Ulkomaat 17.4.2014 klo 17:05
UPI:n tutkija Putinin Ukraina-vastauksista: "Puheet Itä- ja Kaakkois-Ukrainasta Venäjän historiallisena osana huolestuttavia"
Kristi Raikin mielestä Vladimir Putinin kansalaisten tv-tentissä esittämien kannanottojen perusteella Venäjältä on turha odottaa rakentavaa toimintaa Ukrainan vakauttamiseksi. Raik myös epäilee, että Venäjä aidosti etsisi ratkaisua Ukrainan kriisiin Geneven neuvotteluissa.
Ulkopoliittisen insitituutin vanhempi tutkija Kristi Raik luonnehti Venäjän presidentti Vladimir Putinin Ukraina-kannanottoja tv-tentissä huolestuttaviksi.
Erityisen ongelmallisena Raik näki Putinin kommentit Itä- ja Kaakkois-Ukrainasta historiallisena osana Venäjää.
– Se, miten hän puhui Itä- ja Kaakkois-Ukrainasta historiallisena Novo Rossijan eli Uuden Venäjän alueena. Korosti sitä, että tämän alueen kansalaisten oikeudet pitää tunnustaa, ja Venäjä on valmis niitä puolustamaan. Hän myös muistutti, että hänellä on oikeutus voimankäyttöön Ukrainan maaperällä. Tosin lisäsi, että toivottavasti ei tarvitse käyttää.
Kristi Raikille jäi Vladimir Putinin puheista kuva, ettei Venäjältä ole syytä odottaa rakentavaa toimintaa Ukrainan vakauttamisen suhteen. Putin ei esittänyt vaihtoehtoja kriisin ratkaisemiseksi.
– Putinin kommentit jättivät Ukrainan poliittisesti ja laillisesti umpikujaan, koska Putin toisti Venäjän kannan, ettei Venäjä tunnusta nykyjohtoa legitiimiksi. Hän sanoi myös, ettei presidentinvaaleja voida tässä tilanteessa laillisesti järjestää. Ukrainalla on jo olemassa presidentti Viktor Janukovytš. Tästä nykytilanteesta ei ole oikein mitään ulospääsyä tältä pohjalta.
Putin myös kielsi, että Venäjä millään tavalla puuttuisi Ukrainan tilanteeseen. Raik toteaa, että tämä on täysin ristiriidassa esimerkiksi Venäjän Ukrainan perustuslaista esittämien lausuntojen kanssa.
– Venäjä on kuitenkin kovasti ehdottanut, milainen perustuslaki Ukrainassa pitäisi hyväksyä. Jos tämä ei ole puuttumista Ukrainan asioihin, niin mikä sitten on? Länsimaiden ja Ukrainan on lähtökohtaisesti ihan mahdotonta hyväksyä, että Venäjä sanelee millainen perustuslaki Ukrainalla pitää olla.
Ukraina, Venäjä, Yhdysvallat ja EU yrittävät parhaillaan etsiä ratkaisua Ukrainan kriisiin Genevessä. Myös Vladimir Putin korosti vastauksessaan neuvotteluiden tärkeyttä.
UPI:n Raik sanoo kuitenkin, että Putinin puheiden jälkeen on vaikea uskoa, että Venäjä olisi neuvotteluissa aidosti sovintomielellä mukana.
– Putinin Ukraina-kannanotot olivat niin voimakkaita ja sellaisia, etteivät länsi ja Ukrainan nykyjohto pysty niitä hyväksymään.
Kansalaisten kyselyohjelma oli suunnattu venäläisille eli ensisijaisesti sisäpoliittisiin tarpeisiin. Raikin mukaan Putin sisäpoliittisen agendan ja ulkopoliittisen viestin ja toiminnan välillä on kuitenkin voimakas yhteys.
– Voi jopa sanoa, että syy Putin toimintaa Ukrainassa ja Krimillä on ollut se, että hän hakee sisäpoliittista suosiota tilanteessa, jossa Venäjällä ei taloudellisesti mene kovin hyvin.
Kristi Raik ehti seurata melkein neljä tuntia kestäneestä tv-tentistä Ukrainan tilannetta käsitelleen osion.