Ukrainan konflikti/sota

Varustelekaa lainaten:
Gorka on yksinkertainen, kestävä, toimivaksi todettu kenttäpuku. Suojaa tuulelta ja kosteudelta. Ympärivuotiseen käyttöön.

Kai se on se Niinistön viittaaman kasakan moderni kansallispuku :)

Sinäkin voit ostaa oman...

https://www.varusteleka.fi/fi/product/venalainen-gorka-3k-vuoristopuku/29588

P.S. Olen vain varustelekan asiakas, kuten varmaan joku muukin, ei kaupallisia yhteyksiä...

Jopas jotakin. Mennyt markkinointi meikäläiseltä ihan ohi. On muuten melkoisen tyyris verrattuna perinteiseen asevoimien ylijäämään.
 
Viimeksi muokattu:
... Kysymys kuuluu:

1) Miksi Venäjä veti joukkoja pois syyskuussa jääden säätämään tilannetta pienemmällä porukalla? Mikä oli idea, jos tarkoitus on ollut jatkaa invaasiota?

Venäjä lopetti aktiiviset sotatoimet, vaikka uusi etukäteen suunniteltu pakotekierros astui tulitauosta huolimatta voimaan. Pelkkä rotaatio, vaihto ja huoltoko? ...

Ensimmäisten miehitysjoukkojen vaihto

En tiedä onko asia tällä kertaa näin, mutta muistan kerrotun vastaavasta joukkojen vaihdosta joko Tsekkoslovakian, tai Unkarin, tai molempien neuvostomiehityksen jälkeen. Tarinan mukaan ensin saapuneet miehitysjoukot vaihdettiin nopeasti toisiin, kun nämä huomasivat, etteivät ihmiset ottaneetkaan heitä sorron yöstä vapauttamaan saapunutta puna-armeijaa vastaan aivan niin avosylin, kuin Suuren ja mahtavan edustajille oli annettu ennakkoon ymmärtää.

Myöskään vapautettavana olevan kansan väitetty puute ja riisto ei punamiehittäjien silmissä enää paikan päällä nähtynä vaikuttanut aivan yhtä vakuuttavalta, kuin vielä oman maan puolella oli uskoteltu.

Enemmän epäilyksen välttämiseksi miehityksen oikeutuksesta, ja poliittisesti arveluttavien ajatusten leviämisen estämiseksi, itseään ei-toivotuiksi arvelemaan alkaneet joukot vaihdettiin nopeasti tuoreen motivaation omaaviin yksiköihin. :D


Aika tekee työtään Ukrainan eduksi. Perustotuudet alkavat tulla esille ja ne lopulta ratkaisevat kokonaisuuden.
...

Käviköhän tässä Ukrainan asiassa nyt samalla tavalla kuin aikoinaan Suomen kohdalla? Venäjä/Stalin aloitti innokkaana sotamaressin Helsinkiä kohden, kuvitellessan että suomalaiset kääntyvät omia herrojaan vastaan ja liittyvät "venäläisiin vapauttajiinsa". Varmemmaksi vakuudeksi oli Leningradiin perustettu jo uusi Suomen kansanhallitus O.V. Kuusisen johdolla. Karu totuus valkeni venäläisille talven aikana...

Kiitos hienosta Ukrainatiivistelmästä! Uutisista tosin ei ole vielä silmiini sattunut kuvaavaa selostusta, miten Itä-Ukrainan tavallinen maaseutuväestö näinä päivinä suhtautuu vapauttajiinsa..?

Voisiko ollakin paikan päällä niin, että kesällä esiintyneitä Moskovan palkkaamia teatteripaapuskoja lukuunottamatta kantaväestö ei osoitakaan miehittäjille suosiotaan aivan niillä tavoin, kuin koti-Venäjän tiedotusvälineet ovat taistoon liittyville sotaurhoilleen ennen näiden rintamalle marssimista kuvailleet..? ;)

Tsekkien ja Unkarin miehitysten aikaanhan tasapuolisen tiedon saantia oli 'rautaesiripun' takana vielä helppoa rajoittaa, sähköisten tiedotusvälineiden rajoittuessa muutamiin radioihin.

Tänään, kun kaikkea autoritääriseen maahan tietoa tulvivia reikiä on mahdotonta tukkia, on vallanpitäjä ottanut käyttöön toisen, ovelan tavan hallita kansansa mieliä: Asiatieto hukutetaan hybridisodan massiivisen informaatiohyökkäyksen vääristelevään epätietotulvaan.


T: - Juha -
 
Viimeksi muokattu:
Uutisista tosin ei ole vielä silmiini sattunut kuvaavaa selostusta, miten Itä-Ukrainan tavallinen maaseutuväestö näinä päivinä suhtautuu vapauttajiinsa..?

Voisiko ollakin paikan päällä niin, että Moskovan palkkaamia teatteripaapuskoja lukuunottamatta kantaväestö ei osoitakaan miehittäjille suosiotaan aivan niillä tavoin, kuin koti-Venäjän tiedotusvälineet ovat taistoon liittyville sotaurhoilleen ennen näiden rintamalle marssimista kuvailleet..?


Eihän tällaisiin itselleni kertyneisiin näkemyksiin ole yhtä lähdettä tai uutista. Eikä voi olla varma siitäkään kuinka absoluuttisen oikeaan osuu päättelyillään. Sarkasmikin voi olla ihan paikallaan. Taisteluita on kuitenkin käyty jo reilut puoli vuotta ja sinä aikana monista artikkeleista, uutisista ja raporteista jne. on välittynyt tietoa suuntaan jos toiseenkin. Mielestäni niistä kykenee tekemään arvoita siitä mihin suuntaan asiat ovat kehittyneet ja kehittymässä.

Sitä pidän erittäin todennäköisenä ettei näiden sota-alueiden asukkaat ole niin innokkaasti tukemassa kapinallisia terroristeja kuin vielä keväällä ja alkukesästä annettiin ymmärtää. Tämä on tullut esille monissa yhteyksissä. Matkan varrella on ollut erittäin ikäviäkin uutisia joihin RT ja Komsomolskaja ovat tietysti aina esittäneet omat kommentointinsa.

Eräänä viimeisistä voi ottaa esille Ukrainan parlamenttivaalien tulokset jotka olivat varmasti jossain suhteessa pettymys venäläisille ja terroristeille. He kun agitoivat venäläisiä boikotoimaan vaaleissa. Kansalaisilta ei tällaista protestimieltä kuitenkaan löytynyt.

Tuloksista nimittäin käy ilmi että Ukrainen venäläiset äänestivät varsin vilkkaasti omia ehdokkaitaan ja saivat kohtuullisen hyvin edustajiaan parlamenttiin. Olisivat saaneet enemmänkin mutta osa heidän ehdokkaistaan jäi ikävästi äänikynnyksen alle. Kaikki tämä siitäkin huolimatta ettei kansalaiset päässeet äänestämään Krimillä ja miehitetyillä alueilla.
Mielestäni tällainenkin hienokseltaan vahvistaa käsitystä ettei Ukrainan venäläiset (ainakaan kaikki) koe olevansa eristettyinä, sorron alaisina, kansanmurhan kohteena tai avoimessa kapinassa Ukrainan hallinnon kanssa.

Muistan toki sinänsä hieman hauskan mummojen haastattelun, jos nyt kyse on samasta pätkästä joka esitettiin pari päivää sitten meidänkin uutisissa. Eipä heillä tuntunut olevan ihan täyttä käsitystä asioiden taustoista. Mutta ymmärrän toki mainiosti heidän sympatiansa Venäjää kohtaan ja vahvan uskonsa sieltä maksettaviin eläkkeisiin. Nämä mummelit olivat varmasti aitoja paikallisia ja heitä löytynee sieltä joka korttelista..samassa uutisessa oli muitakin haastatteluja..hieman ehkä varovaisempia näkemyksiä tilanteen kehittymisestä. Mutta, pahoin vain pelkään ettei baabuskojen olot enää palaa edes entiselleen.
 
Korutonta kertomaa. Netti on täynnä kirjoituksia, joissa väitetään ettei Venäjällä ole osaa eikä arpaa tapahtumiin. Teksti-TV:n uutisissa kerrotaan Suomessa vierailleen Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Aleksei Pushkovin sanoneen, että hänet tavanneet suomalaiset poliitikot haluaisivat purkaa Venäjää vastaan kohdistuvat pakoitteet, mutta eivät EU:n takia voi.

Näin meillä Suomessa!




http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/...todenteolla-muuttamassa-uuteen-uskoon/4524892
”Ukrainan rajoja ollaan nyt todenteolla muuttamassa uuteen uskoon”
Ulkomaat Julkaistu 12.11.2014 21:36

Joukkojen siirto ja valmistautuminen voi kertoa laajemmasta hyökkäyssuunnitelmasta. Separatistijohtajat kaavailevat maiden rajojen laittamisesta uuteen uskoon.

– Ilmeisimmin Donetskin lentokentän valtausta tavoitellaan. Luhanskin separatistijohtaja Igor Plonitski on kertonut, että Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen lisäksi ollaan perustamassa Itä-Ukrainaan viittä uutta kansantasavaltaa.

– Täällä uskotaan nyt molemmin puolin vahvemmin sotilaalliseen ratkaisuun, ei neuvotteluihin tai tulitaukoon, kertoo kirjeenvaihtaja Petri Saraste.



http://yle.fi/uutiset/sotahistorian...t__niista_ei_ole_mihinkaan/7623918?origin=rss
Ulkomaat 13.11.2014 klo 9:21 | päivitetty 13.11.2014 klo 9:28
Sotahistorian dosentti Ukrainan kriisistä: Venäjä on noteerannut vastatoimet – "Niistä ei ole mihinkään"
Ukrainan hallinto on kertonut varautuvansa separatistien hyökkäykseen. Sotahistorian dosentti Markku Salomaa arvioi, että mahdollinen hyökkäys alkaa joko ensi tai sitä seuraavana yönä. Jotain tapahtuu aivan lähiaikoina, hän ennakoi.
Itä-Ukrainan separatistit aloittavat mahdollisen hyökkäyksensä Ukrainan itäosassa ensi tai sitä seuraavana yönä, Itä-Suomen yliopiston sotahistorian dosentti Markku Salomaa uskoo.

– Merkit viittaavat siihen, että hyökkäys alkaa joko ensi yönä tai seuraavana. Veikkaan, että se tapahtuu yöhyökkäyksenä ja aloittajana on nimenomaan separatistijoukko Venäjän asevoimien yksiköitten tukemana, Salomaa sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Ukrainassa puolustusministeri Stepan Poltorak on kertonut, että hallituksen joukot varautuvat separatistien mahdolliseen hyökkäykseen. Maan YK-suurlähettiläs Juri Sergejev taas on arvioinut, että Venäjä kaavailee täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan.

Salomaa pitää selvänä, että Ukrainassa tapahtuu "jotain aivan lähiaikoina". Hän ei kyseenalaista sotilasliitto Naton havaintoa siitä, että Itä-Ukrainaan on tullut viime päivinä venäläistä sotilaskalustoa ja venäläisjoukkoja.

– Emme tarkalleen tiedä, mitkä (Venäjän) strategiset tavoitteet ovat. Tähän uskottavuuteen sanoisin sen, että Naton ylipäällikön Philip Breedloven tiedot pitävät varmasti paikkansa. Siitä voi olla aivan varma.

– Venäläisiä joukkoja on siirretty kapinallisten hallussaan pitämälle alueelle.

"Länsi ei pysty reagoimaan"
Ykkösaamussa kysyttiin Salomaalta, ajaako Venäjä länttä reagoimaan tietyllä tavalla.

– Oikeastaan asettaisin kysymyksen toisin päin.

– Venäjä on todennut, ettei länsi pysty reagoimaan. Nato ei pystynyt tekemään huippukokouksessaan muuta kuin tiukkasanaisen kannanoton, ja EU:n pakotetoimet ovat jääneet pelkästään taloudellisiksi. Niiden vaikutus tulee vasta ajan kuluessa.

– Venäjä on tavallaan noteerannut sen, että vastatoimet ovat tulleet. Ne on nähty, ja niistä ei ole mihinkään, Salomaa vastasi.

Salomaa sanoo, että Ukrainassa on esillä muutama skenaario, jotka voivat toteutua lähipäivinä.

– Pyrkiikö separatistiarmeija oikaisemaan tämän Novorossijan alueen? Syyskuun viidennen päivän aseleposopimuksessa nämä vyöhykkeet jäädytettiin. Tämä alue jäi tilkkutäkkimäiseksi. Aikovatko he oikaista sen ja liittää Venäjään, vai aikovatko he viedä tätä valloitusta pidemmälle ja kenties Krimin niemimaalle asti?

Salomaan mukaan molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia. Hän arvioi, ettei kyse ole koko Ukrainan valtauksesta: Venäjän eteläinen sotilaspiiri ei ole suorittanut liikekannallepanoa, eli se on rauhan ajan vahvuudessa, Salomaa toteaa.

 
Teksti-TV:n uutisissa kerrotaan Suomessa vierailleen Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Aleksei Pushkovin sanoneen, että hänet tavanneet suomalaiset poliitikot haluaisivat purkaa Venäjää vastaan kohdistuvat pakoitteet, mutta eivät EU:n takia voi.

Olisi hauskaa tietää, ketkä ovat nämä poliitikot, jotka valitsevat jo nyt linkkuun menemisen tien - se kertoo heidän linjastaan myös Baltian ja Suomen suhteen tulevina vuosina.
 
Tuo kaluston määrä on vain aikasmoinen pelkästään pienten alueiden valtaamiseen. Siihen kalustoon pitää liittää jo ennestään siellä olleet vehkeet ja yksiköt. Toki tilanne on toinen, jos Ua on vastaavasti perustanut uusia yksiköitä ja saanut niille vehkeet. Mariupolia varten ei tuollainen armada ole. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin Krimille mennään, sitten voidaan neuvotella rauhasta,mutta ei silti pysähdytä ennen kuin joku oikeasti laittaa Stopin.
Tarvitseeko Venäjän eteläinen sotilaspiiri muuttaa rauhan ajan tilaansa, jotta Putler pääsee Kiovaan? Onko Ua:lla enään oikeita joukkoja tarpeeksi, sen jälkeen kun ne jauhetaan itäukrainan kentillä?
 
Olisi hauskaa tietää, ketkä ovat nämä poliitikot, jotka valitsevat jo nyt linkkuun menemisen tien - se kertoo heidän linjastaan myös Baltian ja Suomen suhteen tulevina vuosina.
Samalla nämä heput puhuvat että suomi ei ole yksin ja apua tulee kyllä... suomi itse ei ole kuitenkaan valmis antamaan poliittista tukeaan ukrainalle koska oma talous. Muusta avusta on sitten turha puhuakkaan... voi olla että suomea ei edes huolittaisi natoon näillä poliittisilla päättäjillä. Apua halutaan mutta sitä ei haluta antaa...
 
En oikein ymmärrä mitä tarkoitetaan tuolla kaatumiselle Euroopan hoidettavaksi..Tarkoitetaanko sitä että EU-maat ryhtyisivät ylläpitämään esim. Ukrainan valtiota, jakamalla sinne jäsenmaiden kansalaisilta kerättyjä verovaroja?
Vaikea uskoa että asiat menisi näin.
http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014111218831986_uk.shtml
Ukraina tarvitsee miljardeja - joutuuko Suomi maksumieheksi?

Torstai 13.11.2014 klo 07.31

Professori Pekka Sutela uskoo, että Ukraina tulee tarvitsemaan vuosittain 10-20 miljardia euroa EU:lta ja IMF:ltä selviytyäkseen.

Venäjä-asiantuntijan, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin Pekka Sutelan mukaan ajatusta tukee kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Ukraina-raportti elokuulta.

- Siinä pessimistisessä arviossa todetaan, että Ukraina tarvitsisi jo tämän vuoden puolella 19 miljardia dollaria, Sutela kertoo.

Ukrainan paha taloustilanne johtuu Sutelan mukaan yksinkertaisesti siitä, että verotulot ja tuotanto ovat romahtaneet Ukrainassa.

- Myös pankkijärjestelmä on jokseenkin selvitystilassa ollut vuosikausia, Sutela kertoo.

Professori uskoo, että Ukraina tulee tarvitsemaan EU:n ja IMF:n rahoitusapua useiden vuosien ajan.

- Mahdotonta sanoa tässä vaiheessa kauanko sitä tarvitaan, mutta se ei missään nimessä ole yhden tai kahden vuoden asia.

- Rahaa on paennut maasta kohtuullisen paljon, kukaan ei halua investoida Ukrainaan. On vaikea nähdä, mihin ylipäänsä maatalouden jälkeen siellä kannattaisi investoida, Sutela kommentoi.

Suomen osuus?

EU ja IMF pohtivat Ukrainalle annettavaa talousapua seuraavan kerran ensi kuussa. Tilanne on hankala: näyttää siltä, että Ukraina ei pysty täyttämään rahoituksen vaatimia ehtoja.

- Valuuttarahasto joutuu miettimään, voivatko he suhtautua Ukrainan tukemiseen löysempikätisesti kuin muiden jäsenmaiden tukemiseen, Sutela kertoo.

Professorin mukaan mikäli Ukrainalle myönnetään talousapua, unionin osuus otettaisiin EU:n yhteisestä kassasta. Hän ei osaa arvioida, mikä Suomen osuus tuesta voisi olla.

- Kyllä tämä iso kuluerä ilman muuta tulee olemaan, mutta nämä ovat kohtuullisen pieniä rahasummia verrattuna siihen, mitä me olemme joutuneet käyttämään Kreikassa ja Espanjassa.

Sutela muistuttaa, että vielä on mahdollista, että Länsi-Euroopan maistakin tulee uusia kulueriä.

- Sanotaan, että unionin kassa on aika tiukilla.

Vararikko uhkaa

Sutelan mukaan jos taloudellista apua ei myönnetä, Ukraina joutuu vararikkoon.

- Sitten alkavat pitkälliset neuvottelut velallisten ja velkojien välillä. Ihan samantyyppistä puuhaa, mitä ollaan nähty esimerkiksi Kreikassa.

Professori uskoo, että Ukrainan vararikolla ei olisi Suomen talouteen suoranaisesti juuri vaikutusta. Monet suomalaisyritykset ovat jo vetäytyneet maasta. Toisenlaisia vaikutuksia sillä kuitenkin voi olla.

- Jos väkivaltaisuudet eivät lopu, siellä on sitten aika paljon porukkaa, jotka ovat kasvaneet ajattelemaan, että väkivalta on luonnollinen tapa yrittää ratkaista asioita. Meidänkin kannalta on hyvä muistaa se, että Kiova on yhtä lähellä Helsinkiä kuin Ivalo.

Kauppalehti haastatteli ensimmäisenä Sutelaa EU:n joutumisesta Ukrainan maksumieheksi.

JOHANNA MATTINEN
[email protected]
 
Laadukas video. Toiminnasta en osaa sanoa.

Suomen Sotilas
11 min ·
Eipä anna tämä videoklippi kovin vakuuttavaa kuvaa tuon joukon taisteluarvosta.

Kalusto pääasiassa vanhaa, joskin oikeissa käsissä ja oikein käytettynä tehokasta. Henkilöstö pääasiassa yhtä kuvissa esiintyvää nuorempaa taistelijaa lukuunottamatta täysin osaamatonta ja ilmeisen kenttäkelvotonta. Ilman Venäjän tukea tämä kapina ei kauaa kestäisi.

Koko klipin alkupää on selvästi kuvattu näytösluonteisesti ja antaa joukosta erittäin huonon kuvan. Loppupäässä on lyhyt pätkä taistelutilanteesta, joka paljastaa tarkkaavaiselle katsojalle ainakin kuvaushetken taistelujen laimeuden.


 
Tuossakin olisi ollut niin hyviä paikkoja tarkka-ampujille...
 
Ukraina tarvitsee miljardeja - joutuuko Suomi maksumieheksi?

... näyttää siltä, että Ukraina ei pysty täyttämään rahoituksen vaatimia ehtoja. ... nämä ovat kohtuullisen pieniä rahasummia verrattuna siihen, mitä me olemme joutuneet käyttämään Kreikassa ja Espanjassa...

"Kasakka ottaa sen, mikä on löysästi kiinni."

Sananlasku on pätenyt historiassame useisiin kasakan naapurimaihin. Jos Ukrainan rahoittaminen auttaa pysäyttämään kasakan naapureitaan hamuavan käden, niin kannatan Ukrainan rahoittamista lämpimästi. Niin pitkään, kuin leviävä valloitussota on vielä mahdollista pysäyttää alkuunsa rahalla, tai muulla vastarinnan avustamisella, selvitään halvalla.

Kaikkein kalleimmaksi tulee päästää valloitussota leviämään Eurooppaan, ja jopa omaan maahan. Sekä rahallisesti, että inhimillisesti. Muistamme, miten oman maamme sotiin joutumisen jälkeiset kärsimykset vaikuttivat raskaasti sodanjälkeisiin sukupolviin, ja näemme miten ne ovat heijastuneet meihin vielä viime aikoihin asti.

Nuo Kreikkaan takauksina kaadetut, pelkästää oman maamme osalta noin 20 miljardia menivät äveriäiden riskirahoittajien tappioiden kattamiseen. Ne antoivat meille maana vain palkkioviran maamme rahat käyttäneelle pääministerille, yhtenä monista samoin palkituista muiden maiden päättäjistä.

Ukrainan auttaminen oikein keinoin puolestaan voi auttaa pysäyttämään kasakan valtapiirin väkivaltaisen leviämisen, josta kärsivät, ja jonka seuraukset kantavat tavalliset ihmiset. V. I. Leninin sanoin: "Sotilas työntää pistintä puuroon niin pitkään, kunnes vastaan tulee terästä."


T: - Juha -
 
Viimeksi muokattu:
Uutisista tosin ei ole vielä silmiini sattunut kuvaavaa selostusta, miten Itä-Ukrainan tavallinen maaseutuväestö näinä päivinä suhtautuu vapauttajiinsa..?
Postimees-lehdessä oli eilen kirjoitus siitä että osa Itä-Ukrainan siviilejä on paennut Kiovaan, eikä Venäjälle, ja kovin äänipainoin vaativat korvauksia Ukrainalta.
 
Joku kysyy kumminkin, mikä tuo ylempi on. Se on 1L219M eli "Zoopark" ja kuvattu tänään Torezissa.

Jees. Katsoin läpi lostarmour.info tiedot niin ei tuo aikanaan siellä ollut kaapatuksi listattuna.
Mahtaa olla taas sellaista rautaa jota on vain venäjällä.

(siinä päällä sanotaan olevan tykistötutka, ymmärtääkseni siis semmoinen jolla nähdään taivaalla lentävien ammusten ballistinen rata ja sitten voidaan ohjata oma tulitus samaan osoitteeseen)
 
Korutonta kertomaa. Netti on täynnä kirjoituksia, joissa väitetään ettei Venäjällä ole osaa eikä arpaa tapahtumiin. Teksti-TV:n uutisissa kerrotaan Suomessa vierailleen Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Aleksei Pushkovin sanoneen, että hänet tavanneet suomalaiset poliitikot haluaisivat purkaa Venäjää vastaan kohdistuvat pakoitteet, mutta eivät EU:n takia voi.

Näin meillä Suomessa!




http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/...todenteolla-muuttamassa-uuteen-uskoon/4524892
”Ukrainan rajoja ollaan nyt todenteolla muuttamassa uuteen uskoon”
Ulkomaat Julkaistu 12.11.2014 21:36

Joukkojen siirto ja valmistautuminen voi kertoa laajemmasta hyökkäyssuunnitelmasta. Separatistijohtajat kaavailevat maiden rajojen laittamisesta uuteen uskoon.

– Ilmeisimmin Donetskin lentokentän valtausta tavoitellaan. Luhanskin separatistijohtaja Igor Plonitski on kertonut, että Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen lisäksi ollaan perustamassa Itä-Ukrainaan viittä uutta kansantasavaltaa.

– Täällä uskotaan nyt molemmin puolin vahvemmin sotilaalliseen ratkaisuun, ei neuvotteluihin tai tulitaukoon, kertoo kirjeenvaihtaja Petri Saraste.



http://yle.fi/uutiset/sotahistorian...t__niista_ei_ole_mihinkaan/7623918?origin=rss

Ulkomaat 13.11.2014 klo 9:21 | päivitetty 13.11.2014 klo 9:28
Sotahistorian dosentti Ukrainan kriisistä: Venäjä on noteerannut vastatoimet – "Niistä ei ole mihinkään"
Ukrainan hallinto on kertonut varautuvansa separatistien hyökkäykseen. Sotahistorian dosentti Markku Salomaa arvioi, että mahdollinen hyökkäys alkaa joko ensi tai sitä seuraavana yönä. Jotain tapahtuu aivan lähiaikoina, hän ennakoi.
Itä-Ukrainan separatistit aloittavat mahdollisen hyökkäyksensä Ukrainan itäosassa ensi tai sitä seuraavana yönä, Itä-Suomen yliopiston sotahistorian dosentti Markku Salomaa uskoo.

– Merkit viittaavat siihen, että hyökkäys alkaa joko ensi yönä tai seuraavana. Veikkaan, että se tapahtuu yöhyökkäyksenä ja aloittajana on nimenomaan separatistijoukko Venäjän asevoimien yksiköitten tukemana, Salomaa sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Ukrainassa puolustusministeri Stepan Poltorak on kertonut, että hallituksen joukot varautuvat separatistien mahdolliseen hyökkäykseen. Maan YK-suurlähettiläs Juri Sergejev taas on arvioinut, että Venäjä kaavailee täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan.

Salomaa pitää selvänä, että Ukrainassa tapahtuu "jotain aivan lähiaikoina". Hän ei kyseenalaista sotilasliitto Naton havaintoa siitä, että Itä-Ukrainaan on tullut viime päivinä venäläistä sotilaskalustoa ja venäläisjoukkoja.

– Emme tarkalleen tiedä, mitkä (Venäjän) strategiset tavoitteet ovat. Tähän uskottavuuteen sanoisin sen, että Naton ylipäällikön Philip Breedloven tiedot pitävät varmasti paikkansa. Siitä voi olla aivan varma.

– Venäläisiä joukkoja on siirretty kapinallisten hallussaan pitämälle alueelle.

"Länsi ei pysty reagoimaan"
Ykkösaamussa kysyttiin Salomaalta, ajaako Venäjä länttä reagoimaan tietyllä tavalla.

– Oikeastaan asettaisin kysymyksen toisin päin.

– Venäjä on todennut, ettei länsi pysty reagoimaan. Nato ei pystynyt tekemään huippukokouksessaan muuta kuin tiukkasanaisen kannanoton, ja EU:n pakotetoimet ovat jääneet pelkästään taloudellisiksi. Niiden vaikutus tulee vasta ajan kuluessa.

– Venäjä on tavallaan noteerannut sen, että vastatoimet ovat tulleet. Ne on nähty, ja niistä ei ole mihinkään, Salomaa vastasi.

Salomaa sanoo, että Ukrainassa on esillä muutama skenaario, jotka voivat toteutua lähipäivinä.

– Pyrkiikö separatistiarmeija oikaisemaan tämän Novorossijan alueen? Syyskuun viidennen päivän aseleposopimuksessa nämä vyöhykkeet jäädytettiin. Tämä alue jäi tilkkutäkkimäiseksi. Aikovatko he oikaista sen ja liittää Venäjään, vai aikovatko he viedä tätä valloitusta pidemmälle ja kenties Krimin niemimaalle asti?

Salomaan mukaan molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia. Hän arvioi, ettei kyse ole koko Ukrainan valtauksesta: Venäjän eteläinen sotilaspiiri ei ole suorittanut liikekannallepanoa, eli se on rauhan ajan vahvuudessa, Salomaa toteaa.


En ymmärrä Salomaan näkemystä. Toki Venäjä pystyisi hyökkäämään, mutta miksi se hyökkäisi? Pienimuotoinen kahinointi riittää Venäjän kannalta. Tällä taktiikalla Ukraina pysyy epävakaana ja taloudellisesti heikkona. Venäjän tarvitsee vain odottaa läntisen talousavun loppumista Ukrainan nykyhallinnolle. Sen jälkeen Ukrainan johdon on pakko ruveta neuvottelemaan Venäjän kanssa.
 
Kaikein kalleimmaksi tulee päästää valloitussota leviämään Eurooppaan, ja jopa omaan maahan. Sekä rahallisesti, että inhimillisesti. Muistamme, miten oman maamme sotiin joutumisen jälkeiset kärsimykset vaikuttivat raskaasti sodanjälkeisiin sukupolviin, ja näemme miten ne ovat heijastuneet meihin vielä viime aikoihin asti.

Nuo Kreikkaan kaadetut, pelkästää oman maamme osalta noin 20 miljardia menivät äveriäiden riskirahoittajien tappioiden kattamiseen. Ne antoivat meille maana vain palkkioviran maamme rahat käyttäneelle pääministerille, yhtenä monista samoin palkituista muiden maiden päättäjistä.
T: - Juha -

Rahoitus tullaan toteuttamaan EU:n keskuspankin ja IMF:n lainoilla joita Ukrana varmasti tulee tarvitsemaan. Oletuksena on että jossain vaiheessa niistä saadaan suorituksia takaisinpäin..tai niitä järjestellään muulla tavoin. Näihin lainoihin tulee EU:lle todennäköisesti takausvastuu joka Suomen osalta on luokkaa 1-2% kokonaissummasta.

Ukrainan osalta kysymys on varsin pieneistä summista, kuin niitä suhteutetaan kokonaistilanteeseen. Ja erityisesti siihen mitä joudumme maksamaan jos Venäjän sallitaan jatkaa hyökkäyksiään naapurimaihinsa.


Kreikalle Suomi ei ole toistaiseksi antanut juuri muuta kuin takauksia (siis takuut EU vakuusrahastolle). Kyseisten (myös Italian, Espanjan, Portugalin jne.) velkojen realisoituminen jää nähtäväksi tulevaisuudessa. Todennäköisesti velalliset kykenevät kuitenkin hoitamaan ja järjestelemään suurimman osan lainoistaan tulevaisuudessa..mutta tämän ruotiminen on jo oma topic'insa.
 
En ymmärrä Salomaan näkemystä. Toki Venäjä pystyisi hyökkäämään, mutta miksi se hyökkäisi? Pienimuotoinen kahinointi riittää Venäjän kannalta. Tällä taktiikalla Ukraina pysyy epävakaana ja taloudellisesti heikkona. Venäjän tarvitsee vain odottaa läntisen talousavun loppumista Ukrainan nykyhallinnolle. Sen jälkeen Ukrainan johdon on pakko ruveta neuvottelemaan Venäjän kanssa.
Salomaan näkemys ei ratkaise, vaan se mitä tapahtuu. Ja lopettaako Venäjä ennen kuin Novorossia ja maayhteys Krimille on luotu. Ei siltä näytä.

Oma arvaukseni on, että ensin ottavat Donetsikin lentokentän, koska Ukraina kerran on törkeästi rikkonut tulitaukoa. Se on savuverho Venäjän puuttumiselle. Kun sota kerran on käynnissä ja syy sodan syttymisestä vieritetty Ukrainalle, alkaa saman tien eteneminen kohti Mariupolia ja Krimiä.
 
Back
Top