Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei olisi Kiinan etu, arvioivat asiantuntijat
Perjantaina Pekingissä alkavat olympialaiset antavat Kiinalle ja Venäjälle mahdollisuuden positiiviseen julkisuuteen, arvioi kansainvälisen politiikan professori
Pami Aalto Ylen aamun haastattelussa.
– Olympialaiset tarjoavat kontekstin esittäytyä nykyisten konfliktien ja jännitteiden ulkopuolella. Samaan aikaan on tapaaminen, jossa Kiina ja Venäjä voivat etsiä melko kapeita yhteisiä intressejään, sanoo Aalto.
Aallon mukaan Kiinaa ja Venäjää yhdistävät puolustukselliset intressit, eikä kumpikaan maa halua nähdä vahvoja vastapelureita, kuten Yhdysvallat tai EU.
– Kiinaa ja Venäjää kiinnostaa läntisen rintaman rikkominen ja rakojen etsiminen sieltä, Pami Aalto arvioi.
Venäjän vaikuttamiskeinojen valikoima on laaja, mikä pitää vastapelurit varpaillaan, arvioi kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto.
yle.fi
Kiinalle Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei olisi mieleen, arvioivat asiantuntijat. Sotilaallisten toimien laajentaminen Ukrainassa toisi Venäjälle todennäköisesti laajempia taloudellisia sanktioita ja se aiheuttaisi vaikeuksia myös Kiinalle.
– Kiina ja Venäjän taloussuhteet ovat tiivistyneet. Toki Kiina ymmärtää, että Venäjällä on etupiiri, toisella tavalla kuin Kiinalla. Mutta hyökkääminen Ukrainaan ei ole Kiinalle mieluinen kehityskulku, Kiina pyrkii estämään sen, sanoo Aalto.
Lauri Paltemaan mukaan Ukrainan konfliktitilanne on Kiinalle hyödyllinen.
– Kiina on pitänyt yllä aivan samanlaista tilannetta Taiwanin suhteen, aivan samalaiset metodit ovat käytössä. Kiinalla ja Venäjällä on samanlaiset intressit siitä, miten voi perustella omaa politiikkaa kansainvälisesti. Siinä mielessä tilanne Euroopassa on Kiinalle edullinen. Lisäksi se pitää Yhdysvaltojen fokuksen Euroopassa eikä Itä-Aasiassa, kuvailee Paltemaa.
Kansainvälisen yhteisön suhtautuminen Ukrainan tilanteeseen voi vaikuttaa myös Kiinan Taiwan-politiikkaan.
– Jos kansainvälinen yhteisö sulattaa etupiiriajattelun Ukrainan tapauksessa, kuten se on jollakin tavalla Krimin tapauksessa tehnyt, loiventaa se kynnystä Kiinalle ryhtyä aktiiviseksi Taiwanin suhteen, kuvailee Pami Aalto. Aalto muistuttaa, että siinä missä Venäjällä on ollut useita etupiirioperaatioita, Kiinalle sellainen toiminta vaatisi isoja askelia.
– Kiinalle olisi uusi loikka lähteä sotimaan oman alueensa ulkopuolelle laajentaakseen aluettaan, sanoo Aalto.