Ukrainan konflikti/sota

Vonka

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Niin, aika hartaana tässä saa odotella, miten Putin saa "separatistit" lopettamaan sotimisen Ukrainassa? Ne kun eivät ole Venäjän hallinnassa, näetsen. Uskovitumatonta tahmaa, saa nähdä, mitä tulee.
Minskissä tehtiin tulitauko. Demarkaatiolinjaa alettiin venäläisten tuella hivuttaa koko ajan. Kuukausia "kapinalliset" ampuivat päivittäin ukrainalaisten vastaamatta tuleen ja varustautuivat. Valkoiset rekat toivat aseita ja ammuksia. Sitten alkoi taas joukkojen siirto. Sanoin jo silloin, että ensin lentokenttä, sitten Debaltseve. Sitten Mariupol. Krimille on kertarysäyksellä likaa matkaa. Mutta hivuttaminen on onnistunut! Nyt ovat paljon lähempänä.

Neljän tunnin neuvottelujen jälkeen kuvaajat pääsivät sisään. Putin ja Merkel jatkoivat jotain juttua keskenään, Hollande tuijotteli avaruuteen. Kolmas pyörä, kuten sanoin.

 

Pseeri

Kersantti
Niin, aika hartaana tässä saa odotella, miten Putin saa "separatistit" lopettamaan sotimisen Ukrainassa? Ne kun eivät ole Venäjän hallinnassa, näetsen. Uskovitumatonta tahmaa, saa nähdä, mitä tulee.
Näissä viesteissä ollaan aika ytimessä. Yksi sotii täyttä häkää ja toiset harrastaa vain politiikkaa, täydellistä ajanpeluuta Putinin pussiin. Hybridisodankäyntiä oikein ruokitaan näitten lässyttäjien toimesta. Niin kauan kuin Venäläiset eivät Putinin mukaan ole Ukrainassa, niin on mahdollista länsivaltojen yhdessä Ukrainan kanssa puskea koko perkeleen raja takaisin ja kursia umpeen.
 

Vonka

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Olen tehnyt tieteellinen selvityksen Ukrainan ketjun röllismistä. Näitä on yhtä kiva bongailla kuin kivitaskuja Viikin rantaniityillä keväisin. Luontoliitto suosittelee.

Röllilajeihin kuuluu ainakin seuraavia:

Amens troglodytam eli sekopäärölli jakautuu useammiksi nimimerkeiksi eli multinikeiksi. He ovat kotimainen laji ja lääkityksen tarpeessa. Heidän tunnistamisensa onnistuu tyylianalyysin avulla.

Mendacium tricere troglodytam eli valhepeikko pyrkii antamaan harhauttavaa tietoa ja kuvia uskottavassa paketissa. Hän voi olla jonkilainen etälajike tai muuttopeikko. Sellaisen ilmestyminen maisemiin myötäilee usein nopeita luonnonmullistuksia: ukkosta ja salamoita.

Propaganda troglodytam eli satakielirölli on helpoimmin tunnistettava. Juttu ei horju ja sitä riittää.

Larva troglodytam eli naamiorölli laulaa yhdessä pohjoisten luola-apinaröllien (troglodytas borealis ) kanssa, vaikka ei kuulu heihin. Laulussa aina joku särähtää...

Viimeisin laji on - ei pyymetso, jonka ampui Konsta Pylkkänen - vaan pax troglodytam eli rauhanrölli. Hän ilmestyy laulamaan rauhanneuvottelujen alla kieli keskellä suuta.
 

Vonka

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Niin kauan kuin Venäläiset eivät Putinin mukaan ole Ukrainassa, niin on mahdollista länsivaltojen yhdessä Ukrainan kanssa puskea koko perkeleen raja takaisin ja kursia umpeen.
Amen.
 

tulikomento

Ylipäällikkö
Tuohan oli hauska. Pikahaulla löytyi henkilön nimikin ja voin huoletta väittää kyseessä olevan täydellisen parantumaton tapaus.
Sama heppu löytyy myös Abdullah Tammen Punakaarti, Työväenaatteellinen järjestö ry:n politbyroosta:


Kansainvälis-edistyksellisiä larppareita löytyy Ukrainastakin. Olkaa hyvä, Aijo Beness:


Suurkiitos aamun huumoripläjäyksestä ! :D Ei hemmetti että repesin tolle kommareiden "politbyroolle". Melkein kuin suoraan jostain Kummelien sketsistä.
 

vlad

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Mikäli Putin saadaan tällaiseen suostumaan, lienee vastakupissa ollut jotain merkittävää. Ehkä Merkel ja Hollande ovat luvanneet olla urputtamasta Krimistä enää (valtauksen de facto -hyväksyntä)?
Jos Putin joutuu luopumaan tavalla tai toisella Donbassin alueesta (ja mahdollisuudesta saada maakäytävä Krimille) on oletettavaa, että jotain hyvin merkittävää tehdään vastatarjoukseksi - käytännössä Krim on ainoa tällainen kaupankohde tässä tapauksessa, tai näin asian näen. Ja jos Donbassin alueelle tulee kv. rauhanturvaajia joihin venäläisjoukkoja ei hyväksytä, on aivan varmaa, että Putin ei halua lähteä neuvotteluista tyhjin käsin.

Onko sitten Krimin luovuttaminen Venäjälle oikein tai oikeutettua? Jos siis ajattelee oikeudenmukaisuuden periaatteen kannalta niin ei missään nimessä ole, ikävä kyllä maailma ei aina ole oikeudenmukainen vaan vahvemmalla on enemmän oikeuksia mitä heikommalla osapuolella - ja toisinaan tämä havaitaan oikein mainiosti (kuten Ukrainan kriisin ja sodan kohdalla on havaittu).

Toisaalta sitten tietyissä tilanteissa voi olla järkevää luopua jostain saavuttaakseen jotain enemmän esim. säilyttääkseen itsenäisyytensä tai suuremman alueen maata. Ja Krim on nyt kenties sellaisessa asemassa Ukrainan ja Venäjän välisessä politiikassa, että Moskova ei siitä halua luopua ilman taistelua ja toisaalta alueen palauttaminen Ukrainalle sisältää tiettyjä riskejä (vaikka neuvoteltaisi Sevastopolista ja laivastotukikohdasta jokin sopimus Ukrainan ja Venäjän välillä) ja näen riskinä sen, että Krimistä muodostuu väestönsä kautta avoin haava Ukrainaan - vielä suurempi mitä Donbassin alueesta, jossa kuitenkin olennaisesti pienempi joukkio paikallisia ihmisiä kannatti "kansantasavaltoja" ja Moskovaa vrt. Krim, jossa moskovalaisille suunnattu tuki on laajempaa.

Mutta ongelmallinen tilanne on tietenkin se, että jos tehdään sopimus, jossa Krim de facto (ja de jure) siirtyy Venäjälle voidaanko olla varmoja, että Putin (tai seuraajansa) noudattaa sopimusta eikä sitten joku päivä lähde ottamaan Donbassia uudelleen? Mitä takeita länsi pystyy enää Ukrainalle antamaan siitä, että se säilyttää loput alueensa? (Ei välttämättä mitään, ainakaan sen jälkeen kun - oletetut - rauhanturvaajat Donbassin alueelta poistuvat). Eli vaikka ymmärrän, että Krim on tietyissä olosuhteissa järkevä (lue: ainoa) kaupankäynnin väline, sisältyy tähän kauppaan suuria riskejä.

vlad.
 

Maidan

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Kansainvälis-edistyksellisiä larppareita löytyy Ukrainastakin. Olkaa hyvä, Aijo Beness:

"Musta lenin". Luin miten häntä nauraskelleen vapautettu Hollannissa syytteistä käyttää savupommit. Nauruskelevatko hollantilaisen tuomioistuimen osallistujat nyt? National-bolshevikki-sosialisti löysi vihdoinkin omiensa luo - terroristien luo. Hänen kaverithan ampuneet yli 300 hollantilaista, naurattako nyt?
 

Maidan

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Suurkiitos aamun huumoripläjäyksestä ! :D Ei hemmetti että repesin tolle kommareiden "politbyroolle". Melkein kuin suoraan jostain Kummelien sketsistä.
Inkerilaiset kommarimieliset paluumuuttajat, jotka tulivat tänne sosiaaliturvan takia ja ilmaisten asuntojen, eivät ikinä suostuu menemään Kubaan, Venesuelaan tai Pohjois-Koreaan jostain syystä, ne kaikki halua elää kapitalismimaissa.:mad:
 

YliKoo

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Ainoa oikea vaihtari Putinille olisi ollut se, että Eurooppa lupaa olla sulkematta Venäjää SWIFTistä ja lupaa olla katkaisematta kaasu- ja öljyostoja. Muutama LNG-terminaali Liettuan malliin olisi tarvittu ja hiukan muuta säätöä... ydinvoimapäätökset jne.

*LÄPS* Takaisin maanpinnalle.

Jos Putin suostuu vetäytymään kokonaan Itä-Ukrainasta ja todella tekee sen pelkästään Krimin saadakseen, kertoo se Venäjän tilanteesta. Loppu on lähellä. Rahojen ja valtarakenteiden.

Nyt jos koskaan tulisi jatkaa ja lisätä pakotteita sen verran, että Putinin seuraajan olisi pakko olla maansa jälleenrakentaja seuraavat vuosikymmenet. Reaalisesti tämä toteutuisi, jos Eurooppa vaatisi kaikenkokoisten ja -väristen miesten poistumista Krimiltä. Ennen ei edes neuvotella.

*LÄPS* Toisellekin poskelle.
 

krd

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Väsymystä. Nostan tässä yhden pätkän artikkelista, jota tässä on jo sivuttukin useasti. Luottamusta ylätasolle ei oikein ole:
"Useat Ukrainan armeijassa ja sen rinnalla taistelevista vapaaehtoisten muodostamista pataljoonista ovat avoimesti ilmaisseet tyytymättömyytensä siihen, kuinka vähän ja huonoja aseita ja varusteita heille annetaan.
– Osoitan syyttävällä sormellani korruptoituneita upseereita. Meillä pitäisi olla enemmän 35-vuotiaita everstejä eikä 70-vuotiaita kenraaleita, virkamies jatkoi, viitaten Neuvostoliiton ajoilta olevaan upseeriston johtoon."
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1423275246285.html
 

Vonka

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Meillä pitäisi olla enemmän 35-vuotiaita everstejä eikä 70-vuotiaita kenraaleita, virkamies jatkoi, viitaten Neuvostoliiton ajoilta olevaan upseeriston johtoon."
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1423275246285.html
Tämä.
 

Maidan

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Nyt kirjoitetaan että Putin viime kuun lopulla oli ehdottanut "tyrolilainen suunnitelman" Merkelille ja Hollandelle. Tästä ei heti kerrottu Poroshenkolle ensin.

Putinoidien taktiikka nyt sitten on seuraava: ne ehdottavat mahdottoman, mutta käärityn sellaiseksi että propagadistisissa päämäärissä tämä näyttäisi yleisölle ensisilmäyksellä varteenotettavalta. Putlerin strategia : välttää tulevia pakkotteita, estää EU ja USA apua Ukrainalle - toivoten että Ukraina ongelmien painosta romahtaa Putinin regimia nopeammin.
 
Viimeksi muokattu:

V. Levola

Kapteeni
Seuraava kirjoitus kannattaa ehkä nauttia suolan kera. Väitetään, että Venäjän seuraava tavoite on saada haltuunsa maa-alue, joka aikanaan tunnettin "Donetskin ja Krivoi Rogin neuvostotasavaltana":

http://uk.businessinsider.com/putin-backed-rebels-declare-the-donestk-krivoy-rog-republic-2015-2

http://fi.wikipedia.org/wiki/Donetskin_ja_Krivoi_Rogin_neuvostotasavalta

http://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk–Krivoy_Rog_Soviet_Republic

Tässä saattaa olla taas kysessä koepallo, mutta koko sodan ajan on tuntunut siltä, että propaganda kulkee tapahtumien edellä. Ensin luodaan kuviteltu tilanne ja sen jälkeen toimitaan, kuin se olisi totta.
 

PasiL

Kapteeni
Tuntuvat tosissaan tykkäävän viivojen piirtelystä karttoihin. Tietty se on raflaavampaa, jos joku muinainen alue sattuu edes auttavan lähelle tavoitteita. Tuossakin on ihan sattumalta maayhteys Krimille.

Aika iso osa tuosta alueesta taitaa olla nykyistä Venäjää.
 

krd

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Seuraava kirjoitus kannattaa ehkä nauttia suolan kera. Väitetään, että Venäjän seuraava tavoite on saada haltuunsa maa-alue, joka aikanaan tunnettin "Donetskin ja Krivoi Rogin neuvostotasavaltana":

http://uk.businessinsider.com/putin-backed-rebels-declare-the-donestk-krivoy-rog-republic-2015-2

http://fi.wikipedia.org/wiki/Donetskin_ja_Krivoi_Rogin_neuvostotasavalta

http://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk–Krivoy_Rog_Soviet_Republic

Tässä saattaa olla taas kysessä koepallo, mutta koko sodan ajan on tuntunut siltä, että propaganda kulkee tapahtumien edellä. Ensin luodaan kuviteltu tilanne ja sen jälkeen toimitaan, kuin se olisi totta.
Hivutustaktiikka jatkuu, jos sitä ei pysäytetä. Haetaan "vallankumousta" aseellisesti tukien kunnes Kiovassa on taas Venäjälle sopivat miehet vallankahvassa? (Vallankumous sitaateissa, sillä harvoin se tehdään toisen valtion joukoilla ja aseilla). Ukrainan johdolla on todella näytettävää, enää ei voine puhua tasapainoilusta.
 

kuorkki

Korpraali
Jos Putin joutuu luopumaan tavalla tai toisella Donbassin alueesta (ja mahdollisuudesta saada maakäytävä Krimille) on oletettavaa, että jotain hyvin merkittävää tehdään vastatarjoukseksi - käytännössä Krim on ainoa tällainen kaupankohde tässä tapauksessa, tai näin asian näen. Ja jos Donbassin alueelle tulee kv. rauhanturvaajia joihin venäläisjoukkoja ei hyväksytä, on aivan varmaa, että Putin ei halua lähteä neuvotteluista tyhjin käsin.
Krim taitaa olla Putinin papereissa jo niin vahvasti osa Venäjää, että pitää olla melkoinen neuvottelijavelho, jos muita merkittäviä myönnytyksiä ei tarvitse tehdä. Jotenkin on sellainen mielikuva syntynyt, että vähimmäistavoitteena on hakea Itä-Ukrainan venäjämielisimmille alueille sellaista asemaa, että ne voivat kusta huolella mm. Ukrainan NATO ja mahdollisesti myös EU-jäsenyys haaveiden päälle.
 

V. Levola

Kapteeni
Tuntuvat tosissaan tykkäävän viivojen piirtelystä karttoihin. Tietty se on raflaavampaa, jos joku muinainen alue sattuu edes auttavan lähelle tavoitteita. Tuossakin on ihan sattumalta maayhteys Krimille.

Aika iso osa tuosta alueesta taitaa olla nykyistä Venäjää.
Olisiko niin, että Kremlissä on tuumittu "Novorossian" olevan toistaiseksi turhan raskas pala haukattavaksi ja siksi kaivettu tälläinen muinainen neuvostotasavalta esiin?

E: typo
 

Minuteman

Eversti
Putinin käyttäytyminen valehteluineen ja petoksineen soittaa herkkää säveltä venäläisen sielussa koska vastustajan pettäminen on venäläisen mielestä oveluutta ja oveluutta venäläinen arvostaa yli kaiken.

Hymyilen vinosti aina kun huomaan jonkun kommentoijan rakastuneen omaan mielikuvaansa venäläisistä shakkia pelaavina yli-ihmisinä joilla on mukamas joku ylivertainen strategia jolla "länttä" viedään kuin litran mittaa. Putinista nyt ei strategikkoa saa tekemälläkään koska tyyppi on luita ja ytimiään myöten betoninharmaa hallintobyrokraatti jolle ainoa ymmärrettävä strategia on käskyjen ja ohjesääntöjen orjallinen totteleminen. Mitään suurta suunnitelmaa ei kerta kaikkiaan ole olemassa, on vain sarja opportunistisia siirtoja joilla edetään päivästä toiseen ikään kuin käsikopelolla ja muun maailman reaktioita seuraten.

Se suuri kuva tässä takana ei ole sen kummempi kuin Putinin haave muuttaa Venäjä sen ainoan organisaation kaltaiseksi minkä Putin ymmärtää ja tuntee kodikseen: KGB:n. Venäjästä ollaan synnyttämässä vainoharhaista kyttäyskonestoa joka elää ikuisessa sodassa useimmiten täysin kuvitteellisia sisäisten ja ulkoisten vihollisten salaliittoja vastaan, poliisivaltion äärimmäisintä versiota jossa ei ole minkäänlaista sijaa millekään omaehtoiselle toiminnalle tai ajattelulle vaan ihmisen jokainen hengenvetokin on valjastettu palvelemaan valtiota ja sen johdossa istuvaa harmaantuvaa johtajaa.

Putin käy nyt henkiinjäämiskamppailua ja hänen on pystyttävä pönkittämään murenevaa henkilökulttiaan tuottamalla kansalleen jos ei todellisia niin kuviteltuja voittoja. Putinista on brändätty vakauden takuumies ja perusvenäläisen musikan päähän on ajettu useamman vuoden ajan presidentin henkilökultin luomiseen ja ylläpitämiseen 100%sesti valjastetun television kautta ajatusta siitä että Putin yksin voi pitää Venäjän pystyssä ja että vallan vaihtuminen tarkoittaisi Jeltsinin aikojen paluuta hyperinflaatioineen ja rosvokapitalismineen. Ukraina on Putinille elämän ja kuoleman kysymys koska jos suurelta osin venäjänkielinen Ukraina pystyy pyristelemään irti slaavilaisesta umpikorruptoituneesta mafiatyylisestä hallintoperinteestä venäläiset ovat suuressa vaarassa saada tartunnan näistä ajatuksista ja demokratia luikertelee Venäjälle Ukrainan kautta.

Kun ymmärtää miten epätoivoisessa tilanteessa Putin on niin ymmärtää että hän ja Venäjä ovat kaikkien diplomaattisten vaikutusmahdollisuuksien ulottumattomissa. Putinilla ei kerta kaikkiaan ole mitään muuta ulospääsyä kuin jatkaa pienten voitokkaiden valloitussotien sarjaa niin pitkään kunnes USA ja NATO pistävät sille stopin. Ja se stoppi merkitsee erittäin todennäköisesti Putinin loppua, loppua ihan kirjaimellisesti.

Jos mietitään minne Putinin rosvojoukot voivat seuraavaksi suunnata niin lista on lyhyt ja Suomi on sillä listalla. Suomen ongelmana on että meillä mielipidevaikuttajina on liikaa wannabe-Kekkosia jotka naivisti kuvittelevat mielistelevän yya-ilveilyn puolueettomuuslivertelyineen tepsivän eloonjäämiskamppailuuaan käyvän psykopaatin kanssa toimittaessa. Tämän vuoksi Suomi on menetetty sekä maana että kansakuntana parissa kymmenessä vuodessa ellei Putinia ja hänen kaltaisiaan saada kammettua pois Venäjän vallankahvasta. Jos Venäjä saa Suomen ja Baltian maat valtansa alle niin se tulee pitämään visusti huolen siitä että mitään pohjaa minkäänlaisille itsenäistymispyrkimyksille ei jää ja se tarkoittaa kaikkien kansallista identiteettiä viestivien asioiden nopeaa ja lopullista tuhoamista.

Suomalaiset ovat loputtoman pöljiä uskoessaan että sotakiimainen sotilasdiktatuuri edes ymmärtää puolueettomuuden tai liittoutumattomuuden käsitettä saati kunnioittaisi sitä. Suomessa Putin ei näe mitään muuta kuin helpon, käytännössä puolustuskyvyttömän uhrin joka rullataan heti kun vallassa säilyminen vaatii sotilaallisen voiton "lännestä" ellei peräti "NATO:sta".
 

vlad

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Seuraava kirjoitus kannattaa ehkä nauttia suolan kera. Väitetään, että Venäjän seuraava tavoite on saada haltuunsa maa-alue, joka aikanaan tunnettin "Donetskin ja Krivoi Rogin neuvostotasavaltana":

http://uk.businessinsider.com/putin-backed-rebels-declare-the-donestk-krivoy-rog-republic-2015-2

http://fi.wikipedia.org/wiki/Donetskin_ja_Krivoi_Rogin_neuvostotasavalta

http://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk–Krivoy_Rog_Soviet_Republic

Tässä saattaa olla taas kysessä koepallo, mutta koko sodan ajan on tuntunut siltä, että propaganda kulkee tapahtumien edellä. Ensin luodaan kuviteltu tilanne ja sen jälkeen toimitaan, kuin se olisi totta.
Tämäkin koepallo sopii oivallisella tapaa kuvioon ja mahdolliseen haaveeseen ynnä ideaan slaavilaisuuden yhdistämisestä. Olen L:n kanssa jutellut aiheessa paljonkin ja Ukraina on tässä kuviossa merkityksellisessä roolissa, etenkin alueet Dnepristä itään ja sitten Mustanmeren rannikko seutu. Ukrainan läntisin kolkka on selkeällä tapaa enemmän keskieurooppalainen ja saanut vaikutteita puolalaisuudesta (ja kuulunutkin aikanaan Puolaan), joten sitä ei välttämättä pidetä niin tärkeänä henkisen kodin kannalta mutta Kiovan kirkon merkittävimmät paikat ja tietenkin ortodoksisuuden historian kannalta merkittävät paikat kuten Kiev Pechersk Lavra (Kiev Monastery of Caves) haluttaisi yhteen ja Kiovan sekä Moskovan kirkot yhdistää - onhan ortodoksisuus, jota monasti korostaen painotetaan Moskovan suunnalla saapunut alueelle juuri Dneprin kautta Kiovaan ja sieltä sitten aloittanut leviämisensä itään ja Moskovaan, joten siksikin Kiova nähdään merkityksellisessä roolissa Venäjänmaalle.

Mutta mielenkiintoista tässä kosiskelussa on näiden vallankumoussankareiden nostaminen voimallisesti kuvioon, selkeästi halutaan kosiskella esim. Donbassin alueella asuvaa väestöä, joka vielä haikailee neuvostoaikojen perään (usein vanhuksia ja kouluttamattomia ihmisiä/työläisiä) ja tällainen alueellinen sankari on esim. wikipedian artikkelissa mainittu Artjom eli Fjodor Sergejev - puoluenimeltään Artjom. Hän on alueellisesti hyvin merkittävä henkilö, Donbassin alueella on pystytetty paljon muistomerkkejä ja patsaita hänen kunniaksi ja moni paikka on saanut nimensä hänen mukaan ja tavallaan hän on suosittu ja tunnettu yli "puoluerajojen" eli neutraalisti suhautuvilla ihmisillä on usein side tavalla tai toisella Artjomiin ja hänen tekoja pidetään historiallisesti merkittävinä - ja jopa positiivisina. Svjatogorskin lähellä on melkoisen vaikuttava Artjomin muistomerkki - kymmeniä metrejä korkeana se katselee yli Donbassin tasankojen korkean kukkulan laelta. Ja Svjatogorskissa yhdistyy symbolisesti merkittäviä asioita - alueella muistellaan Artjomia, siellä on Svjatohirsk lavra (ukrainalaisittain ja ortodoksilaisuuden kannalta merkittävä luostari) ja lisäksi alueella taisteltiin rajusti toisen maailmansodan aikana - kymmeniä tuhansia puna-armeijan sotilaita kuoli alueen taisteluissa. Ei siis ihme, että tällaisia symbolisesti arvokkaita asioita noukitaan esille ja kaivellaan historian kätköistä vanhoja "tasavaltoja", jotta voidaan synnyttää kuva siitä, että on oikeutus alueeseen edes jollain muotoa.

vlad.
 

YliKoo

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Putinin käyttäytyminen valehteluineen ja petoksineen soittaa herkkää säveltä venäläisen sielussa koska vastustajan pettäminen on venäläisen mielestä oveluutta ja oveluutta venäläinen arvostaa yli kaiken.

Hymyilen vinosti aina kun huomaan jonkun kommentoijan rakastuneen omaan mielikuvaansa venäläisistä shakkia pelaavina yli-ihmisinä joilla on mukamas joku ylivertainen strategia jolla "länttä" viedään kuin litran mittaa. Putinista nyt ei strategikkoa saa tekemälläkään koska tyyppi on luita ja ytimiään myöten betoninharmaa hallintobyrokraatti jolle ainoa ymmärrettävä strategia on käskyjen ja ohjesääntöjen orjallinen totteleminen. Mitään suurta suunnitelmaa ei kerta kaikkiaan ole olemassa, on vain sarja opportunistisia siirtoja joilla edetään päivästä toiseen ikään kuin käsikopelolla ja muun maailman reaktioita seuraten.

Se suuri kuva tässä takana ei ole sen kummempi kuin Putinin haave muuttaa Venäjä sen ainoan organisaation kaltaiseksi minkä Putin ymmärtää ja tuntee kodikseen: KGB:n. Venäjästä ollaan synnyttämässä vainoharhaista kyttäyskonestoa joka elää ikuisessa sodassa useimmiten täysin kuvitteellisia sisäisten ja ulkoisten vihollisten salaliittoja vastaan, poliisivaltion äärimmäisintä versiota jossa ei ole minkäänlaista sijaa millekään omaehtoiselle toiminnalle tai ajattelulle vaan ihmisen jokainen hengenvetokin on valjastettu palvelemaan valtiota ja sen johdossa istuvaa harmaantuvaa johtajaa.

Putin käy nyt henkiinjäämiskamppailua ja hänen on pystyttävä pönkittämään murenevaa henkilökulttiaan tuottamalla kansalleen jos ei todellisia niin kuviteltuja voittoja. Putinista on brändätty vakauden takuumies ja perusvenäläisen musikan päähän on ajettu useamman vuoden ajan presidentin henkilökultin luomiseen ja ylläpitämiseen 100%sesti valjastetun television kautta ajatusta siitä että Putin yksin voi pitää Venäjän pystyssä ja että vallan vaihtuminen tarkoittaisi Jeltsinin aikojen paluuta hyperinflaatioineen ja rosvokapitalismineen. Ukraina on Putinille elämän ja kuoleman kysymys koska jos suurelta osin venäjänkielinen Ukraina pystyy pyristelemään irti slaavilaisesta umpikorruptoituneesta mafiatyylisestä hallintoperinteestä venäläiset ovat suuressa vaarassa saada tartunnan näistä ajatuksista ja demokratia luikertelee Venäjälle Ukrainan kautta.

Kun ymmärtää miten epätoivoisessa tilanteessa Putin on niin ymmärtää että hän ja Venäjä ovat kaikkien diplomaattisten vaikutusmahdollisuuksien ulottumattomissa. Putinilla ei kerta kaikkiaan ole mitään muuta ulospääsyä kuin jatkaa pienten voitokkaiden valloitussotien sarjaa niin pitkään kunnes USA ja NATO pistävät sille stopin. Ja se stoppi merkitsee erittäin todennäköisesti Putinin loppua, loppua ihan kirjaimellisesti.

Jos mietitään minne Putinin rosvojoukot voivat seuraavaksi suunnata niin lista on lyhyt ja Suomi on sillä listalla. Suomen ongelmana on että meillä mielipidevaikuttajina on liikaa wannabe-Kekkosia jotka naivisti kuvittelevat mielistelevän yya-ilveilyn puolueettomuuslivertelyineen tepsivän eloonjäämiskamppailuuaan käyvän psykopaatin kanssa toimittaessa. Tämän vuoksi Suomi on menetetty sekä maana että kansakuntana parissa kymmenessä vuodessa ellei Putinia ja hänen kaltaisiaan saada kammettua pois Venäjän vallankahvasta. Jos Venäjä saa Suomen ja Baltian maat valtansa alle niin se tulee pitämään visusti huolen siitä että mitään pohjaa minkäänlaisille itsenäistymispyrkimyksille ei jää ja se tarkoittaa kaikkien kansallista identiteettiä viestivien asioiden nopeaa ja lopullista tuhoamista.

Suomalaiset ovat loputtoman pöljiä uskoessaan että sotakiimainen sotilasdiktatuuri edes ymmärtää puolueettomuuden tai liittoutumattomuuden käsitettä saati kunnioittaisi sitä. Suomessa Putin ei näe mitään muuta kuin helpon, käytännössä puolustuskyvyttömän uhrin joka rullataan heti kun vallassa säilyminen vaatii sotilaallisen voiton "lännestä" ellei peräti "NATO:sta".
Muuten samaa mieltä, mutta en usko tällä hetkellä Venäjän tavoittelevan Suomen miehittämistä tai pysyvän määräysvallan saamista. Ensimmäinen siirto on NATOn kukistaminen sisäpoliittisista syistä, eli konflikti Suomen kanssa jolla näytetään että Putin ei pelkää NATOa joka Suomen kautta oli juuri aloittamassa Venäjän valtaamisen.

Eli kuten totesit, suurta suunnitelmaa ei ole joten oikeaa järkeä tässä ei tarvitse olla. Mutta jos lyhyellä tähtämellä ajattelee niin pelottavan houkutteleva, helppo propagandavoitto Putinille. Riittääkö Ämarin-Porin lentosotaharjoitus laukaisemaan tämän?
 
Top