Ukrainan konflikti/sota

ETYJ on raportoinut lisääntyvästä määrästä kalustoa rintamalinjan tuntumassa.

2021-04-01, www.osce.org.png
https://www.osce.org/files/2021-04-01 Daily Report_ENG.pdf?itok=00065

2021-04-02, www.osce.org.png
https://www.osce.org/files/2021-04-02 Daily Report_ENG.pdf?itok=77367

2021-04-03, www.osce.org.png
https://www.osce.org/files/2021-04-03 Daily Report_ENG AMENDED.pdf?itok=80263


Samaan aikaan toisaalla -tarkastelussa ainakin Itämerellä vaikuttaisi olevan Venäjän paatteja liikkeellä.





Pari äskettäistä harjoitusta kiinnitti huomiota, lainaukset Panschinilta:

”Kuluneen kahden viikon aikana Pohjoisen laivaston ja Läntisen sotilaspiirin joukot ovat harjoitelleet runsaasti ja monipuolisesti. Ylivoimaisesti kovimmat suorituskykynäytöt antoi Pohjoinen laivasto. Ensin fregatti Gorškov ampui ohjusaseellaan yli 300 kilometrin päähän Novaja Zemljalla olleisiin maamaaleihin. Heti perään kahden päivän kuluttua arktisella merialueella nousi paksun jään läpi pintaan yhtäaikaisesti kolme ydinsukellusvenettä muutaman sadan metrin etäisyydelle toisistaan. Tätä operaatiota suojasi kaksi MiG-31-hävittäjää, jotka ilmatankkauksen päätteeksi kävivät kääntymässä Pohjoisnavalla. Ydinsukellusveneiden demonstraatio voidaan tulkita ainakin näytöksi Yhdysvalloille siitä, että Venäjän ydinasetriadin merikomponentti pystyy tarvittaessa laukaisemaan ydinaseita myös pysyvän jään alueelta.”

”Nižni Novgorodin alueella Mulinon harjoituskentällä Panssariarmeijan tiedusteluprikaati piti mielenkiintoisen, muttei ainutlaatuisen harjoituksen. Siinä tiedusteluprikaati yhdessä sotilaspiirin psykologien ja tulkkien kanssa harjoitteli vihollisen saarretun asutuskeskuksen valtaamista ilman taisteluja. Ensivaiheessa tiedusteluprikaatin lennokkijoukot lähettivät aseiden laskemisiin kehottavia ynnä muuten demoralisoivia tekstiviestejä asutuskeskuksessa olleilla vihollisjoukoille. Samassa tarkoituksessa asutuskeskukseen pudotettiin myös yli tuhat lentolehtistä. Tämän jälkeen piiritettyjen joukkojen kanssa alettiin käydä neuvotteluja psykologien ja tulkkien välityksellä. Voimakkaan moraalispsykologisen painostuksen seurauksena asutuskeskuksessa olleet joukot laskivat aseensa ja antautuivat ilman vastarintaa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kieltä tulkit puhuivat?”

 
Nähtäväksi jää lähtevätkö nato-joukot harjoitusten jälkeen kotiin vaan seuraako ilmoitus pysyvämmästä seurasta.

Ukrainan kannalta varmasti hyvä asia, Suomen ja Ruotsin kohdalla taas tullee lisää painetta Venäjän suunnasta olla liittymät
Ukraina voi, itsenäisenä valtiona, päättää jatkotoimista omalta puoleltaan. Tottakai kysymys on myös siitä miten NATO:n puolelta halutaan tukea Ukrainaa. Jo pelkästään se että puolustusyhteistyötä laajennetaan kertoo merkittästä muutoksesta Euroopan, USA:n ja NATO:n turvallisuus-/ puolustuspolitiikan osalta.
- kuten jo aikaisemmin totesin niin yhteiset sotaharjoitukset ovat todennäköisesti vain pieni osa kokonaisuutta.
- pitäisin varsin ymmärrettävänä että myös Ukrainan omaa puolustuskykyä tullaan monella tavoin vahvistamaan NATO:n yhteistyön puitteissa.

https://www.verkkouutiset.fi/usan-kenraali-kun-venaja-hyokkaa-lansi-yllattyy-aina/#bdc707b6
Ukrainan suvereniteettia on kenraaliluutnantti Ben Hodgesin mielestä uskallettava puolustaa päättäväisesti. Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen esikunta on nostanut tällä viikolla valmiuttaan Venäjän keskitettyä yhä enemmän joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan. Amerikkalaisjoukot varautuvat nyt potentiaaliseen välittömään kriisiin.

Entisen USA:n Euroopan-joukkojen komentajan, kenraaliluutnantti Ben Hodgesin mukaan tämä tarkoittauun muassa Yhdysvaltain meri- ja ilmavoimien partioinnin tiivistämistä sekä tiedustelutoiminnan lisäämistä kaikkialla Euroopassa.
Hodges arvioi Venäjän toiminnan viittaavan siihen, että Kreml pyrkii nyt testaamaan Yhdysvaltain johtoon tammikuussa nousseen presidentti Joe Bidenin hallinnon sitoutumista Ukrainan suvereniteetin puolustamiseen.
Ehkä tässäkin on jotain merkkiä muutoksista:
https://www.verkkouutiset.fi/ukraina-valmistelee-mittavaa-havittajahankintaa-lannesta/#bdc707b6
Ennakkoarvioissa on vilahdellut samoja nimiä kuin Suomen ilmavoimien HX-hankkeessa.

Ukrainan on keväällä 2020 määritellyt ilmavoimiensa tulevaisuusvision, johon sisältyy muun muassa nykyisten hävittäjäkoneiden korvaaminen läntisten standardien mukaisilla uuden sukupolven konetyypeillä. Seuraavaksi hanke on puolustusalaan erikoistuneen ranskalaisen Opex 360 -uutissivuston mukaan etenemässä kilpailutusvaiheeseen.

Kaikessa köyhyydessäänkin yli 40 miljoonan asukkaan Ukraina omaa paljon suuremman kaupallisen potentiaalin varustautumisessaan kuin esimerkiksi Baltin maat yhteensä.
- esimerkiksi jo pelkästään puolustuvälineiden ostoihin liittyvien vastakauppojen puitteissa Ukrainan teollisuudelle voisi avautua vienti- ja yhteistyömahdollisuuksia lännen suuntaan.

Tietenkin kaikki edellä mainittu on spekulointia ja eräiden mielestä "uskotoivoa" tai mitä tahansa.. Mutta olen samalla koettanut nostaa esille jonkinlaista evidenssiä ettei kysymys ole pelkästään minun omista toivomuksistani.. Uskoa ja toivoa löytyy myös Ukrainasta. Varmasti sitä on muuallakin.
- enkä väitä että asiat kehittyisivät välttämättä siten kuin niitä spekuloin...mutta pidän todennäköisenä että muutoksia suunnitellaan ja niitä on myäs tulossa. Ehkä jokin muuttuu ukrainalaisten kannalta jopa parempaan suuntaan?

Ikävä kyllä on myös selvää että Venäjällä kaikki Ukrainan pyrkimykset vahvistaa yhteiskuntaansa, talouttaan, turvallisuuttaan aiheuttaa ankaraa vastusta.
- Venäjä käy sotaansa Ukrainaa vastaan myös ns. hybridirintamalla. Pyrkii vahingoittamaan Ukrainaa sekä ulkopuolelta että sisäisesti..
- demokraattisena monipuoluevaltiona Ukraina sallii opposition toiminnan, mukaan lukien jopa maassaan asuvien venäläisten suoran vaikutuksen sisäpolitiikkaan jne.

Tosin sekin on hyvä ymmärtää etteivät kaikki Ukrainan venäläisetkään kannata/halua alistua Putinin diktatuuriin..Eihän sitä halua kaikki venäläiset edes itse kotimaassaan.
 
Jo pelkästään se että puolustusyhteistyötä laajennetaan kertoo merkittästä muutoksesta Euroopan, USA:n ja NATO:n turvallisuus-/ puolustuspolitiikan osalta.
-

Millä lailla ollaan laajentamassa?

Täällä oli juttu jostain ukrainan Nato lähettiläästä joka kertoi saman tarinan kuin joka vuosi ennemminkin.
Ukrainan pitää jatkaa demokratian, ihmisoikeuksien etc,etc tiellä, että joskus voi liittyä


Vai se ,että Ukrainassa on tuhannen sotilaan harjoitus jonka osallistuu muutama Natomaan edustaja?

Ohokaaset on ukrainankin oljenkorret.
 
Pitää vain toivoa että Venäjän romahtamisen seurauksena maahan nousee vapaamielinen ja kansainvälinen johtaja jonka intresseissä ei ole naapurien kurittaminen. Nimittäin pahaa tekee ajatella Navalnya rikkinäisen maan uutena johtaja ja jälleenrakentajana. Jos se kaveri saa Venäjän armeijan avaimet käteen voi kyyti olla kylmää niin Suomelle kuin muillekin. Siinä on kuitenkin armoton nationalisti joka ottaa myrkyt itseensä, vaarantaa henkensä vuodesta toiseen ja palaa Venäjälle kurileirille vihollisensa käsiin ihan vain periaatteesta.
Emme ole ainoita jotka spekuloivat Venäjän tulevaisuudella ja sillä kuka/ketkä mahdollisesti nousevat valtaan Putinin jälkeen. Siitäkään ei ole mitään tietoa minkälaiseksi venäläinen yhteiskunta muuttuu tulevaisuudessa. Navalnyj'n mahdollinen valtaannousu ei liene kovin todennäköistä. Mutta hän on kuitenkin tällä hetkellä ainoa elossa ja näkyvillä oleva "opposition johtaja". OIipa sitten nationalisti tai ei.
- Navalnyj ei nauti kovin suurta suosiota nykyisten vallanpitäjien suunnalta..häntä vastaan käydään kovaa propagandaa ja jää nähtäväksi säilyykö edes hengissä.

Itse toivoisin (ja uskon että aika moni venäläinenkin toivoo) että Venäjälle saataisiin tulevaisuudessa jonkinlainen demokraattista hallintoa toteuttava monipuoluejärjestelmä. Se kuitenkin edellyttäisi armeijan sekä erityisesti sisäisestä turvallisuudesta vastuussa olevien organisaatioiden sitoutumista demokratiaan.. Se on kuitenkin vain yksi vaihtoehto. Enkä osaa sanoa kuinka todennäköinen.

Loppuviimeksi..Suomen ja suomalaisten kannalta lienee aivan samantelevää kuka ja mikä Venäjällä tulevaisuudessa hallitsee. Me joudumme joka tapauksessa pitämään yllä omaa ja riittävän uskottavaa maanpuolustusjärjestelmää. Uskottavuuden kannalta olisi hyvä jos kykenisimme hankkiutumaan puolustusliitto NATO:n jäseneksi..Se toisi pienelle Suomelle huomattavan paljon sellaisia lisäelementtejä joihin meillä ei muuten ole mahdollisuuksia..
- ensinnäkin puolustusliiton jäsenyys lisäisi merkittävästi turvallisuuspoliittista uskottavuutta.
- on täysin eri asia olla yksittäinen pieni Venäjän rajanaapuri tai kiinteänä osana kaikkien länsimaiden puolustusyhteisöä.
- olisimme myös paremmin turvassa (taktisten)ydinaseiden pelotteelta kuin ilman NATO:n jäsenmaiden yhteistä puolustussitoumusta.
- jäsenyyden myötä Suomi olisi myös osallisena NATO:n kaikkein uusimmassa satelliitti- tiedustelu- tulenjohto- jne. järjestelmissä..
- plus paljon, paljon muuta...

Ikävä kyllä tämä edellä mainittu on täydellisesti "uskotoivoa", sillä epäilen vahvasti ettei suomalaiset poliitikot tule koskaan hakemaan Puolustusliiton jäsenyyttä.
- historia ei ole opettanut suomalaisia vielä tarpeeksi..pahoin pelkään että joudumme tulevaisuudessa vielä uudelleen maksamaan kovan hinnan itsenäisyydestämme..
- jos kykenemme sen edes säilyttämään.

Saattaa käydä niin että Baltian maat sekä mahdollisesti jopa Ukraina osaavat pelata "poliittiset korttinsa" paremmin kuin suomalaiset..
 
Millä lailla ollaan laajentamassa?

Täällä oli juttu jostain ukrainan Nato lähettiläästä joka kertoi saman tarinan kuin joka vuosi ennemminkin.
Ukrainan pitää jatkaa demokratian, ihmisoikeuksien etc,etc tiellä, että joskus voi liittyä


Vai se ,että Ukrainassa on tuhannen sotilaan harjoitus jonka osallistuu muutama Natomaan edustaja?

Ohokaaset on ukrainankin oljenkorret.
Niin, jää nähtäväksi kuinka asiat kehittyy Ukrainassa..
 
Pitää täysin paikkansa...Venäjää ei uhkaa mikään ulkoinen, vieras valtio. Mutta Putin ylläpitää tarkoituksellisesti valheellista propagandaa ulkomaisesta uhkasta.
- Putinin hallintoa uhkaa käytännössä vain sisäinen romahdus, vallankumous ja uudet valtiaat..jollei sitten kansa kykene tulevaisuudessa löytämään/ylläpitämään demokraattista hallintomallia.
- on naurettavaa edes kuvitella että joku olisi vartavasten hyökkäämässä 140 miljoona asukkaan maahan jossa on varmasti riittävät asevoimat, ydinaseet jne.

Putin ei todellakaan voi lopettaa ulkoisen uhkan propagandaansa. Sen lopettaminen nostaisi esille totuuden mm. siitä että "turvallisuusorganisaatio (FSB, GRU. Putinin kaarti jne.)" suunnattu vain Putinin hallinnon avuksi, kansan kurissa pitämiseen.
- tottakai suurin osa kansasta tietää mistä on kysymys...Navalnyj ja tuhannet muut istuvat vankilassa pelkästään siksi että vastustavat diktatuuria.

Mutta, Venäjän sisäinen romahdus voisi tuoda tilaa kaikille Venäjän itsenäisyyttä ja oma hallintoa tavoitteleville aluetasavalloille, kansoille jne. Juuri näin kävi Neuvostoliiton romahtaessa.
- sellainen muutos voisi hyvinkin avata uusia mahdollisuuksia Kiinalla ja muille jotka odottelevat sopivaa tilaisuutta..

Myös toisenlainen, osin rinnakkainen, kehitys voisi olla mahdollista.
Esim. jos Putin ryhtyisi ahdistelemaan Kazaksakstania, se voisi johtaa tilanteeseen jossa kazakit lähtisivät etsimään itselleen liittolaista Venäjää vastaan..jne.
- mistä sellainen liittolainen voisikaan löytyä??

On hassua asetella asia tuolla tavalla. Toisaalta mitään uhkaa ei ole, toisaalta kaikki ovat tulossa osingoille heti tilaisuuden tullen.

Eikö valtion nimenomaan pidä katsoa myös tulevaan, varautua epätodennäköisiin kehityskulkuihin? Siksi kai Suomellakin on puolustusvoimat eikä sen takia, että Vaalimaalla olisi kokonainen armeija odottamassa käskyä ajaa läpi rajapuomista.

Putinin paasaaminen ulkoisista uhista ei varmaankaan ole ensisijassa pyyteetöntä isänmaallisuutta. Toisaalta se on viestintäaseena vahvempi kuin miltä näyttää - ei se ole mikään tuulesta temmattu zombiapokalypsiskenaario. Venäläisillä on karvaita kokemuksia lännestä siinä missä suomalaisilla idästä.

Venäjän hajoamispotentiaali onkin sitten hankalampi arvioitava. Halukkaimmat irtautujat taisivat lähteä jo kolmisenkymmentä vuotta sitten edellisellä hajoamiskierroksella ja jäljelle jäi pääasiassa imperiumin pitkäaikaisemmat osat. Maan venäläistäminen on jatkunut ja kielivähemmistöt on tukahdutettu. Paikallishallinnoilla ei ymmärtääkseni ole asevoimaa alaisuudessaan (toisin kuin Yhdysvalloissa osavaltion kuvernöörillä on kansalliskaarti), mikä ei edesauta irtautumista.

Olennainen kysymys lienee, mihin venäläiset ovat tyytymättömiä. Toisiin venäläisiin? Venäläiseen systeemiin? Venäjän johtajiin?

Elintasohan Venäjällä on nykyään paljon parempi kuin aiemmin ja ilmapiirikin vapautuneempi, joten kuvittelen, ettei kovinkaan moni halua räjäyttää koko järjestelmää. Mitä Ivan sitten ajattelee naapuripitäjän Ibrahimista, vaikka molemmat venäjää puhuvatkin, siitä en osaa sanoa juuta enkä jaata. Siinä on potentiaalisia aineksia yhteentörmäykseen, mutta lähinnä Kaukasuksen ja Keski-Aasian suunnilla. Kuvittelen, että suurin tyytymättömyys kohdistuu itsevaltaisiin ja huikentelevaisiin johtajiin. Niiden vaihtaminen taas ei automaattisesti tarkoita täydellistä sekasortoa, vaan se voi tapahtua myös nopeasti ja kivuttomasti.
 
Kaikessa köyhyydessäänkin yli 40 miljoonan asukkaan Ukraina omaa paljon suuremman kaupallisen potentiaalin varustautumisessaan kuin esimerkiksi Baltin maat yhteensä.
- esimerkiksi jo pelkästään puolustuvälineiden ostoihin liittyvien vastakauppojen puitteissa Ukrainan teollisuudelle voisi avautua vienti- ja yhteistyömahdollisuuksia lännen suuntaan.

Bruttokansantuote maittain miljardeina dollareina v. 2020:

Viro30.468
Latvia33.015
Liettua55.064
Baltit yhteensä118.547
Ukraina142.250


Kalliiksi käy aseistautuminen Ukrainassakin. Ukraina tosin saa etua teollisuudestaan. Kyky tuottaa kehittyneitä asejärjestelmiä on vähän niin ja näin, mutta sekin auttaa, jos pystyy valmistamaan edes patarautaa. Ei tarvitse tilata ihan kaikkea ulkomailta, vaan lähinnä elektroniikkakomponentit ym. kehittyneemmän tavaran, ja raha jää suurelta osin kiertämään omaan maahan.
 
Riippuu mistä suunnasta kukakin katsoo. Toiselle olen vaskisti, toiselle pioneeri. :) Kommentointini mm. Ukrainaan liittyen on yritystä tuoda esille se, mitä oikeasti näen tilanteissa, kun toivouskominen riisutaan pois.

Venäjän toimintaa ja motiiveja arvioidaan avoimesti välillä myös Naton päämajassa. Siellä istuukin tiettävästi kommunistien kerma, jonne esim. @johan6 voisi postailla näkemyksiään kirjoittajista ja pohdinnoista.

Joidenkin on näköjään vaikeaa ymmärtää se, että hyökkääjän motiivien arviointi ei tarkoita hyökkääjän motiivien hyväksymistä. Arviointi, yksilöinti ja pohdinta ei ole sama kuin hyväksyä. Mutta ehkä tässä on eräs vaikeus, joka liittyy suomen kielen perusvivahteiden hallintaan. :)
Siis läpällähän mä ton heitin, täytyy myöntää että huonohan se oli ja pahoittelut siitä!
Se Lipposmainen böö ja Neuvostoliiton lippu siihen niin oli vaan niin hauska että yritin jotain samanmoista. Olen saanut palautetta kavereiltakin että välillä töksäyttelen vähän loukkaavasti mutta, selittelyt sikseen ja pahoittelut vielä.:salut:
 
Kalliiksi käy aseistautuminen Ukrainassakin. Ukraina tosin saa etua teollisuudestaan. Kyky tuottaa kehittyneitä asejärjestelmiä on vähän niin ja näin, mutta sekin auttaa, jos pystyy valmistamaan edes patarautaa.
Aika alamaissa on aseteollisuus ollut sen 30vuotta. Uudistus ja kehitystyö ollut lähellä nollaa.

Tässä hyvä esimerkki Ukrainan aseteollisuuden tilasta.

d24ad0485b7fbf3d36e373542c09e751.jpg

CWHAVmrUkAEUc18.jpg

B-8-rocket-pod-header.jpg
 
Putinin sukupolvi ei koskaan pääse eroon Neuvostoliiton hajoamisen tuomasta traumasta ja niin kauan kun tuo sukupolvi on vallassa ei positiivista kehitystä tapahdu. He eivät tule koskaan hyväksymään Venäjän nykyisiä rajoja pysyväksi olotilaksi. Ainoa toivo on nuorissa ikäpolvissa jotka ehkä näkevät maailman toisin silmin.
 
Bruttokansantuote maittain miljardeina dollareina v. 2020:

Viro30.468
Latvia33.015
Liettua55.064
Baltit yhteensä118.547
Ukraina142.250


Kalliiksi käy aseistautuminen Ukrainassakin. Ukraina tosin saa etua teollisuudestaan. Kyky tuottaa kehittyneitä asejärjestelmiä on vähän niin ja näin, mutta sekin auttaa, jos pystyy valmistamaan edes patarautaa. Ei tarvitse tilata ihan kaikkea ulkomailta, vaan lähinnä elektroniikkakomponentit ym. kehittyneemmän tavaran, ja raha jää suurelta osin kiertämään omaan maahan.
Coal is a main fossil fuel raw material whose reserve can meet the demand for energy and industry in Ukraine for the next 500 years. It is the largest hydrocarbon fossil resource of Ukraine, accounting for 95% of the fossil resource. Ukraine has the world’s 7th largest and Europe’s 2nd largest coal reserve at about 34 billion tons.


Ukraine was estimated to hold over 1.1 trillion cubic meters of natural gas reserves in 2004, ranking it 26th among the countries with proven gas reserves before Crimea was annexed. It is also estimated to hold over 135 million tons of oil and 3.7 billion tons of shale oil reserves. The country also has reserves of gas condensate of about 80,000 tons.

Ukraine, Australia, and Russia have the biggest proportion of iron ore deposits in the world. Each of the three countries has over 10% of the world’s iron ore reserves. Ukraine alone has an estimated 27 billion tons of iron ore reserves and ranks 6th in global iron ore production.

Ukraine is in the top ten producers of manganese ore in the world and has the largest manganese ore reserve in Europe. In 2010, the country produced over 736,000 metric tons of marketable manganese ores and concentrates, of which some 121,000 metric tons were exported and the rest used domestically to produce ferroalloys.


Kyllähän sieltä Ukrainasta kaikennäköistä löytyy.
 
Aika alamaissa on aseteollisuus ollut sen 30vuotta. Uudistus ja kehitystyö ollut lähellä nollaa.
Uudistus ja kehitystyö kaikilla aloilla on ollut lähellä nolla.

Ukrainassa pitää tehdä reformit, samanlaiset kun Saakashvili tehnyt Georgiassa - eniten korruptoituneessa valtiossa NL-ssa. Kaikkia jotka päättävät ja ovat tekemisissä rahavirran kanssa pitää irttisanoa, ihan ylhäältä alas.
Jotta varastaminen ja välistä vetaminen loppuisi.

Muuten ei tule mitään. Näille, jotka nyt seisovat rahavirran tärkeimmissä tehtävissä, on nykyaikainen tilanne (=konflikti) on erittäin toivottu asia. Ainahan ihmisille voi sumuttaa silmiin että "joo, mitäs te haluatte..sota meneillään".

Ja se ei vaati kun Zelenskylta ehdottaa Mikhail Saakachvili varaministeriksi. Ukrainalaisia hänen ympärillä löytyy. Ja sitten alkaa lentää silppua..moni menee vankilaan. Nyt kun Biden jutteli Ze:n, ei niinkään vaikea arvata mitä hänelle on ehdotettu - reformit, niistä on kysytty, ja ylipäänsä - missä ne ovat.
Ze:n aikana varastaminen on yltynyt, paljon pahemmaksi kun Poroshenkon aikana.
 
On hassua asetella asia tuolla tavalla. Toisaalta mitään uhkaa ei ole, toisaalta kaikki ovat tulossa osingoille heti tilaisuuden tullen.
Onhan se kieltämättä hassua..

Mutta juuri niin kävi Neuvostoliiton romahduksen yhteydessä. Ne jotka muistavat näitä n. 30:en vuoden takaisia asioita tietävät, ettei kukaan eikä mikään uhannut NL:n ulkoista koskemattomuutta pienimmässäkään määrin. Siitä huolimatta koko imperiumi romahti sisäisesti.
- enkä sanoisi että kukaan tuli siinä tilanteessa "osingoille", vaan kymmenet Stalinin/NL:n II-maailmansodan jälkimainingeissa alistamat kansakunnat/valtiot palauttivat itsenäisyytensä ja itsenäisen valtiollisen asemansa.
- mielestäni olisi väärin sanoa että ne olisivat ikäänkuin "kaapanneet " jotain Neuvostoliitolle/Venäjälle kuuluvaa..

Samanlainen Venäjän sisäinen hajoaminen voi hyvinkin toistua Venäjän nykyisen diktatuurin purkautuessa.

Huhta:
Olennainen kysymys lienee, mihin venäläiset ovat tyytymättömiä. Toisiin venäläisiin? Venäläiseen systeemiin? Venäjän johtajiin?
Elintasohan Venäjällä on nykyään paljon parempi kuin aiemmin ja ilmapiirikin vapautuneempi, joten kuvittelen, ettei kovinkaan moni halua räjäyttää koko järjestelmää.
Käsittääkseni hyvin suuri osa venäläisistä on erittäin pettynyt ja kyllästynyt Neuvostoliiton jälkeiseen Putinin johtaman yhteiskunnan kehitykseen.. Erityisesti kaiken kattavaan korruptioon, yleiseen rikollisuuteen ja yhteiskunnan varallisuuden kavaltaneisiin/ryöstäneisiin oligarkkeihin, maan johdon rikolliseen toimintaan, erittäin jakautuneeseen varallisuuteen jne.
- Venäjä on suuri ja luonnonvaroiltaan ainutlaatuisen rikas maa. Valitettavasti suurin osa rikkauksista hyödyttää vain pientä osaa kansalaisista..jopa erittäin pientä osaa.
- tietenkään kaikki eivät ole pettyneitä, ne jotka ovat pääseet mukaan Putinin hallintoon, erilaisille virkapaikoille ja osalliseksi yhteisten varojen kähmintään voivat olla jopa tyytyväisiä asemaansa.
- venäläisten elintaso on noussut muutamisssa suurimmissa kaupungeissa mutta se jakautuu äärimmäisen epätasaisesti. Ja yleisesti ottaen kaikkein röyhkeimmät rikolliset ovat vauraimpia..
- erityisen silmiinpistävää on muutos verrattuna NL:n aikoihin, jolloin yksittäiset ihmiset (maan johtajat johtajat jne.) eivät voineet ryöstää yhteistä varallisuutta omaksi hyödykseen, kuten nykyisessä kleptokratiassa.
- voisin jatkaa listaa vaikka kuinka pitkälle...vaikkei aikaisemminkaan ollut hyvä, niin nykyisellään jopa aikaisempaa suurempi osa kansasta ja yhteiskunnasta köyhtyy ja kurjistuu.

Ilmapiirin lisääntyneestä vapautumisesta Venäjällä, mitä se muka on?
- kannattatisi haastatella vaikkapa venäläisiä kansalaisjärjestöjä, ehkä myös "sotilaiden äitejä", Navalnyj'tä sekä hänen kannattajiaan jne..
- ainakin minulle on välittynyt sellainen käsitys että Venäjällä ollaan jo palattu hyin pitkälle takaisin kommunismin aikaiseen sisäiseen totalitarismiin..sensuuriin, korruptio on moninkertaisrtunut jne.
- pitää myös ymmärtää että kritiikkini kohdistuu nimenomaan Putinin hallintoon, sen ylläpitämään jakaiken kattavaan rikollisuuteen...tavallisia venäläisiä käy joskus jopa sääliksi.

Ikävää että minulle on kehittynyt näin kielteinen kuva Putinin hallinnosta,...ehkä joku kirjoittajista on kuitenkin toista mieltä?
- tämä jopa harmittaa minua ihan oikeasti, kun olen saanut olla kohtalaisen paljon tekemisissä venäläisten kanssa, joista eräitä voisin sanoa ystävikseni, edelleenkin.
 
Viimeksi muokattu:
Uudistus ja kehitystyö kaikilla aloilla on ollut lähellä nolla.

Ukrainassa pitää tehdä reformit, samanlaiset kun Saakashvili tehnyt Georgiassa - eniten korruptoituneessa valtiossa NL-ssa. Kaikkia jotka päättävät ja ovat tekemisissä rahavirran kanssa pitää irttisanoa, ihan ylhäältä alas.
Jotta varastaminen ja välistä vetaminen loppuisi.

Muuten ei tule mitään. Näille, jotka nyt seisovat rahavirran tärkeimmissä tehtävissä, on nykyaikainen tilanne (=konflikti) on erittäin toivottu asia. Ainahan ihmisille voi sumuttaa silmiin että "joo, mitäs te haluatte..sota meneillään".

Ja se ei vaati kun Zelenskylta ehdottaa Mikhail Saakachvili varaministeriksi. Ukrainalaisia hänen ympärillä löytyy. Ja sitten alkaa lentää silppua..moni menee vankilaan. Nyt kun Biden jutteli Ze:n, ei niinkään vaikea arvata mitä hänelle on ehdotettu - reformit, niistä on kysytty, ja ylipäänsä - missä ne ovat.
Ze:n aikana varastaminen on yltynyt, paljon pahemmaksi kun Poroshenkon aikana.
Tällainen kehitys on ikävää..Todennäköisesti sotatila ja venäläisten vaikutus heikentää entisestään Ukrainan sisäsäitä tilannetta. Sotaa käydään myös muualla kuin rajoilla ja taistelurintamilla.
- korruption ja kaiken muunkin rikollisuuden taustalta löytyy todennäköisesti vahvat kytkökset Venäjälle..kotimaisen=ukrainalaisen oman rikollisuuden lisäksi..

Toisaalta, vaikka asiat olisi Ukrainassa kuinka huonosti tahansa niin varmaan on ettei Venäjän suunnalta niihin saada missään tapauksessa paranuksia.
- Venäjän tavoitteena ei suinkaan ole ukrainalaisten hyvinvoinnin lisääminen.
 
Onhan se kieltämättä hassua..

Mutta juuri niin kävi Neuvostoliiton romahduksen yhteydessä. Ne jotka muistavat näitä n. 30:en vuoden takaisia asioita tietävät, ettei kukaan eikä mikään uhannut NL:n ulkoista koskemattomuutta pienimmässäkään määrin. Siitä huolimatta koko imperiumi romahti sisäisesti.
- enkä sanoisi että kukaan tuli siinä tilanteessa "osingoille", vaan kymmenet Stalinin/NL:n II-maailmansodan jälkimainingeissa alistamat kansakunnat/valtiot palauttivat itsenäisyytensä ja itsenäisen valtiollisen asemansa.
- mielestäni olisi väärin sanoa että ne olisivat ikäänkuin "kaapanneet " jotain Neuvostoliitolle/Venäjälle kuuluvaa..

Samanlainen Venäjän sisäinen hajoaminen voi hyvinkin toistua Venäjän nykyisen diktatuurin purkautuessa.

Jos Kiina valtaa Siperian joskus tulevaisuudessa Venäjän heikkouden hetkillä, niin se on osingoille tulemista. Se on ihan yhtä tuomittavaa kuin Venäjän Krimin valtaus. Sitä ei voi verrata johonkin Viron tms. uudelleenitsenäistymiseen Neuvostoliitosta. Eivät suomalaiset tehneet maihinnousua, eivät amerikkalaiset ilmarynnäkköä, vaan virolaiset ottivat kohtalonsa omiin käsiinsä. PLA:n tankkien ajaminen Siperiaan on täysin eri asia.

Käsittääkseni hyvin suuri osa venäläisistä on erittäin pettynyt ja kyllästynyt Neuvostoliiton jälkeiseen Putinin johtaman yhteiskunnan kehitykseen.. Erityisesti kaiken kattavaan korruptioon, yleiseen rikollisuuteen ja yhteiskunnan varallisuuden kavaltaneisiin/ryöstäneisiin oligarkkeihin, maan johdon rikolliseen toimintaan, erittäin jakautuneeseen varallisuuteen jne.
- Venäjä on suuri ja luonnonvaroiltaan ainutlaatuisen rikas maa. Valitettavasti suurin osa rikkauksista hyödyttää vain pientä osaa kansalaisista..jopa erittäin pientä osaa.
- tietenkään kaikki eivät ole pettyneitä, ne jotka ovat pääseet mukaan Putinin hallintoon, erilaisille virkapaikoille ja osalliseksi yhteisten varojen kähmintään voivat olla jopa tyytyväisiä asemaansa.
- venäläisten elintaso on noussut muutamisssa suurimmissa kaupungeissa mutta se jakautuu äärimmäisen epätasaisesti. Ja yleisesti ottaen kaikkein röyhkeimmät rikolliset ovat vauraimpia..
- erityisen silmiinpistävää on muutos verrattuna NL:n aikoihin, jolloin yksittäiset ihmiset (maan johtajat johtajat jne.) eivät voineet ryöstää yhteistä varallisuutta omaksi hyödykseen, kuten nykyisessä kleptokratiassa.
- voisin jatkaa listaa vaikka kuinka pitkälle...vaikkei aikaisemminkaan ollut hyvä, niin nykyisellään jopa aikaisempaa suurempi osa kansasta ja yhteiskunnasta köyhtyy ja kurjistuu.

Ilmapiirin lisääntyneestä vapautumisesta Venäjällä, mitä se muka on?
- kannattatisi haastatella vaikkapa venäläisiä kansalaisjärjestöjä, ehkä myös "sotilaiden äitejä", Navalnyj'tä sekä hänen kannattajiaan jne..
- ainakin minulle on välittynyt sellainen käsitys että Venäjällä ollaan jo palattu hyin pitkälle takaisin kommunismin aikaiseen sisäiseen totalitarismiin..sensuuriin, korruptio on moninkertaisrtunut jne.
- pitää myös ymmärtää että kritiikkini kohdistuu nimenomaan Putinin hallintoon, sen ylläpitämään jakaiken kattavaan rikollisuuteen...tavallisia venäläisiä käy joskus jopa sääliksi.

Ikävää että minulle on kehittynyt näin kielteinen kuva Putinin hallinnosta,...ehkä joku kirjoittajista on kuitenkin toista mieltä?
- tämä jopa harmittaa minua ihan oikeasti, kun olen saanut olla kohtalaisen paljon tekemisissä venäläisten kanssa, joista eräitä voisin sanoa ystävikseni, edelleenkin.

Osa varmasti haikailee takaisin neuvostoaikojen tasaista kurjuutta, mutta suurin osa ihmisistä onneksi ymmärtää oman parhaansa eikä kadehdi naapuriaan. Enää kukaan ei ole kiinnostunut ulkomaisten turistien mukanaan tuomista sukkahousuista ja farkuista, 80-luvulla olivat kaikki. Kaupan hyllyistä löytyy tavaraa paikallisellekin eikä enää puhuta jonkun byrokraatin kiintiösinkkiämpäreistä. Autoakaan ei tarvitse enää odottaa kymmentä vuotta ja myös ulkomaisen auton voi ostaa.

Maailmanpankin ostovoimakorjattu BKT per capita ei näytä pahalta, kun elintasoa mittaillaan.


Absoluuttisissa dollareissakin on kolminkertaistuttu Neuvostoliiton loppuajoilta.


Onko Venäjän yhteiskunnassa epätasaista tulonjakoa? On. Eipä tosin ole hääviä muuallakaan. Yhdysvallat, tuo demokratian, vaurauden ja globaalin turvallisuuden tyyssija, on vielä ikävämpi paikka tässä suhteessa. Jos käyt lääkiksen, niin satojen tuhansien dollarien vuosipalkka odottaa. Jos taas olet synnynnäisesti sokea, kehitysvammainen, halvaantunut tms., niin se on voi voi. Onko Yhdysvallat hajoamassa tähän rikkaiden ja köyhien väliseen railoon?


Ilmapiiriltään Venäjä ei tietenkään ole länsimaa, mutta silti kehitys on huimaa verrattuna entiseen. Nykyään on muitakin kuin valtion medioita ja lisäksi tietysti myös internet. Rajan ylikin pääsee. Ei entisaikaan tultu Suomeen turistimatkalle omalla autolla tuosta noin vain. Ryhmämatkalle saattoi päästä, jos oli käynyt riittävän ahkerasti puolueen tilaisuuksissa ylistämässä aatetta. Sittenkin perhe jäi aina rajan taakse panttivangiksi, jottei tule houkutusta loikata, ja ryhmässä tutustuttiin tietysti vain neuvostokansalaiselle sopiviin asioihin neuvostoliittolaisesta perspektiivistä.

Ei Venäjällä ole helppoa haastaa järjestelmää, kyllä minä sen voin myöntää. Ei etenkään oppositiopoliitikkona. Joka tapauksessa duumassa on heitäkin toisin kuin aikanaan. Keskivertokansalaisellakin on enemmän poliittista liikkumavapautta. Neuvostoaikoina sotilaan äiti, joka olisi epäillyt poikansa kuolleen Afganistanin sodassa eikä harjoitusonnettomuudessa, olisi kärrätty mielisairaalaan hiipivään skitsofreniaan sairastuneena. Nykyäänkin voi tulla yllättäviä hankaluuksia eläkkeenmaksussa, jos organisoi suurmielenosoituksen Ukrainassa tapatetun poikansa puolesta, mutta nykyään ei sentään tarvitse samalla tavalla miettiä, että entä jos ystävä onkin salaa KGB:n tiedottaja.

Venäjä ei edelleenkään ole länsimaa, mutta Venäjä ei myöskään ole enää Neuvostoliitto. Kaikkine puutteineenkin keskivertokansalaisen arki on huomattavasti miellyttävämpää kuin Neuvostoliitossa ja siksi en erityisen kärkkäästi ennusta valtion hajoamista.

Luin alapuolisen brittimedian jutun tavallisten venäläisten näkemyksistä. Ei se ihan siltä vaikuttanut, että hallinto vaihdettaisiin hetkenä minä hyvänsä. Kaikki ei ole niin hyvin kuin voisi olla, mutta toisaalta viinakaupan jonosta ei vielä vaihdeta jonoon, jossa jonotetaan pääsyä tappamaan Putin.

 
Siis läpällähän mä ton heitin, täytyy myöntää että huonohan se oli ja pahoittelut siitä!

Usko tai älä, kyllä sen tajusin. Jotenkin vaan käy tympäisemään se tapa, jolla näitä Venäjään liittyviä asioita käsiteltäessä saa Putinpiilua otsaansa, jos erehtyy arvioimaan edes jollain tasolla Venäjän motivaatioita....jota on harjoitettu sentään Naton päämajassakin ja ihan julkisesti. Ikäänkuin motivaation arvioiminen olisi jotain hyväksymiseen johtavaa ajatuskulkua.

Kansalaiskeskusteluun vaikutetaan monilla tavoilla. Osa vaikuttamisesta on sellaista, että sitä ei arvata edes vaikuttamiseksi. Luulokuvittelu, että venäläinen vaikuttaminen olisi tasolla: tulkka hakemaan leippä, suomen poika....on harhainen ja torvimainen. Kyllä tuo vaikuttaminen on taitavampaa kuin osataan edes erottaa.

Huomattava on, ettei -vihapuheen- kitkeminen poista ulkomaisia vaikuttajia verkoista ja tuuteista. Ei sillä keinolla saada vaikuttamispuhetta liikutettua senttiäkään.
 
Usko tai älä, kyllä sen tajusin. Jotenkin vaan käy tympäisemään se tapa, jolla näitä Venäjään liittyviä asioita käsiteltäessä saa Putinpiilua otsaansa, jos erehtyy arvioimaan edes jollain tasolla Venäjän motivaatioita....jota on harjoitettu sentään Naton päämajassakin ja ihan julkisesti. Ikäänkuin motivaation arvioiminen olisi jotain hyväksymiseen johtavaa ajatuskulkua.

Kansalaiskeskusteluun vaikutetaan monilla tavoilla. Osa vaikuttamisesta on sellaista, että sitä ei arvata edes vaikuttamiseksi. Luulokuvittelu, että venäläinen vaikuttaminen olisi tasolla: tulkka hakemaan leippä, suomen poika....on harhainen ja torvimainen. Kyllä tuo vaikuttaminen on taitavampaa kuin osataan edes erottaa.

Huomattava on, ettei -vihapuheen- kitkeminen poista ulkomaisia vaikuttajia verkoista ja tuuteista. Ei sillä keinolla saada vaikuttamispuhetta liikutettua senttiäkään.
No hyvä sitten ja sen kirjoittamani jutun hauskuus piti tulla juuri siitä että väitin juuri päinvastaista mitä olen kirjoituksistasi päätellyt sinun ajattelevan. En mä tosiaan luule sun hyväksyvän Venäjän toimia.
 
Back
Top