Ukrainan konflikti/sota

Hyökättiin teidän maahan, tuhottiin kaikki, murhattiin tuhansia, mutta ollaan kavereita jos ette hae turvaa meitä vastaan.

Kuulostaa reilulta.

Puolustusvaliokunnan jäsen:
 
No noista on ammuttu 7.62x39 reidestä läpi. Osalta jo kauan aiemmin, kun on saatu kiristyssiteet paikalleen.

Mä olen nuita ammuttuja nähnyt ja sanoisin, että osa tuota propagandapaskaa on, että uljaat putlerin sotilaat ei itke pienistä. Ja tuossa on kymmenkunta, joista kaikki makaavat hiljaa. Tuo ohje propagandan tekoon voi olla totta tai ei, mutta tuo vankien ammuskelu ja hoito kiristyssiteillä on kyllä aivan karmivaa paskaa.

Edit ja tuo kuorma-autokuskin ampuminen tuulilasin läpi aliläpäisy 9mm luodilla ei muistaakseni antanut aihetta edes kirurgiaan, ei oikein natsaa kiväärin ja kosketuslaukauksen kanssa.
Jalkaankin voi osua hyvin moneen eri kohtaan. On eri asia lävistääkö luoti parisenttiä lihaskudosta ja tulee ulos vai torpedoiko suoraan reisiluun läpi pehmytkudoksiin aiheuttaen hydropneumaattisen shokin.
 
Tuossa kuvassa on kuormureita, muistaakseni tuommoisten polttoaineenkulutus oli ihan hervoton? Eli ajattelen vain sitä huoltoprobleemaa, osittain itseaiheutettuna päänsärkynä.
Eikös se vanha kunnon ZIL 6x6 ole? Sanoivat PsPr:ssa, että maastoajossa menisi 100 litraa sadalla kilometrillä. Ja huom. bensaa, ei dieseliä.
 
Tuo on fake video. Katso miten ammutut reagoi ampumiseen, onko kaatumiset aidon näköisiä ja missä on äänet? mykkänäkö ottavat luodit vastaan?


Eihän nää mitää mykkiä ole? Kuinka pitäisi
kaatua. Kuten elokuvissa?





Millä ne on väärentänyt videoita Ukrainan hallitsemalla alueella?

New York Times

video shared online Sunday shows soldiers who are likely Ukrainian beating and shooting prisoners from the Russian military. The footage shows five of the prisoners tied up and lying on the ground — some held at gunpoint and some with bags over their heads.

In the footage, which runs for over five minutes, the five tied-up prisoners appear to have serious injuries, but it’s not clear how they were wounded. Later in the video, three other captives are shot in their legs without provocation and fall to the ground. One of them is then struck in his face with the end of a rifle. The Times is not publishing the video because of the graphic imagery it contains.

A number of the captors, who kick and hit the prisoners throughout the video, are wearing blue armbands characteristic of the Ukrainian military. Both parties are mostly speaking Russian, with the captors speaking Russian in a Ukrainian accent. At one point in the video one captor is heard speaking Ukrainian.
The Times has not identified the source who originally posted the video. But based on the video’s perspective and dialogue, it appears to have been filmed by one of the captors.
The location of the video, first suggested by a Twitter user, has been independently verified by The Times. It was filmed on the eastern outskirts of Kharkiv, near the frontline of the conflict, in an area still held by Ukrainian forces. Kharkiv, Ukraine’s second-largest city, is closer to Russia than any other large Ukrainian city and has been targeted by Russia with overwhelming and indiscriminate firepower that has reduced parts of the city to ruins.

In the video, the captors spend most of their time interrogating the five prisoners about the locations of various military units in the area, and ask the prisoners personal details such as their ranks and hometowns. At one point, one of the captives appears to lose consciousness. In the background, a man is heard yelling that they are doing this because “you were [expletive] destroying Kharkiv” — in what appeared to be a reference to Russian forces’ actions demolishing the city.

As the questioning is underway as to whether any of the prisoners are officers in the Russian military, three other captives emerge from a van before a soldier wearing a blue arm band shoots them at close range in the leg with an assault rifle. Two have their hands already tied behind their backs, while the other does not appear to have threatened the soldiers in any way.


https://www.nytimes.com/live/2022/0...n-ukraine-being-beaten-and-shot-in-their-legs
 
Todellakin moottoriin tuollaisella kevyemmällä singolla. Luulen, ettei tuosta oaumasta olisi kannattanut noin paljoa iloita. Osuma oli minusta jopa huono. Olen itse istunut tuolla kohdalla t72 vaunussa.
Ilmeisesti kyseessä oli läheltä ammuttu NLAW ja jonkinlainen safemoodi estää sen toiminnan. Pistetään siis mieleen ettei mennä sen kanssa iholle.:)
 
@loogunda
13h

"It's the second day in #Lysychansk-#Severodonetsk without massive shelling. But it is too early to relax. The Katsaps (=RUs) are pulling up heavy artillery withdrawn from the #Sumy direction"

Eli tuollainen irtomaininta löytyi että Sumyn alueelta irrotettua kalustoa olisi jo tuotu Donetskin alueelle.
 
Erikoinen sattuma. Logistiikka toimii Kiovaan aika tavalla paremmin kuin esikaupunkeihin. Onhan tämä tietyllä tapaa normaaliuden kulissin ylläpitoa.
Onhan tässä nyt aivan olennainen ero: Kiovan puolustus ei ole murtunut missään vaiheessa, eikä vihollinen ole päässyt massiivisesti moukaroimaan sitä. Junaliikenne on toiminut koko ajan, eikä etelän puolelta ole ollut saartoa missään vaiheessa. Välittömästi Kiovan länsi, pohjois- ja itäpuolella on ollut ihan eri tilanne.

Sitten tuolla on luonnollisesti edelleen sitä vaurakkaampaa väkeä, joilla on rahaa käyttää tässäkin tilanteessa.
 
Jalkaankin voi osua hyvin moneen eri kohtaan. On eri asia lävistääkö luoti parisenttiä lihaskudosta ja tulee ulos vai torpedoiko suoraan reisiluun läpi pehmytkudoksiin aiheuttaen hydropneumaattisen shokin.
Kyllä, jos on kyse jostain muusta kuin kiväärikaliiperista. Kiväärin luodin 650-900ms vauhti tekee siinä pienessäkin osumassa niin massiivisen paineen vammaan, että vaikka päälle näyttäisi pelkältä reiältä lihaksessa, joutuu kirurgi latomaan läjän lihaa ämpäriin. Kudos leviää paineesta valtavaksi onkaloksi ja läjähtää samalla vauhdilla kasaan. Tuo paine tuhoaa kudosta isolta alalta. Pistoolikaliiperissa leffamainen just a flesh wound on täysin mahdollinen.

Mutta tämä tästä, koitin vain sanoa, etten usko videota aidoksi jo pelkästään "uhrien" voinnin vuoksi :) lisäksi tuskin azovin pahat natsitkaan ihan niin typeriä olisi, että toisi näytille 15 sotavankia joilla kaikilla on massiivinen ampumavamma reidessä ja catti kireällä. Pelkkä videon kuvaaminen sotarikoksesta olisi niin ultimaattista tyhmyyttä, että ei vaan pysty :) olen saanut jo liian monta muikkaria otstä, etten enää ole ihan varma mihin uskaltaa vastata ;)
 
Luulisi luulisi. Harjoittele joskus dronejen kanssa. Et näe etkö kuule niitä luonnossa. Pilvet, auringon häikäisy, linnut. Saat etsiä taivaalta pistettä kauan että näet sen, varsinkin kun sen vauhti on aika vaatimaton eikä se jätä mitään jettivanaa taakseen josta sen bongaisi. Luonnon äänet jo sinällään peittävät dronejen vaimean pörinän, tuuli yleensä, ja jos vieressä on vielä meluisa venäläinen tankki tai kuorma-auto ja sinulla kypärä päässä et kuule yhtään mitään vaikka tulisin pörisemään suoraan päällesi dronella. Ihmiset ovat kaikista epäluotettavin ja huonoin tapa havaita droneja. Siihen tarvitaan aina teknisiä menetelmiä.
Kyllä se pörinä ihan selkeästi erottuu, mutta havaitseminen onkin sitten ihan eri juttu.

Itse en ole nähnyt yhtään kuvamateriaalia T90 vaunuista Ukrainassa tämän kriisin osalta. Myöskään lyhyellä googlettamisella niitä ei ollut nähtävillä.

Sen sijaan 2014 kriisissä ja Syyriassa niitä on kuvattu. https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2017/04/02/tankspotting-t-90as-donbass/

T72B3M ja T90MS ovat eri hintaluokan vaunuja. Ensimmäistä on myyty noin 700.000 usd ja jälkimmäistä 3.500.000 usd vientikauppadatan perusteella. T90 on omasuoja-, johtamis-, ampumisjärjestelmillä aivan eri vaunu. Siinä missä T72B3 hajoaa lähes varmasti yhdestä Javelinista on T90MS vaunun mahdollisuus selvityä hyvä. Venäjällä vaunuja on noin 350 kpl operatiivisessa käytössä. Ovat myyneet näitä maailmalle paljon rahaa vastaan, mm. Intialla 2050 vaunua käytössä.

Ps. Täällä väiteltiin eilen siitä mikä on modernein T72 variantti, vaikka B3M on vielä tuotannossa niin pätevin olisi ollut T72 FINMOD 3 Suomessa. Valitettavasti Halosen aikaan päätettiin että modernisaatiota ei toteuteta ja vaunut romutetaan. Puolustusvoimat romutti 2007 240 kpl tst panssarivaunua. Näistä valtaosa oli modernisoituja T72 FINMOD 2 vaunuja eli kokonainen panssariprikaati pyyhittiin pois. Loput Patrian modaukset ja varaosat myytiin Slovakiaan.

Tuolta voi lukea lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/T-72 tai Pekka Kantakosken kirjasta Tuhottu armeija – puolustusvoimien uudelleenjärjestely

tietäjät tietää enemmän :(
T-90MS ei ole Venäjän käytössä (se on Uralvagonzavodin vientiin kehittämä malli), ja sen Venäjän asevoimille tarkoitettu sisarversio T-90M tuli ensimmäisessäkin joukossa, joka on sillä tarkoitus varustaa, eli 1. kaartin panssariarmeijassa, koulutuskäyttöön vasta 2021 huhtikuussa.
T-90A:ta siellä Ukrainassa sen sijaan on näkynyt (tunnistaa T-72B3:sta siitä, että T-90A:ssa on hitsattu torni valetun sijaan, sekä mahdollisuus kiinnittää Shtora-infrapunahäiritsimet ja niiden puuttuessa erilainen ERA-palikka niiden kohdalla). Sen suojaus on vain hieman T-72B3:a parempi, koska erot ovat vain peruspanssarissa.

Jostakin kuullut että kaikki tarvittava toiseen niistä FINMOD versioista oli jo valmiina ja asennusta vailla. Puolustus taso paremmassa versiossa (FINMOD 2) olisi ilmeisesti ollut Leopard 2A5 verrattavisssa ellei vähän parempi.
FINMOD:sta oli kolme versiota, jossa siinä kolmannessa olisi ollut Leopard 2A4:ää parempi etusektorin panssarointi.
Ensimmäinen versiohan oli siis samankaltainen uudistus kuin T-55M eli vain tähtäimiltään ym. pieniltä laitteilta, sisältäen valonvahvistimet ja lämpökamerat sekä uuden (ilmeisesti israelilaisen) ampumatarvikkeen, ja tätä testattiinkin kenttäkokeissa sellaisenaan. Toinen versio olisi ollut sama kuin ensimmäinen, mutta reaktiivipanssaroinnilla (ymmärtääkseni israelilaista ja ukrainalaista reaktiivipanssarointia harkittiin), ja ensimmäistä versiota olisi ollut tarkoitus päivittää toiseen aina kun rahaa olisi riittänyt. Kolmas versio sen sijaan olisi ollut 1. panssariprikaatille tarkoitettu versio, jossa olisi tehty täysi koko vaunun uudistus voimalinjaa myöten, MEXAS/AMAP-tyyppinen laaja lisäpanssarointi, elektroniikan ja tähtäinten täydet uudistukset, israelilainen laservaroitusjärjestelmä ym. Tästä onkin videoita netissä mm. Renkin voimapaketilla varustetusta suomalaisvaunusta, jossa siis on Wärtsilän moottori ja Renkin automaattivaihteisto, joka on länsimaiseen tapaan kentällä vaihdettavissa.

Varsinkin kolmas versio olisi ollut ihan kurantti vaunu, mutta se päivityspaketti olisi maksanut kuulopuheiden perusteella yli 2 miljoonaa euroa per vaunu, joten 500 000 saadut Leopardit olivat huomattavasti järkevämpi valinta, eikä sitten enää itävaunuille syystä tai toisesta nähty tarvetta vuonna 2006 (vaikka alkuperäinen suunnitelma oli ollut säilyttää ne Leopardien ohella, vielä 2004 julkisuuteenkin lausuttuna).

Grad varmaan yksi missä löytyy meiltä apua.
Tuskin, koska sen ampumatarviketta ei meillä ole ylenmäärin itsellemmekään.

Mielestäni Suomen pitäisi perua Israelista tehdyt asekaupat esim. meritorjuntaohjus ja tuleva IT-ohjus, koska heiltä ei saa täydennyksiä kriisiaikana. Liian vaarallista ostaa heiltä. Ja vaikka kuinka PV sanoisi, että ostetaan koko sodan ajan materiaali kerralla, ettei tarvita täydennyksiä, niin sehän on ihan paskapuhetta. Jos Ukrainassa menee 500 Javelinia ja 500 stingeriä päivässä, niin ei varmasti ole Suomessa esim 3 kuukauden sodankäyntiin varattuja stinger-laukauksia nyt luolastoissa eli 45 000 kpl. Hyvä jos on edes 500 kpl.
Kuinka niin? Israelhan on ainoastaan kieltänyt toisia maita lahjoittamasta eteenpäin israelilaista kalustoa, mutta heillä on kuitenkin suhteet Ukrainaan aseteollisuuden osalta ja Ukrainassakin lisenssivalmistetaan israelilaisia aseita, kuten Tavoria, eikä Israel ole lakannut myymästä aseita Ukrainaan. Osaavat kyllä kaupanteon: toiminta, joka ei heitä hyödytä rahallisesti, ei saa lupaa, mutta joka hyödyttää, saa.

Jos Ukrainassa on mennyt 500 Javelinia päivässä, on sinne viedyt ohjukset jo kulutettu. Päivittäinen kulutus on todennäköisesti pikemminkin kaksinumeroinen.

Azerbaidzankin sai Israelilta asetoimituksia kesken Vuoristo-Karabahin sodan, vaikka Israel joutui siitä sietämään negatiivista julkisuutta siitä, ja astui myös Venäjän varpaille hieman. Israelissa Azerbaidzanin tukeminen asetoimituksin aiheutti myös sisäistä levottomuutta ja protesteja.

Ihmettelen kanssa muutenkin Israelin valintaa toimittajaksi. Pieni maa jolla resurssit menee pääosin omiin täydennyksiin. Millä ne meitä syöttää kriisissä, ainakaan nopeasti? Vuoden toimitusaika ei lämmitä, kun puikot loppuu. Toinen validi kysymys on maan impulsiivisuus ja vaikeasti tulkittava politiikka - tähänkö me haluamme turvata kriisissä? Luulin, että ilmapuolustukseen olisi löytynyt järjestelmiä jostain Nato-maastakin
Tutustuppa itse. Rauhan aikana tai pienissä konflikteissa kuka vaan toimittaa aseita, mutta ihan realistisesti suuressa pitkittyneessä konfliktissa, varmasti tulee perälauta vastaan nopeammin. Ruotsin GDP oli about 20% suurempi vuonna 2021 kuin Israelin. Olkootkin kuinka sotaisa maa vain, tai kuinka suhteellisesti isoilla asekehitys- ja tuotantobudjeteillaan, niin kyky varustaa isossa sodassa ja pitkään ei varmasti ole mitään maailman kärkeä. Varsinkin kun miettii, että kuka se meidän vihollisemme luultavasti olisi.
Toki Natoon kuuluvana ei olisi niin iso ongelma.

On Israel parempi asetoimittaja kuin moni muu, mutta köyhän pitäisi aina ostaa parasta parhaalta.
En kyseenalaista osaamista, varmasti löytyy ja kenttäolosuhteissa testausta pystyy harjoittamaan riittävästi. Israel on kuitenkin vain Israelin kokoinen. Naton ulkopuolella ja suurella venäjänkielisellä kansanosalla varustettu sotaa käyvä maa. Olenkin huolissani lähinnä siitä, että jos tarvitsisimme aseita riittävästi ja jatkuvalla toimituksella sodassa Venäjää vastaan, niin kuinka hyvin tuo toimisi. Sillä raudan saatavuudella vain on loppupeleissä merkitystä. Hienoa paraatijärjestelmää voidaan lippujuhlassa esitellä, mutta vähän jännittää, että loppuuko materiaali kesken tai onko sitä liian vähän sodan aikana - toimittajasta riippuvista syistä.
Israelilla ei välttämättä ole isoja varastoja ohjuksia. Viime vuoden Gazan ohjusiskujen jälkeen Israel pyysi USA:lta lisärahoitusta Iron Domen ohjusten lisähankintaan.
Israelin tuotantolinjat ohjusten osalta ovat olleet selkeästi aktiivisempia kuin minkään Euroopan maan, ja jopa tuotantomäärät suurempia kuin monella USA:n ohjuksella. Sitä paitsi, mihin omiin täydennyksiin he tarvitsevat Spikeä, joka on maailman selvästi myydyin ja suurimmalla volyymilla tuotettu uusimman sukupolven PST-ohjus? Jos Israel ei itse joudu konventionaaliseen sotaan, ei heillä ole omaa tarvetta suurille täydennyksille kuin omien varastojensa vanhenevien ohjusten korvaamiseksi, vaan voivat keskittyä vientiin.

Suomella on myös Spiken osalta tehokasta yhteistyötä, ja esimerkiksi rannikko-ohjus 06 on meitä kuunnellen ja meidän tarpeisiimme aktiivisesti suunniteltu. Sille ei löydy korvaajaa, ellemme ole valmiita pistämään rahaa likoon.

Viimevuotisessa Gazan yhteenotossa Iron Domen ohjuksia kului tuhatmäärin, koska yhteenkin isoon saturaatioiskuun piti ampua koko järjestelmän laukaisinten täyttö, ja silti raketteja pääsi läpi. Videot niistä torjunnoista ovat kuin hurjaa ilotulituspauketta, kun torjuntaohjukset tuhoavat raketteja.

Eurospike -> Javelin, Gabriel 5 -> NSM, IT -> No jotain muuta mitä vaan.
Ja maksetaan valtavasti ylihintaa? Yhden Javelinin ohjuksen hinnalla saa kaksi Spikeä, eikä ER eli rannikko-ohjus edes ole korvattavissa millään.
Javelin myös nimenomaan hävisi 1999-2000 järjestetyssä kilpailussa Spikelle.

Erikoinen sotilasarvokoostumus: kaksi everstiluutnanttia, yksi kapteeni, loput miehistöä. Useammalla on Ukrainan lippu väärin päin hihassa.
Kuvattu tuhoutunut vaunu on myöskin T-72B.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top