Putin on kyllä onnistunut yhdistämään Tsaarin vallan ja Neuvostodiktatuurin "parhaat" palat. Siis itselleen parhaat palat
Juuri näin...
Eikä kysymys ole pelkästään Putin'in nerokkuudesta. En pidä häntä erityisen fiksuna (monistakin syistä), mutta taustalla toimii Putinin ohella samat älykkäät henkilöt jotka vetelivät langoista jo Neuvostoliiton ja kommunistien aikoina. Nämä ihmiset olivat etuoikeutettuja kommunismihallinnon aikana. He haluavat ja kykenevät pitämään vallan hallussaan nykyäänkin. Toki mukaan on tullut luonnollista uusiutumaa/poistumaa.
Putinin johtaman valtaryhmän taustalla on ns. silovikkien ohjailema kokonaisuus jossa ovat mukana FSB:n ja GRU:n johtoa, miliisin, oikeuslaitoksen, yliopistojen, aluehallintojen, liikelaitosten, erilaisten yritysten jne. johtoa sekä organisaatiota. Lisäksi Yhtenäinen Venäjä puolue sekä varmasti yksittäisiä edustajia muidenkin puolueiden piiristä. Tähän valtapiiriin kuuluu myös oligarkit jne. Tällaisessa yhteiskuntaa hallitsevassa kokonaisuudessa on luonnollisesti erilaisia näkemyksiä, henkilökohtaista kilpailua vallasta, asemista jne. Varmasti mukana on myös vapaan demokraattisen järjestelmän kannattajia.
Joka ainoa edellä mainittuihin ryhmiin/organisaatioihin/puolueisiin kuulunut henkilö on ollut myös aikaisemmin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen jäsen, komsomoli jne. He olivat yhteiskunnan etuoikeutettua luokkaa Neuvostoliiton valtakaudella. Eikä tilanne ole siitä muuttunut käytännössä juuri miksikään. Kokonaisuudessaan kyseessä ei ole mistään aivan pienestä porukasta vaan yhteiskunnalliseen sisäpiiriin kuuluu varmasti jokunen miljoona em. tahojen piirissä toimivaa virkamiestä jne. Aivan samalla tavalla kuin oli myös kommunismin aikoina n. 10 % venäläisistä (puolueen jäsenet+ perheen jäsenet jne.) Kyllähän näitä kaikkia voi kutsua myös yhteisellä nimellä kommunistirosvoiksi.
Niin sanotulla tavallisella kansalla ei ole koskaan ollut minkäänlaista sananvaltaa Venäjällä..Eikä varmasti tule olemaan tulevaisuudessakaan. Mutta ei tuo etuoikeutettujen joukko mitenkään tyhmää ole. Tottakai he muistavat miten kävi Neuvostoliitolle ja kuinka maassa elettiin sen jälkeisiä epävarmoja vuosia. Suurin osa lienee tyytyväisiä kun ovat saaneet takaisin varmuuden omasta toimeentulostaan nykyhallinnon aikana. Eivät he mitään yhteiskuntaa rampauttavaa sotaa halua, tai Stalinin aikojen hirmuvaltaa. Siitä olen melkoisen varma..
Tällaisista lähtökohdista ajattelisin että suuriakin muutoksia saattaa tulla mutta tuskin mitään laajamittaista sotaa. Eikä edes uusia hyökkäyksiä Ukrainaan. Todennäköisesti jo tämä nykyinen Ukrainan tilanne on suurena piikkinä lihassa. En usko että tällaista haluttiin alunperinkään. Asiat vain karkasivat käsistä, eikä näennäisen hyvin suunniteltu vallanvaihto Ukrainassa onnistunutkaan johtajien tavoitteiden mukaisesti.
Epäonnistumisien myötä ollaan päädytty tilanteeseen jossa Putin ja hänen taustallaan olevat läheisimmät tukijoukot joutuvat puolustamaan omaa asemaansa. Putin ystävineen on tehnyt järkyttäviä virheitä Venäjän johdossa. Vastassa eivät ole pelkästään länsimaat, joista tuli Putinin vastustajia epäonnistuneiden sotilaallisten kaappausten johdosta, vaan pikemminkin omissa joukoissa piilevä oppositio.
Ja, siinäpä sitä on poliittista sotkua kerrakseen...ja koviakin keinoja väläytellään. Suuntaan jos toiseenkin.