Ukrainan konflikti/sota


päättäjät päättämässä, asiantuntijoiden kommenteista välittämättä ... käsi hipoo taas kasvoja, mutta miksi tykistö päättää kasiaseista?
Kyse on puolustusministeriön virastosta (GRAU), joka vastaa kaikista Venäjän asevoimien asejärjestelmistä ja antaa niille viralliset nimet tai koodit hyväksymisen yhteydessä. Nimi on vähän harhaanjohtava, koska kyse on siis muustakin kuin tykistöstä.

Ne ryssän asejärjestelmien nimissä näkyvät numero- ja kirjainyhdistelmät ovat juurikin GRAU:n antamia koodeja.
 
U.S. Army leaders are keeping a list of the arms and gear that it sends to Ukraine with every intention of going to Congress for reimbursement. And wherever possible, Army Chief of Staff Gen. James McConville said Thursday, the Army plans to backfill with even newer equipment.

“We’re going back to Congress through the Department of Defense, and we're asking to get the resources to replenish that ammunition and those weapons systems,” McConville said during his remarks at the Association of the United States Army Warfighter Summit and Exposition. And, he added, “We don’t want to buy new old stuff.”

All the M113 armored personnel carriers that have been sent to the besieged European country will ideally be replaced with newer Armored Multi-Purpose Vehicles, or AMPVs, the newest model. The donated M777 howitzers should be replaced with the self-mobile M142 High Mobility Artillery Rocket System, or HIMARS.

“We want to purchase more capable systems rather than replacing them with the older systems,” McConville said.

On top of replenishing equipment that the U.S. has already sent, DOD will also need to work with Congress to be better prepared for similar situations in the future—even if it means spending more money now, the Army chief said.
 
Tämän sorttista itsekin olen ajatellut. Zaporitshan ydinvoimala ohitetaan ja piiritetään, Isketään kohti Krimiä. Tavoittamalla Krimin pohjoisreuna katkaistaan miehitetty etelä neljään osaan joista kaksi on motteja.
Novobohdanivka n.20km pohjoiseen Melitopolista on erittäin keskeinen risteysasema valloitetuilla alueilla. Sen vapauttamalla Ukraina katkaisisi junaliikenteen Enerhodarin ja Nova Kakhovkan suuntiin. Mahdollisesti myös itään, tai varmasti jos Ukraina onnistuisi vapauttamaan myös Volnovakhan Mariupolista pohjoiseen. Ilmeisesti mitään selkeää tietoa suuntaan tai toiseen, onko ryssä onnistunut yhdistämään radat Donetskista länteenpäin ei ole. Muistan joskus tässä säikeessä jaetun tasan yhden sellaiseen vihjaavan twiitin.

Kun tiedetään venäjän riippuvuus rautateistä, nämä olisivat mukavan rajatut mutta merkityksiltään strategiset kohteet vastahyökkäykselle. Venäjän kyky huoltaa, tai vaihtoehtoisesti hallitusti vetää pois isot joukkoyksiköt raskaine aseineen käytännössä häviäisi. Olettaa voisi että näiden paikkojen puolustamiseen on siksi myös varauduttu. Mutta paine saada edistystä aikaan jatkuvista massiivisista tappioista huolimatta on voinut saada operaation johdon ottamaan näistäkin paikoista joukkoja eturintamalle.

Melitopolin vapauttaminen tai piirittäminen käytännössä katkaisisi myös ajoneuvoliikenteen. Kaupungin eteläpuolella olevan järven ja meren välissä on vain kapea hiekkainen kannas, jota pitkin kulkevaa reittiä voi parhaallakin tahdolla sanoa vain uraksi. Sen kautta ei paljoa huoltoa liikutella. Hyökkäyksen jatkaminen Krimin suuntaan vaatisi tosin kaupungin vapauttamisen, koska rautatie kulkee keskustan kautta enkä usko Ukrainankaan haluavan laskea huoltoa näin pitkän automatkan varaan.
 
early June, Russia published a video from the thermal-imaging seeker of a missile as it struck a low-rise farm building, reportedly in Ukraine. Other similar footage has since followed. A few days after the appearance of the first video, Russian news agencies, citing “well-informed sources,” stated that it showed the new LMUR anti-armor missile in action. The truth, however, may well be more complicated.

After all, the term 'Russian news agencies,' in this case, doesn’t mean much. They appear to have simply rewritten what users of different social networks had previously guessed and it’s likely that those “well-informed sources” never existed.
 
Mitenkäs sellainen vaihtoehto, että hivuttaa lännenpuoleisen saarron pitävänä riittävän lähelle Khersonia. Sehän oikeastaan on jo aika lähellä. Päähyökkäys Zaporitsian suunnasta joen itäpuolelta katkaisemaan ranta-alue Mariupolin suuntaan. Pihtiliike länteen ja ryssä on pakotettu tällöin vetäytymään molemmin puolin jokea välttääkseen joutumasta mottiin. Tällöin jäisi kaupunkialue/infra mahdollisesti ilman suoran hyökkäyksen tuhoja. Mikäli Ukrainan tavoitteena on ajaa ryssä pois Zaporitsian eteläpuolelta, on se kyllä aika paljon vaativampi suoritus höökimällä Khersonin kautta joen ylitse.

Minä olen tuumaillut samaan suuntaan, tosin joukkojen ja kaluston siirto ei tapahdu hetkessä ja tuskin jää viholliselta huomaamatta. Tämähän se hyökkäämisen perimmäinen ongelma on ollut aina: vastapuoli seuraa mitä teet ja reagoi. Jos tuot tietylle suunnalle lisää voimaa niin vihollinen tuo sinne saman määrän. Toki asiat eivät koskaan ole näin yksinkertaisia, muutenhan sodissa rintamalinjat eivät liikkuisi ollenkaan jos aina on tasavertainen voima kummallakin puolella.

Mielestäni tämä Dnieprin pohjoispuolen tilanne voisi antaa tilaisuuden siirtää suuri määrä sillä rintamalla olevia Ukrainan joukkoja jonnekin muualle: venäjän huoltoreitit on sotkettu ja tuhottu paljon ammus- ja polttoainevarastoja. Samalla joukkojen kyky toimia on vähintään vaurioitettu, muttei niillä ole kovin helppoa keinoa vetäytyäkään.

Minun mielestä tässä tilanteessa olisi mahdollista jättää tämä seutu siihen tilaan kuin mitä on ja siirtää rintamalta joukkoja vaikka sitten Zaporitsan seudulle, missä tapahtuisi se todellinen vastahyökkäys. Ryssä on siirtänyt joukkoja Khersonin alueelle Dnieprin eteläpuolelle, joten nämä tietysti reagoisivat yrityksiin hyökätä esim. Mariupolin tai mieluummin Melitopolin suuntaan. Samoin arvatenkin idästä tuotaisiin apujoukkoja, jos tällainen hyökkäys alkaisi. Khersonin seudulla Dnieprin pohjoispuolella on arvioitu olevan 15 000 miestä kalustoineen. Jos tuon porukan saisi pidettyä paikoillaan pienemmällä määrällä joukkoja (esim. melkein ilman panssarijoukkoja) niin Venäjä ei välttämättä saisi niitä avuksi jos Zaporitsan seudun vastahyökkäys menestyy (ne pitäisi tuoda samojen huoltoreittien läpi mitä on jäljellä eli käytännössä pelkkä Nova Kakhovkan patosilta).

Iso ongelma tällaisen rannikon suuntaan tähtäävän hyökkäyksen osalta on tietysti se että se jää väistämättä kahden tulen väliin: vihollista on idässä ja lännessä kärjen molemmin puolin sekä tietysti sen tiellä. Kärki toki suojaa sivustansa jne. mutta toinen riski on huoltoyhteyksien katkeaminen ja jopa mottiin jääminen. Rommelin 7. panssaridivisioona ja sen toimet Ranskassa 1940 tulee mieleen, tosin siitä on hetki aikaa ja hekin olivat lähellä katastrofia ainakin yhden kerran. En usko että samanlaiseen nopeaan iskuun kyettäisiin tai välttämättä haluttaisiin ottaa niin suurta riskiä. Nykypäivänä on liian hyvät viestivälineet ja keinot pitää vihollista silmällä, en usko että samanlaiseen yllätykseen päästäisiin.

Silti jos kohtelisi Dnieprin pohjoispuolisia joukkoja motitettuina ja pyrkisi vain pitämään ne paikoillaan ja estämään niiden vetämisen joen yli, niin tältä rintamalta voisi vetää ainakin tietyn määrän mekanisoituja ja panssaroituja joukkoja jonnekin muualle - tässäkin on riskinsä, mutta puolustajilla olisi takanaan syvyyttä jos paine kasvaa liian suureksi.

Epäilen että mihinkään tällaiseen ryhdyttäisiin: Ukraina tuntuu toimivan järjestelmällisesti ja rauhallisesti, nakertaa pikku hiljaa pala kerrallaan eikä ota turhia riskejä. Jos vihollisen ajaminen maasta vie esim. kaksi vuotta niin tuntuu että he hyväksyvät tämän. Sodat tahtovat olla pitkiä, välillä tuo unohtuu minultakin. Nyt on taisteltu reilu viisi kuukautta mikä ei sotien osalta ole aika eikä mikään. "Sota ohi jouluun mennessä" - näitäkin on kuultu aikaisemmin. Paras olla odottamatta nopeaa ratkaisua nytkään.

MUOKKAUS: jos Ukraina saisi aseita joilla yltäisi ja pystyisi vaikuttamaan Kerchin salmen siltaan sellaisella voimalla että kaikki huoltoliikenne sen kautta pysähtyy, niin silloin tällainen hyökkäys tulisi entistä kannattavammaksi: jos saisi erotettua Khersonin ja Krimin joukot Donetskin ja Luhanskin alueella taistelevista JA katkaistua läntisen alueen joukkojen huollon, niin tilanne muuttuisi oikein kunnolla.

Kartta alueen junaraiteista, näitä ei ole montaa (tosin kartta on vuodelta 2011, näyttäisi pitävän paikkansa kun vertasin Google Mapsin rautateihin eteläisessä Ukrainassa ja Khersonin alueella): LÄHDE

1659094837918.png 1659094902695.png
 
Viimeksi muokattu:
Minä olen tuumaillut samaan suuntaan, tosin joukkojen ja kaluston siirto ei tapahdu hetkessä ja tuskin jää viholliselta huomaamatta. Tämähän se hyökkäämisen perimmäinen ongelma on ollut aina: vastapuoli seuraa mitä teet ja reagoi. Jos tuot tietylle suunnalle lisää voimaa niin vihollinen tuo sinne saman määrän. Toki asiat eivät koskaan ole näin yksinkertaisia, muutenhan sodissa rintamalinjat eivät liikkuisi ollenkaan jos aina on tasavertainen voima kummallakin puolella.

Hyvää pohdintaa ja samoja asioita on käynyt mielessä. Khersonin suunnan hyökkäyksestä on puhuttu/uutisoitu paljon ja odotettu sen tulemista. Itse en näe suorassa hyökkäyksessä olevan suurta itua, jos ajatellaan todennäköisiä tappioita sotilaallisesti sekä kaupungin infran kannalta. Isku itään, korjaan etelään 😉 vaatii hiotun ja toimivan sotakoneiston. Siihen ei ole ehkä vielä kapasiteettia ja toisaalta Himars-iskuilla on jo nyt saatu lyhyessä ajassa kulutettua Venäjän iskukykyä ja sitä varmaan vielä jatketaan ennen isompaa rytinää
 
FYsOuE-WQAESZ4C

UAWeaponsTracker - tyytyväinen tykkimies ja rakettiavusteinen murkula
 

Hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisten pääsy Suomeen estettävä eväämällä uusien viisumien myöntäminen ja perumalla jo myönnetyt

 

Hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisten pääsy Suomeen estettävä eväämällä uusien viisumien myöntäminen ja perumalla jo myönnetyt

Eikös sen Venäjän voisi mainita nimeltä? Kai se hyökkäyssotakin voi joissain tapauksissa olla oikeutettukin?
 
Eikös sen Venäjän voisi mainita nimeltä? Kai se hyökkäyssotakin voi joissain tapauksissa olla oikeutettukin?
Itse tekstissä täsmennetään, että "kansainvälisen lain vastainen hyökkäyssota". YK turvallisuusneuvoston päätöksellä voidaan käydään myös laillista hyökkäyssotaa.
Olin aamulla allekirjoittaja nro 295, nyt on jo reilusti yli 1000 kasassa. Kaikki mukaan!
 
Alkuperäinen viesti on poistettu, mutta jälkipuinti on kiinnostavaa. Ilmeisesti siinä näkyi ohjus tai vastaava, joka lensi vaunun yli ja ampui EFP-panoksen alaspäin. Seurasi villiä spekulaatiota, mikä se voisi olla (ei ollut Javerin tai NLAW ainakaan). Poimin viestistä kommentteja, nämä kaikki eivät ole Thomasin kirjoituksia:


Another top attack EFP system is the BGM-71F variant of the TOW... which has not been delivered to Ukraine. Of the known system a M93 (or russian copy of it) is the most likely suspect... or there is new, undisclosed top attack EFP loitering munition at work in Ukraine.

The projectile flies across the screen, rocket assisted, before top attack detonation. Way too far for a mine.

A M93 has a range of 100m... how far did the projectile fly? If it is more than 100m we might have a video of an undisclosed loitering munition.

It comes from off-screen right with a flat trajectory. Looks more than 100m to me.

I played around with Photoshop and I think we see “it” flying at least 100 meters.

The tweets indicate Phoenix drones. If you look carefully on the video, you can also see whatever delivers the payloads keeps flying straight ahead.

Phoenix Ghost maybe?

Possible.

-

Miksi lainaan tällaista spekulaatiota, varsinkin kun ei ole alkuperäistä videota (ehkä joku toinen tili julkaisee sen myöhemmin)? Tämä voi mahdollisesti olla uusi, aikaisemmin näkemätön top attack -ase Ukrainan arsenaalissa, ehkä jopa Phoenix Ghost joista ollut puhetta aikaisemmin. Toistaiseksi paras olla spekuloimatta liikaa, mutta hyvä pitää mielessä jos näitä alkaa näkymään lisää.

Lainasin aikaisemmin viestiketjua, jossa pohdittiin mahdollisen uuden top-attack -aseen käyttöä, tässä on se video:


Näyttää siltä niin kuin jotain lentäisi hitaasti vaunua kohti, selvästi vaunun yläpuolella ja ampuu sitten EFP-porkkanan katon läpi. Tästä videosta on kirjoitettu että olisi 155 mm SMArt kranaatti, mutta usea kirjoittanut että ei ole. Phoenix Ghost dronea on myös arvailtu.
 
Saksasta lähtee 16 siltavaunua Ukrainaan, ja näillehän on käyttöä sitten loppukesän/syksyn aikana kaavaillussa isommassa vastahyökkäyksessä.

Käännös: We continue to support!

For further support of the 🇺🇦 land forces, Minister Lambrecht has decided to deliver a package of 16 armored bridge laying tanks Biber. This can be used to overcome water or obstacles in battle.


 
MUOKKAUS: jos Ukraina saisi aseita joilla yltäisi ja pystyisi vaikuttamaan Kerchin salmen siltaan niin että kaikki huoltoliikenne sen kautta pysähtyy, niin silloin tällainen hyökkäys tulisi entistä kannattavammaksi: jos saisi erotettua Khersonin ja Krimin joukot Donetskin ja Luhanskin alueella taistelivista JA katkaistua läntisen alueen joukkojen huollon, niin tilanne muuttuisi oikein kunnolla.
Periaatteessa Asovanmeren rannalta Berdjanskin ja Krimin välistä yltäisi myös Tochka-U:n pisimmälle kantavalla versiolla. Wikipedian antama tarkkuus ei kuitenkaan ihan riitä siltaan iskemiseen (CEP <70m). Ukrainassa on ollut kehitysprojekteja myös uudemmista, 280-500km kantavista ohjuksista, mutta niiden status on tuntematon.
 
Lainasin aikaisemmin viestiketjua, jossa pohdittiin mahdollisen uuden top-attack -aseen käyttöä, tässä on se video:


Näyttää siltä niin kuin jotain lentäisi hitaasti vaunua kohti, selvästi vaunun yläpuolella ja ampuu sitten EFP-porkkanan katon läpi. Tästä videosta on kirjoitettu että olisi 155 mm SMArt kranaatti, mutta usea kirjoittanut että ei ole. Phoenix Ghost dronea on myös arvailtu.
Liian korkealla ollakseen BGM-71F/TOW-2B. Näyttää minusta lentävän kaaressa vaunun yli. Pistän rahani (mutta vain yhden rahan) M93-miinalle.
 
Back
Top