Ei kelvannut fyrkka Ukrainalle.
New York Times: Putinin syy Krimin valtaamiseen olikin merenalainen aarre?
Venäjän presidentti Vlaimir Putin.
RIA Novosti
Julkaistu: 18.5.2014 13:15
KRIMIN NIEMIMAA Yhdysvaltalainen
New York Times -lehti on antanut uuden selityksen sille, miksi Venäjän presidentti Vladimir Putin halusi Krimin niemimaan liitettäväksi osaksi Venäjää.
Ukrainan hallinnassa ollut Krimin niemimaa Mustallamerellä liitettiin osaksi Venäjää maaliskuussa. Ennen alueliitosta niemimaalla järjestettiin kansanäänestys, jonka mukaan valtaosa asukkaista kannatti alueen liittämistä osaksi Venäjän federaatiota.
Venäjä on puolustellut alueliitosta ennen kaikkea Krimin niemimaalla asuvan venäläisväestön suojelemisella. Lisäksi Krimin sijaintia Mustanmeren pohjoisosassa on pidetty sotilaallisesti merkittävänä ja Venäjä on halunnut estää alueen luisumisen puolustusliitto Naton etupiiriin.
New York Times -lehdessä lauantaina
julkaistu artikkeli kuitenkin muistuttaa, ettei alueliitoksen taustalla ole välttämättä ainoastaan geopoliittisia tai demografisia syitä. Alueliitoksen myötä Venäjä sai hallintaansa Krimin niemimaan lisäksi sen edustalla sijaitsevat merialueet. YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaan valtion yksinomainen talousvyöhyke ulottuu merellä noin 200 meripeninkulman päähän rannikosta.
New York Timesin mukaan Venäjän haltuunsa saamalla talousvyöhykkeellä arvioidaan olevan luonnonvaroja, kuten öljyä ja maakaasua, jopa biljoonien dollareiden arvosta. Venäjä oli pyrkinyt viimeksi vajaat kaksi vuotta sitten saamaan mahdollisuuden samaisten luonnonvarojen hyödyntämiseen Ukrainan kanssa käydyissä neuvotteluissa. Neuvottelut kuitenkin päättyivät tuloksettomina.
Massachusettsin teknillisen korkeakoulun Euraasia-asiantuntija
Carol R. Saivetz kuvailee alueliitosta luonnonvarojen näkökulmasta erittäin merkitykselliseksi sekä Venäjän että Ukrainan kannalta.
- Se estää Ukrainaa hyödyntämästä näitä luonnonvaroja ja antaa ne Venäjälle. Se puolestaan tekee Ukrainan alttiimmaksi Venäjän painostukselle.
Ukraina ei ole energiaomavarainen valtio ja siksi se on riippuvainen Venäjältä lähtöisin olevista öljy- ja kaasutoimituksista.
Myös tutkija
Gilles Lericolais pitää Krimin liittämistä Venäjään "ilmeisenä taisteluna vedenalaisista rikkauksista".
Venäjän presidentti Vladimir Putin on järjestelmällisesti kiistänyt Krimin liittämisen ja luonnonvarojen hallintaoikeuden välisen yhteyden. Putinin mukaan Venäjällä ei ole tällä hetkellä kiinnostusta Mustanmeren öljy- ja kaasuvarantojen laajamittaiseen hyödyntämiseen.
Mikko Vesa
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288690197705.html