Ukrainan konflikti/sota

Kukaan ei luule maan olevan nyt EU- tai NATO-kelpoinen, mutta joku periaatteellinen diili yli ukrainalaisten päiden ei ole hyväksyttävä.

Koska Hollande ja Merkel ovat tavanneet Poroshenkon, saatta tulla joku ei liity x-vuoteen, ajatuksena että ei kuitenkaan olisi valmis. Tämä tie on kuitenkin kalteva pinta.

Putinille voi rauhassa luvata, ettei Ukrainaa hyväksytä EU:n tai Naton täysjäseneksi. Mies ei enää olisi vallassa siinä vaiheessa kun ko. maat täyttäisivät jäsenvaatimukset ja maailman tilanne olisi muutenkin toinen. Nyt olisi tärkeä saada aikaan rauha ja aloittaa Ukrainan jälleenrakentaminen ja talouden vahvistaminen. Mutta riittääkö tämä Putinille saati kapinallisille, jotka pyrkivät hajoittamaan Ukrainan?

Merkelin ja Hollanden tavoite saattaa myös olla osoittaa maailmalle, ettei Venäjälle riitä mikään kohtuullinen tarjous. Tämän jälkeen poliittinen tie todella koville toimille on avoin. Oli miten oli ko. henkilöt ovat nyt asettaneet peliin arvovaltansa ja myöskään Merkel ei ote tottunut häviämään. Taustalla on lisäksi USA ja sen kongressi.
 
Jumalaton kuoppa, siinä on ollut räjähteellä tehoa. eikä tankista jäljellä paljon mitään. Ei tainnut jäädä miehistöstä paljoa rahti-200:ta kuljetukseen.

Kuoppa näyttää reunoiltaan hiukan siltä, että kyseessä on suojakaivanto vaunulle - joskaan ei se suojaa ole tarjonnut.

2S7 Pion (joita ilmeisesti myös venäläisjoukot ovat siirtäneet Debaltseven alueelle) on 203 millin telatykki, vaunun alusta on T-80:n alustaan perustuva konfiguraatio ja se on tällä hetkellä suurin käytössä oleva telatykki. Ammuksen kantama on 37,5 km ja RAP-ammuksella jopa 55,5 km. Ammuksella on painoa sellaiset 110 kiloa eli ihan yksi mies ei sitä kanna... *grin*

Ukrainalla oli ennen kriisin alkua noin 100 Pionia reservissä/varastoissa mutta sodan alettua niitä on kunnostettu ja otettu käyttöön. Venäjällä aktiivikäytössä on ollut kymmenisen Pionia, reservissä tuntematon määrä (tai minulle tuntematon määrä).

vlad.
 
Ulkomaat Eurooppa
”Putin näyttää päättäneen, että hän voi tuhota uuden Ukrainan”
Meidän on pelastettava Ukraina, vaativat miljardööri George Soros ja filosofi Bernard-Henri Lévy.
Suomen Kuvalehti
SK 06/2015|6.2.2015 14:30

Uusi Ukraina syntyi vuosi sitten Maidan-aukiolla.

Tänään se henki, joka sai miljoonat ukrainalaiset kokoontumaan Maidan-aukiolle, on voimakkaampi kuin koskaan ennen.

Uusi Ukraina pyrkii tulemaan vanhan Ukrainan täydelliseksi vastakohdaksi, koska vanha oli rappioitunut ja korruptoitunut.

Muutos on ollut harvinainen osallistuvan demokratian kokeilu. Se on ihailtava ja jalo hanke ihmisiltä, jotka ovat ryhtyneet avaamaan kansakuntaansa nykyaikaan, demokratiaan ja Eurooppaan. Tämä on vasta alkua.

Tästä kokeilusta tekee ainutlaatuisen se, että siinä ei ainoastaan taistella vaan tehdään myös rakentavaa työtä. Siinä ei vain tehdä vastarintaa vaan myös rakennetaan kansakuntaa.

Hallituksessa ja parlamentissa monet ovat vapaaehtoisia, jotka ovat luopuneet hyvin palkatuista työpaikoista palvellaakseen maataan. Uusi talousministeri Natalie Jaresko, joka toimi aikaisemmin investointipankkiirina, työskentelee nykyään muutaman sadan dollarin kuukausipalkalla. Vapaaehtoiset auttavat miljoonaa sisäistä pakolaista, ja heitä työskentelee ministereiden ja paikallishallinnon neuvonantajina.

Vanha Ukraina kuitenkin vastustaa voimakkaasti uutta Ukrainaa. Vanha Ukraina on lujasti juurtunut valtion byrokratiaan ja liike-elämän harvainvaltaan, jotka toimivat käsi kädessä. Ukraina joutuu tietenkin vastustamaan myös selvästi vihamielistä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, joka haluaa horjuttaa Ukrainaa hinnalla millä hyvänsä.

Yksi ongelma on se, että uusi Ukraina on hyvin varjeltu salaisuus – ei ainoastaan muulta maailmalta, vaan myös ukrainalaisilta. Radikaaleja uudistuksia suunnitellaan, mutta niitä ei vielä ole pantu täytäntöön.

On valaisevaa verrata tämän päivän Ukrainaa Georgiaan vuonna 2004. Kun Mihail Saakašvili tuli valtaan, hän lopetti heti vihatun liikennepoliisin ja poisti tiesulut, joita oli käytetty lahjusten kiristämiseen kuljettajilta. Kansalaiset huomasivat heti, että asiat olivat muuttuneet parempaan.

Valitettavasti Ukrainassa ei ole vielä löydetty vastaavaa havainnollistavaa hanketta. Kiovassa poliisivoimia ollaan organisoimassa uudelleen mutta ajokortin saamiseksi joutuu maksamaan silti samat lahjukset kuin aiemminkin.

Saakašvili oli vallankumouksellinen johtaja, joka tukahdutti korruptiota, mutta lopulta käänsi sen valtion monopoliksi. Sen sijaan Ukrainassa on osallistuva demokratia, joka ei perustu yhteen johtajaan vaan valtiovallan kolmijako-oppiin ja keskinäiseen valvontaan. Demokratiat ovat hitaita, mutta hitaus voi osoittautua eduksi pitkällä aikavälillä.

Suuri kysymys kuuluu: onko pitkää aikaväliä olemassa?

Ukraina on Putinin Venäjän välittömän sotilaallisen ja taloudellisen hyökkäyksen kohteena. Venäjä on talouskriisissä, mutta Putin näyttää päättäneen, että hän voi tuhota uuden Ukrainan ennen kuin se ehtii täysin vakiintua ja ennen kuin finanssikriisi tuhoaa hänen oman suosionsa. Hän lisää sotilaallista ja taloudellista painetta Ukrainaa kohtaan. Tammikuun lopussa Mariupol joutui hyökkäyksen kohteeksi, mikä entisestään heikentää väitettä, että separatistit toimisivat yksin.

Ukraina puolustautuu sotilaallisesti, mutta se tarvitsee pikaisesti taloudellista tukea. Välitön tarve on 15 miljardia dollaria. Jotta voidaan varmistaa Ukrainan selviytyminen ja kannustaa yksityisiä investointeja, länsivaltojen täytyy tehdä poliittinen sitoumus lisärahoituksesta, jonka määrä riippuu Venäjän hyökkäyksen laajuudesta ja Ukrainan uudistusten onnistumisesta.

Uudistajat itse haluavat olla suoraan vastuussa todellisesta rahankäytöstä, jotta vältetään rahojen häviäminen, joka oli ominaista vanhalle Ukrainalle. He valmistelevat laajaa omaa lainsäädäntöä mutta haluavat myös kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ohjauksen jatkuvan.

Valitettavasti demokratiat toimivat hitaasti ja Euroopan unionin kaltainen demokratioiden liitto on vieläkin hitaampi. Putin käyttää tätä hyväkseen.

Paljon riippuu siitä, mitä tapahtuu seuraavien päivien kuluessa. Vaakalaudalla ei ole ainoastaan Ukrainan tulevaisuus, vaan myös EU:n oma tulevaisuus.

Ukrainan häviö tarkoittaisi valtavaa tappiota Euroopalle. Se antaisi Venäjälle mahdollisuuden hajottaa ja hallita Euroopan unionia.

Sen sijaan jos Eurooppa vastaa hätätilanteeseen ja toimittaa Ukrainan tarvitseman taloudellisen avun, Putinin on lopulta pakko luopua hyökkäyksestään.

Nykyisellään Putin voi väittää, että kaikki Venäjän talouden ongelmat johtuvat lännen vihamielisyydestä. Venäläiset pitävät hänen väitteitään uskottavina. Sitä vastoin jos Ukraina saa riittävästi taloudellista tukea, vastuu Venäjän taloudellisista ongelmista on selvästi Putinilla.

Venäläiset voivat sitten pakottaa hänet seuraamaan uuden Ukrainan esimerkkiä. Silloin Euroopan on kohdattava uusi Venäjä, joka on muuttunut suuresta strategisesta uhasta mahdolliseksi strategiseksi kumppaniksi. Nämä ovat panokset.

________________________________________________________________________________________

Ukrainan asia on meidän. Haluammeko että lapsemme saavat elää demokraattisessa oikeusvaltiossa, demokraattisessa kansalaisyhteiskunnassa jossa yhteiskunnan tehtävä on suojella ja tukea yksilöä vai totalitaarisessa diktatuurissa jossa yksilön tehtävä on olla vain koneen osanen jonka kohtalo riippuu vallanpitäjien oikuista?
 
Ukrainalla ei ikävä kyllä tällä hetkellä ole hirveästi pelimerkkejä joilla neuvotella ja Putin voi kertoa Poroshenkolle että tämä joko allekirjoittaa tai itkee ja allekirjoittaa mikäli länsimaat lopettavat Ukrainan tukemisen.
Niinpä. Ukraina on aika surkeessa jamassa ilman lännen hyväntahtoisia almuja. Talous konkurssin partaalla ja sota seppoja vastaan näyttää mollivoittoiselta ellei joko rauhansopparia synny tai länsi anna aseapua. Eli vaikka voi sanoa, ettei oo "reilua" neuvotella Ukrainan ohi, on Ukraina niin riippuvainen lännen tuesta, ettei Ukrainalla oo paljon varaa olla tekemättä aika tasan just niin kuin lännestä kuiskitaan. Kenen leipää syöt sen lauluja laulat...
 
Jumalaton kuoppa, siinä on ollut räjähteellä tehoa. eikä tankista jäljellä paljon mitään. Ei tainnut jäädä miehistöstä paljoa rahti-200:ta kuljetukseen.

Kuoppa näyttää liian suorareunaiselta. Oisko kuoppa mihin tankki on kaivettu 3:sta suunnasta suojaan ja edestä hull-down asemaan.

Räjähdys mikä tuhoaa tankin noin perusteellisesti, mutta jättää silti suht siistin kuopan? oiskohan sekondääri, jotain päässyt läpi ja keittänyt ammukset. Yleensähän niissä tapauksissa torni voi lentää aika dramaattisestikin ylöspäin.

Noh, mutta 3 ryssää ja 1 tankki vähemmän, oli syy mikä tahansa.


Edit: Vlad ehtikin ensin.
 
Viimeksi muokattu:
Kuoppa näyttää reunoiltaan hiukan siltä, että kyseessä on suojakaivanto vaunulle - joskaan ei se suojaa ole tarjonnut.

2S7 Pion (joita ilmeisesti myös venäläisjoukot ovat siirtäneet Debaltseven alueelle) on 203 millin telatykki, vaunun alusta on T-80:n alustaan perustuva konfiguraatio ja se on tällä hetkellä suurin käytössä oleva telatykki. Ammuksen kantama on 37,5 km ja RAP-ammuksella jopa 55,5 km. Ammuksella on painoa sellaiset 110 kiloa eli ihan yksi mies ei sitä kanna... *grin*

Ukrainalla oli ennen kriisin alkua noin 100 Pionia reservissä/varastoissa mutta sodan alettua niitä on kunnostettu ja otettu käyttöön. Venäjällä aktiivikäytössä on ollut kymmenisen Pionia, reservissä tuntematon määrä (tai minulle tuntematon määrä).

vlad.
Monasti miettinyt että kuinka paljon separatistit ovat mahtaneet saada haltuunsa Ukrainan armeijan kalustoa ja mikä osa kokonaisuudesta rahdattu Venäjältä. En muista juurikaan nähneeni muuta kuin venäläisten juonitteleman ihmiskilven takaa suoritetun APC keissin Slovyjanskin suunnalla joskus mittelön alkutaipaleella. Tuolloin ei vielä laukauksia oltu taidettu vaihtaa juurikaan.

Selvää kuitenkin on että kalustoa on tullut Venäjän puolelta erittäin runsaasti.

Edit:

Tarkoitan näitä.
 
Viimeksi muokattu:
On tehty kalkulointia, mistä kaikista vakinaisista joukoista on joku siivu tukemassa. Mahdollisesti näin.

B9LNF2bCMAA_NSN.jpg
 
Miller kirjoitti mainiosti: Ei ole varmaa, puhuvatko Merkel ja Putin neuvotteluissa saksaa vai venäjää, varmaa taas on, ettei Hollande ymmärrä kumpaakaan.

Bildt ja Nemtsov ovat nähneet sodan uhan todellisena, erityisesti koska Putin osaa lukea ja tunnustelee taitavasti vastapuolen (lännen) heikkoutta. Siksi Venäjä pitää pysäyttää, etupäässä taloudellisin keinoin.
 
Ukrainan aseistamiseen ei helpolla lähdetä, mutta tuo päätös ei välttämättä ole enään kovinkaan kaukana.

Taloudellinen riippuvuus saa lopulta ihmiset järkiinsä.
 
1f98I+


Ukrainalainen Pioni teki hyvänäköisen jäljen ryssätankille.

Eräs minun hyvin tuntemani pioneeri sotaveteraani teki samanlaista jälkeä Kannaksella r.....n vaunuille v.-44:salut:
 
Viimeksi muokattu:
Putinille voi rauhassa luvata, ettei Ukrainaa hyväksytä EU:n tai Naton täysjäseneksi. Mies ei enää olisi vallassa siinä vaiheessa kun ko. maat täyttäisivät jäsenvaatimukset ja maailman tilanne olisi muutenkin toinen. Nyt olisi tärkeä saada aikaan rauha ja aloittaa Ukrainan jälleenrakentaminen ja talouden vahvistaminen. Mutta riittääkö tämä Putinille saati kapinallisille, jotka pyrkivät hajoittamaan Ukrainan?

Merkelin ja Hollanden tavoite saattaa myös olla osoittaa maailmalle, ettei Venäjälle riitä mikään kohtuullinen tarjous. Tämän jälkeen poliittinen tie todella koville toimille on avoin. Oli miten oli ko. henkilöt ovat nyt asettaneet peliin arvovaltansa ja myöskään Merkel ei ote tottunut häviämään. Taustalla on lisäksi USA ja sen kongressi.

Tuskinpa Putinilla on aikomustakaan noudattaa sopimuksia, olivatpa ne mitä tahansa. Venäjä on tiensä valinnut ja pysyy jatkossakin kansainvälisen (sopimus)yhteisön ulkopuolella. Luottamuksen voi menettää vain kerran, mikä tarkoittaa käytännössä että Venäjän hallintojärjestelmän pitää muuttua kokonaan jotta siitä voisi tulla uskottava sopimuskumppani.

Tämänhetkinen neuvottelutilanne muistuttaa kaikilta yksityiskohdiltaankin erittäin paljon kuuluisaa Mynchenin sopimusta:
http://www.quickiwiki.com/fi/Münchenin_sopimus

Puuttuu vain että Merkel ja Hollande palaavat Moskovasta kertoen kuinka "pysyvä tulitauko ja rauha on saavutettu." Vain vuosi Mynchenin jälkeen Hitler hyökkäsi Puolaan ja II-maailmansota alkoi.
 
Hei, ei millään pahalla, mutta lopetettaisiinko ryssittely. Käyttäkää tätä terminologiaa mun puolesta vaikka kavereiden kesken, älkäämme foorumeilla.

Syy: Jotkut saattavat kokea tämän loukkaavana tänä päivänä. En kieltääkään voi, pikemminkin suositus.

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ryssä

En koe että mikään ryssäviha ajaa tänä päivänä kenekään etua. On tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa vastoinkäymisistä ja erilaisista näkemyksistä huolimatta.

:)
 
Viimeksi muokattu:
Monasti miettinyt että kuinka paljon separatistit ovat mahtaneet saada haltuunsa Ukrainan armeijan kalustoa ja mikä osa kokonaisuudesta rahdattu Venäjältä. En muista juurikaan nähneeni muuta kuin venäläisten juonitteleman ihmiskilven takaa suoritetun APC keissin Slovyjanskin suunnalla joskus mittelön alkutaipaleella. Tuolloin ei vielä laukauksia oltu taidettu vaihtaa juurikaan.

Selvää kuitenkin on että kalustoa on tullut Venäjän puolelta erittäin runsaasti.

Keväällä 2014 ennen ATO:n operaatiota ja sen alkuvaiheissa kohtalaisia määriä Ukrainan asevoimien (ja turvallisuusviranomaisten) kalustoa joutui separatistien (ja tuolloin vielä erillisinä yksiköinä toimineiden "militia-yksiköiden") haltuun. Esim. Slovjanskin ja Kramatorskin suunnalla mahdollisesti kymmeniä panssaroituja ajoneuvoja/IFV:tä ja joitain 2S9 Nona krh-ajoneuvoja joutui separatistien hallintaan.

Lisäksi Donbassin alueella asevarikoita ryöstettiin tai takavarikoitiin ja ikävä kyllä asevarikoilta myös myytiin kalustoa separatisteille (esim. Mariupolissa jäi majuri/eversti-tason ukrainalaisia upseereita kiinni loppukeväästä heidän myytyä kalustoa separatisteille). Ja tietty myös taisteluissa sotasaaliiksi jäi toimivaa kalustoa, ATO:n operaation alkupuolella etenkin sotasaaliiksi jäi kohtuudella toimitaa kalustoa (ks. yllä + viestisi) johtuen osin siitä, että operaatioon osallistuvien joukkojen komentosuhteissa oli ongelmia eikä kaikkien osastojen toimivaltuutta oltu edes määritelty ts. miehiä oli lähetetty "harjoituksiin" vaikka tosiasiassa olivatkin matkalla taistelemaan (näin taisi käydä mm. 25. laskuvarjojääkäriprikaatille).

Ymmärrykseni mukaan tilanne kuitenkin muuttui olennaisesti ukrainalaisten kannalta parempaan suuntaan kesän edettyä pidemmälle ja alkukesän vajaan viikon mittaisen tulitauon päätyttyä. Sen jälkeen separatistien alueet alkoivat kutistua operaation edetessä ja samalla heidän mahdollisuus saada aseita Ukrainan suunnalta kävi olennaisesti heikommaksi. Samalla myös ATO:n toiminta selkiytyi, salakuljetus ja mustan pörssin kauppa Ukrainan puolelta separatisteille väheni - ei kuitenkaan loppunut kokonaan.

On tietenkin huomioitava, että noista ajoista on kulunut aikaa reilusti yli ½-vuotta, joten voisinpa melkein sanoa, että tällä hetkellä separatistien hallussa ei ole enää kuin yksittäisiä Ukrainan asevoimilta tavalla tai toisella saatuja ajoneuvoja - muut makaavat raatoina Donbassin alueella. Nyt kalustosta suurin osa (lue: lähes kaikki) tulee rajan yli idästä.

Pienenä detaljina mainittakoon se, että keväällä ja alkukesästä 2014 separatistit haalivat itselleen panssarikalustoa ottamalla haltuunsa muistomerkeille sijoitettuja toisen maailmansodan aikaisia vaunuja, näin ainakin jokunen T-34 ja yksi JS-2 pääsi taistelemaan separatistien riveissä ukrainalaisia vastaan.

vlad.
 
Hei, ei millään pahalla, mutta lopetettaisiinko ryssittely. Käyttäkää tätä terminologiaa mun puolesta vaikka kavereiden kesken, älkäämme foorumeilla.

Syy: Jotkut saattavat kokea tämän loukkaavana tänä päivänä. En kieltääkään voi, pikemminkin suositus.

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ryssä
Vain tolkulliset venäläiset voin kutsua venäläisiksi, muut ovat putinisti-ryssät.

Ovat kuulemma taas palaamassa kansallisuuden passi merkintaan siellä. Lakiesitys on tehty.
 
Hei, ei millään pahalla, mutta lopetettaisiinko ryssittely. Käyttäkää tätä terminologiaa mun puolesta vaikka kavereiden kesken, älkäämme foorumeilla.

Syy: Jotkut saattavat kokea tämän loukkaavana tänä päivänä. En kieltääkään voi, pikemminkin suositus.

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ryssä

En koe että mikään ryssäviha ajaa tänä päivänä kenekään etua. On tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa vastoinkäymisistä ja erilaisista näkemyksistä huolimatta.

:)

Venäläistaistelija antaa kunniaa myös venäläiselle, mutta onko venäläistaistelijan oltava Ukrainassa..tuntuu epäluonnolliselta.
 
Ah...Merkel ja Putin...

Putin-and-Merkel.jpg


Saksan liittokansleri Angela Merkel yritti uutta taktiikkaa Venäjän suhteen Ukrainan sodan liennyttämiseksi Australiassa G20-kokouksessa.

Ennen Australian Brisbanen G20-kokousta Merkel lähestyi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia yksin. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Kaksikko tapasi Brisbanen hotelli Hiltonin 8. kerroksessa laihoin tuloksin. Tapaaminen alkoi iltakymmeneltä ja kesti lähes neljä tuntia. Joukkoon liittyi myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Merkel ja Juncker yrittivät puristaa Putinista tietoja. Entisen KGB-agentin hermot ja keskittymiskyky eivät kuitenkaan pettäneet. Hän toisteli samoja kieltoja ja kiertelyitä kuin ennenkin.

- Hän säteili kylmyyttä. Putin on kaivanut itsensä sisään, eikä hän enää pääse ulos, eräs viranomainen kuvaili.


Toivottavasti nämä tuoreimmat neuvottelut sujuivat vähän paremmissa merkeissä :D

Nyt kun George ei ole kuvioissa mukana, niin Angela on tasan ainoa länsimainen poliitikko, jota Vladimir suostuu kuuntelemaan edes toisella korvalla.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top