Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan
Norbert Röttgenin haastattelussa Talouselämässä on neuvo suomalaisille:
Saksan viesti hermostuneille suomalaisille: ”Jokainen Putinin aggressio täytyy rangaista”
Jorma Mattila, Berliini
http://www.talouselama.fi/uutiset/s...n+putinin+aggressio+taytyy+rangaista/a2265476
Norbert Röttgen
Saksa kykenee ja on valmis moninkertaistamaan tähänastiset pakotteet Venäjää vastaan. Näin ilmoittaa Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja
Norbert Röttgen. Hän kohdistaa sanansa jo nykyisiä pakotteita kauhisteleville suomalaisille.
Liittokansleripuolue CDU:n vaikutusvaltainen kansanedustaja Röttgen sanoo Talouselämälle Berliinissä antamassaan haastattelussa, että Saksa on päättänyt rangaista Venäjää jokaisesta aggressiosta.
”Jokainen Putinin aggressio täytyy rangaista vastapakotteilla.”
”Venäjä-sanktioissa on vielä laaja valikoima käyttämättömiä keinoja kaikilla talouden aloilla, energiasta finanssisektoriin. Meillä on vielä varaa uusille pakotteille, ja olemme valmiita ottamaan kaikki tarvittavat Venäjän vastaiset toimenpiteet käyttöön.”
Saksa on valmis vetämään talousaseiden kovat piippuun. ”Saksa kykenee ja on valmis menemään talouspakotteissa vielä monin verroin pidemmälle”, Röttgen sanoo.
Putin haluaa mahdollisimman paljon
Ilma ollut sakeanaan ristiriitaisia väitteitä konfliktin syistä ja Venäjän tavoitteista. Röttgenillä on asiasta selvä näkemys.
”Kyse on Putinista ja hänen vallastaan.” Röttgenin päättelyn mukaan Venäjän presidentti vain legitimoi vallanhaluaan selityksellä Venäjän suuruudesta, kansallisesta ylpeydestä ja ulkovenäläisten suojelusta.
”Tämä kaikki on vain laajentumishalun legendaa, jonka on määrä tukea Putinin valtaa.”
Kaikki sai alkunsa siitä, kun Ukrainan väestö nousi kapinaan Kiovan Maidanilla. Nyt Putin pelkää, että sama toistuu Venäjällä.
”Eräänä päivänä myös Venäjän kansalaiset voivat saada päähänsä käyttää omaa itsemääräämisoikeuttaan ja alkaa puolustautua Venäjällä järjestettyjä väärennettyjä ja manipuloituja vaaleja vastaan”, Röttgen pohtii.
Kun Ukraina menestyy vapaiden vaalien oloissa taloudellisesti, niin pian venäläiset kysyvät Putinilta, että miksi ei Venäjän taloutta modernisoida?
”Venäläiset voivat ihmetellä, että minkä vuoksi me vain myymme maatamme ja raaka-aineitamme ilman, että kehitys, investoinnit ja uudistukset etenevät.”
Kuinka pitkälle Putinin valloitushalu voi yltää?
”Luulen, että hän haluaa niin paljon vaikutusvaltaa ja alueita kuin vain pystyy saamaan”, Röttgen sanoo.
Saksa on muuttanut politiikkaansa
Röttgen vahvistaa haastattelussa, että Saksa on muuttanut politiikkaansa Venäjää kohtaan.
Röttgen muotoilee uuden politiikan kulmakivet näin: ”Saksan uuden Venäjän-politiikan perustava vaatimus on, että Putinin aiheuttama eurooppalaisen rauhanjärjestyksen loukkaaminen ei ole hyväksyttävissä.”
Taustalla vaikuttavat Röttgenin mukaan Saksan ja koko Euroopan historia, kahden maailmansodan tuomat veriset kokemukset siitä, mitä nationalismi voi saada aikaan. ”Maailmansotien nationalismiin liittyi yksipuolisia kansallisten rajojen siirtelyjä ja aluevaatimuksia.”
”Näiden kokemusten pohjalta luotiin nyt vallitseva eurooppalainen rauha. Me Saksassa luulimme, että Venäjä olisi osa tätä järjestystä. Putinin viimeaikaisissa toimissa on kuitenkin kyse kaikkein perustavimmista eurooppalaisen rauhan loukkauksista.”
Saksan ulkopoliittisessa työkalupakissa on kaksi merkittävää työkalua. Keskeistä on kriisin poliittinen loppuratkaisu.
”Siihen on olemassa keskustelukanavia ja tämän dialogin me emme anna katketa. Tarjoamme jatkuvan mahdollisuuden poliittis-diplomaattisille ratkaisuille. ”
Lisäksi käytössä on talouspakotteiden logiikka, jonka mukaan Putinin jokainen uusi aggressio täytyy rangaista.
Röttgenin mukaan kyse on pitkän tähtäyksen politiikasta. Euroopan on johdonmukaisesti tehtävä Venäjälle selväksi, mitä jokaisesta uudesta sotilaallisesta aggressiosta seuraa.
”Lännen täytyy pysyä Putinin suuntaan täysin ennakoitavissa olevana. Putinin täytyy ottaa lännen taloudelliset pakotteet omissa laskelmissaan huomioon. Mitään äkkitehoa ei ole odotettavissa. Mutta en lainkaan epäile, etteikö poliittinen päättäväisyys ja sanktioiden taloudellinen vaikutus osoita poliittisen tehonsa tietyn aikataulun puitteissa.”
”Tämä kaikki oli illuusiota”
Saksan ja Venäjän välillä vallitsi vuosikausia kumppanuus, jonka uskottiin edistävän Venäjän modernisaatiota.
”Näin me luulimme täällä Saksassa. Nyt meidän täytyy nähdä, että kaikki tämä oli vain illuusiota. Saksa ja Venäjä olivat kietoutuneet toisiinsa taloudellisesti ja poliittisesti, mutta sen enempää politiikka kuin arvotkaan eivät seuranneet muun lähentymisen perässä.”
Röttgenin mielestä Putin kyllä tietää, mitä hän tekee.
”Minusta hän on tässä suhteessa rationaalinen. Mutta hän johtaa maansa yhä syvemmälle tähän umpikujaan."
Suomalaiset ovat todellisuudentajuisia
Röttgen kertoo ihailevansa Suomen politiikkaa.
”Ihailen sitä miten suomalaiset ovat yhdistelmällä viisautta ja rohkeutta menneinä vuosikymmeninä pitäneet pintansa Venäjää vastaan. Muiden eurooppalaisten – myös saksalaisten ja ranskalaisten – kannattaa kuunnella suomalaisia ja heidän neuvojaan Venäjän suhteen. Suomella on eurooppalaisissa Venäjä-suhteissa erityisen tärkeä asema.”
”Suomen politiikassa lähentyminen Natoon on minusta äärimmäisen tärkeää ja huomionarvoista. Se ilmaisee, että suomalaiset erinomaisella todellisuudentajullaan tuntevat sotilaallisen uhkan olemassaolon. Otan sen erityisen vakavasti.”