Jep. Ja taas huomaa kuinka odotetaan vähintään Kurskin tasoista taistelua, jotta voitaisiin sanoa, että "Venäjä ja Ukraina ovat sodassa". Ja kun vähintään Itärintaman toisintoa ei ole eikä tule, niin voidaan sanoa, että siellä ei ole sotaa. Miten kauan mahtaa mennä aikaa, jotta Suomessakin tämä tajutaan? Pitääkö hyökkäyksessä olla vähintään 1900 erilaista ajoneuvoa, jotta voidaan sanoa, että sotahan tämä on? Eikö riitä, että erilaisin asymmetrisin menettelytavoin luodaan sotatilanne rajatuille alueille?
Venäjä käyttää taas tätä hivuttamistemppua. Hiljalleen lisää voimaa ja aktioita...katsotaan, paljonko Lännen perse kestää.....ja se kestää, kun Kurskia ei ole näköpiirissä......
Sodankäynti on muuttunut, eikä sitä ole helppo myöntää. Kreml hyödyntää taitavasti Lännen halua olla toteamatta: sotahan tässä perhana. Ukraina maksaa tämän piletin hinnan.
Alan kallistua entistä enemmän sille kannalle, että Venäjä ei tule suorittamaan laajamittaisia operaatioita (sis. tuhansia sotilaita), sen sijaan sota tulee pysymään tällaisena pääasiassa matalan intensiteetin sotana jossa suoritetaan paikallisia operaatioita ja hitaasti siirretään kylä silloin ja toinen tällöin separatistien hallinnoimalle alueelle eli edetään kohti länttä. Venäjälle sopii erinomaisesti tämä asetelma jossa käydään sotaa jota kukaan ei suoraan nimitä sodaksi.
Venäjän tarkoitus ei välttämättä ole saavuttaa mitään strategisesti merkittävää asemaa, voi olla, että sen paikka meni jo kesällä 2014 ja nyt Venäjän on toimittava olennaisesti toisella tavalla ja jatkettava sotaa jota kukaan ei pidä suoranaisena sotana, mutta jonka vaikutus Ukrainan asemaan on kuitenkin todella merkittävä ja joka voi johtaa siihen, että jossain vaiheessa länsi ryhtyy painostamaan Ukrainaa sopimaan Venäjän kanssa rauhan ja luopumaan tietyistä vaateista.
Venäjällä varmasti ymmärretään pakotteiden vaikutus talouteen ja se ettei rahaa riitä loputtomaan laajaan sotaan, mutta samalla Kreml voi laskea, että Venäjän talous kestää kauemmin mitä Ukrainan talous ja lännen halu tukea Ukrainaa tilanteessa, jossa kriisille ei näy loppua ja näin saadaan aikaan asetelma, jossa länsi ja Kiova joutuvat nöyrtymään ja Ukraina painostetaan sopimukseen Venäjän kanssa. Ja kun sota pidetään matalan intensiteetin sotana, on olemassa vain hyvin vähäinen vaara sille, että pakotteita kiristettäisi merkittävästi ja tämäkin voi olla asetelma mitä Venäjällä nyt halutaan - ettei enää pakotteita lisätä. Ettei länsi lisää omaa taloudellista offensiviaan!
Alan nähdä asetelman entistä enemmän sellaisena, jossa Kiova on joutunut todellisen pelinappulan osaan ja merkittävät ratkaisut tehdään Moskovan ja lännen välillä ja Kiovan on sitten jossain vaiheessa tyytyminen tilanteeseen ja luovuttava jostain jotta saa pitää jotain - Krim on (kenties)
de facto menetetty, miehitetyt alueet idässä ovat epävarmassa asemassa - niille voidaan vaatia autonomiaa ja äänestystä itsenäisyydestä x vuoden kuluttua. Jos lännen tuki alkaa heiketä, jos tilanne aletaan nähdä sellaisena ettei ole länsimaille edullista pitää yllä jännitettä ja tukea Ukrainan hallintoa, voi syntyä paine saada aikaan ratkaisu joka on epäedullinen Ukrainalle ja jos painetta tulee molemmilta puolilta Ukrainan liikkumavara on olematon.
Sota jota kukaan ei kutsu sodaksi - ehkäpä Ukrainan hallinto ja Porosenko tekivät virheen siinä etteivät julistaneet maahan sotatilaa kesällä 2014, se olisi kannattanut julistaa viimeistään elokuun 2014 lopun venäläisoffensiivin aikana ja todeta maan olevan konkreettisesti sodassa. tuolloin moni taho olisi joutunut suhtautumaan sotaan aivan toisella tavalla ja ottamaan aivan uuden näkökannan Venäjän toimiin, kyse ei olisi ollut enää terrorismin vastaisesta operaatiosta jota Ukrainan hallinto käy vaan sodasta. Nyt sellaisen julistaminen on olennaisesti vaikeampaa kun on olevinaan tulitauko, joka ei kuitenkaan pidä, nyt sen julistaminen saattaisi saada aikaan väärän signaalin lännessä. Oliko sitten länsimaiden toimilla vaikutusta siihen ettei Ukraina ole julistanut maahan sotatilaa? Kenties tulevina vuosina saamme vastauksen tähän kysymykseen, mutta en pidä ihmeenä vaikka Merkel & co olisivat painostaneet Ukrainaa olemaan julistamatta sotatilaa maahan.
vlad.