Ukrainan konflikti/sota

Noista punaisista viivoista, ne on määritetty jo valmiiksi eli Ukrainan rajat palalautetaan Krimiä myöten. Koko länsimainen turvallisuus perustuu siihen että rajoja ei siirrellä. Tähän puttelinkin tyytyminen vaikka kuinka harmittaa. Asiasta ei kysytä puttelin mielipidettä, kyllä tämä nyt on vain ilmoitusluontoinen osia ryssille.
Tätä toivon ja näin sen pitäisi mennä! Pahoin pelkään että jonkilainen vuokrasopimus tästä loppujen lopuksi saatetaan joutua sorvaamaan 🙁
 
Kiitos linkistä. H.I. Sutton on yleensä tasainen ja rauhallinen kirjoituksissaan, hän on myös kirjoittanut näistä havaituista partiointireittien ja alusten sijoitusten muutoksista, lainaan siitä pätkän alas.

http://www.hisutton.com/Russian-Navy-Has-Shifted-Focus.html

Initially this appeared to be training related. It is not unusual to see the frigates exercising in this general area. However the longer it goes on, without reports of weapons testing, the less it looks like training. And these warships are less frequently observed West of Sevastopol where they used to patrol.

The implication is that we are seeing a change in the operating patterns. My main theory is that this reflects a new focus on protecting the Kerch Bridge. Various defenses have been observed there in recent weeks, including radar barges and smoke generators.

Possibly the Russian's suspect that Ukrainian Navy or aviation assets will attempt to approach the strategic bridge from that angle. The frigates extend the coverage over that area.

Russia grain ships are also passing that way, with their controversial cargoes, and the patrolling may be in part to protect them. But from what?

The change also keeps the ships at sea, where they are less of a sitting duck than in Sevastopol. And maybe also the element of looking busy to higher-ups without having to go near Harpoons.

-

H.I. Sutton kirjoitti twitterissä myös näin: One theory is that #Russian Navy is more focused on protecting Kerch bridge. Might just be hiding from Harpoons LÄHDE

Novorossijsk sijainti kartalla, on tosiaan kaukana Sevastopolista, tosin myös Kerkhin salmen sillalle on matkaa:

Katso liite: 63639

-

Toisella merivoimia seuraavalla on oma erilainen teoria: My theory is some of the fleet are going through crew rotation and a work up period all of which is being done in Novorossiysk.


Ei liity suoraan alusten sijoituksen muutoksiin, mutta törmäsin tähän tietoa hakiessa. Hyvä kuva Sevastopolin "refueling pier" alueesta.

Kiitos! Arvostan suuresti tapaasi etsiä tietoa ja julkaista sitä täällä tiiviin analyysin kera. Peukuttaisin useammin per viesti, jos se olisi mahdollista.
 
Ei näytä kyllä örkeillä olevan mitään huolta ilmauhkan suhteen (vieläkään), ei voi kuin ihmetellä että eikö tuolla itänaapurissa opita mitään/mistään. Tosin ihan hyvä näin päin etteivät opi, eli ei muuta kuin jatkakoot samaan malliin!

Videosta itsessään vielä sen verran että ai kun tuo kamikaze-drone olisi osunut keskelle tuota isoa telttaa, mutta kolme raatoakin on ihan hyvä luku! Tosin huomenna sitten uudet ja suuremmat luvut, koska eiköhän ne örkit silloinkin ole telttoihinsa vetäytyneet lonkkaa vetämään..

 
Tuskin nuo sen tiheämpään tulisi tonttiin kuin Su-25:t, joita Ukraina edelleen käyttää jatkuvasti venäläisiä vastaan. Venäjä ei ole yrityksistä huolimatta saanut niitä kaikkia ammuttua alas.

Tilannehan tuolla näyttää asettuneen sellaiseksi, jossa kummankin osapuolen ilmatorjunta estää toista vaikuttamasta syvyyteen muuten kuin ohjuksin. Lentokoneet ja helikopterit tekevät hyvin matalalla pikaisia hyökkäyksiä eturintamalla olevia joukkoja vastaan ja palaavat välittömästi takaisin oman ilmapuolustuksen suojaan. Rakettien ampuminen kaukaa roikkona on tavanomaista, ellei jopa ainoa hyökkäystapa jota käytetään.

Kummallakaan ei ole riittävää kykyä vaikuttaa vastustajan ilmatorjuntaan reittien avaamiseksi rynnäkkökoneille. HIMARSilla Ukrainan on mahdollista tuhota vihollisen ohjuspattereita, mutta venäjälläkin on olkapääohjuksia ja korkealla vihollisen yläpuolella lentäminen on riskialtista HIMARSin kantamaa kauempana olevien patterien ja venäjän torjuntahävittäjien vuoksi. Ukrainan S-300:t ja MiG-29:t muodostavat samanlaisen uhan venäjän koneille. Lukumääräisesti venäjällä kyllä pitäisi olla kykyä toimia tuossakin ympäristössä, mutta ilmeisesti kyky toimia koordinoidusti useilla yhteen nivoutuvia tehtäviä suorittavilla osastoilla puuttuu.

Ukrainan osoittama kyky sopeutua tilanteisiin ja omaksua osaamista lännestä voi osoittautua tässä kohdassa merkittäväksi. Mikäli Ukraina saa apuna koulutusta taktiikoista ja menetelmistä sekä riittävästi koneita koordinoituun toimintaan, se voisi onnistua suorittamaan tehokkaita ilmaiskuja. Toisaalta HIMARS ajaa pitkälle samaa asiaa pienemmillä riskeillä. Mutta sillä ei estetä venäjää hyödyntämästä hallussa pitämäänsä ilmatilaa.
Haastan heti kärkeen tämän "su25 käytetään jatkuvasti" kommentin. Iskuista ei ole ollut juurikaan näyttöä ja viimeiset venäläisten IThen pudonneet rynnäkkökoneet muistan toukokuulta jolloin niitä meni 4. Myös TB2nen on ollut merialueita lukuunottamatta hyvinkin hyödyttämän oloinen viimeisen 3kk aikana. Ja Himarssia ei edes tarvittaisi, jos tehtävät voitaisiin hoitaa kasaritekniikalla. Sinänsä pidän molempia aliäänipommittajia yhtä heikkoina, vaikka a10piin näyttää menevän muutama tonni enemmän pommeja per keikka.

ts. nykysodassa rynnäkkökone on venäläisiä vastaan melkoisen hyödytön. Asia on aivan eri jos a10 mukana tulee 100kpl F16, 800 Amraamia ja 200 tutkahakuista ilmatorjunnan poistinta. Ukrainan su25 vuonna 2022 on TB2.

Toinen homma on tämä venäläisten ilmaylivoima, joka tällä hetkellä näyttää täysin suvereenilta. En tiedä mistä ajatus että ukrainalaisten migeistä on tällä hetkellä mitään uhkaa venäläisille. Enemmän näyttäisi että venäläisillä on ammuspula.

s300 taas järjestelmänä on täysi mysteeri ja paperitiikeri, jolla syyriassa (Venäjä ja Syyrian valtio) ei ole saatu oikein mitään aikaan. En vieläkään usko että s300 perheen laitteella tehdään sodassa juuri mitään, vaan uhka lienee paremminkin bukin perheen järjestelmistä. Sodan jälkeiset analyysit kiinnostavat tältä osin, varsinkin kun syyriasta näyttö oli niinkin heikkoa. Itse aktiivisesti seuranneena en ole vielä nähnyt s300 perheen laitteella muita todistettuja pudotuksia kuin Syyrialaisten pudottaman venäläisen singaalitiedustelukoneen kun Israelilaiset harhauttivat Syyrialaisen ohjuksen siihen.
 
Tätä toivon ja näin sen pitäisi mennä! Pahoin pelkään että jonkilainen vuokrasopimus tästä loppujen lopuksi saatetaan joutua sorvaamaan 🙁
Maailman pitää pakottaa Venäjä rajojensa taakse sotakorvauksien kanssa. Eikä yhdenkään maan pidä tuoda Venäjältä mitään ellei sen hinnoittelu perustu Ukrainan sotakorvauksiin. Vain näin vältymme järjettömältä vaustelukierteeltä, mikä tulee turhan kalliiksi maailmalle.
Venäjän laajentumishalut pitää kitkeä nollaan 👊
 
Hieman alle 300 vuotta sitten ranskalainen valistusfilosofi, historioitsija ja kiljailija Voltaire kirjoitti "Kuningas Kaarle kahdennentoista historia"-kirjassaan että "Ukraina on aina pyrkinyt vapaaksi". Vähän ovat asiat muuttuneet 1700-luvun puolivälin jälkeen. Ajatelkaa kuinka osuvasti tämä näkemys kuvaa vielä tänäkin päivänä Ukrainaa. Vapaan maailman esitaistelijaa!

Slava
Ukraini

 
Oisko tämä Ukrainan keikka ollut suunnittelussa jo pitkään. Krimin anneksointi ois ollu huomattavasti vaikeampaa ilman Sevastopolia?

Andrei Illarionov, joka toimi Putinin taloudellinen pääneuvonantaja vuosien 2000–2005 aikana, kertoi vuonna 2014 että Krimin ja itä-Ukrainan haltuunottoa olisi suunniteltu 11 vuoden ajan ainakin Venäjän kenraalien toimesta eli tarkoittaisi vuodesta 2003 lähtien.

Mitä tapahtui vuonna 2003? Georgian ns. ruusuvallankumous, joka johti vaalivilppisyytösten kautta pitkään maan politiikassa vaikuttaneen presidentin Eduard Ševardnadzen eroamiseen (hän oli aikaisemmin Neuvostoliiton ulkoministeri 1985-1990). Häntä syytettiin mm. vaalivilpistä, itsevaltaisuudesta, korruptiosta ja muista väärinkäytöksistä. Seuraavana vuonna presidentiksi valittiin länsimielinen Mikheil Saakašvili. Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008.

Vuonna 2004 myös Ukrainassa kuohui ja hyvin pitkälti samoista syistä kuin mitä Georgiassa: siellä järjestettiin presidentinvaalit joissa oli myös vahvasti epäilyjä vilpistä. Venäjän vahvasti tukema Viktor Janukovytš julistettiin jo voittajaksi, mutta korkein oikeus lopulta hylkäsi valinnan. Uusi, väitetysti vähemmän vilppiä sisältänyt äänestyskierros johti länsimielisen Viktor Juštšenkon voittoon. Tätä tapahtumaa on usein kutsuttu oranssiksi vallankumoukseksi. HUOM: Viktor Janukovytš valittiin myöhemmin presidentiksi ja hän toimi virassa aikavälin 2010-2014. Hän pakeni maasta massiivisten mielenosoitusten myötä 2014, meni Venäjälle isäntänsä helmoihin. Samaan aikaan Venäjä valtasi Krimin ja käynnisti levottomuudet itä-Ukrainassa. Sodan aktiivivaiheen voi sanoa kestäneen 2014 kesästä vuoden 2015 loppuun. Myöhemmin Janukovytš tuomittiin poissaolevana maanpetoksesta ja vihollisen avustamisesta.

On helppo uskoa, että Illarionov on oikeassa ja operaatiota olisi suunniteltu jo pitkään. Suunnitelmat varmasti muuttuvat matkan varrella, mutta tuo Georgian levottomuus 2003 ja sitä seurannut Ukrainan levottomuus 2004 ovat varmasti alkuperäisiä liikkeelle laittajia. Kymmenen vuotta myöhemmin Venäjä menetti kontrollin ja sitä seurasi hyökkäys. Itse uskon vahvasti että yksi painava syy on öljy, kaasu ja kivihiili. Ei pelkästään Ukrainan läpi ja vierestä menevien putkien hallinta, mutta myös Ukrainassa ja sen aluevesillä Mustanmeren pohjassa tehdyt käytännössä hyödyntämättömät löydöt.

Varsinainen hyökkäyssuunnitelma tuo kovasti mieleen Tsekkoslovakian 1968, Afganistanin 1979 ja Tsetsenian sodat: monella kärjellä eri suunnista, ei kovin selvää tavoitetta muuta kuin ajaa kaupunkeihin ja jäädä odottamaan lisäohjeita yms.
 
Viimeksi muokattu:
Joku eilen täällä puhui rysyn vastaavan Himars iskuihin ytimillään. Itse veikkaan, että punainen viiva on Krim. Ryssä mieltää sen nykyään omakseen joten puolustaa sitä varmasti jopa ydinasein. Laivastoasemaa heillä ei ole varaa menettää sieltä.
Paskan pauketta! Punainen nappi ei ole "minä voitan"-nappi vaan "kaikki häviävät - olemattomiin!", eikä ryssällä ole varaa painaa sitä kuin vasta kun NATO-panssarit vyöryvät Moskovaan!
 
Back
Top