vlad
Respected Leader
Tämä todettu jo muutaman kerran tällä foorumilla mutta huomauttanen vielä.
Sama homma käynissä kuin Saksassa 30 luvulla.Hävityn sodan (NL hävisi kylmän sodan) jälkeen alistettu kansakunta tarvitsee itsetuntonsa kohotusta ja löytää sen imperialistisesta nationalismista. En edes tiedä onko Venäjän nykyinen kehitys ollut riipuvainen Putinin ja hänen tukijapiirinsä toiminnasta vai onko tämä kehitys ollut Venäjälle väistämätön. Ehkäpä Putin on vain onnistunut parhaiten ratsastamaan ajan hengen mukana Venäjällä ja ajamaan sillä omia tavoitteitaan. Antanut kansalle mitä se kaipaa - juuri niin kuin vlad kirjoittaa.
Venäjän fasismin aika on koittanut.
Käytännössä jaan täysin tämän ajatuksen, miljoonille venäläisille Neuvostoliiton hajoaminen on ollut tavalla tai toisella katastrofi ja nämä ihmiset kaipaavat niitä aikoja takaisin - samalla tapaa se oli katastrofi Putinillekin. Tähän on sitten yhdistetty venäläisyyden ja venäläisslaavilaisen kansan korostaminen ja näin on mukaan tuotu voimakkaan nationalistinen aspekti, joka on sitten sopivin keinoin linkitetty neuvostoaikoihin - teemoja on puna-armeija, suuri isänmaallinen sota - jossa venäläisten roolia on korostettu, Stalin (georgialaisesta taustastaan huolimatta) ja näin tämä imperialistis-nationalistinen uho yhdistää neuvostoaikojen perään kaipaavat venäläisyyttä korostaviin tahoihin, jotka kaipaavat enemmän tsaarin vallan aikaa.
Putinin omassa persoonassa tämä kahtiajako myös näkyy, sieltä löytyy teemoja ja ajatuksia, jotka ovat lähtöisin kummaltakin taholta - Stalin neuvostoajoilta ja vastaavasti Iivana Julma kumpuaa siltä Venäjän historiasta. Putinin julkisessa kuvassa nämä kaksi teemaa näyttävät usein lyövän kättä.
Väkisinkin olen miettinyt, että missä määrin 90-luvun epäonnistunut demokratiakokeilu on vaikuttanut siihen, että nyt Venäjän suunta on tämä. Jos venäläiset näkisivät 90-luvun toisessa valossa, onnistuneena ajanjaksona jolloin Venäjä ei olisi vajonnut rappion tilaan ja jolloin presidenttinä ei lopulta olisi ollut rappiolle ja tärviölle joutunut Jeltsin, joka oli monille vitsin aihe ja oli sitä etenkin ulkomailla - mikä saattoi korveta venäläisiä vieläkin enemmän, olisiko Venäjän suunta nyt toinen ja Putinit ja hänen kaltaisensa olisi sysätty aikaa sitten syrjään. Moskovassa olisi nähty jo vuosia sitten oma värivallankumouksensa.
Jotenkin kokonaisuudessa kaikki tuntuu kulkevan kovin pitkälti niitä jalan jälkiä joita pitkin Saksa kulki ensimmäisen maailmansodan jälkeen, jollain muotoa Weimarin tasavalta oli kuin Venäjä 90-luvulla. Ja nyt eletään sitten...
Olen jo pidemmän aikaa kutsunut Venäjää epävirallisesti imperialistis-nationalistis-fasistiseksi valtakunnaksi!
vlad.