Ukrainan konflikti/sota

Donetskissa on jälleen tulitettu siviiliasutusta, kohteena oli ul Kuibushevan ja ul Sportivnajan risteysalue ja tietojeni mukaan ainakin ul. Sportivnaja 10 (asuinrakennus) on osunut kranaatteja ja rakennuksen toinen pääty on kärsinyt kohtalaisia vaurioita ts. seiniä kaatunut ja asuntoja vaurioitunut tulituksessa. Toistaiseksi ei ole tiedossa onko kuolleita tai haavoittuneita.

vlad.
 
Ei Venäjällä ole joukkoja lähteä Suomea vastaan edes ilman Ukrainan kriisiä. Se vaatisi ison mobilisaation ja massiivisen joukkojen siirron Suomen rajalle jonka aikana varmasti ehtii Suomikin kutsua porukkaa palvelukseen.
Riippuu vihollisen tavoitteista ja lisäksi mobilisaatio esitetään harjoituksena. Sitten on myös mahdollista että homma rajoittuisi lähinnä Venäjän laivaston, ohjusjoukkojen ja ilmavoimien toimintaan.
 
Nyt mennään pahasti aiheen ulkopuolelle, mutta:

Avaruustutkimukseen satsatuista varoista menee tosiasiassa haaskioon ainoastaan avaruuteen jäävä romu ja käytetty polttoaine, muu hyödyttää ihmiskuntaa uusilla innovaatioilla ja tiedolla. Sellaista tiedemiestä, tutkijaa, kehittelijää tai insinööriä ei ole, joka ei jossain vaiheessa käyttäisi tietojaan muuhunkin kuin "avaruusinnovaatioihin". Tuossa on mainittu mustekynät. Voitte olla varmoja siitä, että kyseisten kynien kehittämisen yhteydessä saatua tietotaitoa hyödynnetään jo monessa muussa tuotteessa ja ainakin kynissä. Aseet ja ampumatarvikkeet ovat sitten eri juttu. Ihmisiä silpovat kranaatit eivät todellakaan hyödytä ihmiskuntaa!

Tämä todellakin on syytä huomioida, että avaruustutkimukseen satsatuista rahoista etenkin lännessä on "valunut" huomattavasti hyötyä siviilipuolelle ja moni meidän arkipäiväisenä pitämämme asia on tavalla tai toisella linkittynyt avaruustutkimukseen ja sen parissa työskennelleiden insinöörien innovaatioihin. Toisaalta samaa on tapahtunut myös sotateknologian kohdalla, aikaa myöten sen parissa tehdyistä keksinnöistä tai innovaatioista on kehittynyt siviiliväestöä hyödyttäviä keksintöjä ja tuotteita.

Mutta tämä ot:sta tähän ketjuun.

vlad.

edit: Lisätään vielä sen verran, että aiemmin kirjoittamallani lyijykynä-vertauksella oli lähinnä tarkoitus osoittaa se, että ajattelu- ja toimintatavat Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa (ja osin Venäjällä) poikkeavat melkoisesti toisistaan toimintakulttuurin ollessa selkeästi erilaisia. Jo turvallisuuslähtöisissä ajattelutavoissa on huomattava ero, mikä on edelleenkin näkysällä, vaikka Venäjälläkin on jo herätty havaitsemaan se, että kaikessa ei ole järkeä uhrata kalliilla koulutettuja henkilöitä mutta edelleen ollaan kaukana länsimaisesta turvallisuusajattelusta.
 
Tämä on tavallaan melkoinen harhaluulo lännessä, on huomioitava, että Venäjä on muutakin kuin Moskova tai länteen katsova Pietari - parin tunnin ajomatkan päässä Moskovasta suurin osa kansasta (myös nuorista) elää lähes täysin venäläismedian välittämän uutisoinnin varassa. Ja mitä kauemmas mennään Venäjän suurimmista kaupungeista sitä vähemmän kansa seuraa ulkomaalaisia medioita, nettisivuja tai ottaa osaa keskusteluun länsimaisten ihmisten kanssa. Ja kun nykyään Moskovassa ja Pietarissakin ilmapiiri on kyllästetty propagandalla, jossa läntiset mediat leimataan yhteiskunnan vihollisiksi ja Venäjän konkreettiseksi uhaksi, tästä seuraa se, että loppujen lopuksi nuoristakin (siitä tv- ja nettikansasta) melkoinen osa turvautuu yksinomaan venäjänkielisiin lähteisiin muodostaessaan maailmankuvaa maailmasta. Ja on myös huomioitava se, että suurin osa venäläisistä puhuu vieraita kieliä huonosti tai hyvin huonosti - tai ei laisinkaan, joten ainoa lähde josta on saatavilla helposti tietoa on venäläinen media, josta valtaosa on nykyään tavalla tai toisella valtiojohtoista ja yksityiset blogistit ja toimijat leimataan jopa "vihollisiksi" tai "agenteiksi".

Olennainen kysymys onkin se, että onko aikaa odottaa sukupolvi tai kaksi? Venäjällä kasvaa nyt käytännössä ensimmäinen itsenäisen Venäjän sukupolvi, eikä suuntaus näytä positiviiselta - 90-luku ja demokratia-aate on pyyhitty vuosikymmenessä "roskiin" ja moni nuoristakin näkee 90-luvun kokeilun kansakunnan kautta turmiollisena. Voidaanko luottaa siihen, että seuraava sukupolvi näkee asiat toisin ja kaikki on ratkaistavissa neuvotellen - entäpä jos näin ei olekaan? Tietty on muistettava se, että hiljainen massa ei välttämättä ole konkreettisella tapaa valinnut puoltaan, mutta se kovaa ääntä pitävät (tehokas) kansanosa voi viedä sen suuren "hiljaisen massan" sellaiselle tielle, jolle he eivät oma-alotteisesti olisi halunneet lähteä - näin kävi Saksassakin 30-luvulla.

vlad.


Olen lukenut ja myös itse kokenut, että venäläisten suurin kynnys on erilaiset aakkoset. Kyllähän sanat oppii ja englannin kieli on helppoa, mutta perusvenäläinen ei ymmärrä/jaksa harjoitella länsimaisia kirjaimia, ja siksi kommunikointi länsimaalaisten kanssa on aika hankalaa.

....... Joo, on pahasti OT ja sotkee ketjun lukemista. Ehdotus ylläpidolle, perustakaa ketju, jonka otsikkona "Venäjästä yleisesti", ja siirtäkää nämä kaikki Venäjää koskevat OT sinne. :rolleyes:
 
Niin miten mahtaa olla... Liekö sellaista tulevina vuosinakaan nähtävissä, että NATO-kannatus nousis selvästi 30% paremmaksi. Jos ei, niin tollasessa sopimuksessa vois olla järkeä. Tosin tietty sen verran pitäis olla pelimiehen elkeitä, että Venäjältä pitäis vaatia moisesta hyväntahtoisuuden eleestä vastineeksi jotain kouriintuntuvaa. Petsamo vois olla sopiva vastalahja. Oishan se kiva saada Suomelle taas pääsy jäämerelle.


Tää riippuu millainen aikajänne on "ikinä". Maailma kummasti muuttuu. Eihän toisen maailmansodan lopustakaan oo mennyt edes yhtä ihmisikää, mutta silloin yhtä sun toistakin pahaa tehneet Saksa ja Japani taitaa kuulua monessa mielessä maailman arvostetuimpien maiden joukkoon.

Jossain hiljattain muistaakseni sanottiin Merkelin olevan valmis jopa antaan seppojen pitää omat separatistivaltionsa, koska Merkel on oman Itä-Saksan historiansa myötä vankasti sitä mieltä, että loppupeleissä demokraattiset voimat jyrää aseet.

"Ikinä" tarkoittaa tässä tapauksessa vähintään Putinin aikakautta, vaikka toki siinäkin voi tapahtua yllättäviä käänteitä, jos Putinin pää pehmenee ja jätkästä tulee rauhaa rakastava hippi.

Länsimaat ja varsinkaan EU ei todellakaan halua uutta kylmää sotaa, eivätkä ne muutenkaan halua riidellä Venäjän kanssa yhtään mistään. Kun Putin näyttäsi jo suorastaan vaativan kylmää sotaa ja nyrkkitappelua. Toki tuossa on paljon bluffia...Putin isottelee EU:lle ja jopa USA:lle, mutta tietää tasan tarkkaan ne rajat joiden yli ei kannata mennä.

Merkel luovuttaa puoli Ukrainaa näille Sepoille ja lyö avaimet kouraan vaikka itse Vladimirille jos todella tiukka paikka tulee. Tärkeintä on että Kiova ja erityisesti Varsova jätetään tällä kierroksella väliin.

Kyllä se niin on että jos sopimuksia tehdään, niin Petsamo pitää saada takaisin :D Karjalassa on vain raiskattuja metsiä, lahoavia mökkejä ja liian paljon venäläisiä.
 
:eek: :eek: :confused:

Ja sitten taas uusi kokous! Samanaikaisesti kapinalliset hyökkäävät ja kasvattavat aluettaan, mutta Venäjään ja Putiniin ei saada otetta.
Niinpä. Ärsyyntymistä puheissa myös Britannian suunnalla havaittavissa:
"Britannia sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttäytyy kuin tyranni Ukrainan suhteen. Britannian ulkoministeri Philip Hammond sanoi brittiläisen Sky News -uutiskanavan haastattelussa, että Venäjä ei käyttäydy kuin sivistynyt valtio. Hammondin mukaan Britannia katsoo, ettei aseiden toimittaminen Ukrainalle ole tällä hetkellä oikea ratkaisu. Jos tilanne Ukrainassa muuttuu, Britannia voi miettiä kantaansa uudelleen.
Hammond myös puolusti lännen Venäjää vastaan asettamia talouspakotteita. Ministerin mukaan pakotteet purevat, varsinkin kun samaan aikaan öljyn hinta on pudonnut roimasti.
– Putin sinnittelee, mutta tiedämme, että lopulta taloudellisia tosiasioita ei voi ohittaa, Hammond sanoi."
http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/732441/Britannia+nimitti+Putinia+tyranniksi
 
Näen tilanteen hiukan toisin. Siinä vaiheessa NATO:n kynnys puuttua tapahtumien kulkuun olennaisesti muuttuu kriisin noustessa samalla tasolle mitä se Ukrainassa nyt on eli on olemassa olevaa todistetta siitä, että alueella on venäläisjoukkoja (ei vain yksittäisiä taistelijoita). Sen sijaan ongelmallisempi on tilanne, jossa kriisi pidetään "matalan intensiteetin" kriisinä ja tasoltaan verrattavissa separatismin nousuun Donbassin alueella maaliskuussa 2014, jolloin vallattiin rakennuksia ja osoitettiin mieltä ja alettiin esiintyä aseistautuneita mutta jolloin Venäjän rooli ei ollut kaikille selviö ja todellakin näytti siltä, että kyseessä on paikallinen kriisi joka on saanut alkunsa paikallisista voimista (vaikka ns. "putinin turisteilla" oli jo tuolloin merkittävä rooli tapahtumien etenemiseen).

Voidaan miettiä Eestin pronssisoturikiistaa v. 2007, jolloin loppujen lopuksi suhteellisen pieni joukkio venäläisiä nuoria sai aikaan kaaoksen Tallinnassa ja kriisinpoikasen ja varsinaisen kriisin jälkeen eestiläisen nettisivustot joutuivat ulkomailta tapahtuvien hyökkäysten kohteeksi (ilm. Naši-nuorisojärjestö Venäjältä). Jos sama tapahtuisi nyt, konflikti olisi tavattoman helppoa masinoida olennaisesti laajemmaksi ja moniulotteisemmaksi, jolloin eestiläisten kyky operoida olisi rajallisempi mutta vastaavasti epämääräisen vastustajan tähden ulkopuolisen avun lähettäminen olisi ongelmallista - se ei olisi NATO:llekaan hyvää mainosta jos sen joukkoja käytettäisi tukahduttamaan "separatismia" Narvan seudulla. Ja niin kauan kuin Venäjän rooli olisi se, että alueella todellakin on vapaaehtoisia tai pelkkiä siviileitä (tukena ehkäpä jokunen kymmenen FSB:n tai GRU:n ammattilaista) kriisiin puuttuminen olisi todella ongelmallista ja Venäjä kykenisi toteuttamaan paikallista hybridisodankäyntiä - ja aivan varmasti Suomessakin suuri joukko kansalaisia ja poliitikkoja olisi sitä mieltä, että eestiläisten on selvitettävä ongelmansa itse ja huomioitava venäläisvähemmistön oikeudet paremmin.
vlad.

Tämä on ihan totta...

Sen sijaan ongelmallisempi on tilanne, jossa kriisi pidetään "matalan intensiteetin" kriisinä ja tasoltaan verrattavissa separatismin nousuun Donbassin alueella maaliskuussa 2014, jolloin vallattiin rakennuksia ja osoitettiin mieltä ja alettiin esiintyä aseistautuneita mutta jolloin Venäjän rooli ei ollut kaikille selviö ja todellakin näytti siltä, että kyseessä on paikallinen kriisi joka on saanut alkunsa paikallisista voimista (vaikka ns. "putinin turisteilla" oli jo tuolloin merkittävä rooli tapahtumien etenemiseen).


Olettaisin kuitenkin että USA ja NATO ovat ottaneet opiksi ja Ukrainan jälkeen ne kykenevät vastaamaan myös niihin "matalan intensiteetin" kriiseihin mikäli Venäjä sellaisen yrittäisi Nato-maahan luoda. Uskoisin että tämä asia on siellä kulissien takana tehty hyvin selväksi myös Venäjälle.

Se on jokseenkin varma asia että "patsaskiistoihin" tulee vielä monta jatko-osaa, mutta ne toteutetaan ihan oikeasti vain paikallisin voimin ja niissä on kysymys lähinnä kiusaamisesta....pohjalta kiusa se on pienikin kiusa.

Mutta voin toki olla ihan väärässä, ehkä USA on suomettunut, NATO on juuri sellainen paperitiikeri kun ilkeät kielet väittävät sen olevan ja Putinkin on sekaisin kun mummon kaappikello :D Siinä tapauksessa elämme erittäin mielenkiintoisia aikoja ja tulemme vielä näkemään vaikka mitä...jotain sellaista minkä rinnalla Ukrainakin on ihan lastenleikkiä.
 
Merkel luovuttaa puoli Ukrainaa näille Sepoille ja lyö avaimet kouraan vaikka itse Vladimirille jos todella tiukka paikka tulee. Tärkeintä on että Kiova ja erityisesti Varsova jätetään tällä kierroksella väliin.
Entä ihmiset, tuskin kukaan tolkullinen halua ryssämafioso-diktatuurin alle. En usko että näin tule käymään.
 
Viimeksi muokattu:
Entä ihmiset, tuskin kukaan tolkullinen halua ryssämafioso-diktatuurin alle. En usko että näin tule käymään.

Tarkastelin asiaa Merkelin ja Saksan näkökulmasta, mutta en minäkään usko enkä varsinkaan toivo että näin tulisi ikinä käymään.

Krimistä Venäjä ei luovu niin kauan kun sillä on vähänkin voimia jäljellä ja tämä koskee myös Putinin jälkeistä aikaa. Kaikki muu on toistaiseksi epäselvää, kun ukrainalaiset sotilaat ja länsimaiset poliitikot kykenevät siihen asiaan vielä vaikuttamaan.
 
Alkaa jännittää, että mitä tapahtuu TomTomin sivunumeronappuloille kun menee nelinumeroisiksi o_O
 
Angi kyyhkyläiseni, uskotko Putteroisen pitävän sanansa tällä kertaa?

merkelnauru1JI2503_503_ul.jpg
 
Tuo nuori "tv- ja nettikansa" keräntyy tälläisten sivustojen ääreen:
http://sputnikipogrom.com
Eiköhän noi nyt kuitenkin oo marginaalisivustoja. Onhan lännessäkin ties millasia hörhösivuja, muttei ne paljon suuria massoja liikuta.

Eikö parempi ajankuva Venäjän nettisukupolvesta ois vaikka tällaset nettimeemi-"Happy"-videot, esim:
Näitähän riittää esim..Pietari, Kaliningrad, Stavropol, Feodosia, Punaisen armeijan kuoro, jne.

EDIT: Niin toi Feodosia onkin siis Krimillä. No, olkoon esimerkkinä siitä että sielläkin näyttäis olevan ainakin jonkin verran rennonpuoleisia nuoria, joiden sukupolvi toivon mukaan saa aikanaan junailtua suhteet länteen ja itään sulassa sovussa.
 
Viimeksi muokattu:
Eiköhän noi nyt kuitenkin oo marginaalisivustoja. Onhan lännessäkin ties millasia hörhösivuja, muttei ne paljon suuria massoja liikuta.
VKontaktesta näyttäisi löytyvän yli 89 000 fania, twitteristä yli 29 000 seuraajaa ja Facebookista yli 23 000. Myös sivuston ylläpitäjän omalla twitter-tilillä on yli 7000 seuraajaa. "Pienistä" puroista kasvaa suuri virta.

Edit. kaikki on tietysti suhteellista, mutta ehkä olisi mielekkäämpää suhteuttaa noiden sivustojen seuraajien määrät internetin käyttäjien määrään Venäjällä, kuin suoraan väkilukuun. SiP:n seuraajien joukossa on paljon juuri niitä, joita täällä lännessä tavataan pitää "nuorena ja urbaanina sukupolvena". Sitäpaitsi, onhan Venäjällä pieni vähemmistö onnistunut kaappaamaan vallan aiemminkin.
 
Viimeksi muokattu:
Rajoitukset koskevat kaikkia vuoden 1991 jälkeen kuvattuja venäläisiä elokuvia ja 1.1.2014 jälkeen ilmestyneitä venäläisiä sarjoja. Uuden lain rikkomisesta seuraa tuntuvia sakkoja.

- Pitäähän meillä olla edes jotain itsekunnioitusta vielä jäljellä, sanoi Ukrainan varapääministeri ja kulttuuriministeri Vyacheslav Kirilenko.

Lakiesityksen muotoiluun osallistunut Nikolai Knjazicki korosti, että parlamentin päätös pohjautui kansalaisten pyyntöihin ja hyväksyntään.

- Kun lakiesitys meni läpi, kansanedustajat taputtivat seisten, Knjazicki kertoi.


http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2015020719159524_uk.shtml

Oligarkin hätähuuto...

- Yli puolet näyttämistämme sarjoista ja elokuvista on venäläisiä. Emme tiedä, millä korvaamme ne ja mitä ihmettä katsojille näytämme. Menetämme miljoonia dollareita. Kuka olisi voinut ennustaa tällaista kieltolakia? päivittelee nimettömänä pysyttelevä suuren ukrainalaisen televisiokanavan edustaja.
 
Back
Top