Ukrainan konflikti/sota

Kuka tahansahan voi olla turvallisuusuhka, ihan minä tai sinäkin. Ei meillä ole ajatustenlukukonetta, jolla voisimme arvioida jokaisen maahantulijan motiiveja. Viranomaistoiminnassa pitää kuitenkin olla perusteltu syy pitää maahantulijaa turvallisuusuhkana, koska muuten eläisimme mielivallassa. Kansalaisuus ei voi olla yksinään tällainen kriteeri. Miten vaikkapa 4-vuotias lapsi, joka on Venäjän kansalainen ja matkustaa vanhemman kanssa, joka on Kazakstanin kansalainen, voisi olla objektiivisesti arvioituna turvallisuusuhka? Tästä syystä pelkkä kansalaisuus ei nähdäkseni voi olla kriteeri.
Äh. En jaksa alkaa sinua sivistämään jos ideologia ajaa ajattelun ylitse.
 
Viimeksi muokattu:
Def Mon pohtinut viime yönä itäisen rintaman tilannetta:



Lainaan loput ketjusta tähän alle tekstimuodossa:

It is possible we have seen a repeat of the Kyiv retreat. A lot of the equipment losses we saw after the RU withdrawal there were from earlier combat, and not losses during the retreat.

I see a lot of arguments of "Large amount of ammo" and "Too much working equipment" Before you comment, tell me, how many days worth of ammo for a brigade have you seen? How much of that equipment was actually in combat ready contention?

I think what was left behind in terms of equipment was stuff needing repairs. I think they were in the processing of moving everything out, but needed another week or two.

Russia struggled to maintain supplies on this front since the beginning. They had to rely on long bad roads from Kup'yans'k. This road came in to UA artillery rage some time during the summer. Just as RU started to be able to use the railways, Ukraine got HIMARS:

This is why we never saw them utilize the 40+ BTGs they had in the area at some point. I have covered the supply issue in Izium multiple times.

This is the result of 2 month of Ukraine attacking the Russian GLOC, they could simply not maintain this front anymore when Ukraine had the capability to hit everything west of the Oskil river with GMLRS.

The first noticeable attack by HIMARS was made in Izium on the HQ of the 20th CAA. They might have been very short of staff.

-

Hänellä voi olla perää tuossa arviossa, siinä että itäinen rintama olisi ollut heikko jo pidemmän aikaa. Iziumin suunnan hyökkäyskärki on seissyt paikallaan jo pidemmän aikaa, monta kuukautta. He yrittivät kyllä ihan tosissaan Slavjanskiin mutta ne hyökkäykset torjuttiin. He ovat myös siirtäneet runsaasti joukkoja Khersonin pohjoispuolelle, niiden täytyy olla jostain pois.

Severodonetskin ja Lysitschanskin valtaamisen jälkeen he sanoivat pitävänsä "taktisen tauon" ja vaikka Bakhmutin suuntaan on yritetty siitä asti, tämäkin hyökkäyssuunta on edennyt hyvin hitaasti useamman kuukauden ajan. Muistan kyllä miten silloin spekuloitiin että kyseessä olisi Ukrainan puolustuksen murtuminen ja Bakhmut sekä Slavjansk tultaisiin valtaamaan "ihan kohta". Jääneet pelkäksi puheeksi, kyllä taitaa olla niin että heidän voimat loppuivat jo tuolloin ja kyse oli eräänlaisesta kulminaatiopisteestä.

Minun piti ihan vilkaista omaa viestihistoriaa, milloin on viimeksi kirjoituksia tästä hyökkäyssuunnalta ja ne ovat kesäkuun lopusta! Silloin oli Severodonetsk vallattu ja muistan että Ukraina vetäytyi Lysychansk kaupungin seudulta melko pian sen jälkeen, olikohan heinäkuun alussa. Severodonetskiin ja Lysychanskiin menevästä maantiestä taisteltiin silloin, se on yhtenään uhattuna ja paras reitti Ukrainan joukkojen huoltamiseen. Tie kulki Bakhmutin kautta, joten sen valtaaminen olisi katkaissut huoltoreitin mutta ryssä ei ole kyennyt siihen missään vaiheessa.

Def Monin ketjun innoittamana mietin, mitkä ryssän tavoitteet voisivat olla. Donetskin oblastin alueen valtaaminen näyttää tekemättömältä, Luhanskin alue on toistaiseksi heidän hallussa mutta siitä voi lohjeta palasia pois jos Ukraina jatkaa etenemistä idässä.

Khersonin pohjoispuolen pitäminen näyttää hullulta, mutta kyetäänkö Krimin kanavan vedensaantia takaamaan muuten? Jos Ukraina valtaisi Dnieprin pohjoispuolen, menisikö kanavan vedensaanti vaikeaksi?

Maayhteys Krimille sekä mahdollisimman suuren osuuden Mustanmeren rannasta pitäminen lienee yksi merkittävimpiä tavoitteita - sekä tietysti Krimin, Donetskin ja Luhanskin kaupunkien pitäminen, tosin näistäkin Krimin arvaisin olevan kaikkein tärkein. Luhanskista tulevien rautateiden ansiosta Svatoven, Starobilskin ja Novoaidarin huoltaminen onnistuu vielä toistaiseksi, tosin näistä ainakin Svatove on HIMARS:in ohjusten kantamalla - elleivät jopa kaikki kolme. Severodonetskista taisteltiin kovasti ja pitkään mutta miten lie onnistuu sen huolto? En ole varma, meneekö sinne suoraa rautatietä, vaikka sitten miten pientä Luhanskista. Kumipyörillä tehtävä huolto onnistuu toki, vaan miten kauan ja missä määrin? Severodonetsk on pitkälti raunioina joten meinaako ryssä todella viettää siellä talven?

En pitäisi mahdottomana sitä että ennen talven tuloa, Ukrainan painostamana nähtäisiin joukkojen vetäytyminen näiltä seuduilta kohti etelää. Tällöin Ukraina saisi vallattua Donets-joen itäisen puolen, tosin ei välttämättä kokonaan. Heidän itäistä rajaa nuolee yksi tärkeä rautatie, joten ryssä voisi pyrkiä suojaamaan sen ja ehkä tekemään pistoja sieltä suunnalta Ukrainan alueelle. Ehkä näin, ehkä ei, miten lie heillä riittää joukot ja varusteet.

Mielenkiintoista myös nähdä Donetskin kaupungin seudun tulevaisuus: tietääkseni Ukrainan joukot ovat siellä ihan kaupunkin tuntumassa, ovat toki olleet sodan alusta lähtien. Lienee vahvasti linnoitettua maastoa, reilusti varusteita siinä kaupungissa. JOS ryssä vetäytyisi idästä Donets-joen yli, niin pidän sitä vaikeana luonnonesteenä (toki ei ole estänyt Ukrainan liikettä Lymanin seudulla) ja tästä syystä voi olla että Ukrainan olisi hyvä saada toinen vahva hyökkäys eri suunnassa. Oma arvaus olisi Zaporitzzjan suunnalla, Khersonin ja Kharkovan suuntien välissä. Pakottaisi vihollisen puolustamaan kolmessa suunnassa ja näiden "rintamien" välinen etäisyys olisi suurin mahdollinen: äärilaidat lännessä ja idässä, kolmas hyökkäys näiden kahden puolivälissä.
 
Saksaa voi ja saa kritisoida mutta se että Saksa ottaa hoitaakseen haavoittuneita Ukrainasta on aika iso asia.
Se että porukkaa lennätetään Saksaan parhaaseen hoitoon (kuten näkyy kone on tupaten täynnä haavoittuneita) vähentää turhia kuolemia, saadaan porukka nopeammin takaisin rintamalle, sekä positiivinen vaikutus taistelutahtoon joka tulee tiedosta, että jos saa siipeensä saa parasta hoitoa jota tältä mantereelta löytyy on varmasti iso asia.
 
267004.png


267008.png

 
Venäläiset ei kyseenalaista sodan syitä, vaan sitä miksi menee huonosti. Jos paraatimarssi olisi Kiovassa pidetty, niin nämä olisi ihan tyytyväisiä, vaikka kadyroviitit ja burjaatit olisi raiskanneet puoli Kiovaa.

Kyllä se enemmistön kohdalla on ikävä kyllä juurikin näin.

Ja jos Putin menee joskus vaihtoon niin se ei todellakaan tapahdu siksi että venäläiset kyseenalaistaisivat sodan ja sen päämäärät tai tuntisivat jonkinlaista katumusta Ukrainassa suoritetuista rikoksista. Se tapahtuu vain ja ainoastaan siksi että Venäjä hävisi sodan ja Putin näytti heikkoutensa ja myös Venäjä näytti heikkoutensa muulle maailmalle.

Näin Venäjä toimii ja on aina toiminut.
 
Lisäksi tosiaan syksyn sateet ja niitä seuraava talvi lähestyvät. Hidastanevat osaltaan hyökkäystä.
Mitään kokemusta maastoajosta millään vehkeellä ei ole niin varsinaisesti en ole aiheen asiantuntija.

Aiheesta kirjoitellaan päivittäin ja haluaisin vähän kontrata.

Eli mikä este talvi on enää yhtään millekkään, jos vehkeet ovat kunnossa. Lämmintä ja hengittävää vaatetta, ruokaa tarpeeksi ja alle telaketjuvetoinen kulkupeli.

Sateen jälkeen pehmeä maasto tietysti mutta eikös panssarivaununkin telan alla maahan kohdistuva pintapaine ole huomattavan pieni. Esim henkilöautoon renkaaseen verrattuna. Ja maahan kohdistuva vetokitka myös aivan eri luokassa.

Voisiko peräti olla niin, että vaikeammat olosuhteet olisivat eduksi, jos on paljon suhteellista etua viholliseen verrattuna. Ja varusteitahan Ukrainalta ei enää puutu mutta venäläiset palelivat jo helmikuussa heti hyökkäyksen alettua. Ja nyt ovat raiteet poikki ja ryssän rekkoja tuhottu läjäpäin.
 
Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ovat estäneet venäläisen nesteytetyn maakaasun eli LNG:n purkamisen Röyttän satamassa Torniossa lauantaina.

Kyseessä on Suomen valtion omistaman energiayhtiö Gasumin alus. Greenpeacen mielenosoittajat ovat nousseet terminaalin lastausvarsiin, ja melojat estävät alusta kiinnittymästä laituriin, kerrotaan Greenpeacen tiedotteessa.

Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen kertoo, että alus odottaa merellä, kunnes tilanne raukeaa.

– Oman tietoni mukaan kaikki on mennyt paikan päällä rauhallisesti, ja meidän aluksemme odottaa, kunnes on turvallista mennä satamaan, kertoo Väisänen.

Greenpeacen aktivistit vaativat Suomen valtiota kieltämään välittömästi kaiken venäläisten fossiilisten polttoaineiden maahantuonnin.

– On käsittämätöntä, että Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus yhä sallii sotakoneistoa rahoittavien fossiilisten maahantuonnin, vaikka Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut jo yli puoli vuotta, sanoo Olli Tiainen, Greenpeace Nordenin ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Olga Väisänen korostaa, että Gasum toimii rajoitusten mukaisesti.

– Tällä hetkellähän kaasun tuontiin ei ole mitään rajoituksia, ei EU:n alueella eikä muuallakaan, missä Gasum toimii. Me toki seuraamme tilannetta tarkasti ja noudatamme kaikkia mahdollisia rajoituksia mitä tulee, sanoo Väisänen.

:giggle:
 
Ei tehty. Maahantulon rajoitukset koskivat kaikkia maahan tulijoita, kansalaisuudesta riippumatta, sillä poikkeuksella että Suomen kansalaisilla oli oikeus palata maahan.
Jos tässä se kansanmurhaa harjoittavan fasistisen roistovaltion kansalaisten yhdenvertaisuuden vaaliminen on niin vitun tärkeää niin kielletään sitten samaan syssyyn viisumit kaikkien kansanmurhaa harjoittavien fasististen roistovaltioiden kansalaisilta.
 
Venäläispoliitikot eivät enää puhu erikoisoperaatiosta, vaan sodasta Venäjän ja lännen välillä.

Venäjän mediaan erikoistunut toimittaja Julia Davis jakoi tviitin venäläisen senaattori Igor Morozovin puheenvuorosta.

– Vaihe, jossa suoritamme erikoisoperaatiota samalla, kun Ukraina ja koko länsi käyvät hybridisotaa meitä vastaan, on ohitse, Morozov sanoo Ykköskanavalla esitettävässä 60 miinuuttia -televisio-ohjelmassa.

Morozov puhuu myös muiden muassa lännen tuhoamisen puolesta ja enteilee Ukrainalle karmivaa loppuvuotta.

Hänen mukaansa länsimaat kouluttavat ja varustavat Ukrainan joukkoja ja siksi Ukrainan siviili-infrastruktuuria on tuhottavat ja ihmisiä ajettava pakolaisiksi Eurooppaan.
Venäjän epäonnistumiset Ukrainassa herättävät vastustusta presidentti Vladimir Putinia kohtaan Venäjällä, kertovat kaksi pietarilaispoliitikkoa uutiskanava CNN:n mukaan.

Nopeiden voittojen puuttuminen, materiaaliset tappiot ja Ukrainan onnistunut vastahyökkäys on synnyttänyt vihaa ja tyytymättömyyttä, jota Putinin vastustajat yrittävät nyt valjastaa hyödykseen.

Pietarissa asuva paikallinen poliitikko Dmitri Paljuga sanoo, että Venäjän tappiot sodassa voivat yhdistää liberaaleja kansalaisia ja sodan kannattajia.

– Yhteiseksi tavoitteeksi voi tulla se, että Putin eroaa tehtävistään, Paljuga sanoo CNN:lle.

Paljuga perustelee, että osa kansalaisista on vastustanut Ukrainan hyökkäystä humanitaarisista ja oikeudellisista syistä sodan alusta alkaen. Sodan kannattajat taas ovat pettyneet Putiniin, koska sota ei ole edennyt odotusten mukaisesti.

Opposition poliitikot sanovat, että edes Venäjän laaja propaganda ei pysty naamioimaan kansalaisten keskuudessa kasvavaa tyytymättömyyttä.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan hänen maallaan ei ole mitään kiirettä lopettaa "erityisoperaatiota". "Erityisoperaatio" tarkoittaa sotaa Ukrainassa.

Putin väitti perjantaina, että Venäjä ottaa Ukrainan alueen vähitellen hallintaansa. Todellisuudessa Ukrainan joukot ovat vastahyökkäyksellään onnistuneet ajamaan venäläiset pois useilta näiden miehittämiltä alueilta.

Putin esitti kommenttinsa toimittajille Uzbekistanissa.
 
US president Joe Biden met Friday with family members of WNBA star Brittney Griner and another American detained in Russia, Paul Whelan, the first face-to-face encounter that the president has had with the relatives.

In a statement after the meetings, which were held separately, White House press secretary Karine Jean-Pierre said Biden stressed to the families his “continued commitment to working through all available avenues to bring Brittney and Paul home safely”.

“He asked after the well-being of Elizabeth and Cherelle and their respective families during this painful time,” Jean-Pierre said. “The president appreciated the opportunity to learn more about Brittney and Paul from those who love them most, and acknowledged that every minute they are being held is a minute too long.”
US secretary of state Antony Blinken took the unusual step of announcing two months ago that the administration had made a substantial proposal to Russia. Though he did not elaborate on the proposal, a person familiar with the matter has said the US has offered to release convicted Russian arms dealer Viktor Bout.

The administration carried out a prisoner swap last April, with Moscow releasing Marine veteran Trevor Reed in exchange for the US releasing a Russian pilot, Konstantin Yaroshenko, convicted in a drug trafficking conspiracy.
 
Kyllä se enemmistön kohdalla on ikävä kyllä juurikin näin.

Ja jos Putin menee joskus vaihtoon niin se ei todellakaan tapahdu siksi että venäläiset kyseenalaistaisivat sodan ja sen päämäärät tai tuntisivat jonkinlaista katumusta Ukrainassa suoritetuista rikoksista. Se tapahtuu vain ja ainoastaan siksi että Venäjä hävisi sodan ja Putin näytti heikkoutensa ja myös Venäjä näytti heikkoutensa muulle maailmalle.

Näin Venäjä toimii ja on aina toiminut.

OT: Menen nyt vähän filosofian puolelle, mutta sallittakoon.

Martti J. Kari siinä nyt kuuluisassa nettiluennossaan selitti hyvin selkeästi sen, että ryssän mentaliteetti on sellainen että kokevat aina ja jatkuvasti sotilaallista uhkaa. Aina. Oli se sitten oikeasti olemassa tai ei. Varsinkin lännessä jossa ensimmäinen kunnon maastoeste on Ural-vuoristo. Tämä uhka niillä jyskyttää 24/7 pään sisällä.

Mauno Koivisto on myös luonnehtinut ryssän mielialaa sellaiseksi, että tasankojen kansana niillä on aina ihan helvetinmoinen alemmuuskompleksi pään sisällä. Ja tästä johtuen ryssä pyrkii aina ja jatkuvasti laajentamaan omaa valtapiiriään muiden kansojen kustannuksella.
 
Ukrainan armeija aloitti vastahyökkäyksen Hersonin alueella 29. elokuuta, jolloin operatiivinen komento ilmoitti sen murtaneen ensimmäisen puolustuslinjan. Ukrainan joukkojen vastahyökkäystä edelsi kuitenkin sotilasinfrastruktuuriin kohdistunut voimakas pommitus, kuten iskut Antonovskin sillalle sekä sen läheiselle venäläisten pystyttämälle ponttonisillalle.

Jotta tilanteen voi ymmärtää, huomioitava, että Dnepr-joen länsirannan etulinja kulkee seuraavasti: Pohjoinen osa Osokorivkan kylästä Ivanivkan kylään (kokonaispituus 55 kilometriä). Eteläosa puolestaan kulkee Ivanivkasta Snihurivkaan (kokonaispituus 120 km), ja Snihurivkan jälkeen se kulkee Inhulets-joen länsirannalle, sitten Hersonin ohitse lähestyessä Oleksandrivkan kylää (kokonaispituus 75 kilometriä).

Kyseinen vastahyökkäys on kaukana perinteisestä: suurten sotatarvikesaattueiden liikkuessa yhteen suuntaan tuhannet sotilaat hyökkäävät sekä useat lentokoneet pudottavat pommeja ja niin edelleen.

– Todennäköisesti emme näe suuria panssaroitujen ajoneuvojen kolonnia ja satoja jalkaväkimiehiä. Toukokuussa oli viimeisin yritys hyökätä suurilla kolonnilla, joka päättyi venäläisten tappioon Bilohorivkan lähellä (Donets-joella, Luhanskin alueella). Suuri kolonna on aina ensisijainen kohde. Tämänkaltainen hyökkäyskonsepti on tuhoon tuomittu nykyaikaisissa olosuhteissa, joissa käytetään paljon drooneja, satelliitteja ja pitkän kantaman erittäin tarkkoja järjestelmiä, sotilasasiantuntija Volodymyr Datsenko sanoo.

Iskujen suunnan perusteella Ukrainan komento päätti pudottaa silmukan venäläisten joukkojen läntisen ryhmän kaulaan juuri Hersonin alueella. On selvää, että Ukrainan asevoimat keräävät voimia lisäpainetta varten ja yrittävät saavuttaa linjan Borislavista Nova Kahovkaan. Mitä todennäköisimmin taktiikka tulee pysymään samana. Ensin tykistö tuhoaa kaikki jäljellä olevat ammus-, polttoaine- ja voiteluainevarastot.

Seuraavaksi Ukrainan jalkaväki etenee jälleen venäläisten uupuneita yksiköitä vastaan, jotka eivät enää pysty vastaanottamaan sopivan tason vahvistusta. Toimenpiteet vievät paljon aikaa, eikä kyseessä ole salamasota.



– Ukrainan asevoimia odottaa raskaat ja veriset taistelut. Sodan loppuvaiheessa voimme odottaa jotain mahtavaa, kun vihollisen joukot lopulta lyödään, eivätkä ne pysty enää tarjoamaan vastusta. Tämä tehdään yksinomaan vihollisen lopullista demoralisointia varten, jotta Venäjän armeija nopeuttaisi ”hyväntahdon eleen” hyväksymistä, sotilasasiantuntija Ivan Kiritševskyi sanoo.
 
Back
Top