Juu, totta. Demokratia sekä vapaa media toimivat jollain tavalla, kun kaikki, siis ihan kaikki, osapuolet noudattavat edes jotenkuten yhteisiä sääntöjä.
Venäjää eivät moiset säännöt kiinnosta. Myös Suomi on jatkuvan informaatiosodan kohteena Venäjän toimesta.
Vapaa media ja sananvapaus ovat ilman muuta länsimaisen yhteiskunnan peruskiviä. Mutta, vaaralliset puheenvuorot ovat vaarallisia. Ja myös yllättävällä tavalla. Tätä problematiikkaa on pohdittu esim. lääketieteen käsittelystä mediassa.
http://yle.fi/uutiset/asiantuntijoi..._tunteisiin_vetoava_mielipide_voittaa/7615589
Tasapuolisuus voi viedä harhaan
Nohynek on pohtinut aihetta Lääkärilehdessä tänä vuonna julkaistussa
kolumnissaan. Siinä hän nostaa esiin australialaisen skeptikon ja tutkijan, tohtori Rachael Dunlopin, joka on kartoittanut The Guardian -lehden
blogissaan valheellisen tasapainon ongelmia. Yhdysvaltalaisen, Health Education Research -lehdessä julkaistun
tutkimuksen mukaan valheellinen tasapaino voi olla vaarallisempaa kuin yksipuolisuus. Tutkimuksessa yhdysvaltalaiset yliopisto-opiskelijat jaettiin kolmeen ryhmään, joista jokainen sai luettavakseen tuhkarokon ja autismin yhteyttä käsittelevän artikkelin.
Yksi artikkeli oli täysin rokotusvastainen, yhdessä käsiteltiin molempia kantoja ja yksi kertoi kuten asia on eli vain sen, ettei rokote voi aiheuttaa autismia. Tutkimuksessa selvisi, että molempia kantoja käsitelleen artikkelin lukeneet opiskelijat olivat kaikkein epävarmimpia rokotteen turvallisuudesta.
– Tämä voi selittyä sillä, että artikkeli antoi kuvan siitä, että tutkijoiden keskuudessa olisi ollut erimielisyyttä rokotteen turvallisuudesta ja siksi valheellisesti
tasapainoisen artikkelin lukeneet kieltäytyisivät kaikkein todennäköisimmin antamasta rokotetta lapsilleen, Nohynek pohtii.
---
Samalla tavalla toimii Venäjän propaganda. Kun sen valheille annetaan tilaa, herää siitä epäilys, "ehkä tuossa on jotain perää, totuus on varmaankin tuossa puolivälissä".
Sota-ajan kriisitilanteessa Suomen pitäisi pystyä vastaamaan Venäjän propagandaan. Se on valtava haaste. "Informaatioministeriö" voisi silloin olla tarpeen. YLE sitä ei ole. Ne ovat harrastelijoita.