Ukrainan konflikti/sota

Mitä kummaa nyt taas Yle?

Ryssällä tärkeä ikkuna ennen kuin amerikkalaisten imperialistien pahat aseet tulevat estämään hyökkäystä?

ISW on arvioinut ihan oikein ja toimittelija sitten jatkaa arviota sillä, että ryssällä on nyt tärkeä aikaikkuna käytettäväksi. Toimittaja yrittää tosin laittaa tämänkin ISW:n suuhun, mutta niin ei ole.

"Yhdysvaltain sotilasavun saapuminen kestää, Venäjällä nyt tärkeä ikkuna​

----
Yhdysvaltalaisen Ukrainan sotaa seuraavan Institute for the Study of War -ajatuspajan arvion mukaan kestää siis viikkoja, ennen kuin tuoretta aseapua, kuten Ukrainan kipeästi kaipaamia tykistönammuksia, alkaa saapua etulinjan ukrainalaisjoukkojen käyttöön.

Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjällä on nyt tärkeä aikaikkuna yrittää edistää hyökkäystään mahdollisimman paljon, ennen kuin Ukraina saa tasattua etulinjan voimasuhteita.


Veikko Eromäki on kovin kovin nuori toimittelemaan tämän alueen juttuja. Tampereen tuotoksia tämäkin ukkeli. Vilkaisin kaverin Facebookin profiilia. 500 kaverista vain prosentilla oli Ukrainaa tukeva lippu tms profiilikuvassaan.
 
Ymmärrän hyvin tämän toisenkin puolen, että Ukrainan ei kannata alkaa rynnistämään sen enempää.

Mutta onko aika enää Ukrainan puolella sen jälkeen jos/kun Trump valitaan pressaksi. Jos jenkkien tuki loppuu ensi marraskuusta eteenpäin vuosiksi ja Euroopan asetuotantoa ei saada kunnolla käyntiin (niin että korvaisi jenkkituen) niin kyllä Ukraina on jälleen löysässä hirressä ja menettää alueitaa pikkuhiljaa, tuossa tapauksessa ehkä nopeamminkin kuin nyt tässä syksyn ja talven mittaan. Samaan aikaa ryssä ajaa hiki otsalla omaa sotateollisuuttaan ylös yhteistyössä Kiinan kanssa (tämä ottaa myös oman aikansa mutta se teollisuus saadaan varmasti ajettua ylös).

Ymmärrän, että Ukrainan ei kannata alkaa tapattamaan omia joukkojaan ja tuohoamaan omaa kalustoaan suurhyökkäyksessä, mutta kyllä tässä on edelleen se hiekka vähissä myös Ukrainan tiimalasissa.

Siksi näen, että tämä vuosi 2024 tulee olemaan viimeinen mahdollinen aikaikkuna tehdä kunnon vastahyökkäys. Jos Trump valitaan ja Ukrainalta poistuu jenkkien asetuki moneksi vuodeksi niin vastahyökkäyksiä ei saada tehtyä ja venäjä vahvistuu pikkuhiljaa Kiinan tuella.

EU-tuki ei tule korvaamaan jenkkitukea ja Ukrainan oma sotateollisuus ei vielä paikkaa pitkään aikaan "edes" EU:n antamaa asetukea.

Tietysti jos aletaan katsomaan tätä sotaa pitkällä aikavälillä, esimerkiksi 4-6 vuotta, niin sitten Ukrainan ei varmaan kannata alkaa isommin hyökkäämään. Se tarkoittaa sitten vaan sitä (oletetaan taas että Trump valitaan ja jenkkituki on pois laskuista) että seuraavat 4-6 vuotta on puhdasta puolustamista ja suurempia liikkeitä ei uskalleta tehdä, kun aseapu ei riitä kunnon hyökkäyksiin.

Nyt Ukrainalla on mahdollisuus saada ns. haluamansa määrät aseistusta, ammusta ja muuta tarviketta tämän koko vuoden 2024 ajan, joten tämän vuoden aikana on parhaat mahdollisuudet tehdä ns. suurhyökkäys, parhaat mahdollisuudet sitten Harkovan alueen ja Hersonin vapautuksen jälkeen.

Kaikki riippuu pelin pituudesta jota katsotaan ja mietitään. Jos Ukraina luottaa siihen, että tuki jatkuu edelleen Trumpin kaudella niin sitten ei ole "mitään hätää" ja suunnitelmia kannattaa varmaan venyttää sinne 25-26 vuosille?


Tässä on kyllä se 300 miljardin ryssien pakoteraha myös mahdollista ottaa käyttöön ja uskon sen tulevankin Ukrainan käyttöön vielä ennen jenkkien presidentinvaaleja, joten kyllä tässä on myös pidemmälle ajanjaksolle mahdollisesti rahoitus turvattu.

Silti paras hetki kunnon hyökkäyksille on nyt seuraavan noin puolen vuoden aikana, uudesta aikaikkunasta ei ole mitään tietoa, niin epävarma on maailma tällä hetkellä. Seuraavan puolen vuoden aikana ryssätkin voivat olla heikoimmillaan jos ajatellaan vaikka viiden vuoden aikaikkunaa, heillä ei ole oma sotateollisuus vielä ajettu kunnolla ylös ja mobilisointeja ei ole vielä tehty.

Ukrainalla on varmasti suunnitelmat valmiina, että mitä liikkeitä he seuraavaksi olisivat tekemässä jos vain olisi ammusta ja aseita - nyt niitä on.

-

Huomioikaa, että tässä viestissä oli vahvat oletukset siitä, että Trump valitaan - jos ei valita tilanne on täysin eri.

Huomioikaa myös, että tässä viestissä ei otettu huomioon mahdollista ryssälän romahdusta tai muuta venäjän sisällä tapahtuvaa liikehdintää.

Minä lasken suoraan että sotaa tulee tarkastella 4-6 vuoden aikaikkunassa eli tämä ei tule päättymään yhdessä tai kahdessa tai välttämättä kolmessakaan vuodessa. Otetaanpa esimerkiksi "varastojen loppuminen", sanotaan konservatiivisesti että tämä raja tulee vastaan alkuvuonna 2026. Miten kauan tämän jälkeen menee että ryssän taistelujoukkojen kalusto on tuhottu Ukrainassa, jos tappiot jatkuvat nykyisessä kokoluokassa? Kaksi tai kolme vuotta - eli nyt puhutaan alkuvuodesta 2028 tai 2029.

Tämä alkaa kokoajan muistuttamaan enemmän ja enemmän Iranin ja Irakin välistä sotaa, mitä käytiin noin kahdeksan vuoden ajan (22.9.1980 – 20.8.1988).

Nopeampi ratkaisu on tietysti aina mahdollinen, siitäkin löytyy esimerkkejä historiasta, mutta minun silmään tämä näyttää sodalta jossa muutokset ovat pieniä.

Trumpin valinta presidentiksi voi vaikuttaa avun määrään, tai sitten ei. Tätä ei voida tietää. Onhan myös mahdollista että hän kääntyy vahvemman avun taakse, vaikkei siitä ole ollut merkkejä (toistaiseksi)?

En silti lähtisi suunnittelemaan sodankäyntiä lyhyellä aikavälillä sillä oletuksella että Trump valitaan presidentiksi eikä Ukraina saa tukea sen jälkeen. Vaikka Trump vastustaisikin tukea kaikin voimin, edes Yhdysvaltain presidentti ei (välttämättä) kykene estämään sitä jos sille on muuten laaja kannatus kongressissa ja senaatissa.

Yhdysvaltain tuki tässä vaiheessa auttanee vakiinnuttamaan rintamalinjan ja estämään ryssän etenemisen, mutta ei se yksin käännä sodan suuntaa (lyhyellä aikavälillä). Ja tässä puhutaan hyvin lyhyestä aikavälistä, koska rospuuttokausi on päättymässä ja otollisin aika hyökkäykselle ovat kesäkuukaudet eli seuraavat viisi tai kuusi kuukautta. ELI jos nyt olisi tarkoitus hyökätä, siihen pitäisi olla joukot ja kalusto varattuna valmiiksi. Onko nähty merkkejä että näin olisi? Sanoisin että ei, ennemminkin päin vastoin. Ei näistä asetelmista kannata lähteä rynnäkköön.

Sanoisin myös että Ukraina on vasta aloittanut omien strategisten iskujensa kampanjan (toki sellaisia nähtiin silloin tällöin vuonna 2023 mutta lasken itse alkupisteeksi tammikuun 2024). Venäjä on suuri maa pinta-alaltaan ja hyvin haavoittuvainen öljy-, kaasu- ja sähköinfran osalta. Ukrainan kannattaa rikkoa tätä infraa niin paljon kuin kykenevät. Ryssä tekee toki samaa mutta he ovat tehneet sitä 26 kuukauden ajan, joten tilanne ei ole uusi tai muuttunut.

Ukrainalla on strategisten iskujen näkökulmasta etu puolellaan, koska heidän alueensa on pienempi eli sen puolustaminen on helpompaa. Venäjä on hyvin laaja eikä torjuntaa riitä joka paikkaan (ei edes strategisesti tärkeiden kohteiden ympärille). Venäjällä on toistaiseksi ollut enemmän kalustoa millä iskeä, mutta ehkä tämä suhde tulee muuttumaan pikku hiljaa.

Ryssän sotakassaan iskeminenkään ei tuota tuloksia heti vaan kyse on hitaasta verivuodosta. Maa jolla on paljon raaka-aineita myytäväksi ei romahda hetkessä. Lisäksi valtioilla on keinoja jatkaa sotaa kauan sen jälkeen kuin se on "taloudellisesti kannattavaa": on erilaisia mekanismeja kuten lainan otto tai rahan painaminen, jolla uhrataan tulevien sukupolvien hyvinvointi lyhyen aikavälin eli sodan jatkamisen nimissä.

Poliittiselta kantilta on myös vaikea nähdä että kumpikaan olisi valmis "luovuttamaan" eikä ole mitään mistä neuvotella. Kummallakin on selvästi asetettu tavoitteet, joihin toinen ei voi suostua. Venäjän sisäinen sekasorto ja osiin hajoaminen on tietysti toivottava tilanne, mutta toistaiseksi siitä ei ole näkynyt merkkejä. Toki kuten Neuvostoliiton hajoaminen osoitti, heidätkin arvioitiin vahvoiksi ja muuttumattomiksi kunnes yhtäkkiä nähtiin romahdus ja osiin hajoaminen (jonka merkit olivat nähtävissä jo 1970-luvulla, mutta moniko niitä näki ja tohti ennustaa romahdusta?).
 
Ryssä videoilee Novomykhailivkasta. Onko Wagnerin pätchi olkavarressa? Jokatapauksessa tuonne kaadettiin paljon ryssää ja kalustoa. Harmaalla alueella.

“We took Novomikhailovka,” says the Russian occupier. However, he and his squad must leave immediately after the photo-op with the flag as it’s too dangerous.

So this is how the “second army of the world” “took the village of Novomikhailovka,” losing thousands of people killed and more than three hundred pieces of equipment destroyed after months of fighting.

Not much joy on his face.
 
REPO Act selvästi pelottaa ainakin tiettyjä ryssäläisiä kommentaattoreita (tämä haiskahtaa siltä että valmistellaan kansaa / kuulijoita pettymykseen eli ulkomailla olevien varojen menetykseen ja osan niistä päätymiselle Ukrainan käyttöön):

In addition to direct assistance, the Russians are very concerned about the сonfiscation of frozen assets. It's nearly the most important topic for discussion.

Of course, Putin is primarily to blame here, not the United States. It was Putin who decided to launch a 3-day police operation, expecting immediate success. It is his fault that for three years now Russia has not even been able to fulfill its political goals of capturing the Donetsk region. So all questions should be addressed to your own management, please.


1713686347493.png

 
Jenkkiavulla Ukraina saa ennen kaikkea aikaa ja aika tarkoittaa tappioita Venäjälle. Mikä tärkeintä, apupaketin ansiosta Moskovassa joudutaan myöntämään että Venäjän mahdollinen voitto karkaa taas vähintään vuoden päähän.

Pitkä sota on ryssällekin kaikin tavoin kallis. Neukkukaluston varastot on suuret muttei loppumattomat ja Ukraina on kyennyt tekemään peruuttamatonta vahinkoa mm. ilmavoimille ja Mustanmeren laivastolle.
 
No onpa jupinat täällä. Jos ja toivottavasti kun, ATACMS saadaan täydellä kantamalla ja ohjuksiksi ne kaikki poistoon menevät Block 1 rypäleohjukset, niin tuo tarkoittaa yli 500 superkohteen (oletuksena useampi kuin yksi ohjus per kohde) vääjäämätöntä tuhoa 300 kilometrin kantaman sisällä. Ilmavoimat joutuu zyzzä käytännössä siirtämään pois vallatusta Ukrainasta kokonaan, jos ehtivät.

AWACS ja satelliitit maalittamaan ja heti kättelyssä sen 50 lavettia lähettämään ohjuksia komentopaikkoihin ja lentokentille, ehkä muutama unitaarikärjellä yhteen siltaan, niin jännästi tilanteet muuttuvat. Tämä sama kävi muuten kun SCALPit ja SS tulivat peliin mukaan, jännästi katosi videot alligaattoreista taivaalla ja laivojen Kalibrit siirtyivät sukellusveneisiin kokonaan..

Mitään puskua ei kannata edes aloittaa, ennen kuin tykistö, ilmatorjunta ja lentokoneet on tuhottu kaukokäytöllä. Taas epäillään vähän epäreilusti Ukrainan kykyä sotia ja USAn kykyä kouluttaa ja maalittaa. Kuten sanottua, nyt on vedetty rippeillä yli puoli vuotta ja zyzzä on hakenut täysin tuhottuja kaupunkeja järkyttävin tappioin, vaan silti sodankäynti on Ukrainalaisten hallinnassa.
 
Yhdysvaltain tukipäätös tulee tärkeällä hetkellä. Palautetaanpa mieleen GUR:n Budanovin arvio muutaman viikon takaa:

Ukraine expects to reach a significantly improved operational position by June 2024

Ukrainian forces are likely to benefit from sufficient US security assistance to deter further Russian operations in June 2024.

According to the Chief of the Defence Intelligence of Ukraine. Lieutenant General Kyrylo Budanov, this is the likely month when Russian forces will begin their large-scale summer offensive.



-

ELI jos tämä pitäisi paikkansa, ryssällä olisi (ainakin ollut) tarkoitus yrittää suuremmin kesäkuusta 2024 alkaen. Toki kuultiin hieman samaa "suurhyökkäyksestä" noin vuosi sitten ja ihmeteltiin, missä se "suurhyökkäys" on kun ei näkynyt rintamalinjan muutoksia tms. Näin oli talvella 2022/2023, varsinkin vuodenvaihteen jälkeen.

Mutta jos oletetaan että Budanov on oikeassa eikä Yhdysvaltain tukipäätös muuta suunnitelmia, niin tässä on oivallinen tilaisuus kuluttaa ryssän voimia.

Aikaisemmin oli väite että ryssän suunnitelmissa oli vallata "Luhanskin ja Donetskin alueet vuonna 2024 ja Dnipron itäpuoliset alueet kokonaan vuosien 2025-2026 aikana". Toisaalta tämän väitöksen jälkeen kuultiin että suunnitelmissa olisi myös Kharkovan kaupungin saartaminen ja valtaaminen, mikä ei sovi yhteen Donetksin ja Luhanskin alueiden valtaamisen kanssa (kaksi eri hyökkäyssuuntaa jotka vaatisivat hyvin vahvat joukot molemmat).

Toistaiseksi näyttää siltä että Donetskin alueen valtaaminen on aito tavoite koska sillä suunnalla ryssä on edennyt pienin askelin. Sota on vahvasti sidottu politiikkaan ja Putin on julistanut Donetskin, Luhanskin Zaporizzjan ja Khersonin alueet Venäjään liitetyiksi. Harmillisesti eivät ole kyenneet miehittämään näitä kokonaan, mikä syö pohjaa kyseiseltä julistukselta. Sodan poliittisen rintaman näkökulmasta Ukrainan olisi hyvä kyetä estämään ryssää saavuttamasta näitä tavoitteita jolloin Putinille ei sallita pienintäkään "voittoa".
 
Itseasiassa jos tätä sotaa alkaa nyt miettimään hiukan enemmänkin, niin vuosi 2024 tulee olemaan Ukrainalle ratkaiseva vuosi.

Nyt Ukrainalla tulee olemaan aseistus ja rahoitus kunnossa koko vuodelle 2024. Jos trumppi valitaan syksyllä niin luultavasti joka tapauksessa sota jäädytetään tmsp epäedukasta Ukrainalle. Joten nyt Ukrainalla on kaikki suunnitelmat valmiina, rahoitus kunnossa, sekä ammukset, murkulat ja aseistukset kunnossa. Nyt on Ukrainan aika lyödä All In - eivät he voi enää jäädä tilanteeseen, jossa antavat oman kohtalonsa muiden käsiin, puolen vuoden päästä luultavasti Trumpin käsiin.

Ratkaisu tulee tänä vuonna.
Vaan onko prikaateja?
 
Voi harmi. Voitonpäivän paraati on peruttu Krimillä.



– Suunnitelmia paraatin järjestämiseksi ei tänä vuonna ole. Tämä johtuu turvallisuutta koskevista seikoista, tiedottaa Venäjän miehittämän Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov avaamatta tilannetta sen enempää.

Hänen mukaansa voitonpäivää on tarkoitus juhlistaa järjestämällä toisenlaisia juhlallisuuksia.

-Osoitamme kiitollisuutta veteraaneja kohtaan, kunnioitamme kuolleiden muistoa ja järjestämme erilaisia juhlatilaisuuksia, hän sanoo.
 
Se täytyy kyllä todeta, jota en aiemmassa viestissä huomioinut, että kyllä tämä varmasti alkaa vaikuttamaan välittömästi etulinjassa. Koska Ukraina on aivan varmasti hillonnut jotain a-tarviketta pahan päivän varalle siltä varalta jos ryssä pääsee jossain läpimurtoon, ja IT-puolustuksessakin on varmasti jouduttu priorisoimaan huomattavasti enemmän. Nyt kun on käytännössä varmaa että aseita tulee lisää, voidaan sitä a-tarviketta vapauttaa jo Ukrainan sisältäkin etulinjaan käyttöön.
Samaa miettinyt kokoajan. Ukrainalla on todennäköisesti jonkinlainen jemma oltava jota aletaan käyttämään kun uudet on matkalla.

Miettinyt mikä sai Trumpim kannattamaan pakettia. Toki lainamuoto, mutta sattaa nuo vaalit olla se perimmäinen syy. Se on huono käydä vaaleja jos Ukrainaa jyrätään samalla, kaupunkeja tuhotaan ja mediat ovat täynnä ryssän tekemiä hirveyksiä jotka Magaporukka mahdollisti venkoilullaan.
 
Samaa miettinyt kokoajan. Ukrainalla on todennäköisesti jonkinlainen jemma oltava jota aletaan käyttämään kun uudet on matkalla.

Miettinyt mikä sai Trumpim kannattamaan pakettia. Toki lainamuoto, mutta sattaa nuo vaalit olla se perimmäinen syy. Se on huono käydä vaaleja jos Ukrainaa jyrätään samalla, kaupunkeja tuhotaan ja mediat ovat täynnä ryssän tekemiä hirveyksiä jotka Magaporukka mahdollisti venkoilullaan.
Jaa, Trump kannatti pakettia vai? Republikaanien enemmistö äänesti kuitenkin pakettia vastaan.
 
Voi harmi. Voitonpäivän paraati on peruttu Krimillä.



– Suunnitelmia paraatin järjestämiseksi ei tänä vuonna ole. Tämä johtuu turvallisuutta koskevista seikoista, tiedottaa Venäjän miehittämän Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov avaamatta tilannetta sen enempää.

Hänen mukaansa voitonpäivää on tarkoitus juhlistaa järjestämällä toisenlaisia juhlallisuuksia.

-Osoitamme kiitollisuutta veteraaneja kohtaan, kunnioitamme kuolleiden muistoa ja järjestämme erilaisia juhlatilaisuuksia, hän sanoo.

Muutenkin voitaneen odottaa melkoisen laihoja voitonpäivän paraateja, jopa Moskovassa.

Voitonpäivää juhlivat 9.5.2024 joten sinne on matkaa melko tasan kaksi ja puoli viikkoa.

Jo viime vuonna paraatit olivat melkoisen laihoja, liekö tänä vuonna tiedossa "uusi ennätys"?

-

MUOKKAUS: verestetäänpä muistia, tässä 9.5.2023 kirjoittamastani viestistä (LINKKI) - nämä ovat pelkästään Moskovan paraatin numeroita mutta voitonpäivänä paraateja järjestetään eri puolilla Venäjää, pääasiassa isommissa ja merkittävimmissä kaupungeissa. Silti, Moskovan paraatin pitäisi olla se suurin ja kaunein, joka on samalla käyntikortti ja voiman osoitus koko maailmalle (sekä tietysti omalle kansalle):

Numeroita Moskovan voitonpäivän paraatin ajoneuvomääristä, aikavälillä 2013-2023: LÄHDE

Nämä olivat vastauksia Oliver Alexanderin tuoreeseen ketjuun, jossa käsiteltiin vuoden 2023 paraatia.
LINKKI

1713689128651.png

2022: 131
2023: 51

Selvästi pienin määrä viimeisen 11 vuoden aikana, jos jätetään koronavuoden 2020 peruttu paraati pois laskuista.

Toiseksi pienin määrä ollut vuonna 2017, tosin silloinkin 114 ajoneuvoa mikä on reilusti yli kaksi kertaa enemmän kuin tänä vuonna.

Vaikka muiden kaupunkien paraateissa nähtiinkin muutama panssarivaunu ja muuta panssaroitua kalustoa, niin vaikea välttyä siltä näkemykseltä, että kaikki kynnelle kykenevä taistelukelpoinen kalusto on Ukrainassa. Ei ole juurikaan kalustoa paraatikäyttöä varten.

-


Mietin, mahtaako Putinilla olla "varaa" toiseen yhtä pieneen paraatiin?

Hänet on juuri valittu jatkokaudelle ja Moskovassa nähtiin nöyryyttävä ja verinen terrori-isku.

Nyt pitäisi "vahvan miehen osoittaa voimaa" vaan mikäs sen heikompaa kuin toinen pieni ja vaatimaton paraati vuoden 2023 merkeissä?

-

MUOKKAUS 2: Sevastopolin paraati peruttiin myös 9.5.2023 joten tässä on hyvät ja vahvat perinteet:

 
Viimeksi muokattu:
No onpa jupinat täällä. Jos ja toivottavasti kun, ATACMS saadaan täydellä kantamalla ja ohjuksiksi ne kaikki poistoon menevät Block 1 rypäleohjukset, niin tuo tarkoittaa yli 500 superkohteen (oletuksena useampi kuin yksi ohjus per kohde) vääjäämätöntä tuhoa 300 kilometrin kantaman sisällä. Ilmavoimat joutuu zyzzä käytännössä siirtämään pois vallatusta Ukrainasta kokonaan, jos ehtivät.

AWACS ja satelliitit maalittamaan ja heti kättelyssä sen 50 lavettia lähettämään ohjuksia komentopaikkoihin ja lentokentille, ehkä muutama unitaarikärjellä yhteen siltaan, niin jännästi tilanteet muuttuvat. Tämä sama kävi muuten kun SCALPit ja SS tulivat peliin mukaan, jännästi katosi videot alligaattoreista taivaalla ja laivojen Kalibrit siirtyivät sukellusveneisiin kokonaan..

Mitään puskua ei kannata edes aloittaa, ennen kuin tykistö, ilmatorjunta ja lentokoneet on tuhottu kaukokäytöllä. Taas epäillään vähän epäreilusti Ukrainan kykyä sotia ja USAn kykyä kouluttaa ja maalittaa. Kuten sanottua, nyt on vedetty rippeillä yli puoli vuotta ja zyzzä on hakenut täysin tuhottuja kaupunkeja järkyttävin tappioin, vaan silti sodankäynti on Ukrainalaisten hallinnassa.
Kuten ollaan nähty, alkaa tykistöylivoimakin nopeasti hiipua kun Himarseilla on riittävästi ammuttavaa logistisiin maaleihin.

Liitopommien nakkelusta tulee taas epämiellyttävän extremeä kun Ukrainalla on ohjuksia lentokonejahtiin. Hävittäjiä ja pilotteja ei Venäjällä ole liikaa haaskata.

Viime aikoina ollaan nähty videoita kiinalaisista maastomönkijöistä. Panssaroimattoman ajoneuvon elinikä lyhenee kun Ukrainan tykistö saa a-tarviketta.
 
Minä näkisin, että viimeaikaisilla Eun ja Usan päätöksillä Ukrainalle on mahdollistettu sotiminen ainakin vuoteen 2027 asti. Eu antaa suoraan sen 50 miljardin paketin, Usa 60 miljardia, turvallisuussopimuksilla on saatu jo miljardien pitkäaikainen tuki. Eun ulkopuolisia maita on myös mukana talkoissa. F-16 ohjelma. ( Lasketaanko sitä edes mihinkään)
Eu ja sen jäsenvaltiot olisi avustanut noin 140 miljardilla sodan alun jälkeen, tähän lasketaan kaikki tuki, myös lainat.

Yritysten välistä yhteistyötä ei taideta laskea mihinkään?

Naton maalitus ja tiedustelu ei maksane Ukrainalle mitään? Kokoajan on koneet ilmassa ja satelliitikuvat käytössä.


Ukrainan armeija on saatu pikkuhiljaa rakennettua armeijaksi, luulis että sen ylläpito on aika paljon halvempaa kun tyhjästä rakentaminen?

Ryssä ei saa pulttiakaan ilmaiseksi mistään, tämä on mielestäni sodan ratkaisevin tekijä. Venäjä ei ole suurvalta, edes taloudessa.

Hyvä huomioida Ukrainan oma nousu massiiviseksi sotilasmahdiksi 2-5 vuoden aikaikkunassa. Nyt heillä on siihen rahalliset resurssit ja liittolaiset.
Me ostetaan sieltä tulevaisuudessa aseita, ammuksia, droneja ja tietoa.
 
Jaa, Trump kannatti pakettia vai? Republikaanien enemmistö äänesti kuitenkin pakettia vastaan.

Juu. ”Kannatti” Trumpin mittapuulla. Eli hiljensi möykkäänsä ja suoraa vastustusta, sanoi julkisesti että Ukrainan selviäminen on tärkeää usalle ja kohdisti möykkänsä euroopan kitsasteluun. Tasapainoili magasiiven ja jonkun muun tahon välillä. Osa Magasiiveestä tulkitsi Trumpin ulostulon 18pvä lakipaketin vastustukseksi, mutta samalla oli ensimmäinen kerta kun Trump sanoi ukrainan selviämisen olevan Usan etu. Toki siihen päälle kaikki muu sekoilu ja uho, kuten sotaa ei olisi koskaan alkanut jos hän olisi presidentti.
 
Back
Top