jurppi
Ylipäällikkö
Etupiirit vastaan oma valinta
Olet sikäli aivan oikeassa, että nykyisen, ja myös neuvosto- ja tsaarienaikaisen moskovalaisen katsantokannan mukaan muita maita ja kansoja käsittävät valtaetupiirit ovat sallittuja, tai jopa luonnollisia oikeuksia Venäjälle. Tämä käy tietenkin ristiin länsieurooppalaisen käsityksemme mukaan, jonka mielestä jokaisella maalla ja kansalla on luonnostaan oma, itsenäinen päätäntäoikeus omasta kulttuuristaan ja sidoksistaan muuhun maailmaan.
Ukraina on nyt näiden kahden erilaisen oikeuskäsityksen välisellä ei-kenenkään maalla. Niinkuin omakin maamme on jo useasti ollut. Kumpi käsitys on oikea, sen päättää lyhyellä tähtäimellä vahvemman oikeus, ja pidemmällä ajalla kiistanalaisen maan kansalaisten oma tahto.
Valloittajasta ja miehittäjästä voi irtaantua tämän ollessa heikoimmillaan, mutta silloin on kyettävä myös puolustautumaan, entisen miehittäjän palatessa uudelleen voimiinsa, ja pyrkiessä palauttamaan vaikutusvaltansa entiselleen. Tämä on maassamme opittu kovan kautta, ja sitä ollaan oppimassa myös Ukrainassa. Valitettavasti oppi ei ole pysyvää, vaan se tuppaa sukupolvien mittaan unohtumaan...
T: - Juha -
Siinä helposti asettaa itsensä aika yksinäiseen ja pimeään nurkkaan jos/kun ryhtyy etsimään oikeutusta/ymmärrystä/hyväksyntää Venäjän hyökkäyksille naapurimaihin etupiiriajattelusta.
Kansojen ja valtioiden itsenäisyys sekä koskemattomuus ei ole ainoastaan ns. länsimaiden käsitys vaan se on nykyisin yleisesti tunnustettu ja hyväksytty periaate kaikkialla maailmassa. Tämän periaatteen tunnustaminen ja hyväksyminen on käytännössä välttämätöntä jotta kyetään turvaamaan elämää ja kehitystä yhteisellä maapallollamme.
http://www.unric.org/fi/perustietoa-yksta/13
Venäjä on omilla toimillaan asemoinut itsensä kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle. Siellä se on ja pysyy niin kauan kunnes se palaa takaisin noudattamaan kansainvälisen yhteisön yhdessä hyväksymiä sääntöjä.
Edellä mainitun lisäksi Venäjä on rikkonut myös ns. Budapestin sopimusta Ukrainan ydinaseista, jossa Venäjä, USA ja Iso-Britannia yhdessä sitoutuivat puolustamaan/turvaamaan Ukrainan Valtion itsenäisyyden ja koskemattomuuden se luopuessa NL:n hajoamisen jälkeen sille jääneistä ydinaseista.
Tällä sopimuksella tulee olemaan oma merkityksensä myös Venäjän osalta. Sekin tullaan vielä näkemään.
Ehkä olisi myös syytä huomata sekin ettei Venäjä ole enää mikään suurvalta. Venäjä on taloudelliselta merkitykseltään n. Italian kokoinen kansantalous. Käytännössä se on vielä paljon heikompi johtuen Venäjän yksipuolisesta öljyn ja kaasun vientiin perustuvasta taloudesta. Venäjä ei ole enää suurvalta myöskään sotilaallisesti. Poliittisesti yhden johtajan, yhden puolueen, FSB/GRU:n sekä oligarkkien johtama diktatuuri soveltuu lähinnä oman kansansa sortamiseen. Kansainvälisessä politiikassa Venäjä on menettänut uskottavuutensa luotettavana sopimuskumppanina. Kaiken kaikkiaan Putinin diktatuuri on hyvää vauhtia siirtymässä ns. terminaalivaiheeseen.
Jokainen voi valita sen minkälaisen maailmanjärjestyksen näkee parhaimpana. Sanoisin kuitenkin että vaikka ideologisesti vastustaisi USA:n ja EU:n politiikkaa niin ei ehki kannata koko sydämestään peukuttaa Putinin diktatuurin hallitsemaa Venäjääkään.