Olisi mukava saada tänne 'asiantuntijoiden'(ja oikeiden sellaisten) äänestys että mitä tuolla tulevan tapahtuu;
a) Itä-Ukraina Venäjälle tavalla tai toisella.
b) Tyydytään 'tilanteeseen' ja yritetään horjuttaa Ukrainan 'hallitusta'&tulevia vaaleja mahdollisimman paljon.(Tämä paljon pskan puhuttu liittovaltio -malli ei uskoakseni ole Venäjän mieluisin päämäärä.?
c) Tavoitteena ja todellakin aikeissa ja toteutettavissa oleva koko Ukrainan valloitus.
Itse en uskaltaisi lyödä rahojani likoon minkään yhden vaihoehdon puolesta..
Kertokaa toki lisää mahdollisia skenaarioita!
En ole diplomaatti enkä poliitikko. Kaikkein vähiten asiantuntija. Surullisen kuuluisan ásiantuntijalaitoksen Aleksanteri-insituutin mukaan Kiovan hallinnossa kuitenkin alkaa näkyä taipumisen merkkejä:
Tutkija: Kiovassa kuunnellaan nyt vaatimuksia idästä
Ukrainan presidentin väläyttämä kansanäänestys Ukrainan valtiomuodosta on merkki siitä, että keinot Kiovassa ovat nyt vähissä. Siksi hallitus joutuu ottamaan huomioon Itä-Ukrainasta ja Moskovastakin tulevia ääniä, arvioi tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.
Venäjämieliset kokoontuivat Odessan kaupungissa Etelä-Ukrainassa 13. huhtikuuta. Kuva: Volodymyr Petrov / EPA
Ukrainan väliaikainen presidentti Oleksandr Turtšynov ilmoitti aamupäivällä, että parlamentti voisi suostua kansanäänestykseen Ukrainan tulevasta valtiomuodosta toukokuun lopun presidentinvaalien yhteydessä.
Kansanäänestys on ollut yksi Venäjä-mielisen kansanosan vaatimuksista.
Tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista arvioi, että kyse ei ole mistä tahansa heitosta.
– Tilanne on tämän päivän aikana kehittynyt siihen suuntaan, että Venäjän ehdotus federaatiomallista tai Ukrainan perustuslain uusimisesta on jollain tasolla lähtenyt eteenpäin, Smith sanoo.
Myös Ukrainan eri presidenttiehdokkailta on tänään kuultu, että federaatiomalli ei ehkä kuitenkaan olisi kokonaisuudessaan huono vaihtoehto Ukrainalle.
– Tilanne oli sen verran vakava ja keinot Kiovan suunnassa hyvin vähäiset, että nyt ikään kuin otetaan huomioon niitä vaatimuksia, jotka ovat tulleet niin erilaisten ryhmittymien suunnasta Itä-Ukrainasta kuin Moskovan suunnastakin, Smith arvioi.
Toistaiseksi ei ole selvää, missä määrin Kiovan kädenojennus Venäjä-mielisiä aktivisteja tyydyttää. Tutkija Hanna Smithin mukaan separatistit näyttävät kuitenkin pitkälti seuraavan Venäjän kulloisiakin äänenpainoja.
"Ensimmäistä laukausta ei saa ampua"
Sunnuntaina julistettu takaraja Itä-Ukrainan valtaajien vetäytymiselle tuli ja meni. Tänään presidentti Turtšynov uhkasi uudestaan sotilasoperaatiolla, mutta sellaista ei ole kuulunut.
Ajan pelaaminen on yksi syy, mutta tutkija Hanna Smithin mukaan kyse on etenkin siitä, ettei riskiä sotilaallisesta vastakkainasettelusta Venäjän kanssa haluta ottaa.
– Voi olla, että länneltäkin on tullut ukaasia, että sitä ensimmäistä laukausta ei saa ampua Ukrainan puolelta kun muistetaan, miten kävi Georgian sodassa, Smith sanoo.
Smithin mukaan saattaa myös olla, että presidentti Turtšynovilla ei ole riittävää auktoriteettia ja valtaa käskyn antamiseen.
http://yle.fi/uutiset/tutkija_kiovassa_kuunnellaan_nyt_vaatimuksia_idasta/7190396