Espanjalla on noin sata 2A4:a plus kolmisenkymmentä lisää reservissä. Mahtaisikohan kyse olla näistä?Espanja lupailee tankkeja ja ilmatorjuntaa. Mitenkähän käy näiden Leopardien vientilupien kanssa?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Espanjalla on noin sata 2A4:a plus kolmisenkymmentä lisää reservissä. Mahtaisikohan kyse olla näistä?Espanja lupailee tankkeja ja ilmatorjuntaa. Mitenkähän käy näiden Leopardien vientilupien kanssa?
Olen samaa mieltä siitä että taktinen ydinase ei ole mikään ihmease jolla saataisiin heti sotilaallinen voitto.Kyse ei ole vähättelystä vaan realismista. Kaupunkia vastaan käytettynä pienikin ydinase tappaa ison määrän siviileitä, määrä riippuu asukastiheydestä. Tuosta ei pääse yli eikä ympäri. Toisaalta taktinen ydinase suurkaupunkia vastaan ei tuhoa koko kaupunkia eikä tapa kaikkia. Olen käynyt vierailulla Hiroshimassa ja Nagasakissa. Heillä on hieno atomipommimuseo, jossa kannattaa käydä kun on sillä seudulla reissaamassa. Pommien tuhovaikutusta lisäsi Japanin senaikainen hento rakennuskanta sekä kaupungin sijainti laaksossa. Toisaalta asukastiheys ei ollut niin suuri kuin mitä se on nykypäivänä isommissa kaupungeissa.
Nimensä mukaisesti taktiset on tarkoitettu taistelukentän aseiksi, käytettäisiin isoja joukkojen keskittymiä, logistiikkakeskuksia, lentokenttiä yms. merkittäviä kohteita vastaan. Voidaan myös käyttää eturintamaa vastaan, jos halutaan murtaa joku tietty paikka mistä ajetaan omalla panssarijyrällä läpi. Mikään ei tietysti estä käyttämästä taktista kaupunkia vastaan, sellainen isku ei vain tue suoraan rintamalla taistelevia joukkoja.
Jos katsotaan millainen kyky 10-20 kilotonnin ydinkärjellä on vaikuttaa taistelukentällä, niin vaikutuskyky on hyvin rajallinen. Puhutaan ympyrästä jonka halkaisija on hieman reilu 4 kilometriä (lämpösäteily sekä 5 psi ylipaine). Siihenkin vaikuttaa räjäytyskorkeus ja maastonmuodot. Painavammat ajoneuvot eivät ole moksiskaan ja panssari- ja miehistönkuljetusvaunuja on varustettu jo 60 vuoden ajan säteilyvaikutuksia vastaan. Jalkaväki avoimella paikalla on toki vaarassa mutta jo pelkkä maahan heittäytyminen suojaa osaksi, juoksuhauta ja potero paremmin. Jos ei kuole suoraan säteilyvaikutukseen tai lämpösäteilyyn (nämä molemmat vaativat näköyhteyden vaikuttaakseen kohteeseen, säteily kulkee materiaalien läpi mutta ei loputtoman kauas), niin paineisku on seuraava vaara. Jos se ei pääse tarttumaan ja paiskomaan pahasti, voi selvitä mustelmilla vaikka olisikin lähempänä osumapaikkaa. Säteilevän maa-aineksen laskeutuminen taivaalta on omanlainen riskinsä, joka vaikuttaa pidemmällä aikavälillä. Tästä syystä on sadeviitta ja nasset: ei päästetä maa-ainesta iholle eikä keuhkoihin ja toisaalta se on helppo pestä pois, kun pesulle tarjoutuu tilaisuus.
Ydinaseista tehdään iso mörkö, koska niiden toiminta ja vaikutuskyky on vieras. Ydinaseita on monen kokoisia ja helposti ne kaikki laitetaan samaan lokeroon tuhovoiman osalta. Minä kasvoin kylmän sodan viimeisinä vuosina ja muistan myös, miten 90-luvulla oli isona pelkona ydinaseiden päätyminen vääriin käsiin Neuvostoliiton hajottua. Aihe kun kiinnosti niin siitä tuli luettua kyllästymiseen asti. Pelon määrä on suoraan verrannollinen tiedon määrään: mitä paremmin niihin perehtyy, sitä paremmin tuntee niiden kyvyt ja riskit. Kuka tahansa voi käydä kokelemassa pudottaa tuollainen ympyrä jonka halkaisija on 4 kilometriä minne tahansa kohtaan Ukrainan etulinjassa ja sen jälkeen zoomaillee karttaa ulospäin. Mitä saa aikaan yhdellä kärjellä? Entä kymmenellä? Olet oikeassa, ei niitä mihinkään peltoon isketä ja aina pitäisi olla tärkeä kohde. Tästäkin huolimatta niitä pitäisi käyttää kymmeniä, jotta saataisiin vahva vaikutus aikaan. Maailman reaktiota tällaiseen päättömään ydinaseiden käyttöön voi toki arvailla.
Minä en jatka aiheesta lisää, jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä. Pidän taktisten ydinaseiden käyttökynnystä hyvin korkeana ja käytön todennäköisyyttä pienenä. Tästäkin syystä en jaksa liiemmin spekuloida niiden käytöllä.
Unkari ei ole edes pettymys. Ensin niitä syytettiin EU-oligarkkien toimesta "natseiksi", mutta kuten niin usein Euroopan "oikeistopiireissä", ne ovatkin Putinin puudeleita. Suomessa samaa Orbanin skeneä ovat Anus Putkonen, De Witt, Anaboli Turtiainen, SKE/PVL-kytkökset, Levelin libi"persut" yms. "ylisnatsit" jne. Putinin kryptovaluutat rikastuttavat näiden tilejä.
Espanjalla on noin sata 2A4:a plus kolmisenkymmentä lisää reservissä. Mahtaisikohan kyse olla näistä?
Ydinaseista tehdään iso mörkö, koska niiden toiminta ja vaikutuskyky on vieras
Ytimien tai muiden joukkotuhoaseiden käyttö voi perustua vain oletukseen, että vastatoimia ei tule. Vastatoimia on luvattu, mutta ei eritelty, että millaisia. Vaihtoehtoja on aseavun lisääminen esim rajotukset poistamalla, F16 toimituksilla tai Naton väliintulo, lentokieltoalue jne.Sen sijaan ydinaseen käyttäjälle pr-haitta on mittaamaton verrattuna mihin tahansa muuhun tapaan saada aikaan sama vaikutus.
Macron valmistautuu jonkin sortin Minsk III "sopimukseen", jossa tämä luovuttaisi puoli Ukrainaa Venäjälle. Sen jälkeen Ranskan idiootti on ensimmäisenä painamassa Reset-nappia ja palauttamassa Ranskan bisnekset Venäjälle. Scholz on ainoastaan paskahousu, mutta Macron aidosti vaarallinen.Yksiä perkeleen pettymyksiä: Ranska, Saksa, Unkari.
Scholtz antaa vastauksensa kesäkuu 1. päivä 2023 ja vastaus tulee olemaan, että varmistaakseen saksalaisen laadun: Bundeswehrin tulee tarkastaa, pestä ja vahata nämä saksalaisvalmisteiset tankit ja siinä menee n. vuosi.Espanja lupailee tankkeja ja ilmatorjuntaa. Mitenkähän käy näiden Leopardien vientilupien kanssa?
Ylikansoitusta ei olisi ja ruoantuotanto ei olisi ajettu äärirajoille. Teknologia myös kehittyy nopeiten sodassa. Jos hyvin raakasti asiaa ajatellaan toiselta kantilta.Harmagedonluokan aseilla on sitten se toinen puolensakin. Ilman tuota pelotetta olisimme todennäköisesti tapelleet itsemme konventionaalisin tavoin näännyksiin monta kertaa pelkästään toisen ms:n jälkeen. Olisi vedelty toisiamme ihmiskuntana turpiin huolella vähän väliä ja jatkuvien sotien seuraukset olisivat taanneet sen, ettei kehitys olisi ollut nyt nähdyn ja koetun laista. Nuori ikäluokka toisensa jälkeen olisi tuhlannut voimansa ja elämänsä ja kaupunkeja olisi muutettu soraläjiksi tavan takaa.
Eli kaikilla seikoilla on puolensa.
En usko!
On se varmasti erittäin korkea tässä sodassa. Toki Neuvostoliiton aikana Natoa vastaan olisi epäilemättä hyökätty kaikkia mahdollisia joukkotuhoaseita käyttäen ja Natokin oli varautunut käyttämään samoja keinoja Varsovan liiton määrällisen ylivoiman tasoittamiseksi. Nyt on kuitenkin kyse aivan eri tason konfliktista. Joukkotuhoaseisiin turvautumalla Putin karkottaisi monet tukijoistaan, joita on Länsi-Euroopassakin vielä uskomattoman paljon. Vain kaikkein fanaattisimmat ryssämieliset voisivat selitellä sellaisen hyökkäyksen parhain päin. Kiinakin epäilemättä suhtautuisi asiaan hyvin nuivasti - ei siksi, että piittaisi ukrainalaisista, vaan koska mahdollinen eskalaatio vaarantaisi Kiinan talouden.Minä en jatka aiheesta lisää, jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä. Pidän taktisten ydinaseiden käyttökynnystä hyvin korkeana ja käytön todennäköisyyttä pienenä. Tästäkin syystä en jaksa liiemmin spekuloida niiden käytöllä.
Sanos muuta.Ei Suomi kyllä voi luottaa tuollaisiin maihin enää tulevaisuudessa. Kyllä meidän pitää vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä ryyditettynä muutamalla muulla maalla.
Moskovan kätyreitä on myös Italiassa. Matteo Salvini jarruttaa aseapua Ukrainalle ja vastustaa mm. Suomen NATO-jäsenyyttä.
Venäjän propaganda rehottaa Italian televisiossa – maan parlamentti tutkii jo, ovatko kommentaattorit Venäjän leivissä
Moni italialaispoliitikko on ylläpitänyt lämpimiä suhteita Venäjään. Maan oikeistopopulistijohtaja Matteo Salvini vastustaa Ukrainaan vietävää aseapua sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.yle.fi
Katso liite: 62425
Mutuna heittäisin, että niitä on Italiassa enemmän kuin missään muualla lännessä. Olen tämän havainnut parillakin nettifoorumilla, joissa on keskusteltu Ukrainan sodasta. Italialaisilta tuntuu ryssälle löytyvän paljonkin ymmärrystä ja argumentaatiossa mennään vahvasti whataboutismin kautta.Moskovan kätyreitä on myös Italiassa. Matteo Salvini jarruttaa aseapua Ukrainalle ja vastustaa mm. Suomen NATO-jäsenyyttä.
Ainakin sodan alkuaikoina monet ulkomaiset ovat tuolla toimineet nimenomaan kouluttajina. Eilen näin netissä kuvan missä kerrottiin että joku Israelin erikoisjoukkojen sotilas oli pitkään kouluttanut paikallisia tuolla, mutta nyt oli itse siirtynyt taistelutehtäviin. Koulutushommia ovat tehneet monet suomalaisetkin ja sen tarvetta on selvästi ollut mm. uusien länsimaisten aseiden käyttämisen suhteen.Ukrainalla on iso armeija, joten eiköhän siellä kouluttajia piisaa ihan omasta takaa, toisin kuin Suomessa 1918.
Itse olen taipuvainen uskomaan, että palaavat muukalaislegioonalaiset laitetaan tuiki tarpeellisiksi täydennysjoukoiksi UA:n vaativissa tehtävissä kuluneille erikoisjoukoille. Niillä on taisteluvalmiina organisaatio, kalusto ja taktiikat, sekaan vaan.