Ukrainan konflikti/sota

Unohdatko sinä nyt sen, että venäjä on hyökännyt Ukrainaan vuonna 2014 ja on siellä edelleen asevoimin miehittämässä osia Ukrainasta???
Ehkä tämä ei ole vielä tullut esille riittävän selvästi.. Venäjä on toiminut Ukrainaan kohdistuvissa hyökkäyksissään peitellysti ja soveltaen yksipuolisesti, itse julistamaansa "oikeutustaan" toteutuneiden sotatoimien osalta. Tästä johtuen Venäjä ei sanotaanko nyt vaikkapa "virallisesti" ole katsottu olevan sodan osapuolena. Tällainen on ollut ikävää "lepsuilua" länsimaiden taholta. Mutta pitää samalla ymmärtää että tilannetta ei ole täysin hyväksytty. Venäjään kohdistuu monenlaisia sanktioita tilanteen johdosta.
- Venäjä on roistovaltio ja se toimii kuin roistovaltio. Se pyrkii hakemaan oikeutuksia omille toimilleen, vastoin itse allekirjoittamiaan sopimuksia ja sitoumuksia.

Jossain vaiheessa Venäjän rikosten osalta tulee raja vastaan. Siinä tilanteessa kansainvälinen yhteisö (sekä yksittäisen valtiot) ovat oikeutettuja toimimaan täysipainoisesti tekemiensä keskinäisten sopimusten ja yhteisesti sovittujen sitoumusten mukaisesti.
- käytännössä Venäjän sotavoimien hyökkäys Ukrainan alueelle olisi kiistaton evidenssi oikeuttamaan kv. yhteisön täysimittaiset vastatoimet Venäjää vastaan.
- se jää varmasti epäselväksi miten kukin valtio tilanteessa toimii. Myös Suomen suhtautuminen rikollisesti toimivaan Venäjään saattaa nousta "tikun nokkaan" esim.YK:n puitteissa.

Historia osoittaa että sota on helppo aloittaa. Lopettaminen voi osoittautua paljon vaikeammaksi. Tuppaavat kestämään vuosia ja vuosikymmeniä.
- jos Venäjä aloittaisi sotatoimet Ukrainaa vastaan se voisi helposti johtaa pysyvään sotatilaan sekä venäläisen yhteiskunnan pitkälle menevään jollei jopa täydelliseen eristämiseen.
- taloudellisesti Venäjällä ei ole kovin suurta merkitystä muulle maailmalle..mutta sotilaallisesti se voisi häirikköidä vähintäänkin samaan tapaan kuin Pohjois-Korea..

Mutta, katsellaan mitä aika tuo tullessaan..
 
Onko tällä foorumilla jossain kirjasuosituslanka? Kiinnostaa mitä muut luette?

Päälle pari sataa sivua tarinointia kirjallisuudesta.

 
Jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan siinä punnittaisiin myös Suomen (ja Ruotsin ym. NATO-kumppaneiden) osalta mitä merkitystä ja mahdollista sitoutumista em. kumppanuuteen sisältyy.

Paljastan sinulle Johan6 erään jymyjutun: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan jo kohta seihtemän vuotta sitten! Jos et usko, niin kahtele googlella lisätietoja. Tässä on siis ollut jo aikaa punnita sitoutumisasteita ihan tarpeeksi. Vai meinaatko, että vasta sarjahyökkäily käynnistää jonkin tason pohdinnan de facto et de jure?

Aikaa on ollut ihan tarpeeksi, siitä ei ole ollut pulaa. Katsokaa asioita ilman mitään värilaseja ja tarkastelkaa mitä kädet ovat tehneet? Aivan.

Suomenlinnan porttiin nakuteltu teesi pitää ymmärtää oikein. Ehdoin tahdoin ei yksin pidä jäädä, mutta niinkin voi käydä kaikista pyrkeistä huolimatta. Tästä vaan ei päästä mihinkään. Ja jos noin käy, pitää seistä omilla jaloillaan kuin tatti.
 
Aamupalaksi lueskelin mielenkiintoista tutkimusta vuodelta 2016.
Sivulta 67 alkaen -> Analyysia kansainvälisen oikeuden asemasta nyky-Venäjän ulkopolitiikassa. Suosittelen lämpimästi.
Kiitos linkistä. Se oli mielenkiintoista luettavaa. Vahvistaa jo aikaisempaa käsitystäni Venäjä rikollisesta politiikasta ja hallinnosta.
- tuossa analyysissä ei ollut mukana Ukrainan tilanteeseen keskeiseti liittyvän Budapest'in sopimuksen merkityksen arviointia Venäjän näkökulmasta..(toki se on täysin kestämätöntä logiikkaa)
- eikä oikestaan kovin paljon käsitelty muitakaan Venäjän itsensäkin allekirjoittamia kansainvälisiä sitoumuksia.. Toisaalta rikollisvaltion sitoumukset ei muutenkaan ole minkään arvoisia.

Detaljina tuli taas esille Putinin hallinnon tulkinnat vs. kv. oikeuden päätökset mm. Kosovon (ja myös Krim'in tilanteen) osalta.. Tuossakiin tutkimuksessa siteerattiin Putinin hallinnon totuudenvastaisia perusteluita sotatoimilleen sekä Venäjän suorittamille/tukemille miehityksille.
- perustelut ovat käytännössä *yksi-yhteen* samoja joita varsin yleisesti esitellään "totuutena" ja hyväksyvänä oikeutuksena Venäjän toimimmalle. Joskus näitä vaitteitä näkee jopa näilläkin sivuilla. Usein vielä USA:n vastaisilla sitaateilla höystettyinä.

Mistä se sitten johtuneekaan tai kertoo?
 
Verkkouutisissa Ukrainan Nato-jäsenyys vaiheista:

Nato-johtaja: Ukrainan on edettävä kohti jäsenyyttä – ”merkittävä askel tulossa”​

HEIKKI HAKALA | 03.04.2021 | 14:00- päivitetty 04.04.2021 | 16:37
Venäjän ahdistama maa on määritellyt Nato-jäsenyyden keskeiseksi poliittiseksi tavoitteekseen.
Naton edustustoa Kiovassa johtava Alexander Vinnikov kehottaa Ukrainaa tekemään määrätietoista työtä saavuttaakseen läntisen puolustusliiton jäsenyyden.
Venäjän anastettua Krimin ja hyökättyä Itä-Ukrainaan vuonna 2014 Nato on Vinnikovin mukaan lisännyt merkittävästi tukeaan Ukrainalle.
– Tuella on ollut sekä poliittinen että käytännöllinen ulottuvuus. Yksi käytännössä toteutetuista toimista on ollut Naton läsnäolon vahvistaminen täällä Ukrainassa, Vinnikov sanoo ukrainalaiselle Euromaidan Press -verkkolehdelle.
Ukrainalla on ollut Nato-kumppanuussuhde vuodesta 1997, ja viime vuonna maa hyväksyttiin mukaan samaan laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuusohjelmaan, johon ovat aiemmin päässeet myös Suomi ja Ruotsi. Ukrainan parlamentin kesäkuussa 2017 säätämän lain mukaan Nato-jäsenyys on maan ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeinen strateginen päämäärä.
Vinnikov muistuttaa Nato-maiden päämiesten jo Bukarestin huippukokouksessa 2008 päättäneen, että Ukraina voidaan ottaa puolustusliiton jäseneksi, kunhan edellytykset täyttyvät.
– Nyt liittoutuneet odottavat, että Ukraina keskittyy valmistautumaan jäsenyyteen, hän toteaa.
Ukrainan on käytännössä kyettävä luotettavasti osoittamaan, että sen demokraattiset instituutiot, oikeusvaltiojärjestelmä, korruptionvastainen taistelu ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen täyttävät nykyisten jäsenvaltioiden asettamat vaatimukset.
– Kunkin uuden jäsenen on jaettava täysin nämä arvot ja osoitettava, että sen demokratia vastaa liittouman edustamaa linjaa, Vinnikov painottaa.
Tammikuussa hyväksyttyä lainsäädäntöä Ukrainan turvallisuuspalvelun uudistamisesta läntisten standardien mukaiseksi hän luonnehtii merkittäväksi askeleksi kohti entistä tiiviimpää euroatlanttista yhteistyötä.
 
Ukraina voidaan ottaa puolustusliiton jäseneksi, kunhan edellytykset täyttyvät.
– Nyt liittoutuneet odottavat, että Ukraina keskittyy valmistautumaan jäsenyyteen, hän toteaa.
Ukrainan on käytännössä kyettävä luotettavasti osoittamaan, että sen demokraattiset instituutiot, oikeusvaltiojärjestelmä, korruptionvastainen taistelu ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen täyttävät nykyisten jäsenvaltioiden asettamat vaatimukset.

– Kunkin uuden jäsenen on jaettava täysin nämä arvot ja osoitettava, että sen demokratia vastaa liittouman edustamaa linjaa, Vinnikov painottaa.
Meneekö 20 vai 30 vuotta?
En tiedä missä rima menee, mutta korruptio tilastoissa Ukraina on pohja sakkaa.

Huonoimman EU maan(Romania) ja Ukrainan välissä on liuta Afrikan maita.
Edellä Ukrainaa on muun muassa Egypti,Norsunluurannikko, Sierra-Leone,Algeria,Gambia.....

Venäjä jää sentään jälkeen, mutta eroa vain 3 pistettä.


Lähteenä aina luotettava wiki.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index



Edit: ajatuskatkos. Eihän tässä Eusta ollut kyse vaan Natosta. Sinne nyt ei mitään rimaa ole, mutta kyllä tilastojen mukaan edes Turkin tasolle pääsy on tynnyrityömaa.

Samat Afrikan maat on siinäkin tilastoissa välissä.
 
Viimeksi muokattu:
Paljastan sinulle Johan6 erään jymyjutun: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan jo kohta seihtemän vuotta sitten! Jos et usko, niin kahtele googlella lisätietoja. Tässä on siis ollut jo aikaa punnita sitoutumisasteita ihan tarpeeksi. Vai meinaatko, että vasta sarjahyökkäily käynnistää jonkin tason pohdinnan de facto et de jure?
Minä olen Venäjän osuudesta hyökkäyksestä ja miehityksestä täysin samaa mieltä..

Mutta, ikävää tässä on se ettei Itä-Ukrainan miehitystä tunnusteta (virallisella = valtiollisella tasolla) edelleenkään Venäjän sotatoimeksi vaan puhutaan "separastistien hallinnosta".
- tämä siitä huolimatta että kaikki ymmärtävät ja tietävät Putinin johtaman diktatuurin olevan sotatoimien aloittajana sekä miehittäjinä.
- toki Venäjää vastaan on asetetty pakotteita joiden takoituksena on vaikuttaa Venäjää lopettamaan separatisiten tukeminen sekä palauttamaan laittomasti Venäjään liitetty Krim Ukrainalle.

Jopa meidän oma presidettimme Niinistö välttelee kertomasta suoraa rtotuutta ja puhuu siihen suuntaan että "kasakka on ottanut irrallaan olevia asioita" haltuunsa.

Vaikken uutta sotaa toivokaan niin tosiasiat tulisi tunnustaa. Venäjä on aloittanut jo 2014 hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Sitä tulee kohdella hyökkäyssodan aloittajana kaikissa yhteyksissä.
- ikävää että kansainväliseen politiikkaan liittyy tällaista Ukrainan tapahtumissakin esille noussutta "pelleilyä" ja tosiasioiden kierteltyä.

Kenties jatkossa asiat kehittyy poliittisesti ja joudutaan katsomaan "tutuutta silmiin". Viimeistään näin tapahtunee jos Venäjän asevoimat aloittaa avoimesti hyökkäyksen Ukrainaan..
- se tarkoittanee myös sitä että tulevaisuudessa kaikki (niin itsenäiset valtiot kuin yksittäisen kansalaisetkin) joutuvat miettimään tarkemmin valintaansa kummalle puolelle asettuu..

Sillä on omat vaikutuksensa Suomeenkin...jopa niin että: "Annetaanko kasakoiden kulkea vapaasti nurkillamme, katselemassa mitä irrotettavaa mahdollisesti löytyisi"?
 
Ukrainalaisen kenraalimajuri Kryvonoksen näkemyksiä Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä.
  • Laajamittaisen hyökkäyksen vaatiman logistiikkajärjestelmän rakentamiseen Venäjällä kuluu vielä 3 – 4 viikkoa.
  • Kriittisiä kohteita vastaan tehdyt iskut sekä maihinnousut ja maahanlaskut mahdollisia.
  • Ukrainalaislähteiden mukaan Venäjällä on Ukrainan rajan tuntumassa 53 pataljoonan taisteluosastoa.
  • Ukraina odottaa tukea Yhdysvalloilta, Kanadalta, Iso-Britannialta, Puolalta, Liettualta ja Japanilta.

Otteita, käännös Googlella.

Therefore, there is a threat, but the question is that the Russians have not yet brought the logistics system to the level of a full-scale invasion of our country. They still need three or four weeks for this. This is the first thing.”

And secondly, why does society think that there will be only direct ground invasion? The variant of Yugoslavia is also possible: the application of high-precision means of destruction of strikes against critical objects of the structure of the state, complete blocking of the system of state administration - this can also be. Perhaps the use of air and sea landings on the territory of our country. There may be other options as well.”

General Khomchak said that 53 battalion tactical groups are now deployed near the borders of Ukraine. What is such a force capable of?

- I'll ask you a counter-question: what options for action? For a full-scale invasion across the entire border, 53 battalion groups are not enough, starting a war is not a problem, but the problem is to continue it later. But they can organize an offensive in one sector, distracting actions in one sector, and an offensive in a completely different place ... “

“Russia understands that it does not have the resources for a long war, but it does for a short one, which they can realize and have their geopolitical benefits from this.”

“Therefore, we must work with those who are our strategic partners - and without even waiting for NATO's decision, they are working with us. These are, first of all, the United States, Canada, Great Britain, Poland, Lithuania, Japan - those countries that have helped us and continue to help us. But NATO, I remind you, is primarily a political military organization, not a military-political one. And it is NATO that is capable of organizing active political opposition to the aggressive intentions of the Russian Federation towards Ukraine.”

https://fakty.ua/373131-ugroza-est-...azvernut-sistemu-logistiki---general-krivonos
 
Luhansk, Stepanivka ja 10 kilometrin säde, niin sen sisällä venäläisten EW laitteistoa, jolla häiritsevät Etyj-tarkkailijoiden työtä. Häirinnät lisääntyneet 21. maaliskuuta lähtien.

Ja näitä upouusia venäläisiä elektronisen sodankäynninjärjestelmiä on havaittu ja paikannettu aiemmin muun muassa Luhanskin alueella.

Kiistattomia todisteita, jotka roistovaltio Venäjä tietenkin kiistää.
 
Luhansk, Stepanivka ja 10 kilometrin säde, niin sen sisällä venäläisten EW laitteistoa, jolla häiritsevät Etyj-tarkkailijoiden työtä. Häirinnät lisääntyneet 21. maaliskuuta lähtien.

Ja näitä upouusia venäläisiä elektronisen sodankäynninjärjestelmiä on havaittu ja paikannettu aiemmin muun muassa Luhanskin alueella.

Kiistattomia todisteita, jotka roistovaltio Venäjä tietenkin kiistää.

Jos ns. länsi pystyy antamaan tukea Ukrainalle, niin nuo EW-järjestelmät olisivat yksi oikea kohde. Niitä ei Venäjällä ole ylenmäärin, Krimille on tuotu viimeisintä tekniikkaa ja ilmeisesti miehitetyillä itä-Ukrainan alueillakin on, samoin rajan Venäjän puolella.

Edit: Astetta kovempi liike olisi sitten Sevastopolin "neutralointi", vaikka siinä Ukrainalle kuuluvaa infraa tuhoutisikin. Tuonkin toteuttamiseen on useampia vaihtoehtoja.
 
Länsi jättää Ukrainan täysin yksin. Mitään apua, jolla on sotilaallisesti merkitystä, ei tule.
Jotain julkilausumia tulee ja parille oligarkkille heristetään sormea, siinä kaikki.
 
Ennen ukrainaan laajamittaista sotilaskaluston vientiä venäjä julkaisi twitteris kuvan mis baltian maat ovat vallattu. Sekä suomi puoliksi. Onko tämä kuvaus tulevasta?
Mun muisti sanoo, että tuo kyseinen epämääräisesti sutaistu karttapohja on ollut jo vuosia sitten esillä jossain vastaavanoloisessa yhteydessä. Paksulla pensselillä kun vetää pienessä mittakaavassa, niin tuollaista tulee. Luulen, että nimenomaan tuossa kartassa ei ollut hirveästi metatason viestejä, vaan se oli vain tuota yhtä asiaa varten sutaistu. Onhan niitä kaikenlaisia karttoja esitelty maailmalle sen jälkeen kun intternetti laajeni kaikkien saataville.
 
Suomeenko? Enpä usko
Sauli just äsken il julkaistu artikkelissa sanotaan että;
Suomi on kahdella sanalla ilmaistuna pirullisessa paikassa.

Kaikessa hiljaisuudessa Suomi on kohottanut valmiuttaan reagoida sotilaalliseen kriisiin, jonka leimahtaminen avoimiksi taisteluiksi Ukrainassa kiristäisi välittömästi jännitteitä myös Itämerellä.

Julkisuudessa koronapandemian varjoon on jäänyt ikävä tosiasia, että sodanuhka on uudelleen läsnä Euroopassa. Venäjä on keskittänyt asevoimiaan Itä-Ukrainan mannerrajalle sekä miehittämälleen Krimin niemimaalle.

Kun suomenrajan tuntumassa lapissa putin on kehittänyt häive ydintorpeedon.
 
Joku aakkosjärjestö vois vähän pakottaa EUn kättä, ja muutama kaasuputki Venäjältä Saksaan vois tippua parvekkeelta suoraan ruokamyrkytykseen. :devilish:

Sitten kun ei tarvitse enää huolestua kaasulähetyksistä niin EU vois kaivaa kiveksensä kukkarosta ja alkaa tekemään ihan oikeita tekoja.
 
Back
Top