Ukrainan konflikti/sota

Muutama päivä sitten oli uutisointia että Ukrainan ilmavoimat kävivät lentämässä 8-10 tehtävää ja tuhosivat niillä reissuilla 4 x S-300 järjestelmää. Olisivatko juuri käyttäneet noita HARM ohjuksia. Ei varmaan tarvitse olla kummoinen kisko siiven alla, että tuo ennalta ohjelmoitu HARM saadaan lähtemään oikeaan suuntaan.
Ja tämä S-300 harvennus oli vielä Khersonin alueella, jonne Romaniassa lentävät USA:n tiedustelukoneet yltävät kuuntelemaan mahdollisia kohteita.
 
”ITÄ-UKRAINAN Donbasissa entiset Britannian ja Yhdysvaltojen asevoimissa palvelleet sotilaat kouluttavat nyt Ukrainan puolella Venäjää vastaan sotivia taistelijoita.

Joissain yhteyksissä ”Mozartiksi” nimettyä kouluttajaryhmää on kutsuttu venäläisen yksityisarmeijan Wagnerin länsimaiseksi vastineeksi, joka paikkaa ukrainalaissotilaiden puutteellista koulutusta.
Mitä entisten länsimaisten sotilaiden muodostamasta ryhmästä tiedetään?

MOZART-RYHMÄN on perustanut entinen Yhdysvaltojen erikoisoperaatioiden apulaiskomentaja Andrew Milburn, joka on aiemmin muun muassa johtanut Yhdysvaltojen erikoisoperaatiota Lähi-idässä äärijärjestö Isisiä vastaan.
Uutissivusto Newsweekin mukaan Milburn liittyi Yhdysvaltain merijalkaväkeen vuonna 1980-luvun lopulla ja jäi eläkkeelle everstinä vuonna 2019.

Nyt Milburnin kerrotaan hankkineen useita Britannian ja Yhdysvaltojen armeijan veteraaneja kouluttamaan ukrainalaisia taistelijoita alunperin Kiovaan perustamaansa koulutuskeskukseen.

Tällä hetkellä Itä-Ukrainan Donbasissa toimiva kouluttajaryhmä koostuu reilusta 20 entisestä sotilaasta, jotka tulevat Yhdysvalloista, Britanniasta, Irlannista ja muista länsimaista.”

 
Joissain yhteyksissä ”Mozartiksi” nimettyä kouluttajaryhmää on kutsuttu venäläisen yksityisarmeijan Wagnerin länsimaiseksi vastineeksi, joka paikkaa ukrainalaissotilaiden puutteellista koulutusta.
Missähän yhteyksissä? Vastine ja vastakohta tainnut sekoittua?

Colonel Milburn's called his organisation the Mozart Group – a counter to Russia's infamous mercenary firm The Wagner Group.
 
BritMod päivän briiffi. Ryssän eteneminen ollut 30pv aikana olematonta.
Despite its continued heavy use of artillery in these areas, Russia has not been able to generate capable combat infantry in sufficient numbers to secure more substantial advances.

Mikä voi olla syynä, että Ukraina kahlauttaa Krabeja suolavedessä? Toki näyttää kivalta videolla, ja voi olla nopea tapa pestä pölyt pois, mutta suolavesi + metalli ei yleensä ole ollut hyvä kombo hitsatussa metallissa. Kenties noille annettiin vesipesu kuvauksen jälkeen, toivon mukaan.:rolleyes:

Ukrainalaiset kollaboraattorit eivät ole vielä oppineet venäläistä rosvo-mafia-hierarkiaa.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä voi olla syynä, että Ukraina kahlauttaa Krabeja suolavedessä? Toki näyttää kivalta videolla, ja voi olla nopea tapa pestä pölyt pois, mutta suolavesi + metalli ei yleensä ole ollut hyvä kombo hitsatussa metallissa. Kenties noille annettiin vesipesu kuvauksen jälkeen, toivon mukaan.:rolleyes:
Niin, videohan voipi olla vähän vanhempikin. Eli ollaanko tuossa menossa vai tulossa Käärmesaaren tulituskeikalta?
 
Raportti Venäjän uhkauksesta tuhota Zaporižžjan ydinvoimala on todennäköisesti väärennös, arvioi Venäjän hyökkäystä tiiviisti seuraava ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäläiseltä sosiaalisen median sivusto VKontaktelta lähti viime päivinä leviämään kuvakaappaus tekstistä, jossa Venäjän armeijan kenraalimajuri Valeri Vasiljev kertoo Venäjän asettaneen Zaporižžjan ydinvoimalaan räjähteitä.

Kuvakaappauksen tekstin mukaan Vasiljev uhkaa, että ydinvoimala olisi joko "Venäjän hallussa tai poltettua maata".

ISW:n arvion mukaan kuvakaappauksen teksti lähti leviämään Lenta Novosti Zaporižžja -uutisryhmästä, joka kuitenkin itse kiisti kirjoittaneensa raportin. ISW korostaa, että kuvakaappaus ei viittaa mihinkään viralliseen tahoon tai lausuntoon, joka olisi annettu Venäjän uutissivustoilla tai Venäjän hallinnon tiedotuskanavissa, joten kuvakaappauksen aitoutta on syytä epäillä.

Ajatushautomon mukaan kuvakaappaus kääntää pois huomion Venäjän sotilasvoimien tuottamista todellisista riskeistä Zaporižžjan ydinvoimala-alueella. ISW:n mukaan Venäjä on hyvin voinut asettaa räjähteitä ydinvoimalaan ja on lähes varmasti varastoinut aseistusta vaarallisesti ydinreaktoreiden ja ydinjätevarastojen lähelle.

ISW viittaa tutkivan journalismin verkosto Bellingcatin tutkimaan lennokkivideoon, jonka mukaan Venäjän sotilasajoneuvot liikkuivat ydinvoimalan alueella.

Ajatushautomo arvioi Venäjän pitävän yllä ydinkatastrofin uhkaa heikentääkseen lännen tahtoa tarjota sotilaallista tukea Ukrainan vastahyökkäykselle.
Ukrainasta viime viikolla lähteneen viljakuljetuksen libanonilainen ostaja on perunut kaupat kuljetuksen viivästymiseen vedoten, kertoo Ukrainan Libanonin-suurlähetystö.

Suurlähetystö tiedotti asiasta Facebook-julkaisussa.

Ukrainasta viime viikolla kohti Libanonia lähtenyt Razoni-alus oli ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt viljakuljetus sen jälkeen, kun Ukraina ja Venäjä saivat aikaan sopimuksen viljankuljetuksista Mustallamerellä.

Suurlähetystö kertoo ostajan peruneen kaupat, koska kuljetus myöhästyi yli viidellä kuukaudella. Viljakuljetukselle etsitään nyt uutta ostajaa joko Libanonissa tai toisessa maassa, suurlähetystö tiedottaa.

Razoni-aluksessa on rahtina noin 26 500 tonnia viljaa.

Uutistoimisto Reutersin arvion mukaan noin 243 000 tonnia viljaa on lähtenyt matkaan Ukrainan satamista sen jälkeen, kun Mustanmeren viljasopimus saatiin aikaan.
 
Asiantuntevia vastauksia tulikin jo, mutta minun pieni mielipiteeni on, että USA pelaa: tarkkailee ja 'kiusaa' ryssää.

Huhti-toukokuussa jenkkien ulkoministeri Blinken tai puolustusministeri Austin sanoi kiertelemättä, että Yhdysvaltojen tavoite on heikentää venäjä, ettei se enää pysty vastaavaan kuin Ukrainassa. Tavoite lienee käytännössä laajempi: venäjän talous, sotilaskyky ja poliittinen vaikutusvalta. USA käyttää tilaisuuden heikentää pitkäaikaisen poliittisen vastustajan, kun itse ovat strategisen ryssinnän tehneet. Ryssän kunnia ei anna periksi ja se ajaa itsensä kyvyttömäksi.

Toinen asia on, että USA ei missään nimessä halua joutua suoraan vastakkain ryssän kanssa eikä riskiä ydinsodasta. Siksi USA tasapainoilee asetoimituksissa, jottei provosoi liikaa ja käyttää sammakko kuumenevassa vedessä -taktiikkaa ryssää vastaan asetoimituksissa.

USA:n etu on siis, että sota jatkuu toistaiseksi, jotta ryssän kalustoa ja upseeria kellistyy ja vahvuus/kyky heikkenee. Tämä toki maksaa Ukrainalaisten verta, mutta USA pelaa omaa suurvaltapeliään tässä samalla.

Kolmanneksi USA ei halua edetä niin voimalla, että putler voisi kansalleen osoittaa, että paha USA/nato 'hyökkää' ja liikekannallepano tarvitaan. Se toisi uusia ongelmia, Ukrainallekin. Usa/ukraina etenee kaluston ja osaamisen siten, että ryssän usko säilyy ja ryssä tapattaa vakinaisen armeijan, upseerinsa, kalustonsa hiljalleen.

Kun ryssä ja aika on kypsä, tulee all-in.
Hieman erikoinen näkemys...

Ikäänkuin haluttaisiin nähdä kokonaisuus niin että sotaa käytäisiin USA:n ehdoilla..Sekä niin että USA on sodan osapuolena mutta käyttää Ukrainaa omien tavoitteidensa välikappaleena..
- tämä on juuri sitä mitä ryssä syöttää koko ajan omassa propagandassaan..
- viimeksi eilen Medvedev kertoi kuinka länsimailla on suunnitelma Venäjän tuhoamiseksi jne.
https://www.verkkouutiset.fi/a/dmit...on-suunnitelma-venajan-tuhoamiseksi/#598788f4

Aika monille on jo sodan tässä vaiheessa käynyt selväksi että Ukrainassa on kysymys Venäjän rikollisen diktatuurin hyökkäyksestä, jonka tavoitteet on määritelty Venäjällä (eikä USA:ssa).
- kaiken lisäksi niin putin kuin lavrov ovat moneen kertaan esittäneet ne julkisesi...siis Ukraina on tarkoitus vallata asevoimin ja muuttaa täysin venäläiseksi, kiinteäksi osaksi Venäjää.

Yhtä selvää on myös se että Ukraina puolustaa omaan valtiollista itsenäisyyttään ja alueellista koskemattomuuttaan. Se taistelisi ryssää vastaan kaikissa tapauksissa, tarvittaessa vaikka yksinään.
- toki selvää on ettei Ukraina olisi kyennyt vastaamaan hyökkäykseen riittävällä voimalla ilman ulkomaista apua.

Heti sodan alusta alkaen on tullut selväksi ettei ulkomaat (yksittäiset länsimaat tai NATO) lähetä omia asevoimiaan sotimaan Ukrainaan. Tähänkin päätökseen on omat moninaiset ja perustellut syynsä. Ne lienee kaikkien tiedossa.
- sodassa käytettävää aseistusta ja kaikenlaista muuta tukea Ukraina kuitenkin saanut kymmeniltä mailta..
- USA ja Britannia ovat olleet näkyvimmässä osassa avun tarjoajina..taustalla on myös ns. Budaspest'in sopimus, jossa nämä maat sitoutuivat takaamaan Ukrainan keskemattomuuden vastineeksi ydinaseista luopumiselle. Toki Ukrainaa ovat olleet aseistamassa ja auttaneet muullakin tavoin myös lähes kaikki EU-maat jne.

Aseistuksen osalta USA on ilmoittanut ja toteuttaa merkittävän suurta Lend-Lease avustusohjelmaa Ukrainalle.
- todennäköisesti monenlaista aseistusta toimitetaan Ukrainalla siinä suhteessa kun niitä kyetään ottamaan käyttöön.
- koulutuksen myötä Ukraina saa jatkuvasti lisää uusia aseita ja kykenee jatkossa myös operoimaan niillä.
- yhdessä muiden länsimaiden kanssa tämä ohjelma mahdollistaa Ukrainalla sodan jatkamisen nyt ja tulevaisuudessa. Lienee tarkoitus että tämä tuki jatkuu sodan voittoon asti.
- sen tarkoituksena ei ole kuitenkaan Venäjän sotilaallinen valtaaminen...vaan auttaa Ukrainaa puolautumiaan sekä palauttamaan takaisin Venjän valtaamat ja miehittämät Ukrainan valtion alueet.

Ei ole mitään syytä epäillä että USA jotenkin säätelisi asetoimituksillaan Ukrainan mahdollisuuksia edellä mainitun tavoitteen (siis Ukrainan puolustaminen ja miehitettyjen alueiden takaisin ottaminen) saavuttamisessa.
- ehkä se lienee ymmärrettävää ettei USA:n aseapua ole tarkoitettu Venäjän alueiden valtaamiseen.

Kokonaan toinen asia on Venäjään kohdistuneet talouspakotteet. Ne voidaan nähdä ja ne toisaalta ovat sodan toinen rintama..jossa Venäjä halutaan palauttaa toimimaan kansainväliset sitoutumuksiensa mukaisesti..
- niiden tarkoituksena on vaikuttaa Venäjään niin taloudellisesti kuin poliittisestikin.
- tässä kokonaisuudessa on kuitenkin kysymys paljon muustakin kuin Ukrainan sodasta.

Mutta se on jo toinen juttu.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä voi olla syynä, että Ukraina kahlauttaa Krabeja suolavedessä? Toki näyttää kivalta videolla, ja voi olla nopea tapa pestä pölyt pois, mutta suolavesi + metalli ei yleensä ole ollut hyvä kombo hitsatussa metallissa. Kenties noille annettiin vesipesu kuvauksen jälkeen, toivon mukaan.:rolleyes:
Kysehän voi olla joko A. ajattelemattomuutta tai B. Kuten ennenvanhaan intiaanit vetivät puskia perässään peittääkseen hevosten lukumäärän, Ukraina voi peittää telojen jäljet silmiltä taivaalla?
 
Russia has suspended an arrangement that allowed US and Russian inspectors to visit each other’s nuclear weapons sites under the 2010 New Start treaty, in a new blow to arms control.

Mutual inspections had been suspended as a health precaution since the start of the Covid pandemic, but a foreign ministry statement on Monday added another reason Russia is unwilling to restart them. It argued that US sanctions imposed because of the invasion of Ukraine stopped Russian inspectors travelling to the US.

“There are no similar obstacles to the arrival of American inspectors in Russia,” the statement said. “The Russian foreign ministry raised this issue with the relevant countries, but did not receive an answer.”
“At a time when US and Russian relations are tense, anything that undermines stability and nuclear predictability is a concern,” said Jon Wolfsthal, who was senior director for arms control and nonproliferation in the Obama administration’s national security council.

“However, we continue to exchange large volumes of information with Russia about their nuclear weapons. The hope is that this is just a political road bump and not a major new obstacle to stability.”

While inspections have stalled, Russian nuclear forces have maintained another key part of the New Start agreement, notifications to the US on any movements or changes in status of its nuclear arsenal.

“They’ve been stepping up notifications. It’s remarkable,” Rose Gottemoeller, former Nato deputy secretary general and under secretary of state for arms control and international security, said.

“Notifications come in to something called the National and Nuclear Risk Reduction Centre, which is a centre headquartered in the department of state. They told me one day in May they got 18 notifications. They’ve never seen that number of notifications before,” Gottemoeller, now a lecturer at Stanford University, added. “So it seems like the Russians, at least the Russian nuclear forces, have been intent on trying to continue implementation for mutual predictability and confidence.”
 
Niitä EU:n pykäliä kierretään, jotka edes jotenkin rajoittaisivat veronmaksajan tolkutonta lypsämistä.

EU-pykäliä jotka aiheuttavat lisämenoja kansantaloudelle, yrityksille, veronmaksajille, noudatetaan täysin autistisesti.

Usein Suomen omat satraapit ja kellokkaat ehdottavat EU:lle ne kaikkein eniten Suomen kansantaloutta ja kilpailukykyä rasittavat EU:n pykälät.

Kyllä Suomessa on tehty paljon päätöksiä, joilla ihan tarkoituksella vahingoitettu kansantaloutta, metsäteollisuutta ja maataloutta. Jos asiasta noussut kohu, on menty EU:n selän taakse.

Kyllä kaikissa suurimmissa Suomen talouden ja politiikan katastrofeissa se syyllinen on aina ollut suomalainen poliitikko tai johtaja. Näistä viimeisin Fortumin Uniper, Suomen taloushistorian kallein möhläys. Takana suomalaiset johtajat ja poliitikot. Ei EU tai "jenkki yritysjohtajat".

Tuo mitä pääministeri sanoi Suomen viisumeiden myöntämisestä oli ihan täyttä tuubaa. Suomi itse noista päättää, ihan turha sinne EU:n selän taakse on tässäkin asiassa mennä.

Mutta ei tästä aiheesta enempää, menee ohi aiheen, sorry.
Marin on melko kova valehtelmaan kansalle, mutta mikäs siinä kun 80% uskoo. Onneksi sentään järkeviäkin päätöksiä saaneet aikaan niin ei pelkästään miinukselle mene.
 
There are two issues fuelling a deepening anxiety over the situation at the plant, which is under Russian control but uses Ukrainian staff. International nuclear safety officials have become concerned over the lack of spare parts, access for routine maintenance of the reactors and lack of contact with staff all of which have been disrupted by the ongoing conflict.

A second issue is grad missile fire around the plant at the weekend, with Russians and Ukrainians pointing the finger over responsibility. According to Energoatom – the Ukrainian nuclear authority – the impacts were close to the spent fuel storage area with the operator claiming Russian troops “aimed specifically” at the containers despite the presence of Russian troops at the site.

However, it is worth noting that Ukrainian officials at times have somewhat overstated claims about nuclear risks posed by the conflict both at Chornobyl and Zaporizhzhia – so for now it is not clear how dangerous this weekend’s incident was in and of itself.

While Ukraine’s objective – to see the plant treated as a demilitarised area – is an entirely prudent call it would also serve a military objective by denying Russian forces the use of a plant from which they can shell with relative impunity.

A final dimension is a claim by Ukrainian intelligence – reported in Ukrainian media outlets – that Russia has mined facilities, quoting the head of the radiation, chemical and biological defence troops of the Russian armed forces, Maj Gen Valery Vasiliev, who now commands the Zaporizhzhia garrison, saying: “There will be either Russian land or a scorched desert.”

However, a major and deliberate detonation in Zaporizhzhia would threaten southern Russia as well as Ukraine with nuclear contamination, so it is important to distinguish between “nuclear blackmail” and a serious threat that would have repercussions for Russia itself.
The reactors are designed to withstand substantial impact – think of a civilian airliner crashing into them – protected with steel and reinforced concrete as well as fire protection systems, although a strike from a substantial missile might be more problematic.

The buildings housing the spent fuel, however, are not built with a similar level of protection, meaning that a release of spent fuel material is probably a greater risk from fighting than a catastrophic breach of a reactor, although more limited.

The reality is that the situation at the plant in terms of safety operations is probably the most serious issue, as a deteriorating safety regime caused by the conflict has been exacerbated by a risk of a strike.
 
Mikä voi olla syynä, että Ukraina kahlauttaa Krabeja suolavedessä? Toki näyttää kivalta videolla, ja voi olla nopea tapa pestä pölyt pois, mutta suolavesi + metalli ei yleensä ole ollut hyvä kombo hitsatussa metallissa. Kenties noille annettiin vesipesu kuvauksen jälkeen, toivon mukaan.:rolleyes:
Jos ne harjoitteli siinä vesistönylitystä? Oli ehkä meren ranta hyvä paikka harjoitella.
 
8640.jpg

Tiedustelijat
 
Onko Ukraina virittänyt uusia tutkia käyttöön vai onko kasvanut ohjustorjuntakyky NASAMS?

Sekä että.

"Among the items included in the latest package are additional ammunition for the high mobility artillery rocket system, or HIMARS; 75,000 rounds of 155 mm artillery ammunition; twenty 120 mm mortar systems and 20,000 rounds of 120 mm mortar ammunition; munitions for the National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, or NASAMS; and 1,000 Javelin and hundreds of AT4 anti-armor systems."

 
Kirill Stremousov, deputy head of the Russian-imposed military-civilian administration in the occupied Kherson region of Ukraine, has spoken to the RIA Novosti news agency. He said that the forces in occupied Kherson are ready to defend themselves against any attempt by the Ukrainians to retake the region. It quotes him saying:

The Kherson region is ready to repel the attempts of the offensive by Ukrainian militants, if such a criminal order is given to them by the regime of Zelenskiy, who is ready to wage war to the last Ukrainian for the sake of destroying the country. Reliable protection of the borders of the region is provided by the Russian ministry of defence.
Ukraine’s president, Volodymyr Zelenskiy, has urged western nations to ban entry of all Russian citizens.

In an interview with the Washington Post, Zelenskiy said the most important sanctions against Russia would be to close borders, “because the Russians are taking away someone else’s land”. He said Russians should “live in their own world until they change their philosophy”.
Ukraine has reported intense Russian shelling across the frontlines on Tuesday as both sides traded blame for the weekend strike on the Zaporizhzhia nuclear complex that triggered international concern about a potential atomic disaster.

Heavy fighting was reported in frontline towns near the eastern city of Donetsk, where Ukrainian officials said Russian troops were launching waves of attacks.

“The situation in the region is tense - shelling is constant throughout the front line ... The enemy is also using air strikes a great deal,” Donetsk regional governor Pavlo Kyrylenko told Ukrainian television. “The enemy is having no success. Donetsk region is holding.”

In the south-east, the key Antonovsky bridge over the Dnieper River in Kherson region was targeted again by Ukrainian forces trying to disrupt Russian supply lines.

Yuri Sobolevsky, deputy head of Kherson regional council ousted by Russian occupation forces, said on Telegram the bridge had been seriously damaged after “overnight actions”.
Reuters reports that the Turkish defence ministry has said two further grain-carrying ships have sailed from Ukraine’s Chornomorsk port on Tuesday, as part of the deal to unblock Ukrainian sea exports.

The Ocean Lion, which departed for South Korea, is carrying 64,720 tonnes of corn, it said, while the Rahmi Yağcı is carrying 5,300 tonnes of sunflower meal to Istanbul.

The four ships that left Ukraine earlier are anchored near Istanbul and will be inspected on Tuesday, the defence ministry statement said.
 
Back
Top