Ukrainan konflikti/sota

ak.tied

Ylipäällikkö

On muuten juttua korjattu illalla, toisen toimittajan toimesta. Ei ole eka kerta tosian kun Egutkina resonoi Kremlin lähteitä.

Itsenäiseksi julistautuneen niin sanotun Luhanskin kansantasavallan ”sisäministerin” Igor Kornetin mukaan tunnuksettomat sotilaat kuuluivat ukrainalaiseen tiedusteluryhmään.

Juttua on muokattu kello 20.49, jolloin siihen on lisätty ukrainailaislähteiden tiedot ja täsmennetty tietoja siltä osin, että kyseessä on niin sanottu Luhanskin kansantasavalta.

ANNA EGUTKINA [email protected] NINA JÄRVENKYLÄ[email protected]
 

tulikomento

Greatest Leader
Ukrainan mukaan Plotnitski on paennut Venäjälle, jossa tämä nyt neuvottelee omasta tulevaisuudestaan (hengestään?). Plotniskin sanotaan kuvanneen tapahtumia kapinaksi. Kornet puhui ukrainalaisterroristeista, joita joukot saapuivat mukamas torjumaan. Tapahtumat myös liittynevät Venäjän omiin kuvioihin, sillä kummallakin kapinapäälliköllä on omat tukijansa Moskovassa.

https://www.verkkouutiset.fi/ita-uk...uhanskiin-separatistijohtaja-lahti-venajalle/
 

Maidan

Respected Leader
Mika tuo on?

Ja panssareista ei mitaan mainintaa; ollaanko hakemassa "todisteita" pois, noilla transportereilla?
OSCE SMM Spesial Monitoring Mission to Ukraine.
Патруль Специальной мониторинговой миссии (СММ)
 

salama-anteri

Kenraali
BAN
Kiitos Maidan, luin vahingossa tekstisi niin, etta SMM olisi ollut OSCEsta erillinen asia.

Trump laittoi USAn entisen NATO-suurlahettilaan tuonne Ukrainaan, ettei tule liian ymparipyoreita OSCE-raportteja, kun Venajakin on jasen
- mitas se mies on sanonut (josko mitaan)?
 

Nypykkä

Eversti
Terveys olisi saattanut heikentyä todella nopeasti, jos olisi jatkanut tehtävässään. Nähtäväksi jää, vaikuttaako johtajan vaihto sotatoimiin Luhanskin alueella.

Luhanskin kapinallisjohtaja ilmoitti erostaan – syyksi kerrottiin terveys
MAAILMA STT 19:15 0
Itä-Ukrainassa sijaitsevan Luhanskin kapinallisalueen johtaja Igor Plotnitski eroaa tehtävästään, kertovat venäläiset tiedotusvälineet. Hänen kerrotaan eroavan terveyssyistä.

Plotnitskin uutisoitiin eilen lähteneen Luhanskista Venäjälle. Tunnuksettomiin maastopukuihin pukeutuneet asemiehet ottivat Luhanskin keskustan aiemmin valvontaansa.
 

arix

Ylipäällikkö
Terveys olisi saattanut heikentyä todella nopeasti, jos olisi jatkanut tehtävässään. Nähtäväksi jää, vaikuttaako johtajan vaihto sotatoimiin Luhanskin alueella.

Saattaa olla edessä pikainen sydänkohtaus... Aika laittaa testamentti kuntoon tai paeta maasta. :cool:
 

salama-anteri

Kenraali
BAN
the Minister of State Security (MGB) of the Republic Leonid Pasechnik said in a statement published :
"In accordance with his decision, I assume the duties of the head of the Republic’s until the upcoming elections," the statement says.</p>

Menee ihan Zimbabven malliin...
 

Umkhonto

Kenraali
Viisi ukrainalaissotilasta on kuollut uudelleen puhjenneissa Luhanskin taisteluissa

Lauantai 25.11.2017 klo 09.30

YK:n mukaan yli 10 000 ihmistä on kuollut Itä-Ukrainan sodan puhjettua huhtikuussa 2014.


Venäjä-mieliset separatistit Luhanskissa 23. marraskuuta. (ALEXANDER ERMOCHENKO)


Ukrainan armeijan mukaan viisi sotilasta on kuollut ankarissa taisteluissa Luhanskin kapinallisten kanssa, uutisoi BBC. Neljä heistä kuoli kahdeksan tuntia kestävässä taistelussa Krymsken kylässä noin 50 kilometriä Luhanskista luoteeseen.

Ukrainalaisjoukkojen mukaan he tappoivat kahdeksan kapinallista. Taistelut Itä-Ukrainassa ovat puhjenneet uudelleen tulitauon jälkeen.

Itsenäiseksi julistautuneen niin sanotun Luhanskin kansantasavallan ”johtaja” Igor Plotnickij on irtisanoutunut levottomuuksien alkaessa.

Luhanskin mediakeskuksen mukaan Plotnickij on eronnut terveysongelmiinsa vedoten. Hän sai taisteluissa useita vammoja ja aivotärähdyksiä.

YK:n mukaan yli 10 000 ihmistä on kuollut Itä-Ukrainan sodan puhjettua huhtikuussa 2014 pian sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä. Yli 1,6 miljoonaa ihmistä on menettänyt kotinsa taisteluiden seurauksena.

Ilmoitus
Kapinalliset pitävät hallinnassaan suuren osan Luhanskista ja Donetskista, jotka ovat pääasiassa venäjänkielisiä alueita. Venäjä kiistää edelleen tukevansa separatisteja, mutta myöntää, että alueella on venäläisiä "vapaaehtoisia".

Etyjin siviilitarkkailijat ovat tällä hetkellä käytännössä ainoa puolueeton lähde Itä-Ukrainan separatistialueiden tapahtumista, koska länsimaiden joukkotiedotusvälineillä on erittäin rajoitettu pääsy alueelle.

Lähteet: BBC, Luhansk Media Centre

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201711252200559645_ul.shtml

 

Umkhonto

Kenraali
On vähän liian hyvä yhteensattuma tämä vallanvaihto ja uudet rähinät. o_O

Ehkä se kuitenkin vaan on talvi ja kylmyys. Eli jotain pitää tehdä lämpimikseen. Ja rapatessahan tunnetusti tuppaa vähän roiskumaan.:rolleyes:
 

salama-anteri

Kenraali
BAN
Jasso-jaha, ne bongatut tankki-transporterit tulivatkin sitten siirtelemaan vaunuja sinne, missa tarvitaan. Eika viemaan liian moderneja (jotka eivat voisi olla paikanpaalla kuin yhdesta syysta) pois, todistusaineistona?
 

baikal

Supreme Leader
Tiedä sitten millaisia "uudelleenjärjestelyjä" tässä casessa sitten tehdään? Komentajia kun alkaa -vaihtumaan- niin se saattaa kertoa jostain jotain?
 

Vonka

Supreme Leader
Luhansk on painopiste. Mutta miksi Mariupolissa on ollut hiirenhiljaista jo pari viikkoa?
 

KymJP2K

Majuri
Uudenlaista venäläistä propagandaa youtubessa. Näytetään haavoittuneita, otetaan kännykkä kuolleelta ukrainalaiselta ja soitetaan sen kotiin jne.

(Video sisältää kuolleita sotilaita. Modet voi poistaa jos materiaali ei sovi foorumille.)
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Ei tuossa ole mitään uutta.
 

PSB 5500

Ylipäällikkö
Uudenlaista venäläistä propagandaa youtubessa. Näytetään haavoittuneita, otetaan kännykkä kuolleelta ukrainalaiselta ja soitetaan sen kotiin jne.

(Video sisältää kuolleita sotilaita. Modet voi poistaa jos materiaali ei sovi foorumille.)
Uusi venäläinen normaali sodankäyntitapa.. Varautukaa tähänkin. Ja muistakaa mitä vanhakansa sanoo ryssistä ja niiden voissa paistamisesta.
 
Viimeksi muokattu:

hansai

Supreme Leader
Everstiluutnantti Sunnuntaisuomalaiselle: Puhe vihreistä miehistä on ollut järjetöntä

Jyri Raitasalon mukaan Venäjän vihreiden miesten uhka on ymmärretty väärin.

Keskustelu niin sanottujen vihreiden miesten uhasta on ollut Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) strategian ja turvallisuuspolitiikan dosentti, everstiluutnantti Jyri Raitasalon mukaan monin osin turhaa ja kokonaiskuvan puutteiden vuoksi joskus järkeä vailla.

Vihreillä miehillä viitataan Venäjän Ukrainan Krimin miehitykseen käyttämiin tunnuksettomiin sotilaisiin. Operaation jälkeen vastaavasta uhasta on keskusteltu Suomessakin. Raitasalo sanoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaiselle, että tässä on menty metsään ennen kaikkea kahdessa asiassa: uhan luonne ja Suomen kyky vastata siihen on ymmärretty väärin. Myös Ukrainan tilanne on hänen mielestään nähty väärin.

Keskustelussa meni Raitasalon mukaan metsään ennen muuta kaksi asiaa: Suomessa ymmärrettiin väärin uhan luonne ja maan kyky vastata siihen. Lisäksi Ukrainan ja Krimin tilanne nähtiin väärin. Everstiluutnantti muistuttaa, että Krimillä oli vihreiden miesten ilmaantuessa niemimaan venäläistukikohdissa yli kymmenen tuhatta venäläistä sotilasta. Ukrainan rajan läheisyydessä oli taas yli satatuhatta miestä.

– Samaan aikaan Ukraina ei ollut yli kahdenkymmenen vuoden itsenäisyytensä aikana investoinut omiin puolustusvoimiinsa juuri mitään.

Ukrainalla ei Raitasalon mukaan ollut kykyä vastata. Jos se olisi niin tehnyt, olisi Venäjä kyennyt taas reagoimaan isommalla voimalla.

Krimistä ei voi everstiluutnantin mielestä vetää johtopäätöksiä Suomea koskevista todennäköisistä uhista.

Hänen mukaansa Krimin operaation opetus ei liity siihen, että siinä käytettiin tunnuksettomia sotilaita, vaan siihen, ettei Ukraina kyennyt vastaamaan tilanteeseen.

– Joukkojen tunnuksettomuudella oli erittäin vähän tekemistä asian kanssa. Krimille tuli laajamittaiseen väkivaltaan kykeneviä sotilaita, joilta puuttui lippu olkapäästä, mutta liputtomuus ei tehnyt lopputulosta. Sen teki se, ettei Ukraina kyennyt vastaamaan uhkaan.

Laajemman kontekstin ymmärtäminen on olennaista johtopäätöksille.

– Julkinen keskustelu Krimin opetuksista oli Suomessa osin erikoista siksi, että Ukrainasta vedettiin kritiikittömästi oppeja tänne. Ei otettu huomioon sitä, että Ukrainan tilanne on aivan erilainen poliittisesti, sotilaallisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti, Raitasalo sanoo.

Krimin jälkeen Suomi varautui vihreiden miesten uhkaan esimerkiksi lakimuutoksilla, jotka astuivat voimaan viime kesänä. Lakimuutokset eivät tarkoita, etteikö Suomi olisi voinut vastata uhkaan myös aiemmin. Raitasalon mukaan Suomen kyky varautua tällisiin hybridiuhkiin on ja olisi ollut tilanteen tasalla jo aiemmin.
https://www.verkkouutiset.fi/everst...-puhe-vihreista-miehista-on-ollut-jarjetonta/
 

Pihatonttu

Respected Leader

Fiksusti puhuttu.

Muistutan kuitenkin että Suomessa saattaa olla sadon/marjankorjuuaikaan noin 10 000 suurelta osin itäeurooppalaista ulkomaalaista, uudenvuoden lähellä valtavasti venäläisturisteja jne.

Uhkaan vastaamisen suhteen muistutan siitäkin, että naapuri on erittäin taitava käyttämään vastapuolensa kollektiivisen ajattelun katvealueita hyväkseen. Ellei niitä katvealueita tukita, niin tilanne on vähän kuin kartassa olisi suuria liikenneväyliä, joita puolustaja ei näe, tunne, tiedä, mutta joita pitkin hyökkääjä pääsee etenemään havaitsematta. (Vrt stealth ja sukeltaminen ilma ja merisodassa.)

Esimerkkejä: Jos Suomen merilogistisen eristämisen uhkaksi nähdään sotilaalliset iskut sota-aluksia vastaan, niin vaikkapa se, että naapuri ajaisikin jäärännissä tahallisen törmäämisen keinoin osan suomalaisista murtajista upoksiin ja valtaisi loput erikoisjoukoilla voi jäädä huomiotta. Tai maan liikkumavaran valtaaminen oikeuspoliittisen järjestön kautta. Tai soluttautuminen mediaan ja/tai puolueisiin ja/tai Supoon ja/tai...
 
Top