Minä sanoisin että en ole nähnyt merkkejä siitä, että Venäjälläkään olisi halua aitoon suurtuotantoon eikä mielestäni ole näkynyt mitään merkkejä että olisivat kyenneet käynnistämään sitä. On kuultu parran pärinää siitä miten sotateollisuus tekee työtä monessa vuorossa, mutta tämä puhe ei ole realisoitunut taistelukentillä näkyviksi tuotteiksi. Muuten sodan suunta olisi toinen.
Jos otetaan esimerkiksi panssarivaunut: montako uutta tai modernisoitua panssarivaunua he ovat valmistaneet tämän sodan aikana? Julkisten lähteiden ja tiedotteiden perusteella määrä on hyvin pieni. Joku voisi sanoa että todellinen massatuotanto olisi tapahtunut salassa ja vaunut siirrelty rautateitä pitkin kenenkään näkemättä salaisiin paikkoihin odottamaan jotain, mutta en usko tällaiseen. Nykypäivänä on aina joku näkemässä ja ottamassa kuvia tai videota, siltä ei voi välttyä.
Rahaa Venäjällä on, se on selvä, mutta kapasiteetin nostaminen on selvästi ongelma enkä ole varma onko heillä keinoja muuttaa tilannetta. Jos tuotantokapasiteetti ei olisi ongelma, niin miksi he ostavat Iranista mopedeita ja ballistisia ohjuksia? Heillä on omaa tuotantoa, joten mikseivät "vain" kasvata sitä vastaamaan tarvetta? Sama asia Valko-Venäjän osalta, miksi heidän tarvitsi käydä rohmuamassa naapurin varastoista panssarivaunuja, tykistön kranaatteja, ohjuksia yms. jos heillä on suuret varastot ja massatuotanto omasta takaa?
Ainoa merkittävämpi tiedote oli se että tulevat modernisoimaan 800 kpl panssarivaunuja seuraavan kolmen vuoden aikana (800 / 3 = 267 per vuosi). Tällöin oli puhetta T-62 vaunuista mutta jos ollaan rehellisiä, alkuperäinen lähde ei sanonut että tämä koko 800 kpl määrä olisi pelkkiä T-62 vaunuja. Venäläiset kommentaattorit kiirehtivät sanomaan että tämä ei liity Ukrainaan mitenkään vaan että kyse on normaalista rauhanajan varastovaunujen päivitysprosessista (
LÄHDE) JA että heillä on tarpeeksi käypää T-72 ja T-80 vaunua varastoissa, mistä voidaan modernisoida tarvittava määrä vaunuja aktiivijoukoille. Totta, runkoja on suuri määrä eri varastoissa mutta käypäisten määrä on kyseenalainen. Lisäksi ei voi olla pohtimatta, miksi Ukrainassa menetettyjä vaunuja ei ole korvattu samantien uusilla modernisoiduilla vaunuilla? Jos kerran varastot ovat näitä pullollaan. He ovat todistetusti menettäneet ainakin 1 400 kpl panssarivaunuja mikä on PUOLET aktiivijoukkojen vaunumäärästä, ei mitenkään helposti sivuutettava määrä. Luulisi että näiden korvaamiseksi nähtäisi pitkä juna toisensa jälkeen tuomassa vaunuja Uralin takaa mutta näitä ei ole nähty, viimeksi kesällä kuskasivat vanhoja T-80BV vaunuja jostain Moskovan pohjoispuolelta. Miksei nähdä lisää ja kokoajan? Mitä he odottavat, kohta on katseltu tätä sotaa 300 päivän edestä, luulisi heidän haluavan sodan päätökseen jouluun tai viimeistään uuteen vuoteen mennessä.
Olen samaa mieltä että toisen maailmansodan aikainen tuotantokapasiteetti olisi ylitettävissä JOS joku olisi halukas iskemään valtavat summat rahaa tällaiseen projektiin. Tähän maailmanaikaan kenelläkään ei ole halua uhrata koko maan taloutta sotateollisuuden alttarille, ei edes Venäjällä. Historiasta tiedetään että rahalla saa jos on aitoa halua: hyvä esimerkki on Yhdysvallat joka toisen maailmansodan aikaan polkaisi panssarivaunujen massatuotannon käytännössä tyhjästä ja suurella rahalla. He päätyivät lopulta valmistamaan suunnilleen yhtä suuren määrän panssarivaunuja kuin Neuvostoliitto, vaikka aloittivat nollasta ja Neuvostoliitolla oli selvä etumatka kapasiteetin ja 1940-1941 valmistettujen vaunujen määrän osalta. Toki Neuvostoliiton haitaksi pitää laskea tehtaiden siirto Saksan hyökkäyksen edetessä, mikä toi omat rajoituksensa (muttei niin suuria kuin voisi kuvitella).
Toki voidaan halkoa hiuksia siitä millaisesta tuotannon nostosta puhutaan ja mitä tarkoitetaan halulla, mutta Yhdysvallat ilmoitti vajaa pari viikkoa sitten aikovansa kolminkertaistaa nykyisen 155mm tykistön kranaattiensa vuosituotannon. Samalla kerrottiin heidän aikomuksesta solmia useampivuotisia valmistussopimuksia eri asejärjestelmien osalta, hankintojen hyväksytyt ylärajat kerrottiin asejärjestelmäkohtaisesti ja olivat selvästi viime vuosina nähtyjä suurempia. Tämäkin voidaan nähdä Ukrainan sodan kannalta "liian vähän, liian myöhään" mutta kapasiteetin konkreettinen nosto joka tapauksessa.
En ole nähnyt Venäjältä mitään tällaista enkä odota näkevänikään. He tulevat koluamaan varastonsa tyhjäksi viimeistä myöten ja mahdollisesti remontoivat varastovaunuja sen minkä kykenevät (liian vähän, liian hitaasti) mutta en todellakaan usko että nähtäisiin todellista massatuotantoa. Ukrainan ilmoituksen mukaan Venäjä kykenisi valmistamaan 74 kpl risteily- ja ballistisia ohjuksia per kuukausi, mikä ei riitä nykyisen kulutuksen näkökulmasta. Toki voidaan sanoa että Ukraina on keksinyt tuon luvun omasta päästään ja todellinen tuotantokapasiteetti on jotain muuta.