Luulisi luulisi. Harjoittele joskus dronejen kanssa. Et näe etkö kuule niitä luonnossa. Pilvet, auringon häikäisy, linnut. Saat etsiä taivaalta pistettä kauan että näet sen, varsinkin kun sen vauhti on aika vaatimaton eikä se jätä mitään jettivanaa taakseen josta sen bongaisi. Luonnon äänet jo sinällään peittävät dronejen vaimean pörinän, tuuli yleensä, ja jos vieressä on vielä meluisa venäläinen tankki tai kuorma-auto ja sinulla kypärä päässä et kuule yhtään mitään vaikka tulisin pörisemään suoraan päällesi dronella. Ihmiset ovat kaikista epäluotettavin ja huonoin tapa havaita droneja. Siihen tarvitaan aina teknisiä menetelmiä.
Kyllä se pörinä ihan selkeästi erottuu, mutta havaitseminen onkin sitten ihan eri juttu.
Itse en ole nähnyt yhtään kuvamateriaalia T90 vaunuista Ukrainassa tämän kriisin osalta. Myöskään lyhyellä googlettamisella niitä ei ollut nähtävillä.
Sen sijaan 2014 kriisissä ja Syyriassa niitä on kuvattu.
https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2017/04/02/tankspotting-t-90as-donbass/
T72B3M ja T90MS ovat eri hintaluokan vaunuja. Ensimmäistä on myyty noin 700.000 usd ja jälkimmäistä 3.500.000 usd vientikauppadatan perusteella. T90 on omasuoja-, johtamis-, ampumisjärjestelmillä aivan eri vaunu. Siinä missä T72B3 hajoaa lähes varmasti yhdestä Javelinista on T90MS vaunun mahdollisuus selvityä hyvä. Venäjällä vaunuja on noin 350 kpl operatiivisessa käytössä. Ovat myyneet näitä maailmalle paljon rahaa vastaan, mm. Intialla 2050 vaunua käytössä.
Ps. Täällä väiteltiin eilen siitä mikä on modernein T72 variantti, vaikka B3M on vielä tuotannossa niin pätevin olisi ollut T72 FINMOD 3 Suomessa. Valitettavasti Halosen aikaan päätettiin että modernisaatiota ei toteuteta ja vaunut romutetaan.
Puolustusvoimat romutti 2007 240 kpl tst panssarivaunua. Näistä valtaosa oli modernisoituja T72 FINMOD 2 vaunuja eli kokonainen panssariprikaati pyyhittiin pois. Loput Patrian modaukset ja varaosat myytiin Slovakiaan.
Tuolta voi lukea lisää:
https://fi.wikipedia.org/wiki/T-72 tai Pekka Kantakosken kirjasta
Tuhottu armeija – puolustusvoimien uudelleenjärjestely
tietäjät tietää enemmän
T-90MS ei ole Venäjän käytössä (se on Uralvagonzavodin vientiin kehittämä malli), ja sen Venäjän asevoimille tarkoitettu sisarversio T-90M tuli ensimmäisessäkin joukossa, joka on sillä tarkoitus varustaa, eli 1. kaartin panssariarmeijassa, koulutuskäyttöön vasta 2021 huhtikuussa.
T-90A:ta siellä Ukrainassa sen sijaan on näkynyt (tunnistaa T-72B3:sta siitä, että T-90A:ssa on hitsattu torni valetun sijaan, sekä mahdollisuus kiinnittää Shtora-infrapunahäiritsimet ja niiden puuttuessa erilainen ERA-palikka niiden kohdalla). Sen suojaus on vain hieman T-72B3:a parempi, koska erot ovat vain peruspanssarissa.
Jostakin kuullut että kaikki tarvittava toiseen niistä FINMOD versioista oli jo valmiina ja asennusta vailla. Puolustus taso paremmassa versiossa (FINMOD 2) olisi ilmeisesti ollut Leopard 2A5 verrattavisssa ellei vähän parempi.
FINMOD:sta oli kolme versiota, jossa siinä kolmannessa olisi ollut Leopard 2A4:ää parempi etusektorin panssarointi.
Ensimmäinen versiohan oli siis samankaltainen uudistus kuin T-55M eli vain tähtäimiltään ym. pieniltä laitteilta, sisältäen valonvahvistimet ja lämpökamerat sekä uuden (ilmeisesti israelilaisen) ampumatarvikkeen, ja tätä testattiinkin kenttäkokeissa sellaisenaan. Toinen versio olisi ollut sama kuin ensimmäinen, mutta reaktiivipanssaroinnilla (ymmärtääkseni israelilaista ja ukrainalaista reaktiivipanssarointia harkittiin), ja ensimmäistä versiota olisi ollut tarkoitus päivittää toiseen aina kun rahaa olisi riittänyt. Kolmas versio sen sijaan olisi ollut 1. panssariprikaatille tarkoitettu versio, jossa olisi tehty täysi koko vaunun uudistus voimalinjaa myöten, MEXAS/AMAP-tyyppinen laaja lisäpanssarointi, elektroniikan ja tähtäinten täydet uudistukset, israelilainen laservaroitusjärjestelmä ym. Tästä onkin videoita netissä mm. Renkin voimapaketilla varustetusta suomalaisvaunusta, jossa siis on Wärtsilän moottori ja Renkin automaattivaihteisto, joka on länsimaiseen tapaan kentällä vaihdettavissa.
Varsinkin kolmas versio olisi ollut ihan kurantti vaunu, mutta se päivityspaketti olisi maksanut kuulopuheiden perusteella yli 2 miljoonaa euroa per vaunu, joten 500 000 saadut Leopardit olivat huomattavasti järkevämpi valinta, eikä sitten enää itävaunuille syystä tai toisesta nähty tarvetta vuonna 2006 (vaikka alkuperäinen suunnitelma oli ollut säilyttää ne Leopardien ohella, vielä 2004 julkisuuteenkin lausuttuna).
Grad varmaan yksi missä löytyy meiltä apua.
Tuskin, koska sen ampumatarviketta ei meillä ole ylenmäärin itsellemmekään.
Mielestäni Suomen pitäisi perua Israelista tehdyt asekaupat esim. meritorjuntaohjus ja tuleva IT-ohjus, koska heiltä ei saa täydennyksiä kriisiaikana. Liian vaarallista ostaa heiltä. Ja vaikka kuinka PV sanoisi, että ostetaan koko sodan ajan materiaali kerralla, ettei tarvita täydennyksiä, niin sehän on ihan paskapuhetta. Jos Ukrainassa menee 500 Javelinia ja 500 stingeriä päivässä, niin ei varmasti ole Suomessa esim 3 kuukauden sodankäyntiin varattuja stinger-laukauksia nyt luolastoissa eli 45 000 kpl. Hyvä jos on edes 500 kpl.
Kuinka niin? Israelhan on ainoastaan kieltänyt toisia maita lahjoittamasta eteenpäin israelilaista kalustoa, mutta heillä on kuitenkin suhteet Ukrainaan aseteollisuuden osalta ja Ukrainassakin lisenssivalmistetaan israelilaisia aseita, kuten Tavoria, eikä Israel ole lakannut myymästä aseita Ukrainaan. Osaavat kyllä kaupanteon: toiminta, joka ei heitä hyödytä rahallisesti, ei saa lupaa, mutta joka hyödyttää, saa.
Jos Ukrainassa on mennyt 500 Javelinia päivässä, on sinne viedyt ohjukset jo kulutettu. Päivittäinen kulutus on todennäköisesti pikemminkin kaksinumeroinen.
Azerbaidzankin sai Israelilta asetoimituksia kesken Vuoristo-Karabahin sodan, vaikka Israel joutui siitä sietämään negatiivista julkisuutta siitä, ja astui myös Venäjän varpaille hieman. Israelissa Azerbaidzanin tukeminen asetoimituksin aiheutti myös sisäistä levottomuutta ja protesteja.
Ihmettelen kanssa muutenkin Israelin valintaa toimittajaksi. Pieni maa jolla resurssit menee pääosin omiin täydennyksiin. Millä ne meitä syöttää kriisissä, ainakaan nopeasti? Vuoden toimitusaika ei lämmitä, kun puikot loppuu. Toinen validi kysymys on maan impulsiivisuus ja vaikeasti tulkittava politiikka - tähänkö me haluamme turvata kriisissä? Luulin, että ilmapuolustukseen olisi löytynyt järjestelmiä jostain Nato-maastakin
Tutustuppa itse. Rauhan aikana tai pienissä konflikteissa kuka vaan toimittaa aseita, mutta ihan realistisesti suuressa pitkittyneessä konfliktissa, varmasti tulee perälauta vastaan nopeammin. Ruotsin GDP oli about 20% suurempi vuonna 2021 kuin Israelin. Olkootkin kuinka sotaisa maa vain, tai kuinka suhteellisesti isoilla asekehitys- ja tuotantobudjeteillaan, niin kyky varustaa isossa sodassa ja pitkään ei varmasti ole mitään maailman kärkeä. Varsinkin kun miettii, että kuka se meidän vihollisemme luultavasti olisi.
Toki Natoon kuuluvana ei olisi niin iso ongelma.
On Israel parempi asetoimittaja kuin moni muu, mutta köyhän pitäisi aina ostaa parasta parhaalta.
En kyseenalaista osaamista, varmasti löytyy ja kenttäolosuhteissa testausta pystyy harjoittamaan riittävästi. Israel on kuitenkin vain Israelin kokoinen. Naton ulkopuolella ja suurella venäjänkielisellä kansanosalla varustettu sotaa käyvä maa. Olenkin huolissani lähinnä siitä, että jos tarvitsisimme aseita riittävästi ja jatkuvalla toimituksella sodassa Venäjää vastaan, niin kuinka hyvin tuo toimisi. Sillä raudan saatavuudella vain on loppupeleissä merkitystä. Hienoa paraatijärjestelmää voidaan lippujuhlassa esitellä, mutta vähän jännittää, että loppuuko materiaali kesken tai onko sitä liian vähän sodan aikana - toimittajasta riippuvista syistä.
Israelilla ei välttämättä ole isoja varastoja ohjuksia. Viime vuoden Gazan ohjusiskujen jälkeen Israel pyysi USA:lta lisärahoitusta Iron Domen ohjusten lisähankintaan.
Israelin tuotantolinjat ohjusten osalta ovat olleet selkeästi aktiivisempia kuin minkään Euroopan maan, ja jopa tuotantomäärät suurempia kuin monella USA:n ohjuksella. Sitä paitsi, mihin omiin täydennyksiin he tarvitsevat Spikeä, joka on maailman selvästi myydyin ja suurimmalla volyymilla tuotettu uusimman sukupolven PST-ohjus? Jos Israel ei itse joudu konventionaaliseen sotaan, ei heillä ole omaa tarvetta suurille täydennyksille kuin omien varastojensa vanhenevien ohjusten korvaamiseksi, vaan voivat keskittyä vientiin.
Suomella on myös Spiken osalta tehokasta yhteistyötä, ja esimerkiksi rannikko-ohjus 06 on meitä kuunnellen ja meidän tarpeisiimme aktiivisesti suunniteltu. Sille ei löydy korvaajaa, ellemme ole valmiita pistämään rahaa likoon.
Viimevuotisessa Gazan yhteenotossa Iron Domen ohjuksia kului tuhatmäärin, koska yhteenkin isoon saturaatioiskuun piti ampua koko järjestelmän laukaisinten täyttö, ja silti raketteja pääsi läpi. Videot niistä torjunnoista ovat kuin hurjaa ilotulituspauketta, kun torjuntaohjukset tuhoavat raketteja.
Eurospike -> Javelin, Gabriel 5 -> NSM, IT -> No jotain muuta mitä vaan.
Ja maksetaan valtavasti ylihintaa? Yhden Javelinin ohjuksen hinnalla saa kaksi Spikeä, eikä ER eli rannikko-ohjus edes ole korvattavissa millään.
Javelin myös nimenomaan hävisi 1999-2000 järjestetyssä kilpailussa Spikelle.
Kiovan lähistöllä vangittuja Ukrainalaisia.
Erikoinen sotilasarvokoostumus: kaksi everstiluutnanttia, yksi kapteeni, loput miehistöä. Useammalla on Ukrainan lippu väärin päin hihassa.
Kuvattu tuhoutunut vaunu on myöskin T-72B.