Ukrainan konflikti/sota

Monin paikoin etelässä ja idässä valitellaan vihollisen lukumääräistä ylivoimaa, ihan miehissä.
Miten ihmeessä tässä vaiheessa, sodan kestettyä jo reilusti yli 100 päivää, ei ole saatu mobilisoitua selvää ylivoimaa joukoissa taistelualueille?
Vaikea sanoa varmuudella...mutta.

Olen taipuvainen ajattelemaan niin että Ukrainan sodanjohto toimii huomattavasti vastuullisemmin ja täysin toisella tavalla kuin ryssän johto.

Ainakin toivoisin että Ukrainassa reserviä koulutetaan ja varustetaan toimimaan osaavasti ja tehokkaasti taisteluissa. Toisekseen voi olla että myös ukrainalaisilla saattaa olla puutetta henkilökohtaisesta aseistuksesta. Toivottavasti reserviläisiä koulutetaan uusien aseiden ja asejärjestelmien osaajiksi.
- selvää on että viimeisen parin kuukauden taisteluissa olleet sotilaat tarvitsevat kuumeisesti rotaatiokiertoa.
- ei ole tietoa onko sellainen jo mahdollisesti alkanut..tosin koulutusta ei voi olla vielä kovin kattavaa.

Pidän myös arvokkaana sitä että kaikki tällainen valmistautuminen jne. toteutetaan "hiljaisesti", ilman että siitä avoimesti tiedotettaisiin julkisesti. Ymmärrän sen hyvin ehkä koe tarpeelliseksi tietää yksityiskohtia.
- tämä on myös vastuullista ja asianmukaista toimintaa sodan aikana.

En tiedä varmuudella mutta näin uskaltaisin arvailla...
...................................................................................................

Ryssän toimista sen verran että..

Minua ei millään tavalla häiritse että he lähettävät täysin kouluttamatonta, fyysisesti ja henkisesti sotaan kelpaamatonta, pakkovärvättyä miehistöä suoraan rintamalle..."tykin ruuaksi" kuten on tapana sanoa.
- aseistettuna jopa vanhoilla mosin-nagant kivääreillä jne. tai osin ilman asetta
- sekään ei haittaa että upseerit joutuvat (jopa kenraaleita myöten) hosumaan näiden opastamisessa.
- mieltäni ei pahoita sekään että sotaan ohjataan kaukaisten syrjäseutujen vierakielisiä ja kouluttamattomia sotilaita jne.
- sekin on vain positiivista että ryssä laajensi asevelvollisuutta jopa yli 60-vuotiaisiin jne.

https://www.verkkouutiset.fi/a/pres...sansa-yksinkertaisesti-tykinruokana/#598788f4
https://www.verkkouutiset.fi/a/venaja-luopuu-armeijaan-liittyvien-ikarajasta/#598788f4
 
Viimeksi muokattu:
Khersonista puolestaan yksi laittaa hieman jarruja päälle:


Toivotaan toki menestystä mutta Venäjällä on ollut aikaa vahvistaa alueen puolustusta varsinkin Khersonin läheisyydessä. En usko pikavoittoihin joten eteneminen, sikäli kun sitä tapahtuu, tulee varmasti olemaan hidasta. Ei sillä että tässä olisi mikään kiire.
Itse lopetin Ruserin seuraamisen tänään. Olin jo viikkoja ihmetellyt sitä jatkuvaa negailua silloinkin kun tapahtui oikeasti myönteisiä asioita, siinä määrin että kampasin tyypin historiaakin kauemmas. En löytänyt mitään epäilyjä vahvistavaa (muuta kuin sitä jatkuvaa negaa), eikä tämä nyt ole yritys suositella mitään, mutta tuo tämän päivän juttu Khersonin alueestahan on päivän selvä vale. Eikä tarvitse mennä edes kuukausia taaksepäin niin kuin hän väittää, vaan viikotkin riittävät.
 
Aseapu ei tule riittävän nopeasti. Ja länsi kertoo liian avoimesti mitä annetaan. OSINT-tiedustelun osaa ryssäkin.


Tässäkin ketjussa useammalla suulla aina toisinaan vaadittu mm. Suomea tilittämään mitä apua toimitetaan. Kenen etua sen kertominen palvelee? Toki näyttää hyvältä otsikoissa mutta kuten kirjoitat, vihollisella on silmät ja korvat ja OSINT-kykyä myös.

Ketju aseavusta, lainaan sen kokonaisuudessaan koska monta mielenkiintoista yksityiskohtaa:

Very interesting conversation with a senior figure from Ukraine's defence ministry this morning, largely discussing Western military assistance and the progress of the war. Key takeaway; what you have sent is great, and we're extremely grateful, but it's not enough.

Western towed howitzers like the M777 - extremely capable equipment. Self propelled howitzers like the CAESAR and the AHS Krab - even better. They have been incredibly effective at striking into the Russian deep rear and executing counter-battery fire. They need more.

This is because self propelled guns can operate close to the front lines; being more mobile and offering more protection for the crews than towed systems. They also need more precision guided munitions for their 155mm guns. The M982 Excalibur has been particularly effective.

The recently given date of delivery for the German and Dutch Panzerhaubitze 2000 systems of 22nd June seems "realistic". The Ukrainians learn to use news very quickly, the crews are highly motivated, and generally pretty tech savvy.

They've been very effective at using their Soviet-era legacy air defence systems to create their own "no fly zone" over Ukraine. But supplies are limited - need Western systems. Points out that such systems are inherently defensive in nature, why the reluctance to supply?

He understands that Western democracies move slowly in some regards. But from his perspective when the West prevaricates in sending systems they're eventually going to seen anyway, more Ukrainians needlessly die.

Points out how grateful Ukraine is to the UK, the US, Poland, and the Baltic States particularly, but also to everyone that has sent arms and support to Ukraine. Hopes the upcoming visit of Macron, Scholz, and Draghi to Kyiv will encourage more support from their countries.

Bottom line - what has been sent is great, but we need more, and we need it faster. They're absolutely convinced at every level of Ukrainian society they're going to win this war, they just understandably want to pay the lowest cost in Ukrainian lives possible.

 
Iskander kyllä näyttää hyvinkin pelottavalta laitteelta nyt kun sitä on tositoimissa nähty. Ihan yksittäisiä ajoneuvoja tuhottu suorilla osumilla. Tietenkin sillä varauksella ettei mahdollisia huteja tai häiriöitä ole propagandavideoille päätynyt. "Kill chainin" toiminta nyt tietenkin riippuu monesta muustakin asiasta kuin yksittäisen aseen tehosta ja tarkkuudesta.
Tässä tullaan siihen tosiasiaan, ettei ryssä edes yritä sotia armeijaa vastaan. Kaikki heikäläiset "täsmäaseet" on ammuttu kaupunkeihin. Esimerkkinä tuo potkupallokentälle tehty 30metrin kraateri. Täsmäaseiden nimenomainen ajatus on tuhota vihollisen tykistö, johtopaikat yms. Ryssä on valmis käyttämään kalliita aseita juna-asemiin syvällä linjojen takana, Krematorsk'ko se oli? Usa ampuisi ensimmäisenä kaukovaikutusaseet ja IT asemat, tai näin ovat ainakin toimineet. Varmaan molempia kyseessä, mutta silti uskoisin enemmän, että rysyjen ohjusten tarkkuus ei riitä esim tykistöön varmasti tuhoavana. On helpompaa ruikkia niitä asutuskeskuksiin, Aatun kostoaseiden tyyliin. Toki meille ei näytetä tykistöjen tuhoa, yksi kuva tuhotusta M777sta ollut, mutta avaruustiedusteluvaltiolla, jolla pitäisi olla tarkkoja ohjuksia, ei Ukrainalla pitäisi olla yhtään tykkiä ampumakunnossa.
 
Aseapu ei tule riittävän nopeasti. Ja länsi kertoo liian avoimesti mitä annetaan. OSINT-tiedustelun osaa ryssäkin.
Varmasti on näinkin...joskus jopa tuntuu että tietyillä poliitikoilla on kiire ilmoittaa mediassa ettei niitä ja näitä aseita missään tapauksessa anneta Ukrainalle,
- Suomi on toiminut tältä osin fiksusti...avustuksista jne ei ole mitään syytä kertoa julkisuudessa.

Toinen asia on siinä että uusien aseiden ja järjestelmien toimitus-logistiikka vie oman aikansa.
- syitä voi olla monenlaisia ja viivästykset jopa useita viikkoja jne.
- toimituksiin joudutaan sisällyttämään monenlaista apulaitetta, huoltovaraosia jne.
- mahdolisesti ohjelmoimaan laitteistoa uudella tavalla jne.

Tämän lisäksi viivettä saattaa aiheutua vastaanottajien koulutuksesta ja käytön harjoittelusta jne.
- joissain tapauksissa siihen voi kulua kuukausia.

Kaikki ottaa oman aikansa...

Mutta, harvemmin se sota ehtii loppumaan ennen aikojaan. Yleensä kaikelle aseistukselle löytyy tarvetta vaikka toimituksissa menisi muutama kuukausi tai vaikka puoli vuottakin jne.
- joskus tuntuu jopa siltä että täällä nettipalstoilla ollaan taipuvaisia hätäilemään ja hosumaan.

Muistellaan vaikka sitä kuinka ryssä valmisteli hyökkäystään lähes vuoden ajan...lisäsi ja siirteli joukkojaan Ukrainan rajoilla..Valehteli ja uhkaili kaikenlaista julkisuudessa, joka viikko oli putin ja lierov uutisissa jne.
- ja lopputuloksena oli että koko homma meni ns. "vituiksi"...

Toisaalta ukrainalaiset valmistautuivat kaikessa hiljaisuudessa..provosoimatta millään tavoin. Eivätkä aloittaneet juuri mitään valmisteluita, varsinkaan julkisuudessa. Ei edes reserviläisten kutsuntoja. Eikä saanut merkittäviä asetoimituksia (tosin jälkikäteen ajateltuna Bayraktar oli menestys)..
- jokainen tietää miten ukrainalaiset onnistuivat ryssän hyökkäyksen torjunnassa..

Siis, mitä opimme?
Vastaus: Vanha totuus "hiljaa hyvä tulee", näin se taitaa olla myös sotahommissa.
 
Vaan kun olisi vähän kiire. Ja vaikka asetoimitusten pitäminen salassa voisi tuoda jotain etua Ukrainalle, niin toisaalta se tuo mielestäni enemmän haittaa, kun näin muihin maihin kohdistuu vähemmän painetta, että nekin toimittaisivat enemmän - varsinkin raskasta aseistusta. Ja Ukraina itse ei ole tainnut ilmoittaa, että älkää helvetissä kertoko mitä toimitatte.

Ukraine is running out of ammunition as prospects dim on the battlefield​


(En ole varma näkyykö tuo kaikille, mutta https://archive.fo tai https://web.archive.org tai Bypass Paywalls Clean auttavat)
 
Viimeksi muokattu:
Kuvien perusteella maasto Itä-Ukrainassa alkaa todellakin muistuttaa ensimmäisen maailmansodan taistelukenttiä, kun ryssä ampuu tykistöllään joka päivä valtavat määrät kranaatteja ja raketteja. Voi hyvin kuvitella, että Ukraina väistämättä kärsii tuntuvia miestappioita sellaisissa keskityksissä. Ei tämä mitään salamasotaa ole, vaan hidasta kulutukseen perustuvaa hivutusta.

Mikähän mahtaa olla nyky-Venäjän kyky valmistaa ns. tyhmiä ammuksia tykistölle? Ilmeisesti varastoissa on jo valmiina ollut aika paljon materiaalia. Jos ensimmäistä maailmansotaa käyttää taas vertailukohtana, niin silloinhan huoltovaikeudet tekivät yleensä lopulta tyhjiksi Venäjän armeijan onnistumiset. Varsinkaan tykistölle ei kyetty valmistamaan riittävästi ammuksia. Neuvostoliiton aikana tilanne oli toinen, mutta kuinka paljon tuosta vanhasta tuotantokyvystä on vielä nykyään jäljellä?

Toivotaan, että Ukraina saisi vielä mahdollisimman runsaasti länsitykistöä käyttöönsä. Jokainen maahan lähetetty tykki ja kranaatti on osaltaan vähentämässä Venäjän uhkaa muille Euroopan maille.
HIMARS:in vaikutusetäisyys on niin paljon parempi kuin 155:n, että sillä voi olla merkitystä nimenomaan örkkien huoltokuljetuksille.
Pienellä määrällä ei tapeta vastustajan tykistöä, mutta ammushuolto voi kärsiä.
 
Ryssän toimista sen verran että..

Minua ei millään tavalla häiritse että he lähettävät täysin kouluttamatonta, fyysisesti ja henkisesti sotaan kelpaamatonta, pakkovärvättyä miehistöä suoraan rintamalle..."tykin ruuaksi" kuten on tapana sanoa.
- aseistettuna jopa vanhoilla mosin-nagant kivääreillä jne. tai osin ilman asetta
- sekään ei haittaa että upseerit joutuvat (jopa kenraaleita myöten) hosumaan näiden opastamisessa.
- mieltäni ei pahoita sekään että sotaan ohjataan kaukaisten syrjäseutujen vierakielisiä ja kouluttamattomia sotilaita jne.
- sekin on vain positiivista että ryssä laajensi asevelvollisuutta jopa yli 60-vuotiaisiin jne
Miksi? Vihan vai sodan takia?
 
Ryssän kolonna pienissä vaikeuksissa lähellä Velykyi Burlikia, Kharkivin suunnalla.

Kharkiv region, Velykyi Burluk - a column of orcs was driving, a tank or BMP caught fire, BC detonated
Tämä on kumma juttu. Tuo on 30-40 km rintamalinjan takana. Onko tupakkamies ollut huolimaton? Vaiko Brimstone/SB-600 tyyppinen ase?

 
Miksi? Vihan vai sodan takia?
Sanotaako nyt vaikka näin...
"kun vihollinen tekee asioita typerästi tai väärin, ei ole mitään syytä estellä sitä näin tekemästä"
- päin vastoin..ryssä tekee niin kuin ryssä tekee..

Toisaalta, tuossa vertailin sitä miten ukrainalaiset toimii reserviläistensä osalta ja toisaalta sitä millä tavalla ryssä "värvää" miehistöään. Tällä on oma merkityksensä.
- Ukrainassa rekrytointitoimiston ovella on ruuhkaa vapaaehtoisista ilmoittautujista..
- ryssän puolella näihin vastaaviin paikkoihin heitellään polttopulloja..

Minä lasken ryssän viholliseksi, niin ukrainalaisille kuin Suomellekin.

Enkä minä näitä tykinruuaksi joutuvia erityisemmin vihaa. Jos pitäisi vihata jotakin niin mieluummin sitten niitä rikollisia murhaajia jotka ovat anastaneet valta-asemansa ja lähettävät sotilaitaan vieraaseen maahan.
 
Varmasti on näinkin...joskus jopa tuntuu että tietyillä poliitikoilla on kiire ilmoittaa mediassa ettei niitä ja näitä aseita missään tapauksessa anneta Ukrainalle,
- Suomi on toiminut tältä osin fiksusti...avustuksista jne ei ole mitään syytä kertoa julkisuudessa.

Toinen asia on siinä että uusien aseiden ja järjestelmien toimitus-logistiikka vie oman aikansa.
- syitä voi olla monenlaisia ja viivästykset jopa useita viikkoja jne.
- toimituksiin joudutaan sisällyttämään monenlaista apulaitetta, huoltovaraosia jne.
- mahdolisesti ohjelmoimaan laitteistoa uudella tavalla jne.

Tämän lisäksi viivettä saattaa aiheutua vastaanottajien koulutuksesta ja käytön harjoittelusta jne.
- joissain tapauksissa siihen voi kulua kuukausia.

Kaikki ottaa oman aikansa...

Mutta, harvemmin se sota ehtii loppumaan ennen aikojaan. Yleensä kaikelle aseistukselle löytyy tarvetta vaikka toimituksissa menisi muutama kuukausi tai vaikka puoli vuottakin jne.
- joskus tuntuu jopa siltä että täällä nettipalstoilla ollaan taipuvaisia hätäilemään ja hosumaan.

Muistellaan vaikka sitä kuinka ryssä valmisteli hyökkäystään lähes vuoden ajan...lisäsi ja siirteli joukkojaan Ukrainan rajoilla..Valehteli ja uhkaili kaikenlaista julkisuudessa, joka viikko oli putin ja lierov uutisissa jne.
- ja lopputuloksena oli että koko homma meni ns. "vituiksi"...

Toisaalta ukrainalaiset valmistautuivat kaikessa hiljaisuudessa..provosoimatta millään tavoin. Eivätkä aloittaneet juuri mitään valmisteluita, varsinkaan julkisuudessa. Ei edes reserviläisten kutsuntoja. Eikä saanut merkittäviä asetoimituksia (tosin jälkikäteen ajateltuna Bayraktar oli menestys)..
- jokainen tietää miten ukrainalaiset onnistuivat ryssän hyökkäyksen torjunnassa..

Siis, mitä opimme?
Vastaus: Vanha totuus "hiljaa hyvä tulee", näin se taitaa olla myös sotahommissa.
Esim. Norja toiminut äärimmäisen fiksusti. Aseista (panssarintorjunta, telaketjuhaupitsit) ilmoitettu vasta kun ne on perillä. Miksi helpottaa ryssän hommia yhtään?
 
Itse lopetin Ruserin seuraamisen tänään. Olin jo viikkoja ihmetellyt sitä jatkuvaa negailua silloinkin kun tapahtui oikeasti myönteisiä asioita, siinä määrin että kampasin tyypin historiaakin kauemmas. En löytänyt mitään epäilyjä vahvistavaa (muuta kuin sitä jatkuvaa negaa), eikä tämä nyt ole yritys suositella mitään, mutta tuo tämän päivän juttu Khersonin alueestahan on päivän selvä vale. Eikä tarvitse mennä edes kuukausia taaksepäin niin kuin hän väittää, vaan viikotkin riittävät.

Olen samaa mieltä tästä Hersonin kommentista. Nämä valtaukset ovat kiistattomia ja ne eivät ole hiljattain vaihtaneet omistajaa. Viimeksi maalis-huhtikuussa kun Ukrainalla oli jonkinlainen pusku päällä.

Tämä karttaguru seuraa aika montaa konfliktia ja ei ole täyttä huomiota Ukrainan suunnassa sanoisin.

EDIT: tänään ollut huhua että Davydiv Brid olisi Ukrainan hallussa nyt.
 
Khersonin suunnalta huhua, pakeneminen vai vetäytyminen, vaikea sanoa. Aluemenetys joka tapauksessa jos pitää paikkansa:


Venäjän "AWACS-kone" Mustanmeren yllä aikaisemmin tänään. Ei ole toki ensimmäinen kerta. Tarkistin, Military Balance 2022 mukaan näitä olisi Venäjällä 3 kpl A-50 ja 6 kpl A-50U. Kuvaus A-50U eroista vanhaan A-50-koneeseen: LÄHDE

By 2017, four A-50s were upgraded to the A-50U variant with the installation of the Shmel-M system. Compared to the original version, Shmel-M is equipped with a new digital data processing system, which replaced the analog system in the previous modification. This reduced weight and increased reliability. According to some sources, the upgraded aircraft can detect up to 150 targets at distances up to 600 km, compared to 45 targets for the A-50. Radar "Bumblebee" with mechanical scanning remained unchanged. Data transmission has been improved by the installation of LCD monitors instead of cathode ray tubes. The means of communication and navigation were also replaced. Unlike the basic A-50, the A-50U has not only a kitchen and toilets, but also a crew lounge. The old D-30KP-2 engines remained on the plane. The only external difference between the two modifications is the absence on the A-50U of small planes in the area of the fairings of the main landing gear. On the A-50, they served to protect the radar from reflected signals from the Earth.

 
Viimeksi muokattu:
Kaikesta periaatteessa samaa mieltä ja Ukrainassa on tehty todellisia, osin epäinhimillisiä, ponnistuksia ja uhrauksia.

Mutta.

Monin paikoin etelässä ja idässä valitellaan vihollisen lukumääräistä ylivoimaa, ihan miehissä.
Miten ihmeessä tässä vaiheessa, sodan kestettyä jo reilusti yli 100 päivää, ei ole saatu mobilisoitua selvää ylivoimaa joukoissa taistelualueille?
Kyse on mielestäni siitä, että ei sinne voi lähettää pelkkiä jalkamiehiä rynkkyjen kanssa.
Tarvitaan se normaali kuljetuskalusto ja aseistus mikä täysiverisellä prikaatilla olisi.
Puuttuu miehistönkuljetusvaunuja, tankkeja, tykistöä, maastokuorma-autoja, ...

Tällä hetkellä kuitenkin pitäisi löytyä reserviä paikkaamaan miehistötappioita, eli jos tuommoinen 2-3 kk on minimikoulutus, niin tuota porukkaa pitäisi olla iso määrä.
 
Tämä nyt liittyy Ukrainan sotaan vain välillisesti, ja tätä aihetta ihmeteltiin muutama viikko sitten toisessa ketjussa, pilkkuvirhettäkin epäiltiin. Ei ole pilkkuvirhe, Puola aikoo kaiken muun lisäksi hankkia 500 (viisisataa) HIMARS- järjestelmää (kyllä, niitä ajoneuvoja joissa on ne kuusi tuubia kussakin). Samalla suunnitelmissa on perustaa 2 kokonaan uutta divisioonaa.

Jos ryssä jatkaa etenemistä tällä vauhdilla, niin ovat Puolan rajalla varmaan suurin piirtein silloin kun Puolan projekti on maalissa. Viimeistään siinä vaiheessa tulee menemään sisu kaulaan. Vielä ei ole tietoa milloin kaupat tehdään, ja milloin ensimmäiset toimitukset tapahtuvat ja tulevatko ne kaikki uustuotantona, eli mahdoton sanoa voisiko tämä sodan pitkittyessä kenties vapauttaa Puolasta lisää aseapua Ukrainaan.

 
Back
Top