Ukrainan konflikti/sota

Kreikkaa ja Espanjaa painostetaan antamaan lisää IT:tä Ukrainalle.

En tiedä millaisia määriä jälkimmäisellä on, uhkia lienee aika niukasti. Portugalin kanssakin on osattu elää sovussa jostain 1300-luvulta asti.

Ahaa, myös Espanjalla on kuvan perusteella MAN-alustainen Patriot-lavetti käytössä. Saksalainen versio on myös MANin päällä ja sen liikkuvuus on parempi kuin amerikkalaisen trailerin perässä liikkuvan version ja jossain yhteydessä nimenomaan saksalaisversion mainittiin soveltuvan hyvin Ukrainaan hyvän liikkuvuutensa takia.
 
Perjantaina tippuneen Tu-22M:n mustat laatikot on löydetty, mutta yksi miehistön jäsen on edelleen kateissa.

Black boxes of a Tu-22M3 bomber that crashed in the Stavropol region were discovered​

MOSCOW, April 22. /TASS/. The black boxes of the Tu-22M3 long-range bomber that crashed in the Stavropol region on April 19 were discovered. This was reported to TASS by law enforcement agencies.

“Black boxes were found at the crash site of the plane - parametric and voice recorders. They were sent to a military laboratory for decoding,” the agency’s interlocutor said.

He added that the search for the fourth crew member of the crashed plane has not yet been successful. TASS does not have official confirmation of this information.

Earlier it was reported that the Tu-22M3 crashed in the Stavropol region while returning from a combat mission to its home airfield. One crew member died, two were taken to medical facilities. According to preliminary data, the cause of the disaster was a technical malfunction.
https://tass.ru/proisshestviya/20612867
 
Mitä minä sanoin ryssien tulevasta ulvonnasta. Elon Musk heräsi:

”My biggest concern is that there is no exit strategy, just a forever war where kids die in trenches from artillery or charging machine guns and snipers through minefields.”

Ai ai jai että tuo on pikku paskiainen…
Voin vakuuttaa, että Elon ei uhraa ajatustakaan Ukrainan siviileille. Koska tuo kupla puhkeaa tuon tyypin ympäriltä ? Se on Tuckeriin verrattava propagandisti, ei mitään muuta.

Tuo "forever war", on kremlin hellimä käsite, jolla apupaketeiltä yritetään viedä pohjaa. Tuosta vaan unohtuu se, että se on venäjä, jolla ei ole varaa tuohon forever war:iin.
Tähän ulinaan on myös kiva uutinen että tessukan kurssi senkun sukeltaa ja autojen hintoja taas laskettu, ihan oikeen tuolle imbesillille, noh lähtee ihan offtopiciksi joten ei tästä enempää, nautiskellaan siis
 
Jos ajatellaan mistä lähtökohdasta Ukraina sotaan joutui, niin sillä on nyt hyvä tilanne.

Rauhanneuvotteluja ja rajojen siirtelyitä ei kannata tässä vaiheessa ennustella. Jos nyt esimerkiksi ottaa tuon jenkkien paketin. Vielä 1 kk sitten, minusta ainakin tuntui, ettei se toteudu koskaan. Sitten yht'äkkiä se olikin todellisuutta. Vuoden 2025 paketeista on ihan turha ennustella mitään ja varsinkaan väittää, että ei varmasti tule enää yhtään pakettia. Trump viimeistään ja sitten tapahtuu sitä ja tätä. Kukaan ei sitä oikeasti tiedä, ei kukaan. Ihan hukkaenergiaa miettiä nyt tuollaisia. Ongelmiin pitää varautua, mutta niitä ei saa loihtia lisää sieltä missä niitä ei välttämättä edes ole.

Editoitu loppu pois väärinymmärrysten välttämiseksi.

Tämä on tosiaan hyvä muistaa: vielä muutama viikko sitten näytti siltä että Yhdysvaltain tuki voi olla jumissa presidentinvaaleihin asti. Ne järjestetään 5.11.2024 eli sinne on tästä päivästä matkaa noin 6,5 kuukautta (melkein 200 päivää) - yli puoli vuotta joka tapauksessa.

Eli ilman tukipäätöstä Ukraina olisi jäänyt Euroopan maiden ja muiden tukijoiden avun varaan, Yhdysvaltain katsoessa sivusta.

Toki rehellisyyden nimissä todettava että Yhdysvaltain tuki on loistanut poissaolollaan viimeiset 6-8 kuukautta, miten sen nyt haluaakin laskea. Ukraina ei ole romahtanut tänä aikana, tosin jos uskotaan juoruja / huhuja, niin tykistön laukaustilanne ja varsinkin ilmatorjunnan ohjustilanne on käynyt vaikeaksi.

Eli näin katsoen loppuvuoden 2024 piti olla hyvinkin synkkä avun osalta, vaikka ensimmäiset F-16 hävittäjät tultaneenkin toimittamaan kesällä 2024 ja Tsekin sekä muiden "löytämät" tykistön laukaukset tulevat helpottamaan elämää lähikuukausien aikana.

Jos Trump valitaan seuraavaksi presidentiksi, en pitäisi varmana että Ukrainan apu loppuu siihen. Tätä ei voi tietää. Viisasta olisi toki varautua siihen että näin voi käydä JA jos ei käykään, pääsee yllättymään iloisesti.
 
Mielenkiintoinen puolalaisen kommentti annetun aseavun arvosta (jonka laskeminen on kieltämättä vaikeaa, varsinkin vanhan kaluston osalta):

We provided 80 PT-91 tanks, 250 T-72 tanks, 14 Leopard 2 A4 tanks, over 200 BWP-1s, and more than 70 ASH Krab 155mm howitzers—almost one-third of our land forces in the first months of the war.

Not to mention our old Mig-29s, ammunition, and parts.

However, the Kiel Institute is largely seen as German propaganda, so it's not surprising that this hardware was valued so low...



-

Ei tietoa, ovatko tässä kerrotut numerot tarkkoja vai ainoastaan hänen arvauksiaan, mutta en muista nähneeni aikaisemmin numeroa toimitettujen PT-91 panssarivaunujen määrälle.

"Muutama kymmenen" oli jossain vaiheessa liikkunut huhu, joten 80 kpl (sikäli jos pitää paikkansa) on selvästi suurempi määrä - taitaa olla noin kolmasosa kaikista Puolan omille asevoimilleen valmistamista PT-91 vaunuista.
 
Hämmästyttää kummastuttaa yksi asia: Kovasti on puhuttu venäjän varastoista ja miten sieltä aktivoidaan laitetta. Minulle ja varmaan aika monelle muulle tuo laajuus on ajatus/arvaukyvyn ulkoavaruudessa ollut. Kun tämä tappelus nyt on edennyt kuin on edennyt tuli mieleen että eikai todella ole niin että skenaariot joita tiedustelutiedon ja muutoin olemassa olevan tiedon perusteella on suuntaviivailtu isoissa tiedustelupalveluissa olisivat kämmänneet tämän pikkudetaljin kanssa. Ei oikein ymmärrys riitä kun miettii ukrainalle annettuja resursseja vs. se että jos olisi todella ollut kirkas kuva varasto jne. Tilasta.
 
Minua kiinnostaisi kovasti mitä tuosta jenkkien paketissa lopulta päätetään toimittaa Ukrainalle. Varmaan Ukraina sanelee osittain ainakin USAI -osion eli noin 14 miljardia, millä siis voidaan tilata tavaraa high-techia suoraan valmistajilta. Toimitusaika toki pitkä. Tulisiko sieltä tilaukseen esim. lisää Abramseja, APKWS.. Patriot / NASAMS ehkä? Valintoja olisi varmasti monta. Bradleyt taisivat olla varastotavaraa, joten niitä varmaan saataisiin siitä isommasta noin 23 miljardin "korvattavasta varastotavarasta" samoin kuin Patriotia ja ohjusta. Theinerillä on tässä jokin ketju, mutta aivan tuollaiseen listaan en toki usko.
 
Sota alku tulee lähes aina yllättäen ja usein näin on lopunkin kanssa. Ongelma vain tässä tapauksessa lienee että vetäytyminen Ukrainasta tarkoittaisi herkästi ryssän nykyhallinnon loppua. Toisaalta ovat pitäneet kansan ruodussa sodankin aikana niin miksei se onnistuisi rauhan aikana. Mahtaa vain tuo Putte olla niin fiksoitunut tähän sotaan ettei voi myöntää siinä tappiota vaikka miten kävisi. Hallinnossa ei liene ketään kuka pystyisi/uskaltaisi puhua sille järkeä.

Edelleen mietin miksi Ukraina käy puhdasta kulutussotaa jossa Venäjällä on enemmän resursseja. Olkoonkin että puolustus on aina suhteellisesti vahvempi taistelulaji kuten jo Clausewitz totesi. Onko Ukrainan joukkojen koulutustaso/yhteistoiminta yksinkertaisesti niin heikko että Manstein tyyppiset liikkuvat operaatiot jossa hyökkäävä vihollinen lyödään "jälkikäteen" eivät onnistu. Toisaalta jos ryssä ei pyri enää syviin murtoihin niin eipä siihen ole edellytyksiäkään. Voihan hyvin olla ettei sieltäkään löydy enää kykyä niihin.
Aika on mielestäni ajanut Mansteinista ja Rommelista ohi jo vuonna 1943. Ilmaherrus määrää kokonaan sodan tahdin ja saksalaisetkin joutuivat sodan loppuvaiheissa liikkumaan lähinnä öisin tai huonolla säällä. Muuten kaikki kalusto ja joukot tuhottiin ilmasta pommittamalla. Nyt droneaikakaudella sen ilmaherruuden saa molemmat osapuolet osittain, joten suuremmat voiman keskittämiset tuhotaan jo joukkojen valmistelu- ja ryhmittymisvaiheessa. Nytkin näkee ryssän tappioluvuista, että sodan intensiteetti yllättäen kasvaa talvella ja laskee kesällä. Siis päin vastoin kuin "asiantuntijat" vieläkin spekuloivat tulevia tapahtumia. Tämä johtunee siitä samasta syystä kuin niillä saksalaisilla aikoinaan. Talvella yöt ovat pidempiä ja ilmeisesti hämäränäkökyvystä huolimatta dronet näkevät yöllä huonommin. En siis usko, että tuolla ukrainalaisten nykykalustolla ja resursseilla mikään armeija siellä heittämällä valtaisi alueita takaisin.

Nyt ukrainan kannattaa vain kuluttaa ryssää ja laajentaa droneiskukapasiteettia, jotta ryssän teollisuus ja infra saadaan täysin polvilleen. Siinä voi mennä vielä pari vuotta helposti. Sitten aika, talvi ja nälkä hoitaa homman kyllä kotiin.
 

Yhdysvallat aikoo toimittaa Ukrainalle pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia. Ohjustoimitukset voivat alkaa jo tällä viikolla, kun presidentti Joe Biden on allekirjoittanut 55 miljardin euron apupaketin, kertoo televisiokanava CBS.
 
Back
Top