukrainalaiset ihan oikeasti haluavat, sillä juuri sitä asiaa minä
EN todellakaan tiedä. Siitä olen kyllä ihan varma että Euraasian unioniin ja sitä kautta Moskovan syliin, niitä ei saa kaiken tapahtuneen jälkeen edes kirveellä...panssarivaunuista ja ohjuksista puhumattakaan
Voisin helposti veikata että Ukraina liittyy Natoon heti kun pääsee ja yhteistyö USA:n kanssa syvenee jatkossakin kovaa vauhtia...mutta...Ukraina, Eurooppa ja EU on jo paljon vaikeampi yhdistelmä.
Se on tunnustettava, että on kohtalaisen vaikeaa sanoa, että kuinka suuri tai pieni osa ukrainalaisista haluaa integroitua edes jollain tasolla länteen, tai jos integroitumisen taso on riittävän maltillinen kannatus lienee huomattavan suurta Ukrainassa mutta mitä tiukemmasta ja syvällisemmästä integraatiosta on kyse, uskoisin, että todellisten kannattajien määrä laskee olennaisesti.
Edellisissä vaaleissa tunnetuista syistä johtuen sellaiset poliitikot/puolueet saivat laajan kannatuksen, jotka halusivat suunnata katseensa länteen mutta on tietenkin huomioitava, että niin parlamentti- kuin myös presidenttivaaleja ei kyetty järjestämään osassa Donbassia eikä Krimillä ja näin huomattava osa venäläismielisistä sekä aiemmin Alueiden puolueen kannattajista ei kyennyt äänestämään ja tämä tietenkin jollain tasolla vääristää vaalitulosta ja saa EU- ja länsimyönteiset poliitikot näyttämään huomattavan suosituilta. Samoin Ukrainan kommunistisen puolueen kannatus laski kohtuudella, sekin suurelta osin edellisestä syystä johtuen.
Toisaalta esim. parlamenttivaaleissa syksyllä 2014 niissä osissa Donetskin ja Luhanskin oblasteja jotka aiemmin keväällä ja kesällä olivat olleet miehitettyjä alueita kyettiin äänestämään ja sielläkin länsimyönteiset poliitikot saivat aiempaan verrattuna huomattavan suuren kannatuksen eli siirtymää tässäkin kohdin tapahtui. Mutta on huomioitava se, että taustalla on varmasti useampi syy miksi näin tapahtui - osa varmasti protestoi näin aiempaa Janukovitshin hallintoa vastaan, samoin tämä on nähtävissä protestiksi Venäjää ja separatisteja vastaan ja osa protestiksi korruptoitunutta päätöksentekoa kohtaan. Ja tietenkin on muistettava se, että alueilta oli muuttanut pois paljon väkeä jotka eivät äänestäneet tai voineet äänestää - Donbassin alueelta on siirtynyt Venäjälle satojatuhansia asukkaita ja osa heistä olisi ollut äänioikeutettuja. No vastaavasti aiemmin tämä Ukrainaan integroitumaton kansanosa oli ottanut osaa vaaleihin ja äänestänyt pääasiassa Janukovitshin puoluetta ja näin aiemmin vääristänyt vaalitulosta - nyt nähtiin ehkäpä alueen tulos sellaisena jollainen se on kun tämä elementti on poissa, huomioituna pienoisella siirtymällä länsimielisten puolelle.
Mutta yhtälailla Janukovitshin kauden viimeisimmät parlamenttivaalit tarjoavat vääristyneen tuloksen, mikä ei välttämättä kerro kansan syvien rivien todellista mielipidettä. Vaalit kun eivät olleet länsimaisittain vapaat vaan niissä oli vilppiä ja etenkin Janukovitshin puolue (tukijoineen) sai selkeän etuaseman korruptoituneessa järjestelmässä ja ne saivat selkeästi eniten valtakunnallista tv-aikaa, niiden sanomaa tuotiin julki valtakunnallisella tasolla, ulkopuolelta eli Venäjän puolelta painostettiin ukrainalaisia äänestämään oikein eli Janukovitshia etc. Ja lisäksi vaaleissa tapahtui selkeää vilppiä ja väärinkäytöksiä äänestyspaikoilla.
Eli tämän vuosikymmenen puolella järjestettyihin vaaleihin sisältyy tekijöitä jotka syystä tai toisesta vääristävät tulosta, mutta tietyllä tavalla tuloksesta on tulkittavissa jotain ja nyt vallalla on länsimyönteinen hallinto.
iri.org:n teettämä laaja mielipidekysely 14.-26. maaliskuuta 2014 tarjoaa erään näkökulman siihen kuinka ukrainalaiset ajattelevat ja mitkä ovat heidän tuntonsa:
http://www.iri.org/sites/default/fi...nion Survey of Ukraine, March 14-26, 2014.pdf
Esim. kohta:
"
Majority Want Closer Ties to Europe.
If Ukraine was able to enter only one international economic union, should it be with...?
March 2014:
52 % European Union.
27 % Customs Union with Russia, Belarus and Kazakhstan.
6 % Other.
14 % Don't know/Refused to answer."
Tietenkin hajonta maan sisällä oli suurta, lännessä 90 % kannatti Euroopan Unionia kun vastaavasti idässä 59 % kannatti tulliliittoa Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakshtanin kanssa. Mutta vielä ns. keskisessä Ukrainassakin EU:n kannatus oli 70 % luokkaa.
Kysymykseen:
"
If a referendum were held today on Ukraine joining the European Union, how would you vote?"
Vastattiin:
"
53 % Would vote for Ukraine to join the EU; 28 % Would vote against Ukraine joining the EU; 8 % Would not vote; 11 % Don't know/Refused to answer".
Eli jälleen koko kansasta enemmistö (53 %) olisi EU:hun liittymisen kannalla ja 28 % vastaisi ehdottomasti kielteisesti liittymiselle.
Vaalien ja mielipidetiedustelujen perusteella voi kuitenkin tehdä jonkin sortin päätelmiä ja kansasta kaikkiaan niukan enemmistön voi sanoa kannattavan integroitumista EU:hun - ainakin keväällä 2014 EuroMajdanin jälkimainingeissa. Vaikea sanoa millä tavalla sota on vaikuttanut äänestäjien tahtoon ja mielipiteeseen - onko maassa tapahtunut sisäistä lähentymistä vai onko ero lännen ja idän välillä edelleen yhtä suuri. Ongelma on tietenkin se, että huomattavassa osassa Donbassia ei ole mahdollista järjestää laajoja mielipidekyselyitä tunnetuista syistä johtuen.
Jos minulta kysytään niin en usko Ukrainan olevan EU-kelpoinen maa vielä aikoihin. Vaikka nyt päästäisi puhtaalta pöydältä kehittämään maata ja uudistamaan taloutta, kitkemään korruptiota, aloittamaan jälleenrakennus tms. toimet niin menee epäilemättä 15-20 vuotta kunnes voidaan kuvitella maan olevan valmis EU:hun. Mutta nyt kun maa on vielä sodassa (tai sen kaltaisessa tilassa) asetelma on olennaisesti heikompi - parempi siis olla veikkaamatta mitään.
NATO-jäsenyyteenkään en oikein usko, en ainakaan niin kauan kun maassa soditaan, tilanne idässä on jännittynyt ja osa Donbassia on miehitettynä. Krimin suhteen tilanne voi olla se, että sen miehittämistä ja menettämistä ei pidetä esteenä NATO-jäsenyydelle, mutta tilanne Donbassin alueella on sellainen, että se taatusti vaikuttaa haaveisiin jäsenyydestä ja on estävänä tekijänä siinä. Yhdysvallat tuskin haluaa (muista jäsenmaista puhumattakaan) NATO:on maata, joka on käytännössä sodassa Venäjän kanssa.
vlad.