Ukrainan konflikti/sota

2012 Janukovits ajoi tuon uuden kielilain läpi , joka antoi venäjänkielelle virallisen aseman , silloin nuo Maidanin oppositiopuolueet vastustivat lakia kiivaasti.
Ja nyt helmikuussa he halusivat perua tuon lain.
Tuo ei mitenkään sovi EU-politiikkaan , jossa kaikki vähemmistöt saavat kukkia.

Oletko siis tutustunut tuon kielilain sisältöön? Sitä taidettiin jo tässä ketjussa käsitellä. Enpä menisi noin äkkipäätä väittämään että tuo laki edusti hyvää vähemmistökielen suojelua ja EU:n kielipolitiikkaa. Siis tarkistamatta yksityiskohdista minkälainen laki oli kyseessä ja miksi tarkalleen sitä niin voimakkaasti vastustettiin.

(Ja eikö 2012 oppositiopuolueet edustaneet itseään enimmäkseen ihan parlamentin talossa mukavasti sisätiloissa eikä Maidanilla?)
 
Risto E. J. Penttilä: Näin Venäjä voi varmistaa vaikutusvaltansa Ukrainassa
Suvi Uusitalo
2 tuntia ja 34 minuuttia sitten

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä uskoo, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin halua liittää Ukrainaa Venäjään.

– Vaikka liittäminen onnistuisi, tulisi Ukrainasta suuri taloudellinen taakka, jonka avustamiseen kuluisi miljardi poikineen. Tähän ei Venäjällä ole halua eikä varaa, Penttilä kirjoittaa blogissaan.

Hänen mielestään paras luonnehdinta Putinin politiikalle on "kansallismielisesti virittäytynyt uusimperialismi".
– Sen tavoitteena on Venäjän vaikutuspiirin kasvattaminen. Tämä ei ole sama asia kuin Venäjän valtiollisen alueen kasvattaminen, Penttilä katsoo.

Venäjä ei halua liittää Ukrainaa itseensä erityisesti geopoliittisista syistä, Penttilä katsoo.
– Jos Venäjä yrittäisi liittää Ukrainan itseensä, seurauksena olisi "uusi Afghanistan" tai "Venäjän Irak". Toisin sanoen edessä voisi olla kymmenen vuoden sotilaallinen operaatio, jota ei voisi voittaa.

Penttilän mielestä Venäjä voi varmistaa vaikutusvaltansa Ukrainassa ensinnäkin estämällä maassa järjestettävät vaalit, tai vähintään kyseenalaistamalla niiden laillisuuden.
– Askel kaksi: Ukrainasta on tehtävä federaatio, jolla on mahdollisimman heikko keskusvalta. Näin Venäjä varmistaa vaikutusvaltansa Venäjän-mielisillä alueilla, Penttilä opastaa.

Federaation olisi hänen mukaansa koostuttava mahdollisimman pienistä osista.
– Muutoin on olemassa vaara, että läntiset osat päättävät jossain vaiheessa, että he pärjäävät paremmin ilman itäisiä osia. Tämä tarkoittaisi, että läntinen Ukraina ryhtyisi lähestymään EU:ta ja Natoa tavalla, jota Putin ei voisi hyväksyä, Penttilä katsoo.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/penttilä ukraina-20153

http://ristoejpenttila.fi/
 
Viimeksi muokattu:
Sikäli kuin ymmärsin, niin kielilain ongelmana oli lähinnä ettei se taannut minkäänlaista erityisasemaa ukrainan kielelle sellaisilla alueilla joilla ukraina oli vähemmistökieli. Kielikysymys on Ukrainassa hyvin suuria tunteita nostattava, sillä venäjän kieltä pidetään (ihan aiheesta) uhkana ukrainan kielen säilymiselle. Toisaalta olisi täysin epärealistista pitää Ukrainaa yksikielisenä (ukrainan-) kun kolmannes kansasta on venäjänkielisiä ja venäjää käytetään puhekielenä yhtä laajalti ellei laajemminkin kuin ukrainaa.

Lain kumoaminen ei mennyt ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mistä syystä Turtsunov sitten vetosikin sen. Ja huono peliliike maidanilaisilta kun sillä annettiin separatistihenkisille heti tekosyy.
 
  • Tykkää
Reactions: TT
Se on niin kuten täällä joku kirjoitti, että tuo ukraina kun tuosta rauhoittuu tai muuttuu krooniseksi mutta tavanomaiseksi niin Eurooppa vaipuu jälleen Ruususen uneensa.Jatkaa puolustuksen alasajoa. Muutaman vuoden päästä Vladimir suuri tekee jälleen jotain. Muskelit vastata on kokoajan pienemmät.

Eikä ole.

Ukraina on kaiken sortin kabineteille ollut ihan erilainen jytky kuin vaikka Georgia. Lännessä laitettu pyöriä pyörimään (pakotetoimia, joukkojensiirtoja, yhteistyökuvioita) joita ei aiemmissa Venäjän kriiseissä ole aktivoitu. Sellaisesta tilasta on oikeasti vaikeata ajautua takaisin sinisilmäiseen Ruususen uneen.

Voihan tämä Euroopan touhu mennä taas ihan leväperäiseksi mutta ei kai nyt ihan muutamassa vuodessa. Ukraina säilynee mielissä varsinkin kun se tulee lähitulevaisuudessa olemaan EU-jäsenyyshankkeensa takiakin muistuttelemassa muita maita asioiden laidasta Brysselin käytävillä.
 
Saksa kehuu Putinin rakentavaa sävyä - USA epäilevä

http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/627255/Saksa+kehuu+Putinin+rakentavaa+savya++USA+epaileva

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kiittää Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilisiä Ukraina-lausuntoja rakentavasta sävystä. Putin kehotti Itä-Ukrainan separatisteja lykkäämään aikomaansa kansanäänestystä.

Samalla hän sanoi Venäjän vetäneen joukkonsa Ukrainan rajalta.

Steinmeierin mukaan Ukrainan tilanne on kriittinen, mutta silti on olemassa mahdollisuus, että väkivaltaisuuksien leviäminen vältetään diplomaattisin keinoin.

Yhdysvallat suhtautuu epäilevästi Putinin puheisiin. Valkoisen talon edustaja sanoi, ettei Venäjän joukkojen vetäytymisestä ole todisteita.

Myös Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kirjoitti Twitterissä, ettei ole nähnyt merkkejä Venäjän joukkojen poisvetämisestä.

Venäjän ulkoministeriö on jo ehättänyt vastaamaan Rasmussenille ja muille epäilijöille.

–  Niitä, jotka kieltäytyvät näkemästä tosiasioita, kehotamme tutustumaan Putinin (eiliseen) lausuntoon, siteeraa uutistoimisto RiaNovosti ministeriötä.
Itä-Ukrainassa Donetskin ja Luhanskin alueiden separatistit ovat kertoneet pohtivansa tänään, miten suhtautua Putinin esitykseen kansanäänestyksen lykkäämisestä. Sunnuntaiksi kaavaillussa äänestyksessä on kyse alueiden itsenäistymisestä Ukrainasta.

RiaNovostin kirjeenvaihtajan mukaan Slovjanskissa Donetskin alueella kansanäänestyksen valmistelut jatkuvat. Slovjansk on Ukrainan hallituksen vastaisen kapinoinnin keskuspaikkoja. Sen liepeillä käydyt taistelut ovat vaatineet ilmeisesti kymmenien ihmisten hengen. Joukossa on tiettävästi myös siviileitä.

TS–STT
 
Saahan nähdä pyrkivätkö jenkit yllyttämään kriisiä. Homman lässähtäminen nykyisiin asetelmiin ei ehkä sovi heidän suunnitelmiin. Väkivaltaisuuksien lisääntyminen todennäköisesti palvelisi USA:n etua. Se kasvattaisi Venäjän osallistumisen todennäköisyyttä ja toisaalta se tuuppaisi tulevan Ukrainan rippeitä kohti länttä. Iran ja Hizbollah vuodattavat vertaan Syyriassa. Ukrainasta saattaisi muodostua samanlainen suo Venäjälle. Pian pitäisi näkyä jonkinlaisia provokaatioita, jos kriisin hyytyminen halutaan estää. Kenties muutama huono neuvo Jatsenjukille?
 
Eikä ole.

Ukraina on kaiken sortin kabineteille ollut ihan erilainen jytky kuin vaikka Georgia. Lännessä laitettu pyöriä pyörimään (pakotetoimia, joukkojensiirtoja, yhteistyökuvioita) joita ei aiemmissa Venäjän kriiseissä ole aktivoitu. Sellaisesta tilasta on oikeasti vaikeata ajautua takaisin sinisilmäiseen Ruususen uneen.

Ehkä, lännen kabineteissa on kuitenkin se "huono" puoli että ne tuppaavat vaihtumaan usein. Georgian jälkeenhän kävi just näin, hallitukset olivat täynnä uhoa ja sotaisia puheita, sitten uudet vaalit toivat uuden köörin valtaan joka päätti aloittaa "puhtaalta pöydältä". Ehkäpä Obaman jälkeinenkin hallinto tuo taas "resettinapin" seuraavaan summittiin...
 
Jaaha, tulikohan sitten taas uusi käännös:

Kremlissä pohditaan uutta tilannetta Ukrainassa

Ulkomaat | Turun Sanomat 16:25 |

Venäjän johto tarvitsee lisää tietoja arvioidakseen uudelleen Ukrainan tilannetta, sanoo presidentti Vladimir Putinin tiedottaja. Hänen mukaansa tilanne on muuttunut, koska Itä-Ukrainaan suunniteltua kansanäänestystä ei aiota lykätä eikä Ukrainan hallitus aio keskeyttää sotilasoperaatiotaan alueella.

Putin toivoi eilen, että Itä-Ukrainan separatistit lykkäisivät ensi sunnuntaiksi suunniteltua kansanäänestystä alueen itsenäisyydestä.

TS-STT
 
Joo, eiköhän se paha länsi nyt jotenkin saada käännettyä syylliseksi tähänkin...
 
Joo, eiköhän se paha länsi nyt jotenkin saada käännettyä syylliseksi tähänkin...

Tottakai! EU:n fasistit, USAn natsit ja niiden saatanallinen työkalu NATO joka salaisen suunnitelman mukaan aloittaa toukokuun lopulla hyökkäyksen Venäjän tuhoamiseksi..

Ja tuo on muuten melkein sanasta sanaan sitä sanomaa, mitä Venäjän mediaan syötetään - on syötetty jo pitkään.
 
Katsokaakas kun te ette nyt kaikki ymmärrä miten Venäjällä ajatellaan. Heidän mielestään Ukraina on Venäjän 'etupiiriä'. Samoin Georgia. Luuliko länsimaat ja Nato että Venäjä antaisi Naton tulla vielä etelärajalleen? Samoin baltian maat ja Puola. Neuvostoliiton hajottua jotenkin sovittiin/luvattiin että Nato ei laajene Venäjän rajoille. 90-luvulla heikon Venäjän mielipiteillä ei ollut mitään väliä..
Jos Putin ei olisi laittanut stoppia Georgiassa, sekä nyt Ukrainassa niin ei olisi mennyt monia vuosia kun Venäjällä olisi ollut naapurina kaksi natomaata lisää.
Venäjällä ajatelaan erilailailla kuin meillä lännessä. Venäjän ja lännen propagandat eroavat myös toisistaan. Me nauramme Venäjän propagandalle mutta harva näkee mitä meille syötetään länsimediassa;)
Ei se Putinillakaan helppoa ole:p
(Tämä siis ei ollut mikään Venäjäsymppaus. Kunhan saisi ihmiset ajattelemaan asioiden eri puolia)
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä voittaa joka tapauksessa tässä itä-Ukrainan kriisiissä. Joko äänetyksen kautta, kun itä-ukraina haluaa liittyä Venäjään tai sit rumemmalla tavalla. Eli tukevat separatisteja, kunnes saadaan sisällissota Ukrainaan. Ensin Venäjä antaa separatistien ottaa huolella turpaansa, jonka jälkeen sen on pakko puuttua tilanteeseen suojatakseen venäjän kansalaisia itä-ukrainassa. Kuulostaako jälkimmäinen tutulta? :)
 
  • Tykkää
Reactions: tl
Venäjä voittaa joka tapauksessa tässä itä-Ukrainan kriisiissä. Joko äänetyksen kautta, kun itä-ukraina haluaa liittyä Venäjään tai sit rumemmalla tavalla. Eli tukevat separatisteja, kunnes saadaan sisällissota Ukrainaan. Ensin Venäjä antaa separatistien ottaa huolella turpaansa, jonka jälkeen sen on pakko puuttua tilanteeseen suojatakseen venäjän kansalaisia itä-ukrainassa. Kuulostaako jälkimmäinen tutulta? :)
Kyllä Putinilla suunnitelma/suunnitelmia Ukrainan suhteen on. Itse en usko Itä-Ukrainan liittymiseen Venäjään. Putin haluaa koko Ukrainan.. Joku tuossa jo heittikin että olisiko Putin päässyt jonkinlaiseenn diiliin Kiovan kanssa. Ja toki venäjämieliset separatistit jotka sotkevat Ukrainan yhtenäisyyttä ja saavat nykyhallinnon näyttämään saamattomilta sopivat Putinin kuvaan varmaan suht hyvin? Vaikka muuta väittääkin.
 
Putinilla on vaikeuksia selittää omilleenkin käännöstä linjassa. Ohessa muutamia kommentteja:

Putin keeps Russians, West guessing with Ukraine shift

http://www.reuters.com/article/2014/05/08/ukraine-crisis-putin-idUSL6N0NU3OA20140508

Ja alla muutama ote noista erilaisista näkemyksistä:

Vladimir Solovyov, the outspoken host of a popular radio call-in:
"This is a very clever and strong move in the game of chess over Ukraine," he told listeners. "Putin has again become peacemaker number one."

Maria Lipman, a Russian analyst at the Moscow Carnegie Center think tank:
"I think it is unlikely that, while making this request to delay the secession referendum, Putin did not know what the answer would be"

"This can be used to show that the people in Ukraine's east are not Russians, take no orders from Russia, that Russia exercises no control over them because they only do what they want to do. Putin wanted to get this message across."

Former Kremlin spin doctor Gleb Pavlovs:
"He needed the majority to 'move ahead' and annexe Crimea (on March 21). Now the majority want to go further and Putin doesn't. That leaves him facing a problem. The patriotism is turning into demands for annexation and whether the authorities can respond to them is not clear."

Putin may have decided he has achieved all he can in Ukraine, that he must settle for regaining Crimea - handed to Ukraine by Soviet leader Nikita Khrushchev in 1954 - and that conditions are not right for annexing parts of east Ukraine.

The surge of violence in recent weeks, including a fire after clashes in the port city of Odessa which killed more than 40, may have convinced him Russia can no longer control events.

A civil war on its border would risk fuelling violence and instability in Russia itself with unpredictable consequences for the Kremlin and the likelihood of more damage to the already faltering economy.

Garry Kasparov was quick to hint at the economic background to the softening of Putin's stance:
"Putin announces troop pullback & endorses UKR elections right after meeting the Swiss president. Looks like banks are mightier than tanks!" he wrote on Twitter.
 
Google ei antanut venäjän laajentumiselle oikeastAn mitään siihen viittaavaa, että heillä olisi aktiivinen laajentumisohjelma. Joten kuka havittelee lisää alueita omaan piiriinsä, venäjä vai länsimaat. Kuka ns kaivaa verta nenästään?

Kyllä eu ja usa on neuvostoliiton hajottua aktiivisesti pyrkinyt heikentämään venäjää ja vahvistamaan itseänsä.
 
@tl Ei aktiivista laajentumisohjelmaa, joopa joo, justhan se laajentu Krimille. Käsittääkseni EU tai USA ei ole vienyt miltään maalta milliäkään maata.
 
Google ei antanut venäjän laajentumiselle oikeastAn mitään siihen viittaavaa, että heillä olisi aktiivinen laajentumisohjelma. Joten kuka havittelee lisää alueita omaan piiriinsä, venäjä vai länsimaat. Kuka ns kaivaa verta nenästään?

Kyllä eu ja usa on neuvostoliiton hajottua aktiivisesti pyrkinyt heikentämään venäjää ja vahvistamaan itseänsä.
Aivan. Ja mukaan otetaan Bulgarian ja Romanian tyylisiä maita. Itse en näe tälläisessa laajentumisessa mitään muuta järkeä kuin sen miltä halutaan näyttää kartalla. EU lupaa kaikkea kivaa(ja en väitä etteikö esim nämä maat hyötyisi Eu-jäsenyydestä, mutta koska me tulemme hyötymään näistä mahtavista uusista sisämarkkinamaista?

Ja mitä Venäjä/Ukraina-tilanteeseen vielä niin täälä(EU:ssa) politikot vielä ihmettelevät ja myönnetään 'et ollaan ny vähä luettu&arvioitu ja ymmärretty Venäjää ja sen motiiveja väärin'
Ei voi olla 'fiksu' sakki noin laput silmillä. Tässä muuten yksi esimerkki mistä meidän länsimediassa ei pahemmin puhuta..
 
Back
Top