Halpa öljy ja maakaasu on perinteisesti olleet se köysi mitä Venäjä tarjoaa naapureilleen, ydinvoiman voinee laskea samaan kategoriaan. Köysi, minkä vapaaehtoisesti ripustavat kaulaansa ja odottavat hirttämistä.
Paras esimerkki tuosta on Transnistria, mille toimittavat öljyä ja maakaasua melkein ilmaiseksi. Se ei ole ilmaista, vaan lasku laitetaan ilmeisimmin Moldovalle. Moldovan kaasuyhtiö puolestaan on Gazpromin omistuksessa. Kätevää kun voi neuvotella hinnoista ja muusta itsensä kanssa.
Jokainen muistanee vuosien takaa, miten kaasutoimitukset Ukrainaan lopetettiin "kunnes veloista on sovittu". Sinnekin toimittivat öljyä ja kaasua "halpaan hintaan" kunnes arvatenkin hintaa nostettiin tai sopimusta rikottiin. Veikkaan Unkarin olevan samassa veneessä. Saksa taas antoi merkittävien strategisten kaasuvarastojen hallinnoinnin Venäjän haltuun. Ihme sitten kun varastot ovat melkein tyhjät sopivasti ennen hyökkäystä. Suomi sentään tajusi lopettaa ydinvoimalakuvion heidän kanssaan, tosin ei ennen sotaa. Ja muistetaan myös, "Nord Stream 2 putkella ei ole poliittisia tai sotilaallisia tarkoitusperiä". Tuollaista kuuli tiuhaan kun putken rakentamisesta puheltiin 2015. Näin isoja projekteja ei tietysti aloiteta tyhjästä, valmistelevaa työtä on tehty jo kauan. Suomen lupa itä-Euroopan maiden kiertämiseen heltisi ilman vastalauseita.
Silti kun tapahtumia asettaa aikajanalle niin kaikenlaisia toisistaan riippumattomia yhteensattumia löytyy:
Helmikuu 2014 - Venäjä miehittää Krimin
Huhtikuu 2014 - sota itä-Ukrainassa, Venäjä mukana sotkemassa
2014-2015 - sota aaltoilee suuntaan ja toiseen itäisessä Ukrainassa, tosin on rauhallisempia ja kiivaampia jaksoja
Syyskuu 2015 - Nord Stream 2 kaasuputken rakentamisesta sovitaan, putken oli tarkoitus tulla alunperin käyttöön vuonna 2019
2016-2021 - sotaa käydään edelleen, meno tasoittuu lähemmäksi perinteistä asemasotaa
Syyskuu 2021 - Nord Stream 2 on vihdoin valmis, ainakin Gazpromin ilmoituksen mukaan
Helmikuu 2022 - Venäjä hyökkää Ukrainaan
Henkilökohtaisesti en voi olla liittämättä näitä kahta toisiinsa. Samoin Saksan kaasuvarantojen tyhjentämistä. Varmasti on laskettu, että sodan aikana Ukrainan ja ehkä Puolan läpi kulkevat putket saatetaan sulkea vastatoimena hyökkäykselle, jolloin nämä maat kiertävät putket olisivat hyvä keino painostaa Eurooppaa, varsinkin Saksaa. Andrei Illarionov kertoi vuonna 2014 että Krimin ja itä-Ukrainan haltuunottoa olisi suunniteltu 11 vuoden ajan ainakin Venäjän kenraalien toimesta eli tarkoittaisi vuodesta 2003 lähtien. Suunnitelmat olivat voimissaan venäjämielisen presidentin Viktor Janukovytšin valtakaudella ja ne aktivoitiin kun hänet syöstiin vallasta. Heillä on siis ollut valmis suunnitelma tätä operaatiota varten jo pitkään, näin uutisoi Novaja gazeta vuonna 2015.
Suunnitelmia on varmasti monenlaisia ja suunnitelmat muuttuvat tarpeen mukaan. Minun on vaikea nähdä miten tämä koko operaatio olisi yhtäkkiä kokoon lyöty. Toisaalta helppo uskoa että suunnitelmia ei ole jaettu kuin tärkeimmille kenraaleille. Jos uskotaan Illarionovia, joka oli oli Putinin taloudellinen pääneuvonantaja vuosien 2000–2005 ajan, niin tätä olisi alettu suunnittelemaan jo vuoden 2003 tienoilla. Alkaa kuulostamaan Putinin ja hänen koplansa merkittävältä tavoitteelta heidän valtakauden osalta. Tilaisuus jättää oma jälki historiaan. Miten muuten tulisi nähdä operaatio joka on ollut muodossa tai toisessa heidän asialistalla melkein 20 vuoden ajan?