Ukrainan konflikti/sota

Eikös Saksasta palanneet jääkärit jaettu aikanaan eri yksiköihin kouluttamaan valkoista armeijaa? Hyvinhän sekin toimi, vaikka jääkärit olisivat halunneet olla oma yhtenäinen yksikkönsä.
Ukrainalla on iso armeija, joten eiköhän siellä kouluttajia piisaa ihan omasta takaa, toisin kuin Suomessa 1918.

Itse olen taipuvainen uskomaan, että palaavat muukalaislegioonalaiset laitetaan tuiki tarpeellisiksi täydennysjoukoiksi UA:n vaativissa tehtävissä kuluneille erikoisjoukoille. Niillä on taisteluvalmiina organisaatio, kalusto ja taktiikat, sekaan vaan.
 
Taktiset ydinaseet ovat muutenkin todella pieniä, toki niitä on eri kokoisia riippuen laukaisualustasta mutta esim. Kalibr-risteilyohjuksiin ei yksinkertaisesti mahdu isoa kärkeä. Sama homma Iskanderien ja Tochkien kanssa. Muistan lukeneeni että näille olisi 10-100 kilotonnin ydinkärkiä, tosin ei ole tietoa määrästä ei niiden kunnosta.
En ehkä silti lähtisi vähättelemään taktistenkaan vaikutusvoimaa. Tuskin niitä tyhjälle pellolle tai yksittäiseen juoksuhautaan tähdättäisiin, vaain ennemminkin pelotevaikutuksena asutuskeskuksiin (eli samalla kaavalla kuin ovat konventionaalisilla tehneet tähänkin asti).

Ja tuolta pohjalta voidaan verrokiksi ottaa nettilaskureiden sijaan ne pari aiempaa paukkua kaupunkeihin - Hiroshimassa räjähti 15 kilotonnia, Nagasakissa 25 kilotonnia - joiden seurauksena yhteensä noin 200 000 kuollutta, vaikka "pieniä taktisia" (nykymittapuulla) nuo olivatkin.

Jokatapauksessa toivon, TOIVON, että tämä on erittäin vahvasti offtopiccia tähän ketjuun.
 
Viimeksi muokattu:
Hajauttasin legioonalaiset eri yksiköihin Ukrainan armeijassa sen mukaan millaisen koulutuksen ovat saaneet. Dien Bien Puh taitaa olla niitä harvoja paikkoja missä legioona on taistellut oikeaa armeijaa vastaan ja toki sodan johdon virheet johtivat katastrofiin. Toki kyseiseen aikaan ko joukko oli täynnä Saksalaisia veteraaneja joilla oli oikeaa sotakokemusta.

Nyt suurena uhkana, jos legioonalaiset taistelevat yksin on sama kuin ex amerikkalaisilla veteraaneilla eli ilma- ja epäsuorantulen vähyydestä johtuen suorituskyky ei ole erityisen kova sekä kokemukset taistelukentältä tulee lähinnä afrikassa missä vastassa ei ole ollut armeija vaan erilaisia militioita.

Koska en ole ollut legioonassa niin en toki ole paras henkilö arvoimaan legioonan koulutustasoa, mutta mikäli on yhtään samanlainen kuin vakituisen Ranskan armeijan niin en pidä sitä millään tasolla erityisen hyvänä yksilötaitojen osalta ja taktisesti taistelutapa on erittäin tappioaltis.

Eli parempi jakaa täydennyksinä eri joukoille.

ps. erittäin kovakuntoisia ovat ja kovia juoksemaan,
 
Eikös Saksasta palanneet jääkärit jaettu aikanaan eri yksiköihin kouluttamaan valkoista armeijaa? Hyvinhän sekin toimi, vaikka jääkärit olisivat halunneet olla oma yhtenäinen yksikkönsä.
Jääkäreistä tehtiin Valkoisen armeijan upseeristo ja tämä johtamiskyky oli suuri etu Vapaussodassa. Talvisodan armeija oli jääkäreiden luomus ja tätä kunnioitettiin elisessä paraatissa. Jääkärilippu marssii toisena valtakunnalisissa paraateissa.

Itse muodostaisin legioonalaisista tst-osaston, jonka alemmat johtajat olisi legioonalaisia. Ylemmät upseerit on oltava Ukrainasta, kun heitä ei kuulu tulijoihin. Miehistö täyteen nohevista reserviläisistä. Toiveena olisi prikaati. Jos legioonalaisia ei riitä järkevän kokoisen osaston rungoksi, niin sitten erikoisjoukkoihin täydennykseksi.
 
Lauantai- illan ratoksi kysymys mpnetin nojatuolikenraaleille, minä mukaan lukien. Mitä tekisitte tällä, oletettavasti useamman sadan vahvuisella legioonalaisjoukolla, joista osa on edennyt toimimaan NCO- roolissa.

1) Heittäisittekö suoraan vahvistukseksi ja täydennykseksi jäljellä oleviin Azov- yksiköihin tai muihin erikoisjoukkoihin, jotka myös koostuvat eliittisotilaista?

2) Vai alkaisitteko koota jotain ihan uutta näiden legioonalaisten ympärille? Sopivasti p- kaudelta tulossa olevia mortteja oppimaan käytännössä miten ammattisotilas toimii, ja imemään myös sitä legioonan kulttuuria itseensä, kaikki legioonan aliupseeriston hellässä huomassa. Tähän sitten etsittäisiin muutamat poikkeukselliset komentajat ja nuorempi upseeristo täydentämään pakka.

Eli kaikki heti mahdollisimman homogeeniseen yhtymään, jälkeä alkaa tulla nopeasti.
V.S.
Uusi perusta, selkäranka legioonasta, jonka ympärille kasvatetaan ukrainalaisista nööseistä oikeita sotilaita nopeasti

Oma vastaus piiiitkän miettimisen jälkeen on 2) kokonaan uusi legioonan tavoin toimiva eliittiyksikkö, jossa täydennysmiehistä parhaat saisivat jäädä. Kehnommat sijoitettaisiin sitten uudelleen johonkin toiseen yksikköön.

Valitsen vaihtoehdon nro 1. Ei siksi että välttämättä haettaisiin nopeita pikavoittoja, toki jos sellaiselle on paikkansa niin otetaan vastaan. Legioonalaiset, vaikka ovatkin ammattisotilaita tarvitsevat oman aikansa rintaman todellisuuteen sopeutumiseen. Tästä syystä ne olisi paras sulauttaa kokeneisiin joukkoihin. Oletan että ammattimiehelle ei tarvitse opettaa kaikkea uudestaan ja toisaalta rintaman todellisuuteen tottuminen vienee viikon, ehkä pari. Lähinnä tarkoitan tykistöltä suojautumista, dronetoimintaa sekä mekanisoitua ja panssaroitua vihollista vastaan toimintaa. Tärkeintä olisi imeä ne opit, millä mies pysyy hengissä eikä vaaranna itseään tarpeettomasti. Arvaan, että legioonassa on koulutettu hieman erilaiseen sodankäyntiin (kevyesti aseistettuja militia-tyylisiä joukkoja vastaan, pääasiassa entisissä Ranskan siirtomaissa kuten Mali), joten vie aikansa että oma toiminta ja ajattelu vaihtaa suuntaa. Pakko on paras opettaja ja toiset oppii nopeammin kuin toiset.

Jos oletetaan että menisivät täydennysmiehiksi erikoisjoukkoihin, tämän antaisi muutaman vaihtoehdon: 1) olemassaolevat erikoisjoukot voidaan jakaa useammiksi ryhmiksi, koska nyt heitä on määrällisesti enemmän, 2) legioonalaisten saapumisen myötä rintamalla olevia voidaan lepuuttaa takalinjoilla, koska rotaatioon on nyt enemmän miehiä, 3) halutessaan voidaan siirtää osa pitkään taistelleista erikoisjoukoista rintaman taakse kouluttamaan uusia sotilaita. Sanoisin että näillä miehillä on enemmän annettavaa uusille sotilaille kuin suoraan legioonasta tulevilla, vaikka ammattimiehiä ovatkit.

Mikä näistä kolmesta vaihtoehdosta on sopivin, riippuu tietysti rintaman tilanteesta. Yksi kommentoija nosti esiin jääkärien käytön Saksasta paluun jälkeen. Toinen hyvä esimerkki on Yhdysvaltain lentäjien kierrätys Tyynenmeren taisteluiden aikaan toisessa maailmansodassa: osaavimmat lähetettiin takaisin kotiin kouluttamaan uusia lentäjiä, erityisesti siinä miten pysytään hengissä. Ammattimies kouluttajana toi etua pitkässä juoksussa. Voi verrata Japaniin, joka piti lentäjä-ässät rintamalla koko sodan ajan. Tulosta tuli lyhyessä ajassa, mutta ennemmin tai myöhemmin heidät ammuttiin alas ja menetettiin. Osaavien lentäjien korvaaminen uusilla, kokemattomilla oli yksi vaikuttava tekijä joka käänsi pikkuhiljaa ilmasodan Yhdysvaltain eduksi. Japanin lentäjien koulutus oli toki hyvää läpi sodan, mutta tärkeiden taistelukokemusten jakoa ei tehty.

Toki lentäjän kouluttaminen verrattuna jalkaväkimieheen, jopa erikoisjoukkojen mieheen on hyvin paljon vaativampaa ja vie enemmän aikaa. Heitä on myös määrällisesti vähemmän joten yhdenkin menetys on tuntuva tappio. Tästä huolimatta kokemusten siirtäminen rintamalta takalinjoille koulutettaville joukoille on varmasti arvokasta työtä. Meilläkin koulutettava taisteluparin eteneminen lyhyillä syöksyillä perustuu suoraan talvi- ja jatkosodan oppeihin. Näin toimineet miehet pysyivät hengissä, ei tietyst kaikki mutta paransi todennäköisyyttä säilyä hengissä. On monta muutakin esimerkkiä, miten toimitaan kun joudutaan väijytetyksi, tai tykistöiskun kohteeksi, tai ilmavaaran aikaan yms yms. En tarkoita että mitään näistä tekniikoista tai taktiikoista olisi keksitty meillä, jalkaväki on käynyt sotaa ammoisista ajoista lähtien mutta omat sotakokemukset ovat vahvistaneet sen tiedon, mikä toimii ja mikä ei toimi.

Olen varma että sota-aikaan tällainen kisälli-oppipoika -tyylinen koulutus ja tiedonjako on hyvin arvokasta, vaikka taisteluiden myötä karaistuneet joukot varmasti vierastavat "märkäkorvien" saapumista omaan joukkoonsa (kokematon sotilas joko oppii nopeasti tai menetään ennen kuin ehti oppia).
 
Viimeksi muokattu:
Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi lauantaina Globsec-foorumissa Slovakian Bratislavassa, että optimistisen ennusteen mukaan sota voi päättyä vuoden loppuun mennessä.

– On vaikea ennustaa, milloin sota päättyy, mutta optimistinen ennusteeni on, että se saattaa päättyä vuoden loppuun mennessä, Reznikov sanoo.

Reznikov korostaa, että Ukraina tarvitsee edelleen kipeästi aseapua. Tarvetta on muun muassa raskaille aseille, tykistölle, panssarivaunuille, ohjuksille ja ilmapuolustusjärjestelmille.

– Tarvitsemme niitä nopeasti ja sellaisia määriä, jotka ovat oikeassa suhteessa uhkien laajuuteen. Ukraina joutui sotatilaan ilman riittävää tukea demokraattiselta maailmalta.

Reznikov sanoo, että Ukrainan tarpeet aseavulle ovat muuttuneet sodan edetessä.

– Jos sodan ensimmäisenä kuukautena keskityimme kannettavien panssari- ja ilmatorjuntajärjestelmien hankkimiseen, nyt sodan luonne on muuttunut ja tarvitsemme lisää raskaita aseita.
 
Viimeksi muokattu:
Hajauttasin legioonalaiset eri yksiköihin Ukrainan armeijassa sen mukaan millaisen koulutuksen ovat saaneet. Dien Bien Puh taitaa olla niitä harvoja paikkoja missä legioona on taistellut oikeaa armeijaa vastaan ja toki sodan johdon virheet johtivat katastrofiin. Toki kyseiseen aikaan ko joukko oli täynnä Saksalaisia veteraaneja joilla oli oikeaa sotakokemusta.

Nyt suurena uhkana, jos legioonalaiset taistelevat yksin on sama kuin ex amerikkalaisilla veteraaneilla eli ilma- ja epäsuorantulen vähyydestä johtuen suorituskyky ei ole erityisen kova sekä kokemukset taistelukentältä tulee lähinnä afrikassa missä vastassa ei ole ollut armeija vaan erilaisia militioita.

Koska en ole ollut legioonassa niin en toki ole paras henkilö arvoimaan legioonan koulutustasoa, mutta mikäli on yhtään samanlainen kuin vakituisen Ranskan armeijan niin en pidä sitä millään tasolla erityisen hyvänä yksilötaitojen osalta ja taktisesti taistelutapa on erittäin tappioaltis.

Eli parempi jakaa täydennyksinä eri joukoille.

ps. erittäin kovakuntoisia ovat ja kovia juoksemaan,
Tätäpä en tullut ajatelleeksi, legioonan taistelukokemus on tosiaan suurelta osin puolisotilaallisia joukkoja vastaan. Sen kirjallisuuden perusteella mitä olen lukenut, uskon että ovat aika vahvoja asutuskeskuksissa ja peitteisessä maastossa jalkaväkeä vastaan. Laajoilla aroilla mekanisoituja joukkoja vastaan eivät ehkä ole samalla tavalla kotonaan. Sahara ja muut laajat aavikot ovat kyllä heille tuttuja, mutta siellä ei ole tankkeja.

Valitsen vaihtoehdon nro 1. Ei siksi että välttämättä haettaisiin nopeita pikavoittoja, toki jos sellaiselle on paikkansa niin otetaan vastaan. Legioonalaiset, vaikka ovatkin ammattisotilaita tarvitsevat oman aikansa rintaman todellisuuteen sopeutumiseen. Tästä syystä ne olisi paras sulauttaa kokeneisiin joukkoihin. Oletan että ammattimiehelle ei tarvitse opettaa kaikkea uudestaan ja toisaalta rintaman todellisuuteen tottuminen vienee viikon, ehkä pari. Lähinnä tarkoitan tykistöltä suojautumista, dronetoimintaa sekä mekanisoitua ja panssaroitua vihollista vastaan toimintaa. Tärkeintä olisi imeä ne opit, millä mies pysyy hengissä eikä vaaranna itseään tarpeettomasti. Arvaan, että legioonassa on koulutettu hieman erilaiseen sodankäyntiin, joten vie aikansa että oma toiminta ja ajattelu vaihtaa suuntaa. Pakko on paras opettaja ja toiset oppii nopeammin kuin toiset.
Kyllä minäkin nyt luettuani kaikki tähänastiset perustelut taivun kannalle 1). Legioonalaisilla on vahvat sotilastaidot, kova fysiikka ja henkinen kantti, mutta sodankäynnissä Ukrainassa he varmasti hyötyvät AFU:n ammattisotilaiden läsnäolosta.
 
En ehkä silti lähtisi vähättelemään taktistenkaan vaikutusvoimaa. Tuskin niitä tyhjällepellolle tai yksittäiseen juoksuhautaan tähdättäisiin, vaain ennemminkin pelotevaikutuksena asutuskeskuksiin (eli samalla kaavalla kuinovat konventionaalisilla tehneet tähänkin asti).

Ja tuolta pohjalta voidaan verrokiksi ottaa nettilaskureiden sijaan ne pari aiempaa paukkua kaupunkeihin - Hiroshimassa räjähti 15 kilotonnia, Nagasakissa 25 kilotonnia - joiden seurauksena yhteensä noin 200 000 kuollutta, vaikka "pieniä taktisia" (nykymittapuulla) nuo olivatkin.

Jokatapauksessa toivon, TOIVON, että tämä on erittäin vahvasti offtopiccia tähän ketjuun.

Kyse ei ole vähättelystä vaan realismista. Kaupunkia vastaan käytettynä pienikin ydinase tappaa ison määrän siviileitä, määrä riippuu asukastiheydestä. Tuosta ei pääse yli eikä ympäri. Toisaalta taktinen ydinase suurkaupunkia vastaan ei tuhoa koko kaupunkia eikä tapa kaikkia. Olen käynyt vierailulla Hiroshimassa ja Nagasakissa. Heillä on hieno atomipommimuseo, jossa kannattaa käydä kun on sillä seudulla reissaamassa. Pommien tuhovaikutusta lisäsi Japanin senaikainen hento rakennuskanta sekä kaupungin sijainti laaksossa. Toisaalta asukastiheys ei ollut niin suuri kuin mitä se on nykypäivänä isommissa kaupungeissa.

Nimensä mukaisesti taktiset on tarkoitettu taistelukentän aseiksi, käytettäisiin isoja joukkojen keskittymiä, logistiikkakeskuksia, lentokenttiä yms. merkittäviä kohteita vastaan. Voidaan myös käyttää eturintamaa vastaan, jos halutaan murtaa joku tietty paikka mistä ajetaan omalla panssarijyrällä läpi. Mikään ei tietysti estä käyttämästä taktista kaupunkia vastaan, sellainen isku ei vain tue suoraan rintamalla taistelevia joukkoja.

Jos katsotaan millainen kyky 10-20 kilotonnin ydinkärjellä on vaikuttaa taistelukentällä, niin vaikutuskyky on hyvin rajallinen. Puhutaan ympyrästä jonka halkaisija on hieman reilu 4 kilometriä (lämpösäteily sekä 5 psi ylipaine). Siihenkin vaikuttaa räjäytyskorkeus ja maastonmuodot. Painavammat ajoneuvot eivät ole moksiskaan ja panssari- ja miehistönkuljetusvaunuja on varustettu jo 60 vuoden ajan säteilyvaikutuksia vastaan. Jalkaväki avoimella paikalla on toki vaarassa mutta jo pelkkä maahan heittäytyminen suojaa osaksi, juoksuhauta ja potero paremmin. Jos ei kuole suoraan säteilyvaikutukseen tai lämpösäteilyyn (nämä molemmat vaativat näköyhteyden vaikuttaakseen kohteeseen, säteily kulkee materiaalien läpi mutta ei loputtoman kauas), niin paineisku on seuraava vaara. Jos se ei pääse tarttumaan ja paiskomaan pahasti, voi selvitä mustelmilla vaikka olisikin lähempänä osumapaikkaa. Säteilevän maa-aineksen laskeutuminen taivaalta on omanlainen riskinsä, joka vaikuttaa pidemmällä aikavälillä. Tästä syystä on sadeviitta ja nasset: ei päästetä maa-ainesta iholle eikä keuhkoihin ja toisaalta se on helppo pestä pois, kun pesulle tarjoutuu tilaisuus.

Ydinaseista tehdään iso mörkö, koska niiden toiminta ja vaikutuskyky on vieras. Ydinaseita on monen kokoisia ja helposti ne kaikki laitetaan samaan lokeroon tuhovoiman osalta. Minä kasvoin kylmän sodan viimeisinä vuosina ja muistan myös, miten 90-luvulla oli isona pelkona ydinaseiden päätyminen vääriin käsiin Neuvostoliiton hajottua. Aihe kun kiinnosti niin siitä tuli luettua kyllästymiseen asti. Pelon määrä on suoraan verrannollinen tiedon määrään: mitä paremmin niihin perehtyy, sitä paremmin tuntee niiden kyvyt ja riskit. Kuka tahansa voi käydä kokelemassa pudottaa tuollainen ympyrä jonka halkaisija on 4 kilometriä minne tahansa kohtaan Ukrainan etulinjassa ja sen jälkeen zoomaillee karttaa ulospäin. Mitä saa aikaan yhdellä kärjellä? Entä kymmenellä? Olet oikeassa, ei niitä mihinkään peltoon isketä ja aina pitäisi olla tärkeä kohde. Tästäkin huolimatta niitä pitäisi käyttää kymmeniä, jotta saataisiin vahva vaikutus aikaan. Maailman reaktiota tällaiseen päättömään ydinaseiden käyttöön voi toki arvailla.

Minä en jatka aiheesta lisää, jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä. Pidän taktisten ydinaseiden käyttökynnystä hyvin korkeana ja käytön todennäköisyyttä pienenä. Tästäkin syystä en jaksa liiemmin spekuloida niiden käytöllä.
 
Viimeksi muokattu:
Yksiä perkeleen pettymyksiä: Ranska, Saksa, Unkari.

Unkari ei ole edes pettymys. Ensin niitä syytettiin EU-oligarkkien toimesta "natseiksi", mutta kuten niin usein Euroopan "oikeistopiireissä", ne ovatkin Putinin puudeleita. Suomessa samaa Orbanin skeneä ovat Anus Putkonen, De Witt, Anaboli Turtiainen, SKE/PVL-kytkökset, Levelin libi"persut" yms. "ylisnatsit" jne. Putinin kryptovaluutat rikastuttavat näiden tilejä.
 
UA:n aamutiedotteesta muutama poiminta.

[warmonitor3:lla on useampi päivitys tähän liittyen, UA menettämässä/luopumassa asemistaan SD-joen vasemmalla puolella ilmeisesti).

In the Lyman direction, the enemy is advancing in the direction of Svyatohirsk, trying to push our troops to the right bank of the Siversky Donets River.

In the Siverodonetsk direction, the occupiers, with the support of artillery, are conducting assault operations in the city of Siverodonetsk, controlling the eastern part of the city. In addition, in order to capture the dominant heights, the enemy is trying to launch an offensive in the direction of Nyrkove - Mykolayivka.

In the Bakhmut direction, the enemy transferred more than 20 units of weapons and military equipment to replenish the units that suffered casualties.

[ryssä hyökkää Inhuletsin sillanpäätä vastaan. Ei ole ilmeisesti olennaisesti laajentunut vielä]

The enemy deployed in the Mykolaiv direction to two jet and two batteries of barrel artillery. It also tried to regain his lost positions in the direction of Sukhyi Stavok and Lozove. It suffered heavy losses and left.

...
Air defense units shot down a Ka-52 combat helicopter and two Orlan-10 UAVs.

Anti-aircraft missile units of the Air Force in the Eastern direction destroyed an enemy aircraft, presumably Su-34 and UAV-type UAVs in the southern direction.

...
In addition, fighter aircraft of the Air Force continue to patrol the airspace of our State, strike aircraft are not unsuccessful in providing fire support to units of our troops in the Eastern direction and in other designated operational areas.

Glory to Ukraine!
 
Cavell Groupin aamutiedote, Hersonin suunnasta poiminnat.

23. To the north of Kherson Russia continued to consolidate defences and push further reinforcements north, as Ukrainian forces dual offensives from the west made minor gains securing more settlements.

24. Minimal ground fighting was reported here, instead Russia targeted Ukrainian units with air/missile strikes. Ukrainian forces continue to reinforce these southern counteroffensives, but Russian defences in this region are significant.

 
Lauantai- illan ratoksi kysymys mpnetin nojatuolikenraaleille, minä mukaan lukien. Mitä tekisitte tällä, oletettavasti useamman sadan vahvuisella legioonalaisjoukolla, joista osa on edennyt toimimaan NCO- roolissa.
Käyttäisin omana pataljoonana osana Ukrainan kansainvälistä aluepuolustuslegioonaa. Ominaisuuksiltaan yhteneväinen poruka jonka käyttö vahvuuksien ja lisäkoulutus heikkouksien mukaan. Omana yksikkönään voisi toimia vetovoimatekijänä muille legionataustaisille ulkomaalaisille vapaaehtoisille. Täydennystä tarvittaessa tukevan henkilöstön, huollon, kuljettajien, tulkkien yms muodossa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top