Kaikki (tai lähes kaikki) toivovat näin, minäkin toivon, että se on Venäjän talous joka kyykkää ensinnä ja että Venäjän talouden romahdus sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jonka päätteeksi Venäjä joutuu vetäytymään Ukrainasta - mutta olennainen kysymys on myös se, että romahtaako Venäjän talous riittävän nopeasti vai käykö siten, että Ukrainan talous on se joka joutuu ensinnä riittävän suuriin ongelmiin ja tämä saa lännen haluamaan rauhaa Venäjän kanssa?
Noin ½-vuotta sitten kaikki todellakin indikoi sen puolesta, että Venäjän talous ei tule pysymään pystyssä vuotta paria kauempaa aikaa - tilanne ei välttämättä ole vielä olennaisesti parempi vrt. vuoden 2014 loppu, mutta toistaiseksi tilanne on Venäjällä vakiintunut eli ei voidan puhua mistään suoranaisesta romahdusvaarasta, ruplan kurssi on vahvistunut ja vakiintunut (joidenkin mielestä se voi jopa olla liian vahva ja Venäjä erinäisin toimin heikentäisi sitä), toisaalta teollisuustuotannossa ei näy suuria piristymisen merkkejä ja arvioiden mukaan talous on miinus-merkkinen vielä parin vuoden ajan (jopa enemmän). Eli Venäjä on vielä kuilun partaalla mutta asetelma on jonkin verran parempi mitä ½-vuotta sitten vaikka joulukuun ennusteiden mukaan tilanteen pitäisi olla nyt olennaisesti heikompi, seuraava kysymys sitten on, että mikä arvo voidaan laittaa arvioille Venäjän talouden täydellisestä romahtamisesta 1-2 vuoden kuluessa? Ja tästä seuraava kysymys onkin sitten se, että riittääkä länsimailla aikaa ja kärsivällisyyttä odottaa Venäjän oletettua/kuviteltua/toivottua talousromahdusta vai kasvaako sisäinen paine lännessä niin suureksi, että halutaan saada aikaan muita ratkaisuja eikä enää hirttäydytä ennusteeseen Venäjän talouden sakkaamisesta? Ja se mitä Kreikassa tapahtuu voi myös heijastella laineina EU:n Ukraina ja Venäjä-politiikkaan.
Suurimpana ongelmana pidän juuri sitä, että lännessä ryhdytään tekemään hätiköityjä päätöksiä eikä malteta odottaa. Jos 1-2 vuotta ei riitä niin on odotettava kauemman aikaa, mutta onko kvartaaliajattelun sumentama länsi valmis tähän - odottamaan viisikin vuotta hetkeä jolloin Venäjä alkaa olla liian heikko? Tai entäpä jos Putinin Venäjä ottaa askeleen pari täydellisen totalitarismin suuntaan, mitä siitä seuraa?
En pidä tätä vuotta lännen kannalta ongelmallisempana, mutta jos vuosi 2016 ei näytä tuovan ratkaisua ongelmaan ja jos mikään ei indikoi suuren luokan taloudellisten ja/tai yhteiskunnallisten ongelmien alkua Venäjällä (ts. romahdusta tai sen kaltaista tilaa) niin kuinka kauan Merkel & co ovat halukkaita odottamaan tai kuinka kauan bisnesmiehet ympäri Eurooppaa ovat halukkaita odottamaan?
Suuri merkitys on tietenkin myös sillä kuinka Putinin Venäjä toimii, jos taistelut Ukrainassa kääntyvät jäätyneen kriisin puolelle, Venäjän aggressiot naapurimaissa laantuvat, niin nämä signaalit voidaan tulkita väärin ja niiden perusteella tehdä johtopäätöksiä Venäjän tilanteesta ja kuvitella, että liennytyksen aika on käsillä ja seuraus voi olla se, että Venäjän politiikan muutos antaa aiheen pakotteiden uudelleen tarkastelulle ja suhteiden hitaalle normalisoinnille. Toisaalta voimakkaan ja aggressiivisen politiikan jatkaminen Moskovassa antaisi aihetta pakoteruuvin kiristämiseen ja sen myötä vaakakupin kääntämiselle entistä enemmän lännelle myönteiseksi.
(Oma kantani on se, että talvella kun sotatoimet Debaltsevossa jatkuivat tulitaukosopimuksesta huolimatta olisi välittömästi pitänyt iskeä takaisin ja kiristää pakoteruuvia useampi kierros - demokratia vaan toimii hitaasti ja näin Venäjä sai Debaltsevon, suoristettua rintamalinjan ja parannettua asemiaan menettämättä oikeastaan muuta kuin miehiä ja kalustoa, ja niiden arvo on Venäjällä olennaisesti länttä vähäisempi).
vlad.