Iltalehden julkaisema, mutta sisällöltään AFP:n uutisointi Ukrainan vaihtoehdoista on mielenkiintoista, vaikkeikaan niin mieltäylentävää luettavaa.
Ukrainalla useita vaihtoehtoja - kaikki huonoja
Maanantai 3.11.2014 klo 20.49
(EPA/AOP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Lokakuun viimeisenä päivänä haudattiin jälleen ukrainalaissotilas. (EPA/AOP)
Uutistoimisto AFP:n haastattelemat analyytikot ja viranomaiset pitävät Ukrainan länsimielisen hallituksen tilannetta synkkänä. Krimiä pidetään jo menetettynä, eikä Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden kohdalla ole paljoa valoisampaa. Nostaako kädet ilmaan, ryhtyä sotimaan vai pyrkiä jäädyttämään tilanne nykyiselleen?
Tavalliset ukrainalaiset eivät ole valmiita miestappioihin, GfK Ukraine -markkinointiyrityksen varajohtaja
Glib Vyshlinsky uskoo.
- Jos tuhansia ihmisiä kuolee taisteluissa, tuki häviää, Vyshlinski sanoo.
Separatistialueet voisi jättää myös oman onnensa nojaan. Ukraina voisi pestä täysin kätensä Venäjä-mielisistä alueista ja antaa niiden liittyä aikanaan Venäjään. Näin uskoo esimerkiksi poliittinen analyytikko
Juri Romanenko. Siten Ukrainan ei tarvitsisi käyttää varojaan sodan runteleman alueen jälleenrakennukseen.
Vyshlinskin yrityksen syyskuussa tekemän tutkimuksen mukaan kansan tuki ei kuitenkaan ole tämän suunnitelman takana. Vain 31 prosenttia tukee ajatusta "huonosta rauhasta", jolla Venäjälle luovutetaan alueita. 54 prosenttia haluaa jatkaa taistelua.
Osa hallituksen toimista nähdäänkin pienenä testinä. Hallitus on väläyttänyt, että se lopettaisi kaasutoimitukset kapinallisalueille. Tuolloin kapinalliset kääntyisivät pyytämään apua idästä.
- Nuo ilmoitukset ovat tunnustelua Venäjän suuntaan. Venäjä ei halua maksaa Donbassista,
Taras Berezovets, Berta Communications -yhtiön johtaja Kiovasta sanoo.
Keskitie olisi niin sanottu jäätynyt konflikti, joita Venäjän rajamailla on jo nyt useita. Sen hyvä puoli on, että verenvuodatus jää minimiin.
- Kiova on menettänyt kontrollinsa Donbassiin ainakin viideksi vuodeksi, Berezovets lataa.
- Mutta sen myöntäminen olisi poliittinen itsemurha.
Ukrainalaisten pahin pelko on viranomaisten mukaan kuitenkin täysimittainen, laajemmalle leviävä sota. Separatistijohtajat ovat avoimesti sanoneet, että he haluavat levittäytyä Krimille asti. Se tarkoittaisi laajan alueen valtaamista Mustanmeren rannalta. Ilman maayhteyttä Venäjä joutuu kuljettamaan kaiken tavaran Krimille meriteitse, ellei Ukrainan hallitus suostu kädenojennukseen.
- Paljon riippuu Kiovan ja Moskovan sopimuksesta tavarantoimituksista. Jos sopimukseen päästään, isoa hyökkäystä ei tule ennen kevättä. Jos sopimukseen ei päästä ja me yritämme sulkea Krimin, heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin puskea eteenpäin, nimettömänä pysyttelevä ukrainalainen turvallisuusviranomainen sanoo.
Ukrainan hallituksen suunnitelmat eivät ainakaan ole yleisesti tiedossa.
- Jos suunnitelma on, sen tietää vain hyvin pieni piiri presidentin ympärillä, vanhempi ulkoministeriölähde sanoo AFP:lle.
Tosin hiukan mietityttää toi kaasun edelleen jakelu Donbassin alueelle. Mutta hankala lähteä katkaisemaan talvea vasten, tosin elän sellaisessa käsityksessä ettei sitä muutenkaan ole saatavilla normaaliin tapaan.