Ukrainan konflikti/sota

Paikallisten mukaan olisi kuultu "kovia ääniä" myös Nikolskessa, joka sijaitsee Mariupolin pohjoispuolella. Nikolsken kautta ei mene rautatietä, mutta Mariupolista menee suurempi tie sen läpi Rozivkaan, jonka läpi kulkee se itä-länsi -suuntainan rautatie. Nikolske itsessään on useamman isomman tien risteyksessä / läpikulkureitillä:

Locals report it is loud in Nikolske, north of Mariupol.


-

Nikolske sijainti kartalla: LÄHDE

1685174070918.png
 
Spekulaatiota. Olisko Venäjä tuonut jossain vaiheessa Ivan Khursin sisaraluksen myös Mustamerelle?
Tätä itsekin mietin. Toisaalta Ukraina ei ole ilmoittanut venäjän laivatappiota vuorokausilistassa. Toisaalta ehkä heille itselleenkin epäselvää, tuliko laiva tuhotuksi.

Edit. Ja oliko iskun kohteena ollut edes Ivan Kurs vai sen sisaralus, joka valenimetty Ivan Kursiksi, jotta saadaan tuotua se "kotisatamaan" Mustallemerelle.
 
Viimeksi muokattu:
Edit. Ja oliko iskun kohteena ollut edes Ivan Kurs vai sen sisaralus, joka valenimetty Ivan Kursiksi, jotta saadaan tuotua se "kotisatamaan" Mustallemerelle.
Tää on hyvä pointti.
On kuitenkin kuvia jotka todistaa että bosporinsalmesta läpi ajanut alus ei ollut Ivan Kurs vaan Yriuy Ivanov:
Läpi ajaneessa oli 15 ikkunaa kyljessä, sama kuin Ivanovissa kun taas Kursissa on vain 13.
 
Tuota Kiina hommaa olen miettinyt sodan alusta alkaen. Jos Kiina oikeasti olisi halunnut hyötyä tästä sodasta ja rikkoa lännen yhtenäisyyttä, niin senhän olisi pitänyt pistää venäjä kuriin heti sodan alussa. Jos se olisi sen tehnyt, niin se olisi heikentänyt Yhdysvaltain asemaa Euroopassa todella paljon, sekä olisi saanut kasvatettua omaa vaikutusvaltaa varsinkin Itä- ja keskieuroopassa. Mutta tässä kävi juuri päinvastoin. Kiinan maine meni ja suurin osa siitä "pehmeän" vaikuttamisen työstä valui viemäriin.

Näkisin tähän kaksi mahdollista syytä:
- Venäjällä on jokin keino painostaa Kiinaan ja varsinkin sen johtoa. Venäjällä on varmaan seurattu Kiinan kasvua varsin huolestuneena, joten ihmettelisin kyllä suuresti, jos mitään varotoimenpiteitä ei olisi tehty.
- Kiina onkin huomattavasti heikompi, kuin se antaa ymmärtää. Kiinan talouskasvu on kieltämättä ollut aika vaikuttavaa, mutta entä jos taustalla onkin kunnon kupla? Ja Kiinan armeija on paljastumassa samanlaiseksi paperitiikeriksi, kun venäjällä. Myös Kiinan johdon suunnitelmat ottaa Taiwan haltuun kohtuullisen pienellä vaivalla valui hiekkaan, kun samalla sen teollisuus on ajautunut riippuvaiseksi venäjän raaka-aineiden tuonnille.
Kenties Kiina olisikin pystynyt laittamaan zenäjän "kuriin" mutta en oikein keksi miten se olisi lännen yhtenäisyyttä rikkonut isommassa määrin. Itse arvelen että se olisi jopa voinut ajaa zenäjän samaan rintamaan lännen kanssa keskipitkällä aikavälillä, hallinnon vaihduttua toki. Se muuten olisikin voinut vaihtua silloin nopeammin kun zenäjän talous olisi oikeasti kyykännyt.. Kuriin laitto olisi tarkoittanut myös "yhteistyön" eli Kiinan vaikutusvallan kasvun hidastumista ajatellen zenäjän luonnonvaroja luultavasti minkä tahansa hallinnon toimesta. Brix-veljetkin olisivat tällaiset actiot huomanneet ja huolestuneet..

Nykyinen tilanne on Kiinalle mainio, kuten Turkillekin. Sen kun kerää kirsikat puista, kävi niin tai näin. Romahtanut tai muuten hyvin heikko zenäjä on kaikissa minulle mieleen tulevissa skenaarioissa Kiinan, ja varmaan Turkinkin etu. Se taitaa itse asiassa olla suurin piirtein kaikkien etu pl. muutama gebardisuikka Afrikassa. Toivoisin että zenäläiset miettisivät tätä asiaa..
 
Luulisi viestin menevän juuri toisinpäin eli kukaan muu kuin Putin (ja hänen koplansa) ei voi eikä pysty johtamaan Venäjää. Tämä on ollut heidän viestinsä kohta 25 vuoden ajan.

Toisaalta ehkä tässä teatterissa sallitaan tällainen esitys vain jotta se voidaan tyrmätä "vahvoin argumentein" tai muuten vain huutaa hiljaiseksi. Yksi keino hallita keskustalua sekin.
Propagandistit tietää mitä keittiöissä kuiskitaan, sanovat sen ääneen ja tyrmäävät argumentit. Henki on kuitenkin jo karannut pullosta. Putin ei ole korvaamaton, vaan rasite.
 
No ei ainakaan wikin mukaan:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Baikonurin_avaruuskeskus
"Ystäviähän" zenäjä ja kazakit ovat..
Vähän kiistaa maksuista
The sun, however, may be finally setting on Baikonur. For Russia, anyway.

At issue is an arcane contract dispute between Roskosmos, which pays Kazakhstan around $115 million annually to lease the complex, and a Kazakh company that is partnering with Roskosmos to build a new, multibillion-dollar launch facility called Zenit-M.

Kazakh authorities have seized the assets of Roskosmos's main operator at Baikonur, citing unpaid debts, and are demanding $26 million. Russian officials have made a $220 million counterclaim

 
No ei ainakaan wikin mukaan:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Baikonurin_avaruuskeskus
"Ystäviähän" zenäjä ja kazakit ovat..

Pari kuukautta sitten uutisoitiin, että rahasta oli riitaa. Ei sinänsä suuri summa valtioiden kannalta, reilu 30 miljoonaa dollaria. LÄHDE

Mitä ikinä olikaan, liekö sovittu, koska tässä on tuore uutinen Soyuz 2.1a raketin laukaisusta tämän viikon keskiviikkona eli 24.5.2023:


-

Pitää kuitenkin muistaa, että Venäjä on virallisesti etsinyt vaihtoehtoa / korvaajaa Baikonurin käytölle jo pidemmän aikaa. Tästä syystä he rakensivat Vostochny avaruuskeskuksen 2000-luvulla, tosin se ei ole korvannut Baikonuria toistaiseksi: ensimmäinen laukaisu vuonna 2016, tällä hetkellä sieltä on tehty 11 laukaisun yritystä joista 10 onnistuneesti.

Venäjällä on myös Plesetskin avaruuskeskus, mutta se ei ole kovin hyvä useimman laukaisun kannalta sen pohjoisen sijainnin takia.

Baikonurin ongelma on tietysti sijainti vieraalla maalla ja sen käytöstä tehtävät sopimukset.
 
Sata miljardia on kyllä niin hämmentävä summa, ettei sitä oikein tavallinen ihminen ymmärrä. Olisi melko jännä tietää, miten länsi on yrittänyt tätä prigon bisnestä suitsia. Toki wagnerin menetelmät ovat aika suoraviivaisia, ja periytyvät jo viktor boutin asekaupoista, mutta logistiikalla on keskeinen rooli. Joten olisiko ihan tyhmä idea koittaa laittaa manpadseilla varustettuja erikoisjoukkoja oletetuille reiteille ammuskelemaan alas venäläisvalmisteisia koneita (oikeasti siis ihan sama, millä niitä prigon kultalastissa olevia vehkeitä tiputetaan, mutta kiistettävyys)?

Sen verran tarkennusta ettei Prizo mitään sataa miljardia/vuosi tuolta Afrikasta saa.. kukaan ei tiedä onko wagner siellä pelkästään putlerin juoksupoikana jolloin korvaus tulee tehdyistä työkuukausista/sotilas vai onko hänellä noista kaivoksista jotain omia diilejä..

Ulkopuolisten lähteiden mukaan Prizon omaisuus on jotain 1-2 miljardin välillä, on siinäkin tietty +60v ukolla eläkepäivien turvaa.. Ukrainassahan Wagner on Kremlin palkkasotilaina joten ei siellä olemiseen yhtiön omia rahoja tarvitse käyttää.. Ellei astu putlerin varpaille turhan kovaa. Mikä on jo muutaman kerran tuntunut olevan lähellä.

Vertailuksi noista miljardeista kun puhutaan.. Elon Musk joka on yksi maailman rikkaimmista. Hänen netto omaisuus on n. 200 miljardia.. bunkkerwankerin tarkasta omaisuudesta ei ole kenelläkään tietoa. Tuo ryssälän omaisuuskuvio on niin omalaatuinen ettei siitä ota mitään selvää.
 
Back
Top