http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014111218831986_uk.shtml
Ukraina tarvitsee miljardeja - joutuuko Suomi maksumieheksi?
Torstai 13.11.2014 klo 07.31
Professori Pekka Sutela uskoo, että Ukraina tulee tarvitsemaan vuosittain 10-20 miljardia euroa EU:lta ja IMF:ltä selviytyäkseen.
Venäjä-asiantuntijan, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin Pekka Sutelan mukaan ajatusta tukee kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Ukraina-raportti elokuulta.
- Siinä pessimistisessä arviossa todetaan, että Ukraina tarvitsisi jo tämän vuoden puolella 19 miljardia dollaria, Sutela kertoo.
Ukrainan paha taloustilanne johtuu Sutelan mukaan yksinkertaisesti siitä, että verotulot ja tuotanto ovat romahtaneet Ukrainassa.
- Myös pankkijärjestelmä on jokseenkin selvitystilassa ollut vuosikausia, Sutela kertoo.
Professori uskoo, että Ukraina tulee tarvitsemaan EU:n ja IMF:n rahoitusapua useiden vuosien ajan.
- Mahdotonta sanoa tässä vaiheessa kauanko sitä tarvitaan, mutta se ei missään nimessä ole yhden tai kahden vuoden asia.
- Rahaa on paennut maasta kohtuullisen paljon, kukaan ei halua investoida Ukrainaan. On vaikea nähdä, mihin ylipäänsä maatalouden jälkeen siellä kannattaisi investoida, Sutela kommentoi.
Suomen osuus?
EU ja IMF pohtivat Ukrainalle annettavaa talousapua seuraavan kerran ensi kuussa. Tilanne on hankala: näyttää siltä, että Ukraina ei pysty täyttämään rahoituksen vaatimia ehtoja.
- Valuuttarahasto joutuu miettimään, voivatko he suhtautua Ukrainan tukemiseen löysempikätisesti kuin muiden jäsenmaiden tukemiseen, Sutela kertoo.
Professorin mukaan mikäli Ukrainalle myönnetään talousapua, unionin osuus otettaisiin EU:n yhteisestä kassasta. Hän ei osaa arvioida, mikä Suomen osuus tuesta voisi olla.
- Kyllä tämä iso kuluerä ilman muuta tulee olemaan, mutta nämä ovat kohtuullisen pieniä rahasummia verrattuna siihen, mitä me olemme joutuneet käyttämään Kreikassa ja Espanjassa.
Sutela muistuttaa, että vielä on mahdollista, että Länsi-Euroopan maistakin tulee uusia kulueriä.
- Sanotaan, että unionin kassa on aika tiukilla.
Vararikko uhkaa
Sutelan mukaan jos taloudellista apua ei myönnetä, Ukraina joutuu vararikkoon.
- Sitten alkavat pitkälliset neuvottelut velallisten ja velkojien välillä. Ihan samantyyppistä puuhaa, mitä ollaan nähty esimerkiksi Kreikassa.
Professori uskoo, että Ukrainan vararikolla ei olisi Suomen talouteen suoranaisesti juuri vaikutusta. Monet suomalaisyritykset ovat jo vetäytyneet maasta. Toisenlaisia vaikutuksia sillä kuitenkin voi olla.
- Jos väkivaltaisuudet eivät lopu, siellä on sitten aika paljon porukkaa, jotka ovat kasvaneet ajattelemaan, että väkivalta on luonnollinen tapa yrittää ratkaista asioita. Meidänkin kannalta on hyvä muistaa se, että Kiova on yhtä lähellä Helsinkiä kuin Ivalo.
Kauppalehti haastatteli ensimmäisenä Sutelaa EU:n joutumisesta Ukrainan maksumieheksi.
JOHANNA MATTINEN
[email protected]