Jos/kun taistelut Ukrainassa päättyvät ja kapinallisten hallitsema alue jää epämääräiseksi Venäjän ja venäläismielisten hallintoalueeksi ollaan uuden ja mielenkiintoisen tilanteen edessä.
Miten EU:n, USA:n, Ukrainan ja toisaalta Venäjän suhteet kehittyvät jatkossa?
Ukraina on valinnut tiensä ja liittynyt EU:n kumppaniksi, toivoen että kehitys johtaa tulevaisuudessa jäsenehdokkaaksi ja lopulta jäseneksi. Suhde vahvistuu edelleen reilun vuoden päästä kun myös EU:n ja Ukrainan kauppasopimus astuu voimaan 2016 alusta. Varmasti jo sitä ennen tullaan tekemään monenlaista Ukrainan taloudellista asemaa, maan sisäistä hallintoa, turvallisuuspolitiikkaa, puolustuskykyä, NATO-kumppanuutta jne., koskevia uudistuksia yms. Varmasti myös Venäjä koettaa työntää lusikkansa Ukrainan soppaan.
Mielenkiintoisemman osan esim. Suomen kannalta muodostaa se kuinka USA:n / EU:n ja Venäjän suhteet kehittyvät jatkossa.
- Kuinka tullaan poistamaan Ukrianan tilanteen johdosta määrättyjä pakotteita?
- hyväksyvätkö esim. entiset NL:n alusmaat, pakotteiden poiston?
- Ja mitä toimia niiden poistamiseksi edellytetään Venäjältä?
- ryhtyvätkö yksittäiset EU-maat sooloilemaan Venäjän suhteillaan?
- jatkaako EU tai yksittäiset jäsenmaat sitoutumistaan venäläiseen öljyyn ja kaasuun?
- kuinka pyritään varmistamaan ettei Venäjä voi jatkossa "yllättää" naapurimaitaan aluevaltauksilla?
Venäjä pyrkii asettamaan omia ehtojaan EU:lle, USA:lle. kuinka niihin suhtaudutaan?
- Haluaako Venäjä että esim. lännessä sitoudutaan ettei NATO laajene Ukrainaan?
- ja vaatiiko Venäjä ettei Ruotsia ja Suomea oteta NATO:n jäseniksi? Suostuuko EU tai USA tällaiseen?
- tunnetusti kaikki muut Euroopan puoleiset Venäjän naapurimaat ovat jo NATO:n jäseniä.
- miten Suomi suhtautuu ja kohdistaa politiikkaansa jos NATO:n jäsenyydeltä suljetaan ovi?
Venäjän sisäinen tilanne. Miten maata hallitaan tulevaisuudessa?
- mitä Venäjän katsotaan voittaneen Ukrainassa ja Krimin miehityksellä?
- maan talous heikkenee jopa romahtaa jos/kun länsimaiden investoinnit öljyn ja kaasun tuotantoon loppuu. Varsinkin kun ja jos em. raaka-aineiden kauppa samalla vähenee. Jo nyt on tehty päätöksiä joiden mukaan EU korvaa Venäjältä tuontia sekä vaihtoehtoisilla energialähteillä että muilla toimittajilla.
- Venäjän kaupankäynti ja muu yhteistyö EU:n ja USA:n kanssa vähenee huomattavasti.
- sulkeutuuko Venäjä kokonaan?, sensuroidaan kaikki mediat?, intenet mukaan lukien. Tiukennetaanko matkustusmääräyksiä entisestään? Ryhdytäänkö Venäjällä tarkkailemaan ulkomaalaisia samaan malliin kuin Neuvostoliiton aikoina?
Venäjän kansantalous on vain n. 1/10 länsimaiden talouden koosta. Käytännössä Venäjä on taloudellisesti täysin riippuvainen yhteistyöstä lännen kanssa. Toisalta länsimaille venäläisillä tuotteilla on vain marginaalinen (öljyä ja kaasua lukuunottamatta) merkitys. Ja, juuri tätä öljyn ja kaasun osuutta tullaan jatkossa aktiivisesti vähentämään. Vaikea on uskoa että mahdolliset Kiinan investoinnit ja energiaraaka-aineiden ostot korvaisivat Euroopan viennin vähenemisen, ainakaan yhtä nopealla aikataululla.
Siis mitä Venäjän kansa ja kansantalous loppuviimeksi voitti tai voittaa Ukrainan sodallaan?
Krimillä on jo alkanut vähemmistöjen sorto. Alueen alkuperäisiä asukkaita Tataareja on ryhdytty jo painostamaan ja vainoamaan. Vähemmistökielien käyttö on kielletty..
Turismi ja muu liiketoiminta Krimillä on romahtanut. Tuskinpa sinne jatkossakaan juuri matkustellaan ainakaan lännestä. Venäläinen siviiliväestö on jo käytännössä menettänyt elinkeinonsa. Ja, se Ukrainan vallan aikainen vähäinenkin demokraattisen hallinnon pilkistys on kadonnut..
Kuinkahan suuri riemu mahtaa nousta Luhanskin ja Donetskin asukkailla kun saavat uuden separatisti/venäläishallinnon. Alueen asukkaista suurin osa on kuitenkin kansallisuudeltaan ja syntyperältään ukrainalaisia. Miten he sopeutuvat venäläisten määräysvaltaan?
Kotimaassa Venäjällä kansalaisvapauksia on kiristetty ja sensuuria lisätty.
Suhteet kaikkein potentiaalisimpiin ja perinteisiin kauppakumppaneihin (EU ja USA) saatiin katkottua totaalisesti. Samoin kuin luottamus Venäjään kv. sopimuskumppanina. Muutkin maat ovat taatusti varovaisia jatkossa. Erityisen varuillaan ovat entiset Neuvostoliiton alusmaat (siis ne Venäjän omat kumppanit??).
Jotenkin jää sellainen mielikuva että sekä Venäjä, Putin ja jopa itse venäläisyys on kärsinyt Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumien johdosta korvaamattoman suuren tappion. Niin sisäisesti kuin ulkopolitiikassaankin. Olikohan näissä tapahtumissa Venäjän kannalta mitään järkeä?
Onneksi ukrainalaisilla on vielä toivoa paremmasta..