Läpällä kirjoittelet? Opiskelehan Venäjän historiaa, milloin siellä on viimeksi ollut vapaus ja demokratia. Toki jos tarkoitat venäläisten vapaaksi pääsyllä keikausta tästä olgarkiasta ja Putinin kurjistavasta politiikasta äärivasemmistolaiseen "parempaan diktatuuriin" niin se on mahdollista, hyvinkin mahdollista.
Sanoisin että tunnen kohtalaisen hyvin historiaa, niin Suomen kuin Venäjänkin osalta..
Olet oikeassa siinä että Venäjää (ja kansaa), kuten kaikkia maailman maita ja kansoja on kautta historian hallittu valtaa pitävän eliittin (käytännössä diktatuurin) toimesta. Siis niiden johtajien toimesta jotka ovat saaneet/ottaneet haltuunsa on väkivaltakoneiston ja aseet. Näin yhteiskunnallista valtaa käytettiin kaikissa Euroopan maissa aina 1800- luvulle asti.
Ranskan vallankumouksen jälkeen alkoi yhteiskunnissa nousta uudenlainen kehitys jota edisti tiedonvälituksen leviäminen, lukutaidon sekä koulunkäynnin sekä kouluksen yleistyminen ja leviäminen yhä laajemmin kansalaisten keskuuteen. Tähän kehitykseen ja yhteiskunnalliseen muutokseen oli monia syitä ja tarpeita (alkava teollistuminen, osaavan työvoiman tarve, hallinnollinen kehitys, tieteen ja taiteen kehitys jne. jne.) Samaan aikaan levisivät myös uudet ajatukset yhteiskunnallisesta hallinnosta jne..
Lopulta t800-1900 lukujen vaihteessa monissa maissa (valtioissa) siirryttiin ns. harvainvallasta enemmän ja vähemmän demokraattiseen yhteiskuntamalliin. Nonissa maissa syntyi erilaisia kansalaisliikkeitä, puolueita ja hallintoa uudistettiin valitsemalla edustajat yleisillä vaaleilla jne. Viimeistään 1. maailmasodan jälkeen muutos autoritäärisestä järjestelmästä demokratiaan sai uutta vauhtia...
- näin tapahtui Euroopassa ja monissa maissa ympäri maailman...kaikkalla syntyi uusia, enemmän ja vähemmän, demokraattisesti toimivia yhteiskuntia, valtioita jne..
- varmastikin tuttua tarinaa/historiaa..
Venäjällä siirryttiin kuitenkin vanhasta diktatuurista (tsaarin valta) täysin uudenlaiseen diktatuuriin (työväestön diktatuuri). Varsin nopeasti selvisi että "työväen diktatuuri" olikin todellisuudessa vielä aikaisempaankin nähden ankarampaa hirmuvaltaa...jossa vallan anastaneiden kommunistein toimesta järjestelmällisesti vainottiin sekä murhattiin kokonaisian kansoja ja kansanryhmiä..ja vallasta kilpailtiin murhaamalla omia puoluetovereita jne.
- vaikka tämä kommunistivalta (=Neuvostoliitto) romahti omaan mahdottomuuteensa niin käytännössä Venäjän yhteiskunnallinen hallinto ei juurikaan muuttunut...
Edelleenkin Venäjällä on vallassa vanha kommunistiaikainen eliitti...Putin on kasvanut lapsesta lähtein komsomolilaisena ja myöhemmin KGB/FSB:n uskollisena kommunistisen puolueen jäsenenä.
- toki pikkuhiljaa Venäjän nykyinen diktatuurihallinto uudistuu uusilla nuoremmilla henkilöillä, mutta edelleenkin tautalla on sama, jo kommunistiaikainen, väkivaltakoneisto jolla kansalaiset pidetään kurissa.
- eikä Venäjällä pidetä kurissa pelkästään kansalaisia vaan monikerkkoksisen "turvallisuusjärjestelmän" myötä hallitaan kymmeniä jopa satoja aluetasavaltoja, kansoja, aluehallintoja jne.
Kuten jo alussa mainittiin niin mikään ei ole muuttunut Venäjäläisen yhteiskunnan hallinnossa...kansa alistetaan diktatuuriin jopa aikaisempaakin väkivaltaisemmilla keinoilla. Mukaan lukien kaikilla nykyaikaisen tekniikan mahdollistamilla valvonnan, mediavälityksen tarjoamilla keinoilla jne.
Mutta missä on se kuuluisa "pihvi"...siis mistä on kysymys Venäjän kansan tulavaisuuden suhteen?
Asia on tässä:
Vuosisatojen aikana kehittyneen väkivaltakoneiston avulla Venäjällä on kyetty ylläpitämään diktatuurihallintoa jo yli sata vuotta pidempään kuin muualla Euroopassa/maailmassa.
- tällä kertaa vallassa ovat jopa aikaisempaa suuremmat rikolliset. Kommunisteistakin poiketen Putin, Oloigarkit ja muu etuoikeutetut rikolliset ryöstävät Venäjän kansalle kuuluvaa yhteistä omaisuutta itselleen.
- käytännössä mitään poliittista/ideologista ajattelua ei sisälly nykyisen roistohallinnon politiikkaan..Kysymys on pelkästään oman valta-aseman säilyttämisestä ja henkilökohtaisen hyvän kähminnästä.
Suoraan sanottuna minä en usko että tuollainen rikollishallinto voi jatkua ja jatkaa vallassa enää kovin pitkään. Ei edes Venäjällä jossa kansalaisia on satojen vuosien ajan pakotettu vakivallalla ja pelolla tottelemaan johtajia.
- mahdollinen hyökkäys Ukrainaan ja sodan pitkittyminen, suuret tappiot (siis muutkin kuin kaatuneiden määrä) saattaisi tarjota erinomaisen tilaisuuden uusille vallantavoittelijoille.
- sitäkin voi miettiä kuinka suotavana tavalliset venäläiset pitävät Venäjän armeijan sotimista Ukrainssa..siis vuosisatoja ystävänä olleen slaavikansalaisten murhaamista..
- toki sota on aina suurta uhkapeliä jossa mikään ei ole varmaa etukäteen...sotilaatkaan eivät ole koneita vaan ajattelevia ihmisiä.
- tuskinpa venäläisten yleinen mielipide kestäisi samanlaista (= alunperin pientä rajakahakkaa) Talvisotaa kuin käytiin Suomea vastaan 1939-1940.
Sopivan tilaisuuden koittaessa myös venäläisessä yhteiskunnassa tulee tapahtumaan samanlainen muutos kuin muualla tapahtui jo sata vuotta sitten. Venäjälläkin siirrytään omaa kansaansa kohtaan väkivaltaisesta diktatuurista demokraattisempaan yhteiskuntaan..vaikkapa jossain määrin samanlaiseen kuin Ukrainassa. Ehkä sekin on asia jota Venäjän nykyinen johto pelkää..
- jos olosuhteet tarjoaa mahdollisuuden muutos voi tapahtua piankin - tai vasta vuosikymmenien påästä..
Toisekseen olen varma siitä että jossain vaiheessa myös Venäjällä siirrytään "maaorjuudesta" ja diktatuurista demokratiaan..
Venäjän kansaa ei tarvitse pelätä - mutta maan nykyisten johtajien suhteen on syytä olla varuillaan.