En suinkaan toivo Venäjän talouden romahdusta..kysymys ei ole oikeastaan sellaisesta vaan siitä mihin suuntaan Putin ja hänen hallintonsa johtaa Venäjää.
Markkinatalouden lait vaikuttavat karulla tavalla Venäjän talouteen koska Putin on tehnyt ja tekee jatkuvasti päätöksiä jotka pakottavat talouselämän reagoimaan Venäjän kannalta kestämättömään suuntaan.
Sodankäynti on kallista. Vielä mahdottamamman yhtälön muodostaa se että Italian kokoinen kansantalous laittaa suurimman osan resursseistaan varustautumiseen, esiintyäkseen suurvaltana. Eikä muiden maiden luottamusta lisää sekään että uhkaillaan naapurimaista hyökkäyksillä ja muita ydinaseiden käytöllä.
Kaiken lisäksi Venäjän yksipuolisesti hiilivetyjen raaka-ainemyyntiin perustuva tuotanto ja vienti kohtaa globaalin maailman realiteetit maailman tuotantomäärien ja ilmaston lämpenemisen aiheuttaman säästöjen/rajoitusten vuoksi. Siis globaalisti hiilivetyjen tuotantoa on liikaa kun samalla pitäisi rajoittaa ilmaston lämpenemistä ja siitä on jo olemassa kv. päätöksiä.
Venäjän talous kyykkää toivottiinpa sitä tai ei. Putin teki väärät päätökset ja ehdottomasti väärään aikaan. Mutta samalla pitää ymmärtää että tehtyjä päätöksiä ei johdattanut Venäjän talouden tarpeet vaan Putinin tarve vahvistaa omaa sisäpoliittista valtaansa. Toki samalla haluttiin vahvistaa Venäjän kansainvälistä painoarvoa.
Samaa mieltä siitä, että mitä tahansa Venäjä tekee, sen talous tulee kyykkäämään. Kurkihirsi siinä ladossa natisee jo pahasti.
Jos Venäjä olisi ajatellut tätä asiaa enemmän strategisesti, niin Krimin valtaukselle olisi ollut otollisempi ajankohta parisen vuotta sitten. Silloin, kun Euro oli heikoimmillaan ja Kreikan, Portugalin ja Espanjan konkurssi oli jopa vaihtoehto. EU:n pelimerkit Venäjää vastaan olisivat olleet paljon heikommat, mitä nyt.
Johannes