Ukrainan konflikti/sota

Puolueettomuus on yliarvostettua... ja yleensä hyvin epäilyttävää. Ne jotka sitä koviten muilta vaativat tai itse julistavat ovat turhan usein osoittautuneet myyriksi joilla on oma agendansa ajettavanaan.

Toistaiseksi tämä foorumi on säästynyt suuremmilta informaatio-operaatioilta ja sen s/n-ratio on vielä hyvä ellei jopa kiitettävä. Toisaalla monen foorumin Ukraina-ketju on muuttunut taistelukentäksi jossa hyödyllisen informaationkulku sekoitetaan ja estetään jatkuvalla vänkäyksellä ja jankuttamisella (köh Homma köh).

Modet ovat täälä toimineet kiitettävän aktiivisesti ja ennakoivasti ja jopa kantaa-ottavasti mitä arvostan. Selkeä rajanveto perseilylle.

Se että maanpuolustus-nimisellä foorumilla olisi vähintäänkin kriittinen näkökulma Venäjään ei pitäisi olla kenellekkään yllätys. Mielipidekyselyiden perusteella ainakin reservin ja palvelevan henkilöstön osalta foorumin populaatio asettuu varmasti enemmän yhdelle puolelle kuin toiselle. Sitä tai Nato-halailua on siis turha tänne tulla kauhistelemaan.

Varsinkin nämä iän-ikuiset "mutta toinenkin puoli teki näin" ja "ette ymmärrä ootte puolueellisia" heitot ovat sekä tylsiä että sisällöttömiä. Arvopoliittista keskustelua voidaan toki käydä mutta silloin pelimerkit pitää olla pöydällä. En lähde purkamaan putinisitien propagandaa itse vaan annan herra pääsihteerin tehdä sen puolestani:

NATO:n pääsihteerin eilinen (9.5.2014) puhe Tallinnassa:

Jos joku vielä tämänkin jälkeen ihmettelee omaa kantaani niin se on suunnilleen sama kuin mitä FP:ssä kirjoitetaan: http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/05/08/putin_nordic_shadow_nato_finland_sweden
 
Viimeksi muokattu:
Miksi Maidanin mellakoissa ei sitten virkavalta saanut käyttää tappavaa voimaa siviileitä vastaan ja kyseessä oli poliisi eikä armeija? Sitten kun se käytti sitä, se oli niin väärin väärin yleisen mielipiteen mielestä. Sehän on tosi tuomittavaa kun väärä puoli niin tekee, mutta ei niin tuomittavaa enää kun toinen osapuoli sen tekee. Siitä vaan bemarilla ajaman ihmismassojen yli ja vähän tapetaan desantteja ja siinä joukossa vähän siviileitäkin.

Täällälkin foorumilla syytetään ihmisiä putlerin kätyreiksi ja desanteiksi vaikka yhtä hyvin voisi sanoa näistä ihmisstä että he ovat ryssä vihaajia ja naton kätyreitä. Täällä ei ole selvästikkään puolettomia kirjoittajia jos on niin hyvin harvassa ovat.

Sekoitat kategoriat. Maidanilla oli mielenosoitus, ei sota. EuroMaidanin kansalaisliikkeet eivät hyökänneet Janukovitsin valtiotiloihin tulittaen Kalashnikoveilla ja kranaattikonekivääreillä.

Jos olet unohtanut seurata viime kuukaudet uutisia, voin selventää, että Itä-Ukrainassa separatistit ovat ryhtyneeet aseelliseen kapinaan venäläisten äärinationalistien ja uusnatsien tuella. Maidanilla taas ammuttiin aseettomia mielenosoittajia suoraan kulkueeseen.

Valaiseva kommenttisi kertoo kuitenkin siitä, että cybergeneralin havainto mahdollisimman hienovaraisesta taktiikasta on oikein määritetty, mikäli sinun ja varmasti lukuisten noin hyvin asioista perillä olevien käsitystä pitää palvella.

En tiedä, miten pitkään voivat olla noin armeliaita. Puhtaasti sodan omien katalien lakien mukaan siviili osallistuu sotaan tukiessaan vapaaehtoisesti ja aktiivisesti aseellisten toimintaa maastossa tai katutasolla. Monissa konflikteissa tuollainen toimija on maali kaikista Geneven sopimuksista huolimatta. Ukrainalaiset ovat olleet enemmän kuin kärsivällisiä.

Jos siellä pantaisiin täysi rähinä päälle, siviilit kyllä ymmärtävät sukkelaan, että nyt paranee piileksiä hetki kellarissa tai sitten ottavat aseen käteen. Joko tai.
 
Sinun mielestäsi maidanila oli rauhanomainen mielenosoitus, aivan juuri näin.. Sinä puhut sodasta täällä ja oikeudesta tappaa ihmisiä sodan nimissä.
 
Sinun mielestäsi maidanila oli rauhanomainen mielenosoitus, aivan juuri näin.. Sinä puhut sodasta täällä ja oikeudesta tappaa ihmisiä sodan nimissä.

Lue, kuten on kirjoitettu äläkä vääristele kuin umpikiero kauppias Novgorodista. Oikeutta en ole jakamassa eikä taida olla kummastakaan kertomaan, mistä sellaisen oikeuden saa. Kerron kuitenkin, että sodassa on huomattava riski kuolla. Kohonnut riski. Et vastaa kysymykseeni: missä olivat EuroMaidan mielenosoituksen Kalashnikovit, singot, pst-ohjukset ja kranaatinheittimet? Moneenko Janukovitsin rakennukseen hyökättiin tuliaseet paukkuen? Montako kidnappasivat, kiduttivat ja tappoivat. Missä olivat aseistetut lännestä tulleet sodanjohtajat?
 
Ohessa eräs Itä-Ukrainalaisten mileilipiteitä luotaava selvitys, joka antaa saman tuloksen kuin aiemmat vastaavat. Enemmistö ei halua erota Ukrainasta, mutta on tyytymätön Ukrainan nyky- (ja menneeseen) hallintoon. Myös tämän takia on tärkeää, että koko maassa päästään suorittamaan valvotuissa olosuhteissa (ETYJ ja muut kansainväliset tarkkailijat) ensin presidentin- ja sitten parlamenttivaalit. Donteskin "vaalit" ovat demokratian häpäisy ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, missä määrin porukalla on kanttia vääritellä tulosta. On sitten toinen juttu vastaavatko rehelliset koko maan kattavat vaalit Venäjän tavoitteita ja missä määrin maa aikoo sabotoida niitä?

Täällä on taitettu peistä puolueettomuudesta. Tunnustan itse olevani vankkumaton länsimaisen demokratian liberaali kannattaja, joka suhtautuu myönteisesti EU:hun, valikoiudun myönteisesti USA:han ja Nato-jäsenyyteen ja ehdottoman myönteisesti puolustusvoimiin ja kokonaismaanpuolustukseen. Olen myös pohjoismaisen yhteistyön kannattaja. Suhtaututumiseni Venäjään on kaksijakoinen, en ole koskaan moittunut Venäjää maana tai venäläisiä, arvostan vanhempaa venäläistä kulttuuria, mutta olen erittäin kriittinen Venäjän nykyjohdon toimia kohtaan, enkä katso että siihen tai sen sanaa voi viimeaikaisten tapahtumien perusteella luottaa. Minulla oli onneksi aikoinani koulussa historinaopettaja, jonka käsitykset jo suomettumisen aikoina vastasivat nykykäsityksiä, tuskin siis huomasin YYA-sopimuksen ja valtionjohtomme nöyristelyn vaikutusta suomalaisiin, tosin asuin myös paljon ulkomailla.

Hyväksyn ideologiset erot, mutta en tahallista asioiden vääristelyä. Virheitä sattuu meille kaikille. Olen myös itse vahingossa levittänyt väärää tietoa uskoessani median kirjoituksiin. Myös itsekriittisyyteen on siis aihetta, mutta mitäpä näistä, asiaan:

Ulkomaat 10.5.2014 klo 7:10 | päivitetty 10.5.2014 klo 8:10
Vaalijärjestelyt etenevät jännittyneessä Itä-Ukrainassa
Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen torstaina julkaisema kysely osoitti, että 70 prosenttia itäukrainalaisista haluaa säilyttää Ukrainan yhtenäisyyden ja vain 18 prosenttia kannattaa Ukrainasta eroamista.

Donetskilaiset tutkivat separatistien vaalimateriaalia vallatun paikallishallinnon rakennuksen seinästä perjantaina. Taustalla separatistien julistaman 'Donetskin kansantasavallan' vartiomies. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Vaalijärjestelyt ovat täydessä käynnissä Itä-Ukrainassa Venäjän ja länsimaiden vastalauseista huolimatta. Venäjä-mieliset kapinalliset aikovat järjestää kansanäänestyksiä Kiovasta irrottautumiseksi yli kymmenessä kaupungissa Donetskin ja Luhanskin alueilla huomenna sunnuntaina.

Donetskin alueen separatistijohtaja Denis Pushilin arvioi, että kansanäänestykset järjestetään 90 prosentissa alueen kaupungeista. Hän arvioi, että äänestysprosentti nousisi 60 prosenttiin. Kansanäänestykset autonomiasta nähdään ensi askeleena kohti Venäjän federaatioon liittymistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti keskiviikkona Itä-Ukrainan separatisteja lykkäämään kansanäänestyksiä. Hän rohkaisi lykkäykseen vuoropuhelun edistämiseksi. Kansanäänestyksien autonomiasta uskotaan kiristävän Itä-Ukrainan tilannetta entisestään.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen torstaina julkaisema kysely osoitti, että 70 prosenttia itäukrainalaisista haluaa säilyttää Ukrainan yhtenäisyyden ja vain 18 prosenttia kannattaa Ukrainasta eroamista. Kaksi kolmesta on kuitenkin tyytymätön Kiovan hallitukseen.

Ukrainan armeija aloitti hyökkäyksen Venäjä-mielisten hallitsemaan Slovjanskin kaupunkiin viikko sitten perjantaina. Sen jälkeen yhteenottoja on käyty useissa kaupungeissa.

Ainakin 14 armeijan sotilasta ja kymmeniä kapinallisia on kuollut yhteenotoissa. Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov kertoi ainakin 20 Venäjä-mielisen saaneen surmansa itäukrainalaisessa Mariupolin kaupungissa leimahtaneissa tulitaisteluissa perjantaina ja yli 30 kuolleen Slovjanskin kaupungin yhteenotoissa maanantaina.

Donetskin ja Luhanskin alueilla asuu 7,3 miljoonaa asukasta, koko Ukrainassa 46 miljoonaa.

Lähteet:
AFP, Yle Uutiset
 
Washington Postin katsaus. Jutussa todetaan Putinin lausuntojen olevan niin monesti katteettomia, että sillä on jo vaikutusta. Esimerkkinä mainitaan keskiviikkoinen ilmoitus, että joukot on siirretty pois rajalta. Toinen tärkeä huomio on se, että pakotteet vaikuttavat Putinin politiikkaan ja että hän selvästi pelkää lisäpakotteita.

Etyjin kanssa sopimistaan asioista (de-escalation) Putin ei ole pitänyt yhtä ainoaa.

Washington Post huomauttaa, että on seurattava vain tekoja, oikeita akteja. Mikäli separatisteja jatkuvasti tuetaan Venjältä puheista huolimatta ja kiilan lyöminen jatkuu, se on se valittu politiikka - se on se suunta - lausunnoista ja väittämistä huolimatta.

http://www.washingtonpost.com/opini...399ab8-d796-11e3-8a78-8fe50322a72c_story.html
 
Sekoitat kategoriat. Maidanilla oli mielenosoitus, ei sota. EuroMaidanin kansalaisliikkeet eivät hyökänneet Janukovitsin valtiotiloihin tulittaen Kalashnikoveilla ja kranaattikonekivääreillä.

Jos olet unohtanut seurata viime kuukaudet uutisia, voin selventää, että Itä-Ukrainassa separatistit ovat ryhtyneeet aseelliseen kapinaan venäläisten äärinationalistien ja uusnatsien tuella. Maidanilla taas ammuttiin aseettomia mielenosoittajia suoraan kulkueeseen.

Valaiseva kommenttisi kertoo kuitenkin siitä, että cybergeneralin havainto mahdollisimman hienovaraisesta taktiikasta on oikein määritetty, mikäli sinun ja varmasti lukuisten noin hyvin asioista perillä olevien käsitystä pitää palvella.

En tiedä, miten pitkään voivat olla noin armeliaita. Puhtaasti sodan omien katalien lakien mukaan siviili osallistuu sotaan tukiessaan vapaaehtoisesti ja aktiivisesti aseellisten toimintaa maastossa tai katutasolla. Monissa konflikteissa tuollainen toimija on maali kaikista Geneven sopimuksista huolimatta. Ukrainalaiset ovat olleet enemmän kuin kärsivällisiä.

Jos siellä pantaisiin täysi rähinä päälle, siviilit kyllä ymmärtävät sukkelaan, että nyt paranee piileksiä hetki kellarissa tai sitten ottavat aseen käteen. Joko tai.

Maidanilla poliisit kuoli vanhuuteen ja vammat tuli liiasta auringosta?
 
Lue, kuten on kirjoitettu äläkä vääristele kuin umpikiero kauppias Novgorodista. Oikeutta en ole jakamassa eikä taida olla kummastakaan kertomaan, mistä sellaisen oikeuden saa. Kerron kuitenkin, että sodassa on huomattava riski kuolla. Kohonnut riski. Et vastaa kysymykseeni: missä olivat EuroMaidan mielenosoituksen Kalashnikovit, singot, pst-ohjukset ja kranaatinheittimet? Moneenko Janukovitsin rakennukseen hyökättiin tuliaseet paukkuen? Montako kidnappasivat, kiduttivat ja tappoivat. Missä olivat aseistetut lännestä tulleet sodanjohtajat?


Väitätkö ettei euromaidan mielenosoituksessa ollut muka mellakoitsijolla käsiaseita mukana rähinöissä samalla tavalla kun nytkin on näkynyt? pääsäntösesti aseina olivat polttopullot mailat teräaseet, mutta myös tuliaseita oli. Kyllä minun muistaakseni siellä otettiin kiinni ihmisiä oliko nyt joku kaupunginjohtaja joka tulee ensimäisenä mieleen, ja eikös se oikea sektori tainut tyhjentää jonkun asevarastonkin muistaakseni? Mieli on siitä ihmeelinen, että se muistaa vaan niitä asiota mitä se haluaa muistaa.
 
Maidanilla poliisit kuoli vanhuuteen ja vammat tuli liiasta auringosta?

Jos tarkoitat viimeisen Janukovitsin vallassaolopäivän tapahtumia, ne tulivat kahden joukkueellisen (Pravyi Sektor, nuoret juutalaiset) militaarien otettua väkivaltahaasteen vastaan.

Voit JOKO olla aatteellinen mutta Venäjän Krimin valtausta, tataarien kohtelua, Itä-Ukrainan toimia ja lokakuusta jatkunutta moniäänistä EuroMaidan-liikettä on todella hankala verrata toisiinsa kategorisesti.
 
Väitätkö ettei euromaidan mielenosoituksessa ollut muka mellakoitsijolla käsiaseita mukana rähinöissä samalla tavalla kun nytkin on näkynyt? pääsäntösesti aseina olivat polttopullot mailat teräaseet, mutta myös tuliaseita oli. Kyllä minun muistaakseni siellä otettiin kiinni ihmisiä oliko nyt joku kaupunginjohtaja joka tulee ensimäisenä mieleen, ja eikös se oikea sektori tainut tyhjentää jonkun asevarastonkin muistaakseni? Mieli on siitä ihmeelinen, että se muistaa vaan niitä asiota mitä se haluaa muistaa.

Hyvin muistan. Parikymmentä Pravyi Sektorin toimijaa kuolikin siinä enkä ole perään itkenyt.

Eikö aukea vieläkään tämä filosofia? Jos heilut kadulla aseen kanssa, käy näin. Jos heilut aseellisen kanssa kadulla, voi käydä näin. Tämä on se juttu.
 
Washington Postin katsaus. Jutussa todetaan Putinin lausuntojen olevan niin monesti katteettomia, että sillä on jo vaikutusta. Esimerkkinä mainitaan keskiviikkoinen ilmoitus, että joukot on siirretty pois rajalta. Toinen tärkeä huomio on se, että pakotteet vaikuttavat Putinin politiikkaan ja että hän selvästi pelkää lisäpakotteita.

Etyjin kanssa sopimistaan asioista (de-escalation) Putin ei ole pitänyt yhtä ainoaa.

Washington Post huomauttaa, että on seurattava vain tekoja, oikeita akteja. Mikäli separatisteja jatkuvasti tuetaan Venjältä puheista huolimatta ja kiilan lyöminen jatkuu, se on se valittu politiikka - se on se suunta - lausunnoista ja väittämistä huolimatta.

http://www.washingtonpost.com/opinions/vladimir-putins-meaningless-words-on-ukraine/2014/05/09/16399ab8-d796-11e3-8a78-8fe50322a72c_story.html


En usko Putinin olevan huolissaan pakotteista. Nykyiset ja jopa huomattavasti pahemmat ovat merkityksettömiä verrattuna siihen mitä Ukrainan tulevan aseman suhteen on pelissä Venäjän kannalta. Venäjän johto pelkää homman etenemistä todelliseksi sisällissodaksi asti. Jos jokin ulkopuolinen taho haluaa sotkea Venäjän tähän sotaa, on se melko helppoa järjestää Ukrainan venäläisiin kohdistuvien raakuuksien avulla. Sellaiset pakottaisivat Putinin sotkeutumaan asiaan. Muutoin hänen pallinsa alkaisi horjumaan Venäjällä. Tämä on asia jota pelkään. Hussein sai huonoksi osoittautuneita neuvoja jenkeiltä ennen ensimmäistä Persianlahden sotaa. Mitä ilmeisimmin Saakasvili sai yhtä hyviä neuvoja ennen Georgian sotaa. Toivottavasti Ukrainan nykyinen johto on vähän paremmin kärryillä suurvaltojen toimintatavoista.
 
En usko Putinin olevan huolissaan pakotteista. Nykyiset ja jopa huomattavasti pahemmat ovat merkityksettömiä verrattuna siihen mitä Ukrainan tulevan aseman suhteen on pelissä Venäjän kannalta. Venäjän johto pelkää homman etenemistä todelliseksi sisällissodaksi asti. Jos jokin ulkopuolinen taho haluaa sotkea Venäjän tähän sotaa, on se melko helppoa järjestää

Anna minun nauraa... Voi viatonta Venäjää, jos on ihan pakko hyökätä toiseen valtioon! Näinhän sitä politiikkaa se tekee. Separatistien seassa on vieläkin toimijoita Venäjältä.

"Me kunnioitamme Ukrainan suvereniteettia."
 
Kai minunkin pitää kertoa puoleni ja miksi: Asia ei kiinnostaisi minua lainkaan, jos se tapahtuisi muualla kuin Euroopan reunalla. Ukrainan tie on suuntaa antava tie, kuten Georgiankin. Se, että vain osa itäukrainalaisista haluaa irti ja Venäjän polkaisema asejoukkio pitää aluetta väkivallan ja sekasorron alla ja tahtoo sabotoida demokraattiset vaalit, ei tule saamaan minulta mitään suosionosoituksia.
 
Hyvin muistan. Parikymmentä Pravyi Sektorin toimijaa kuolikin siinä enkä ole perään itkenyt.

Eikö aukea vieläkään tämä filosofia? Jos heilut kadulla aseen kanssa, käy näin. Jos heilut aseellisen kanssa kadulla, voi käydä näin. Tämä on se juttu.

No miksi sitten annoit ymmärtää että toinen osapuoli olisi ihan pulmunen ollu Maidanilla ja muuallain vallankumoksen aikana jos tosiaan muistat nämä tapahtumat?
 
En usko Putinin olevan huolissaan pakotteista. Nykyiset ja jopa huomattavasti pahemmat ovat merkityksettömiä verrattuna siihen mitä Ukrainan tulevan aseman suhteen on pelissä Venäjän kannalta. Venäjän johto pelkää homman etenemistä todelliseksi sisällissodaksi asti. Jos jokin ulkopuolinen taho haluaa sotkea Venäjän tähän sotaa, on se melko helppoa järjestää Ukrainan venäläisiin kohdistuvien raakuuksien avulla. Sellaiset pakottaisivat Putinin sotkeutumaan asiaan. Muutoin hänen pallinsa alkaisi horjumaan Venäjällä. Tämä on asia jota pelkään. Hussein sai huonoksi osoittautuneita neuvoja jenkeiltä ennen ensimmäistä Persianlahden sotaa. Mitä ilmeisimmin Saakasvili sai yhtä hyviä neuvoja ennen Georgian sotaa. Toivottavasti Ukrainan nykyinen johto on vähän paremmin kärryillä suurvaltojen toimintatavoista.

JOKO, nyt minäkin puutun kirjoituksiisi.

Länsimaiden ja EU:n (ETYJ:n) astuttua kuvaan ei Ukrainan venäläisillä (tai Krimillä) ole ollut mitään syytä huoleen. Alueella liikkuu (liikkuisi) niin paljon puolueettomia tarkkailijoita, ettei minkäänlaisia raakuksia olisi suvaittu. Raakuudet ja aseiden käyttö alkoi separatistien ja venäläisten toimesta, tämä käy ilmi myös venäläisesen median kirjoituksista ja kuvista. Erona on se, että siinä missä Venäjällä kirjoitellaan, miten hallituksen joukot ja fasisistit hyökkäävät aseistautumattomien venäjämielisten kimppuun, näytetään läntisessä mediassa raskaasti aseistautuneita separatisteja, jotka ottavat vankeja ja hakkaavat siviilejä, poliisieja ja sotilaita. Maidenin mielenosoituksiin otti parhaimmillaan osaa yli 800000 ukrainalaista ja kaikkiaan yli 4 miljoonaa kansalaista. Liikkeellä oli lähes koko Länsi-Ukraina, se oli siis kansannousu. Itä-Ukrainassa on barrikaadeille noussut vähemmistö, joka sekin saisi äänensä kuuluville jos malttaisi odottaa vaaleja ja länsimaiden asettamien ehtojen noudattamista. Venäjän ehdoista ja halusta ei kenelläkään tunnu olevan tarkkaa käsitystä.

Ukrainan kansalla on oikeus päättää itse tulevaisuudestaan, mutta siihen ei kuulu kaupunkikohtaisten asukasyhdistysten ja korttelipoppoiden separatistiset haaveet, mukaan tarvitaan alueen väestön enemmistö!


Ja löytyihän niitä "vakoilijoitakin" kun oikein etsittiin:

Ulkomaat 10.5.2014 klo 9:33 | päivitetty 10.5.2014 klo 9:44
Kapinalliset: Olemme pidättäneet Punaisen Ristin työntekijöitä
Aiemmin kapinalliset kaappasivat ryhmän Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijoita. Heitä pidettiin vankeina viikon ajan.
Venäjä-mieliset kapinalliset ovat ottaneet kiinni useita Punaisen Ristin työntekijöitä Donetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kapinallisten tiedottaja kertoo. Kapinallisten mukaan Punaisen Ristin henkilökuntaa epäillään vakoojiksi.

– Heidät pidätettiin eilen. Epäilemme heitä vakoilusta, ja tarkastamme syytösten todenperäisyyttä parhaillaan, tiedottaja Kiril Rudenko sanoo.

Verkkosivusto Novosti Donbassan mukaan aseistautuneet miehet hyökkäsivät Punaisen Ristin toimistoon eilen ja ottivat mukaansa seitsemän ihmistä, joiden joukossa oli yksi ranskalainen ja kuusi ukrainalaista.

Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kuitenkin väittää, että työntekijät on vapautettu, eikä panttivankeja ole otettu.

Reilut kaksi viikkoa sitten kapinalliset kaappasivat Etyj-tarkkailjoita Itä-Ukrainassa. Tarkkailijoita pidettiin vankeina Slovjanskin kaupungissa viikon ajan.

Ryhmässä oli kolme saksalaista tarkkailijaa ja saksalainen tulkki sekä yksi tarkkailija Ruotsista, Tanskasta, Puolasta ja Tšekistä. Vangittuna oli myös viisi ryhmän avustajaa.

Lähteet:
AFP, Itar-Tass, Yle Uutiset


Pelkurimaista; siepaavatko venäjämieliset separatistit seuraavaksi ukrainalaisia koulutyttöjä?


Punainen risti: Donetskissa kiinni otetut työntekijät vapautettu

10.5.2014 9:37 Päivitetty 10.5.2014 10:28 4




Jussi Niemeläinen

Helsingin Sanomat




Donetsk. Itä-Ukrainan Venäjän-mieliset separatistit ovat vapauttaneet Donetskissa eilen pidättämänsä Punaisen ristin työntekijät.

Punainen risti kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle lauantaina aamupäivällä.

Separatistien julistaman Donetskin kansantasavallan tiedottaja Kiril Rudenko kertoi aiemmin, että Punaisen ristin työntekijöitä epäiltiin vakoilusta.

Kiinni oli seitsemän Punaisen ristin työntekijää. Punaisen ristin mukaan miehistä yksi oli sveitsiläinen. Kolme oli paikallisia ja kolme kiovalaisia.

Yhtä työntekijää oli pahoinpidelty vankeuden aikana.

Joukko naamiomiehiä tunkeutui Punaisen ristin paikalliseen toimistoon perjantai-iltana seitsemältä.

"Lääkkeiden varastaminen näyttää olleen pääasia. Separatistit pelkäävät, että heidän kimppuunsa hyökätään", kertoo HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Hakala Donetskista.

Ukrainan armeijan mahdolliseen hyökkäykseen varautumisen lisäksi lääkkeitä ja sidostarpeita saatetaan tarvita jo nyt, Hakala sanoo.

"Separatistit tappelevat myös keskenään, sillä kyseessä ei ole mikään yhtenäinen joukko", Hakala sanoo.

Eri separatistiryhmien välienselvittelyssä on käytetty ainakin puukkoja.

 
Viimeksi muokattu:
No miksi sitten annoit ymmärtää että toinen osapuoli olisi ihan pulmunen ollu Maidanilla ja muuallain vallankumoksen aikana jos tosiaan muistat nämä tapahtumat?

Jos laitat EuroMaidanin tapahtumat lokakuusta asti aikajanalle ja vertaat niihin Krimin ja Itä-Ukrainan maskirovkaa, huomaat varmaan jotain eroa sinäkin. Jos haluat.
 
Näitä tulee funtsittua.

Gessen on tutkinut Putinia ja Venäjän kehitystä jonkin aikaa eikä ole Aleksanteri-instituutissa töissä.

Gessen kertoo, että Israelissa ja Manhattanilla asuu paljon venäläistaustaisia, mutta he eivät odota suojelua, eivä odota, että äiti tulisi kutsumatta kylään. Näin ollen Ukrainassa ei ole kyse venäjänkielisistä myöskään. Venäjä on postimperialistinen sikäli, että se kokee tietyt maat itselleen ja etupiiriinsä kuuluviksi. Putin ei näe suvereenia Ukrainaa vaan maan, joka kuuluu osin sille. Tästä syystä myös Puola ja Unkari ovat huolissaan.

Mikäli Eurooppa ei suostu Putinin mieleiseen jakoon, se toimii yksin.

Artikkelin viimeinen lause on mielenkiintoinen, ja siinä mainitaan myös Suomi.

http://www.washingtonpost.com/opini...b86398-d623-11e3-95d3-3bcd77cd4e11_story.html
 
Washington Postin katsaus. Jutussa todetaan Putinin lausuntojen olevan niin monesti katteettomia, että sillä on jo vaikutusta. Esimerkkinä mainitaan keskiviikkoinen ilmoitus, että joukot on siirretty pois rajalta. Toinen tärkeä huomio on se, että pakotteet vaikuttavat Putinin politiikkaan ja että hän selvästi pelkää lisäpakotteita.

Etyjin kanssa sopimistaan asioista (de-escalation) Putin ei ole pitänyt yhtä ainoaa.

Washington Post huomauttaa, että on seurattava vain tekoja, oikeita akteja. Mikäli separatisteja jatkuvasti tuetaan Venjältä puheista huolimatta ja kiilan lyöminen jatkuu, se on se valittu politiikka - se on se suunta - lausunnoista ja väittämistä huolimatta.

Jutusta saa sen käsityksen että Putinin puheita on aika paljon tulkittu lännessä väärin. Putin ei todellisuudessa tehnyt mitään julkista takinkäännöstä julkisuudessa Ukrainan suhteen. 25. päivän presidentinvaaleista annettu kommentti oli lähes sama mitä hän sanoi jo kyselytunnillaan kolme viikkoa sitten. Putin pyysi separatisteja lykkäämään äänestyksiään, mutta mikäpä kiire niillä muutenkaan olisi. Ei sellainen lausunto hänelle mitään maksa. Mutta lännessä media oli jo virittynyt siihen että Putinilta tulisi vahvoja kannanottoja Itä-Ukrainan kapinallisten tueksi, niin tällaiset puheet olivat tietenkin monelle yllätys. Mitä tulee joukkojen vetäytymiseen, niin tässä taitaa taas näkyä tulkintojen erilaisuus: Venäjän mielestä he ovat vetäneet joukkonsa, kun ne ovat palanneet varuskuntiinsa (vaikka ne ovat edelleen aika lähellä rajaa). Mutta länsi odottaa että joukkoja siirretään rajoilta pois kymmeniä tai satoja kilometrejä ja odottaa näkevänsä isoja sotilaskolonnia teillä, eikä sellaisia tietenkään näy.
Toivoa sopii että analyytikot ja diplomaatit lukevat Venäjän lausuntoja paremmin kuin media.
 
Puolueettomuus on yliarvostettua... ja yleensä hyvin epäilyttävää. Ne jotka sitä koviten muilta vaativat tai itse julistavat ovat turhan usein osoittautuneet myyriksi joilla on oma agendansa ajettavanaan.

Toistaiseksi tämä foorumi on säästynyt suuremmilta informaatio-operaatioilta ja sen s/n-ratio on vielä hyvä ellei jopa kiitettävä. Toisaalla monen foorumin Ukraina-ketju on muuttunut taistelukentäksi jossa hyödyllisen informaationkulku sekoitetaan ja estetään jatkuvalla vänkäyksellä ja jankuttamisella (köh Homma köh).

Modet ovat täälä toimineet kiitettävän aktiivisesti ja ennakoivasti ja jopa kantaa-ottavasti mitä arvostan. Selkeä rajanveto perseilylle.

Se että maanpuolustus-nimisellä foorumilla olisi vähintäänkin kriittinen näkökulma Venäjään ei pitäisi olla kenellekkään yllätys. Mielipidekyselyiden perusteella ainakin reservin ja palvelevan henkilöstön osalta foorumin populaatio asettuu varmasti enemmän yhdelle puolelle kuin toiselle. Sitä tai Nato-halailua on siis turha tänne tulla kauhistelemaan.

Varsinkin nämä iän-ikuiset "mutta toinenkin puoli teki näin" ja "ette ymmärrä ootte puolueellisia" heitot ovat sekä tylsiä että sisällöttömiä. Arvopoliittista keskustelua voidaan toki käydä mutta silloin pelimerkit pitää olla pöydällä. En lähde purkamaan putinisitien propagandaa itse vaan annan herra pääsihteerin tehdä sen puolestani:

NATO:n pääsihteerin eilinen (9.5.2014) puhe Tallinnassa:

Jos joku vielä tämänkin jälkeen ihmettelee omaa kantaani niin se on suunnilleen sama kuin mitä FP:ssä kirjoitetaan: http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/05/08/putin_nordic_shadow_nato_finland_sweden


Moro Ransu, kantasi mukailee Zapp Branniganin vastaavaa. Puolueettomat ovat todellakin epäilyttäviä, vai ovatko sittenkään? All I know is my gut says maybe.


"What makes a man turn neutral ... Lust for gold? Power? Or were you just born with a heart full of neutrality?"
http://www.gotfuturama.com/Multimedia/EpisodeSounds/2ACV02/07.mp3

"So beautiful, yet so neutral." http://www.gotfuturama.com/Multimedia/EpisodeSounds/2ACV02/06.mp3

"How very neutral of you." http://www.gotfuturama.com/Multimedia/EpisodeSounds/2ACV02/04.mp3

Huomatkaa myös tämän youtube-pätkän like/dislike -ratio:

 
Back
Top