Ukrainan konflikti/sota

Nyt osui nannaan paikkaan, saattaa vaikuttaa akuutisti Khersonin alueella. Ammusvarasto Nova Kakhovkassa siis saanut osumia.

Lisäksi ryssän kopteri tonttiin Mykolaivkan lähellä. Khersonin suunnalla siis tapahtuu kaikenlaista toiveita herättelevää.

 
Pelloilla liikkuminen alkaa olla erilaista kuin sodan alkuviikoilla. Sotilasta vaikea erottaa maantasalta jos maastoutuu viljapeltoon


Nyt alkaisi lähestymään mahdollisuudet selustaan suuntautuville sissi-iskuille, kun vilja- ja auringonkukkapellot alkavat tarjoamaan näkösuojaa. "Matti-kätköille" olisi tilausta, joiden varassa pienet partiot voisi aiheuttaa jäynää selustassa.

Pari sataa 3-4 hengen partiota odottamaan samanaikaista aktivoitumista ja samalla käyntiin vastahyökkäykset valituilla painopiste suunnilla. Joutuisi ryssä raapimaan päätä

Ehkä tämä oli pelkkää sissijermun sohvasotaa
 
Kanadan ukrainalaisella muutama kiinnostava rintamahuhu. Tilin aitous on kyseenalaistettu, mutta samoista telegram kanavista se näitä lukee kuin muutkin.

@CanadianUkrain1
1h
#Severodonetsk holds. The industrial zone is under #ZSU control, the #Russians were pushed back, the city centre is again contested. The deadly tug of war continues.

[Tässähän ryssä on mennyt SD-joen yli. Epäselvää miten ja millä voimalla. Tämä on hyvin vaarallinen kehitys, joeen mutkaa yritetään ehkä käyttää sillanpääasemana. Warmonitor3 taisi jo eilen puhua tästä]
@CanadianUkrain1
3h
Some less than stellar news from the East - #Bohrodychne is under #Russian control. Our forces will have to pull back in order to avoid an encirclement.

Sitten tämmöinen, mielestäni eka isku Nova Kakohvkaan mitä muistan.
TUPLA, poistin
 
Nyt osui nannaan paikkaan, saattaa vaikuttaa akuutisti Khersonin alueella. Ammusvarasto Nova Kakhovkassa siis saanut osumia.

Lisäksi ryssän kopteri tonttiin Mykolaivkan lähellä. Khersonin suunnalla siis tapahtuu kaikenlaista toiveita herättelevää.


Samasta osumasta, tosin pelkkä kuva ja kuvaus (huomaa myös ylempi twiitti, huhuja Khersonin kidutuskammioista - näitä huhuja on kuultu jokaisesta ryssän valtaamasta kaupungista, kuten myös pienemmistä kylistä):

 
Tuhotun ammusvaraston sijainti. Jos pitää paikkansa, aika syvällä linjojen takana. Huomaa myös karttaan merkitty sininen katkoviiva-alue. Tässä hänen selitys sille:

There are also unconfirmed reports of UA forces getting close to Tomyna Balka. I believe RU have at least two strongholds in the area, one just north of Tomyna Balka and one west of Shyroka Balka. The track marks can be seen on satellite.

 
Jälkimmäinen Irakin sotahan oli pelkkä loppunäytös, kyllä se eka oli SE, joka antoi osviittaa siitä, miten sotimisen pitää hoitua. :) Usan johtama liittouma oli murskaavan ylivoimainen ja veikkaan, että tuo näytös piti Kiinan, Venäjän ja Iranin pitkään pilttuussaan.
Täysin Off topic, mutta tulipa mieleen: Olinpahan tuolloin ( tammikuussa 91) parin koulukaverini kanssa Egyptissä sukeltelemassa punaisen meren rannalla. Nuorina miehinä emme olleet oikein kartalla missä maailmanhistoriassa tuolloin mennään:LOL:. Menomatkalla jo kyllä alkoi tajuta että jotakin suurta on tapahtumassa kun Suezin kanavan jälkeen alkoi näkymään merellä todella isoja tukialuksia yms sotavoimaa ennen kun koneemme laskeutui Hurghadaan.

Länsimaalaiset turistit oli jo pääosin Egyptistä häipyneet, ainakin britit yms liittoutumaan kuuluvat. Kun sitten olimme paikanpäällä siellä tammikuussa 1991 ja punaisella merellä seilasi suuria sotalaivoja jonossa ja massoittain helikoptereita lensi ylitsemme Saudi-Arabiaan, niin pöljät suomalaisnuorukaisetkin alkoi tajuta että nyt on suurta tapahtumassa… sitten kun meitä myöhemmin pidettiin ravintolassa amerikkalaisina sotilaina, ajattelimme että meidän on ehkä hyvä lähteä pikapikaa takaisin Suomeen.

Sota käynnistyi täydellä voimalla Persianlahdella viikko sen jälkeen kun palasimme Suomeen. Sitten jälkeenpäin tajusimme sitten kyllä että nyt alkoikin todella isot rähinät. Kyllähän sen kaikesta paikanpäällä näki. Tulipahan tuokin pieneltä osalta nähtyä kun puoli miljoonaa miestä kerätään paikalle ja valtava sotakoneisto…

 
Erinomainen ketju juuri sopivasti kun täälläkin on mietitty tykistöä ja ammustenkulutusta. Paljon hyviä yksityiskohtia ja tietoja, suosittelen lukemaan:


Ketjussa viitataan tähän Forbesin artikkeliin viime vuoden marraskuulta, lainaan siitä pätkän:

https://www.forbes.com/sites/davida...-artillery-but-it-lacks-ammo/?sh=4784932d8037

The most important development came in 2018, when Artem, an arm of Ukrainian state weapons firm Ukroboronprom, announced it was beginning testing of new 152-millimeter shells.

But Artem’s capacity is limited. The firm can produce only 14,000 rounds a year, according to Grant. “This is a small number if the war becomes serious again.”

Ukrainan ilmoittamalla kulutuksella tuo määrä on ammuttu kahdessa tai kolmessa päivässä. Ammuskulutus ei ole ainoa huoli, tykin putkien kuluminen vaikuttaa myös (molemmin puolin). Lainaan tuosta Henry Schlottmanin ketjusta pari pätkää:

Some historical minutiae and comparisons that I ran across over the weekend to follow: Roughly, the average estimate of Russian current rounds fired per tube is fairly close to the US's 155mm day of supply allotment in Europe (ETO) from 1944-45 (20 to 35)

A Soviet era D-30 barrel life (also used in the 2S1 self-propelled gun) is something a little over 6,000 rounds, although there is some variable estimates here.

In 1995, some Russian 2A36 howitzers fired 540 shots a day over a short span into Grozny. Their barrels quickly became useable. Overall, the average I came to was about 92-138 rounds daily for each system during the peak of the 95' bombardment, although this includes mortars.

Another interesting case was the 12 howitzers from the 196th FA battalion firing 250 shells per gun during an engagement near the Hwachon Reservoir in 1951.

https://www.nationalguard.mil/About-the-Guard/Today-in-Guard-History/December/

Ukrainan armeijan heikon tilan tuntien on helppo uskoa että 2014 alkanut operaatio itä-Ukrainassa on kuluttanut heidän tykistöä. Tuskin kaikista tykeistä on ammuttu rihlauksia sileäksi, mutta kulutus on aina kulutusta. Onko saatu korvaavaa kalustoa tilalle vai haettu varastosta vähiten huono tykki tilalle? Vuosien saatossa ei toki käyty massiivisia taisteluita mutta melko säännöllisesti ampuivat toisiaan tykeillä ja haupitseilla.
 
Ukrainan armeijan heikon tilan tuntien on helppo uskoa että 2014 alkanut operaatio itä-Ukrainassa on kuluttanut heidän tykistöä. Tuskin kaikista tykeistä on ammuttu rihlauksia sileäksi, mutta kulutus on aina kulutusta. Onko saatu korvaavaa kalustoa tilalle vai haettu varastosta vähiten huono tykki tilalle? Vuosien saatossa ei toki käyty massiivisia taisteluita mutta melko säännöllisesti ampuivat toisiaan tykeillä ja haupitseilla.
Taitaa kuitenkin olla niin, että ennemmin Ukrainalta loppuu ammukset kuin niitä ampuvat piiput...
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Taitaa kuitenkin olla niin, että ennemmin Ukrainalta loppuu ammukset kuin niitä ampuvat piiput...
Kantama varmaankin lyhenee ja hajonta kasvaa putken kuluessa, mutta nyt täytyy kysyä, kun en tiedä että: Onko putki tuon jälkeen käyttökelvoton, vai saadaanko sitä jollain ilveellä elvytettyä? Ilmeisesti kolmen linjan kivääreistä tuttu vastaporaus ei toimi, vaan putken rihaus on kulunut koko matkalta? Sisäpiiputus taitaa olla operaationa uutta putkea kalliimpi toteuttaa?
 
Samaa mieltä.

Hyvä silti muistaa että joukkojen ja kaluston siirto Lähi-itään otti aikansa (kuten aina kaikissa sodissa). Taisivat aloittaa joukkojen ja kaluston siirrot syyskuussa 1990 ja kaikki oli valmista tammikuussa tai viimeistään helmikuun alussa 1991. Ilmapommituskampanja alkoi 16.1.1991. Maavoimat oli valmiina hyökkäykseen jo 16.1. mutta haluttiin antaa aikaa diplomaattisen ratkaisun hakemiseen. Kun kaikki takarajat ylitettiin, maahyökkäys alkoi 24.2. ja kesti neljä kokonaista päivää. Viidennen päivän aamulla 28.2. homma oli taputeltu ja Irak ajettu pois Kuwaitista (sekä merkittävä määrä sen armeijasta tuhottu). Samana päivänä julistettiin tulitauko ja Irak myöntyi YK:n vaatimuksiin.

En muista tarkkaa aikajanaa kaluston siirtojen osalta mutta jos olettaa että alkoi syyskuun puolessa välissä ja tuli valmiiksi tammikuun puolessa välissä niin aikaa meni neljä kuukautta. Venäjä siirsi joukkojaan Ukrainan rajalle pitkästi yli puoli vuotta, taisipa olla niin että tietyt joukot tuotiin rajalle jo vuotta aikaisemmin. Molemmat esimerkit kertovat että suurta sotaa ei aloitetta salassa vaan kaluston siirtoa ei pysty peittämään. Fantasiat siitä miten vanja hyökkää Suomen kimppuun suoraan kasarmilta on syytä unohtaa.
Minä siis pääsin tätä omalta vaatimattomalta osaltani olla aikoinaan paikanpäällä ( Egyptissä) olla todistamassa :LOL:
 
Tykistöstä vielä lisää, minua kiinnosti hakea minkä verran laukauksia Yhdysvallat tuottaa per vuosi. Muistin nähneeni jossain twitter-viestissä viittauksen yhden tehtaan tuotantoon, se oli muistaakseni 16 000 per vuosi. Tehtaita on kuitenkin useita, minun hatara muistikuva sanoo että viisi? Voin olla väärässä tuon osalta. Löysin tämän artikkelin noin vuoden takaa, alla pari lainausta siitä:

https://www.fieldartillery.org/news/army-to-cut-155-mm-artillery-spending-citing-budget-pressure

He said these cuts should not hurt training, as the Army has a sufficient reserve of the artillery rounds used for training. In addition, production will remain above the levels needed to sustain the industrial base.

-

The budget request would provide for the Army to buy 75,357 M795 rounds, which would support training and the service's war reserve.

Funding for the XM1113, a rocket-assisted round being developed alongside the Extended Range Cannon Artillery, part of the Army's long-range precision fires modernization priority, would grow to $51.1 million under the FY-22 budget request, from $27.0 million in FY-21.

This would be used to buy 1,400 XM1113 rounds for 39-caliber artillery, such as the M777 towed howitzer and M109 family of self-propelled howitzers, and 1,046 XM1113 Extended Range, which will be used by the ERCA, which has a longer barrel.

The unit cost would be $13,656 for each regular XM1113 round and $14,484 for each XM1113 Extended Range round. That is a reduction from previous years for the regular XM1113, and this is the first year for which unit cost of the extended-range version is available.

Funding for the M982 Excalibur precision-guided round, which is reported separately from other 155 mm ammunition, would fall slightly under the FY-22 budget request, to $73.5 million, from $76.8 million in the FY-21 budget appropriation.

Unit costs would more than double to $176,624 per round in FY-22, from $80,948 in FY-21.

Tässä homman pihvi on tuo 75 357 uutta per vuosi. Toki heillä on varastossa tuntematon määrä laukauksia, mutta taas kun puhutaan omavaraisuudesta tuotannon osalta, niin katsoo tuota määrää. Ukraina sanoo ampuvansa 5 000 - 6 000 laukausta päivässä. Tuo määrä on siis ammuttu 12,5 - 15 päivässä. Yhdysvaltain koko vuosituotanto. Sanomattakin lienee selvää että kenelläkään ei ole Ukrainan kulutusta vastaavaa määrää tuotantokapasiteettia. Ainoastaan mikäli varastossa on tarpeeksi laukauksia mistä jakaa, se pelastaa tilanteen. HUOM: sama juttu Venäjän osalta, ei heillä ole mitään massiivista tuotantokapasiteettia, ainoastaan suuret varastot. Muistan kuulleeni huhua että eteläisen sotilaspiirin varastot olisi ammuttu tyhjiksi, toki vahvistamaton huhu joten otettava suolan kanssa.

Uutinen vuodelta 2018: LÄHDE

The Army’s proposed fiscal 2019 budget calls for purchasing an eye-popping 148,297 155mm shells, including 1,189 GPS-guided Excalibur rounds designed for use in danger-close situations, officials told reporters on Tuesday. The order reflects a 825% increase from the 16,573 155mm shells the Army planned on purchasing this fiscal year.

-

“We have a lot of munitions, but not enough munitions that are sitting there in ammo holding areas and in theater stocks, Welch said on Tuesday. “So this is just building back out those stockage levels.”

This 825% increase in the number of 155mm shells does not indicate that the service has an ammunition shortage, officials emphasized on Tuesday, and Welch said the Army still has hundreds of tons of munitions stockpiled ranging from ammunition for small arms to anti-tank rounds.

Vielä yksi, tämä on 17.5.2022: LÄHDE

As for 155-mm shells, 64% of the total has been delivered, the official told the press, recalling that after the latest announcement of the $150 million assistance package, the total number is 209,000 for the 155 mm caliber, so more than 130,000 of the shells have already been delivered to Ukraine.

He noted that deliveries continue daily, and not only from the United States.

Ten flights from seven different countries have arrived in the region over the last 24 hours, the official said, adding that the United States continues to coordinate international efforts to this end.

Jos ammutaan 5 000 - 6 000 laukausta päivässä, niin 209 000 riittää 35 - 42 päivän tarpeiksi. Emme tiedä toimitusmääriä, tuo voi olla yksi erä ja lisää seuraa kun tarve on ilmeinen. Se minkä pitäisi tulla viimeistään tämän sodan myötä selväksi on tämä: oikeassa sodassa tykistö ampuu ja paljon. Muutama satatuhatta laukausta on ammuttu parissa kuukaudessa, se ei vielä riitä.
 
Ukrainaa ”OLISI LÄNSIMAIDEN PITÄNYT AUTTAA AJOISSA JA RIITTÄVÄN TEHOKKAASTI”, ettei oltaisi nykyisessä Ukrainan etujen kannalta hyytyvässä tilanteessa, kirjoittaa Hesari:

”Käihkö toteaa, että taistelut Itä-Ukrainassa ovat ajautumassa tilanteeseen, jossa sodan molemmat osapuolet pitävät ”operatiivisen tauon”. Hänen mukaansa tilanne ei ole Ukrainalle edullinen.
”Ukrainan suurin pelko on, että rintamalinjat jäätyvät. Tällöin molemmat osapuolet voivat kerätä voimia, mutta Venäjä tulee onnistumaan siinä nopeammin, koska se on isompi valtio, ja se kykenee halutessaan aloittamaan uuden hyökkäyksen nopeammin.”
LÄNSIMAIDEN asetoimituksilla on ollut merkittävä rooli Ukrainan asevoimien iskukyvylle. Käihkö kuitenkin näkee, että mikäli länsimaat olisivat kyenneet toimittamaan aseapua nopeammin, olisi sodan tämän hetkinen tilanne erilainen.”

 
Tässä homman pihvi on tuo 75 357 uutta per vuosi. Toki heillä on varastossa tuntematon määrä laukauksia, mutta taas kun puhutaan omavaraisuudesta tuotannon osalta, niin katsoo tuota määrää. Ukraina sanoo ampuvansa 5 000 - 6 000 laukausta päivässä. Tuo määrä on siis ammuttu 12,5 - 15 päivässä. Yhdysvaltain koko vuosituotanto. Sanomattakin lienee selvää että kenelläkään ei ole Ukrainan kulutusta vastaavaa määrää tuotantokapasiteettia. Ainoastaan mikäli varastossa on tarpeeksi laukauksia mistä jakaa, se pelastaa tilanteen.

Jos ammutaan 5 000 - 6 000 laukausta päivässä, niin 209 000 riittää 35 - 42 päivän tarpeiksi. Emme tiedä toimitusmääriä, tuo voi olla yksi erä ja lisää seuraa kun tarve on ilmeinen. Se minkä pitäisi tulla viimeistään tämän sodan myötä selväksi on tämä: oikeassa sodassa tykistö ampuu ja paljon. Muutama satatuhatta laukausta on ammuttu parissa kuukaudessa, se ei vielä riitä.

Jos ammuksia ei ole tulossa lisää riittävästi, pitääkö ampua vähemmän päivässä?
 
Tykistöstä vielä lisää, minua kiinnosti hakea minkä verran laukauksia Yhdysvallat tuottaa per vuosi. Muistin nähneeni jossain twitter-viestissä viittauksen yhden tehtaan tuotantoon, se oli muistaakseni 16 000 per vuosi. Tehtaita on kuitenkin useita, minun hatara muistikuva sanoo että viisi? Voin olla väärässä tuon osalta. Löysin tämän artikkelin noin vuoden takaa, alla pari lainausta siitä:

https://www.fieldartillery.org/news/army-to-cut-155-mm-artillery-spending-citing-budget-pressure

He said these cuts should not hurt training, as the Army has a sufficient reserve of the artillery rounds used for training. In addition, production will remain above the levels needed to sustain the industrial base.

-

The budget request would provide for the Army to buy 75,357 M795 rounds, which would support training and the service's war reserve.

Funding for the XM1113, a rocket-assisted round being developed alongside the Extended Range Cannon Artillery, part of the Army's long-range precision fires modernization priority, would grow to $51.1 million under the FY-22 budget request, from $27.0 million in FY-21.

This would be used to buy 1,400 XM1113 rounds for 39-caliber artillery, such as the M777 towed howitzer and M109 family of self-propelled howitzers, and 1,046 XM1113 Extended Range, which will be used by the ERCA, which has a longer barrel.

The unit cost would be $13,656 for each regular XM1113 round and $14,484 for each XM1113 Extended Range round. That is a reduction from previous years for the regular XM1113, and this is the first year for which unit cost of the extended-range version is available.

Funding for the M982 Excalibur precision-guided round, which is reported separately from other 155 mm ammunition, would fall slightly under the FY-22 budget request, to $73.5 million, from $76.8 million in the FY-21 budget appropriation.

Unit costs would more than double to $176,624 per round in FY-22, from $80,948 in FY-21.

Tässä homman pihvi on tuo 75 357 uutta per vuosi. Toki heillä on varastossa tuntematon määrä laukauksia, mutta taas kun puhutaan omavaraisuudesta tuotannon osalta, niin katsoo tuota määrää. Ukraina sanoo ampuvansa 5 000 - 6 000 laukausta päivässä. Tuo määrä on siis ammuttu 12,5 - 15 päivässä. Yhdysvaltain koko vuosituotanto. Sanomattakin lienee selvää että kenelläkään ei ole Ukrainan kulutusta vastaavaa määrää tuotantokapasiteettia. Ainoastaan mikäli varastossa on tarpeeksi laukauksia mistä jakaa, se pelastaa tilanteen. HUOM: sama juttu Venäjän osalta, ei heillä ole mitään massiivista tuotantokapasiteettia, ainoastaan suuret varastot. Muistan kuulleeni huhua että eteläisen sotilaspiirin varastot olisi ammuttu tyhjiksi, toki vahvistamaton huhu joten otettava suolan kanssa.

Uutinen vuodelta 2018: LÄHDE

The Army’s proposed fiscal 2019 budget calls for purchasing an eye-popping 148,297 155mm shells, including 1,189 GPS-guided Excalibur rounds designed for use in danger-close situations, officials told reporters on Tuesday. The order reflects a 825% increase from the 16,573 155mm shells the Army planned on purchasing this fiscal year.

-

“We have a lot of munitions, but not enough munitions that are sitting there in ammo holding areas and in theater stocks, Welch said on Tuesday. “So this is just building back out those stockage levels.”

This 825% increase in the number of 155mm shells does not indicate that the service has an ammunition shortage, officials emphasized on Tuesday, and Welch said the Army still has hundreds of tons of munitions stockpiled ranging from ammunition for small arms to anti-tank rounds.

Vielä yksi, tämä on 17.5.2022: LÄHDE

As for 155-mm shells, 64% of the total has been delivered, the official told the press, recalling that after the latest announcement of the $150 million assistance package, the total number is 209,000 for the 155 mm caliber, so more than 130,000 of the shells have already been delivered to Ukraine.

He noted that deliveries continue daily, and not only from the United States.

Ten flights from seven different countries have arrived in the region over the last 24 hours, the official said, adding that the United States continues to coordinate international efforts to this end.

Jos ammutaan 5 000 - 6 000 laukausta päivässä, niin 209 000 riittää 35 - 42 päivän tarpeiksi. Emme tiedä toimitusmääriä, tuo voi olla yksi erä ja lisää seuraa kun tarve on ilmeinen. Se minkä pitäisi tulla viimeistään tämän sodan myötä selväksi on tämä: oikeassa sodassa tykistö ampuu ja paljon. Muutama satatuhatta laukausta on ammuttu parissa kuukaudessa, se ei vielä riitä.
Hyvä artikkeli, mutta toisaalta tuo 75k tavallista murkulaa on vain tulos leikatusta budjetista käytettäväksi uusien ammusten hankintaan. Eikös tuossa sanota että "production will remain above the levels needed to sustain the industrial base" eli lähestytään alaspäin laskeutuessa tuotantokapasiteetin kannattavaa ylläpitorajaa. Olen ihan varma että jollain siirtymäajalla, tuotannon ylösajolla ja logistiikkaketjujen ruuvauksella USA pystyisi ihan eri kertaluokan tuotantoon.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top