Antares
Respected Leader
Tunnussana taitaa olla impulssi. Ontelopanoksen kupariseoksen massa on yleensä max. satoja grammoja, kun taas nuoliammuksen nuoli painaa lähemmäs viisi kiloa. Vaikka nuoli liikkuu hitaammin (20km/s vs 1,5km/s), siihen on massan vuoksi yleensä sitoutunut enemmän energiaa, ja toisekseen tämä energia myös vaikuttaa panssariin pidemmän aikaa. ERA pystyy tuottamaan vastavoimaa vain hetken, joka riittää ontelopanoksen torjuntaan, mutta ei nuolen. Toinen merkittävä ero on materiaali, joka paljon kovempaa nuolessa, joka sitten toimii itse panssaria vastaan mekaanisesti myös paremmin kuin kupari.
Olet oikeassa, nämä on kaksi ihan erilaista torjuttavaa: toinen on valtavan paljon nopeampi mutta massaltaan huomattavasti kevyempi JA toinen taas hitaampi (silti nopea, 1,5-1,8 km/s) mutta massaltaan selvästi suurempi ja nuolesta riippuen läpäisijän pituus vaihtelee 300-600 mm väliltä (ellei ole nykyään jopa pidempiä).
Lähden hieman vaarallisille vesille, koska tämä tulee ulkomuistista, joten pahoittelut jos muistan väärin: Kontakt-1 sisältää kaksi selvästi ohuempaa levyä kuin mitä Kontakt-5 ja Relikt. Muistaakseni levyjen välissä oleva räjähde on siinä epäherkempi ja sitä on vähemmän; Kontakt-5 ja Relikt vaati herkemmän räjähteen jotta niillä saataisiin edes jonkinlainen vaikutus nuoliammuksiin. Muistaakseni tästä syystä ne vaativat levyjen ympärille vahvemman laatikon joka suojaa luodeilta (jos käytettäisiin Kontakt-1 tyylistä ohuesta pellistä taiteltua laatikkoa, herkempää räjähdettä sisältävät ERA-paketit saattaisivat reagoida luoteihin ja sirpaleisiin). Voin myös olla väärässä tuon osalta, fyysisesti suuremmat ja painavammat levyt tarvitsevat tietysti tukevampaa tekoa olevan laatikon ihan pelkän painonsa takia, ehkä tuo luotien ja sirpaleiden iskemiltä suojaaminen ei ollut niin tärkeää kuin mitä muistelen.
Normaali periaate ERA:lla on tietysti ettei reagoi niihin iskemiin mihin ei haluta (luodit, sirpaleet yms.). Jotta ERA:n ja NERA:n ja NxRA:n vaikutus läpäisijään olisi paras mahdollinen, sen pitää olla kulmassa suhteessa läpäisijään, muistaakseni 60-65 astetta oli optimi. Sen takia ne on asennettu siihen asentoon kuin mitä ovat TOSIN jos katsoo esim. T-72B vaunujen Kontakt-1 laatikoita niin ne on pinnan muotoa seurailevasti asennettu. Laatikon sisällä on kaksi levypakettia, toinen tulee pieneen kulmaan, mutta kokonaisuutena T-72B vaunun ERA:n vaikutuskyky vaihtelee riippuen siitä mihin kohtaan ne on asennettu (tietyissä paikoissa ovat enemmän kulmassa, toisissa vähemmän joten torjuntakyky ei ole sama).
T-72B oli hieman sellainen ensimmäinen yritys, sen jälkeen on tullut parempia ratkaisuita esim. T-80BV missä Kontakt-1 on tornin etuosassa asennettu kulmaan. Tietysti tuota uudemmissa vaunuissa on kaikissa Kontakt-5 kulmaan asennettuna. Vaunun kyljissä ne eivät ole optimikulmassa, vaan kyljen suuntaisesti. Tässä toivotaan että osuma tulee sellaisessa kulmassa että ERA tehoaa läpäisijään. Jos tulee suoraan 90 asteen kulmassa ERA:n pintaan niin sillä ei ole juurikaan vaikutusta läpäisijään.
Minulle opetettiin varusmiespalveluksessa aikoinaan että normaali ontelopanoksen läpäisijää kannattaa ajatella nuppineulana eli sellainen hyvin ohut nauha, tosin pitkä ja hurjan nopea. EFP puolestaan on lyhyempi ja paksumpi, porkkana oli hyvä vertailukohde. Nuoliammus taas on 2-3 cm paksu jööti, selvästi isompi ja painavampi. Tuosta on helppo sitten havaita että ohuen, kevyen "nuppineulan" häiritseminen ei vaadi läheskään niin suurta työtä kuin paksumman, painavamman poikkeuttamine / rikkominen / häiritseminen.
MUOKKAUS: ilmeisesti "huono sää" ei ollut ihan tuulesta temmattu selitys:
Jos tätä viestiä on uskominen niin siellä oli matalalla korkeaa turbulenssia (ainakin ennustettu) joten eivät halunneet ottaa riskiä.
Viimeksi muokattu: