Ukrainan konflikti/sota

Ylen Politiikkaradiossa on myös juttua aiheesta.

Kuuntelin tämän ja tälle nosto. Kannattaa kuunnella.

Mielenkiintoisimmat eksperttiarviot:
1. Maasota maksaa ja paljon, koska ukrainan armeija on iso ja täysin erilaisessa kunnossa kuin 2014
2. Venäjä on jo voittanut näillä joukkojen siirrolla poliittista asemaa.
3. Itäukrainan sekoilun jatkuminen sopii venäjälle, eikä vesihomma ole mikään syy sotaan. Venäjä ei puolusta venäläisiä paitsi kun halutaan muutenkin sotia.
 
Syyriassa hiottu älykkäät asejärjestelmät valmiiksi, kierrätetty joukkoja joista ennen kaikkea lentäjiä saamaan arvokasta taistelukokemusta. Erikoisjoukot koulittu vastaamaan länsimaisia verrokkejaan. En ihan ole samaa mieltä kanssasi.
Asejärjestelmiä on tosiaan päästy testaamaan, tosin helppoja maaleja vastaan häirittömissä olosuhteissa. Ilmavoimat ovat saaneet lentotunteja, mutta valtaosin on pudotettu rautapommeja puolustamattomia kohteita vastaan. Ukrainaan siitä voi olla hyötyä mutta länsimaista ilmapuolustusjärjestelmää vastaan ei noilla opeilla pitkälle pärjää. Toki on saatu maalittamisen kerjua hiottua etenkin erikoisjoukkojen kanssa kuntoon. Nuo erikoisjoukot ovat saatu iskuun, mutta KSSO on pari tuhatta taistelijaa, ei niillä yksin sotaa ratkaista.

Liikkuvien dynaamisten operaatioiden toteuttaminen ei ole helppoa ja niitä venäläiset eivät ole päässeet harjoittelemaan. Kun katsoo tuota epäsuoren tulen yksiköiden määrää mitä linjaan on raahattu, mukaan lukien vanhat linnotteidenmurtamiseen soveltuvat heitinjärjestelmät, Venäjä varautuu todennäköisesti toteuttamaan aika varovaisia operaatioita. Tulivalmistelulla tuhotaan vastustajan asemat ja sitten ajetaan tulijyrän turvin edullisesta asemasta toiseen järjestelmällisesti ja rauhassa. Sivustoja suojataan miinoituksilla, epäsuoralla tulella ja ilmatuella. Lähitaistelua ja liikkuvaa taistelua vältetään koska niissä vähäinen jalkaväki kuluu eikä kyetä hyödyntämään omaa epäsuoran tulen ylivoimaa tehokkaasti.

Kuten moni on sanonut, venäläisiä ei pidä aliarvioida, mutta ei yliarvioidakaan. Huonosti aseistettujen ja koulutettujen arabien kyykyttäminen ei vielä kerro paljoakaan suorituskyvystä kovempia joukkoaj vastaan.
 
Niin, taitaa vaan ukraina olla entistä hajaantuneempi sen jälkeen jos tasavallat liitetään venäjään, ei sitä siellä kaikki hyväksy sen on varma, ei niitä vapaaehtoisia muuten olisi rintamalle virrannut alun alkaenkaan ja se hajaannus sopisi venäjälle paremmin kuin hyvin toisaalta.
Siinähän se onkin. Zelesnyi haluaisi antaa itäosat pois, mutta ei sisäisen paineen takia sitä tehdä. Jos Putin ottaa ne väkisin, Zelesnyin tahto toteutuu ja syypää on Putin , ei hän. Voi vetää ukrainalaisia yhteen yhteistä vihollista vastaan.
 
Venäjä on kyllä kehittänyt ja panostanut asevoimiin voimakkaasti öljyn hinnan ollessa korkealla. Ovat ottaneet Yhdysvaltoja kiinni suorituskyvyssä. Mutta asiantuntijoiden arvioiden mukaan, Venäjän asevoimien suorituskyky vastaa tällä hetkellä sitä mitä se oli jenkeillä noin 20-25 vuotta sitten. Matkaa siis on vielä rutkasti. Tätä etumatkaa voidaan kiriä umpeen nopeammin, mikäli kehittävät jotakin mullistavaa. Täytyy muistaa että tässä kilpajuoksussa on muitakin.

Tämä on fakta ja taloudellisesti puhutaan aivan eri mittakaavan toimijoista. Mielestäni Venäjän ei tulisi haastaa Yhdysvaltoja maailmanherruudesta, vaan olisi järkevämpää kehittää yhteistyötä, kuten täällä pohjolassa muutkin sivistyneet valtiot tekevät. Vakautta ja taloudellisia intressejä edistäen. Venäjällä on paljon luonnonrikkauksia ja mineraaleja, joiden kautta maa voi elää länsimaidenkin kanssa sovussa ja panostaa esimerkiksi yhteiskunnan ja kansalaisten hyvinvointiin, terveydenhuoltoa ja infraa kehittäen. Ukrainassa käytävällä sodalla ei tulla saavuttamaan kyllä mitään hyvää. Mikäli Venäjän johto näkee asiat toisin, niin ovat todella ikävää polkua kulkemassa eteenpäin.
 
Joskus kannattaa katsoa asioita ikäänkuin kauempaa niin mittakaavat ja kokonaisuudet selkiytyy paremmin.

Mikään demokraattinen valtio (sanotaan nyt vaikka yhteisellä nimittäjällä länsimaat) ei tule koskaan palauttamaan poliittisia suhteita neutraaliksi murhaaja Putin'in johtaman diktatuurin kanssa.
- kukapa haluaisi tehdä yhteistyötä rikollisvaltion kanssa joka ei noudata edes itse allekirjoittamiaan kansanvälisiä sopimuksia ja sitoumuksiaan.

Asiaan ei ole vaikutusta sillä vaikka Venäjä kiltisti vetäytyisi Itä-Ukrainasta, Krimiltä, Transdnestriasta, Abhaasiasta ja kaikilta muiltakin itsenäisiltä valtioilta anastamiltaan alueilta.
- Venäjään kohdistuneita pakotteita ei mahdollisesta vetäytymisestä huolimatta lopeteta kokonaan. Eikä kuulukaan lopettaa,
- en väitä että Venäjä luopuisi helpolla ja nopeasti, mutta jossain vaiheessa Venäjä joutuu niistä luopumaan.

Venäjä voi tavoitella palaamista täysivaltaiseksi kansainvälisesti hyväksytyksi sekä kaikin puolin täysvertaiseksi kumppaniksi vasta kun siellä toteutuu vallan vaihtuminen..
- tällaisessakin tapauksessa todennäköisesti odotellaan hyvän aikaa jotta varmistuu että kyseessä on pysyvä muutos.

Venäjän sotajoukkojen ei myöskään enää sallita edetä pidemmälle Ukrainaan. Se tullaan estämään riittävillä ja tarpeen vaatimilla keinoilla.
- mitään sodalla uhkailuja ei tarvita, riittää että asia kerrotaan suoraan ja selkeästi Putinille..Ja se on nyt tehty USA:n presidentin toimesta.
- tämä ei missään tapauksessa tarkoita sitä että hyväksyttäisiin Venäjä aikaisemmin tekemät rikokset, miehitykset jne.

Historiaa ei pelata uudelleen samalla tavalla kuin kävi 1930-luvulla Hitlerin johtaman Natsi-Saksan kanssa. Kaikki tietävät että tällä kertaa periksiantaminen johtaisi vain uusiin ja yhä lisääntyviin vaatimuksiin.
- nämä tosiasiat ovat kaikkien maailman johtajien tiedossa. Kysymys on myös muun maailman yhtenäisyydestä rikollista vastaan.
- sekin on tiedossa että länsimaiden johtajilla on käytettävissään kaikki tilanteen vaatimat taustatiedot ja toimintamallit.

Sanoisin että näillä mennään. Ja, kuten olen aina sanonut, jokainen voi ajatella asioita omien näkemystensä pohjalta.. Tuskin kukaan onnistuu olemaan täysin oikeassa tulevaisuuden suhteen.
 
Viimeksi muokattu:
vaan olisi järkevämpää kehittää yhteistyötä, kuten täällä pohjolassa muutkin sivistyneet valtiot tekevät. Vakautta ja taloudellisia intressejä edistäen. Venäjällä on paljon luonnonrikkauksia ja mineraaleja, joiden kautta maa voi elää länsimaidenkin kanssa sovussa ja panostaa esimerkiksi yhteiskunnan ja kansalaisten hyvinvointiin, terveydenhuoltoa ja infraa kehittäen. Ukrainassa käytävällä sodalla ei tulla saavuttamaan kyllä mitään hyvää. Mikäli Venäjän johto näkee asiat toisin, niin ovat todella ikävää polkua kulkemassa eteenpäin.
Tämä ei tule toteutumaan nykyisen murhaajahallituksen vallassaolon aikana...Putinin diktatuuri on jo ylittänyt rajan josta ei ole enää paluuta. Mutta, se voi vielä pitkittää valtaansa jos välttää sodan.
- omia kansalaisiaan Putin kykenee kurmuuttamaan, Stalinin malliin, vielä pitkään. Tätä pitäisin todennäköisempänä tulevaisuutena.
 
Muutama nopeasti mieleen tuleva mahdollisuus sille, että mikä kutkuttaa alitajuntaa:

1. Putinin ja hänen hallintonsa sisäpoliittiset tavoitteet lienevät aika voimakkaasti sotilaallista tahtoa ohjaavia?

Niiden syvällisempi käsittely on jäänyt ketjussa vähiin.

Sota tai sodan uhka, mediameteli, netin kontrolloinnin "tarve", opposition viestinnän, toiminnan ja avainhenkilöiden prosessointi ja moni muu asia on jäänyt pulinoissa sivuun.

2. Aikanaan oli paljon juttua Venäjän pian tulossa olevasta hyökkäyksestä. Olin silloin vastarannankiiski ja väitin että Venäjä ei hyökkää ennen kuin se on saanut Debaltseven rautatiesolmun toimimaan kunnolla.

En tiedä mikä on tilanne tuon suhteen. Aikaa on ollut, joten olettaisin että yhteys toimii jo.

3. Kyberpuoli on jäänyt lapsipuolen rooliin.

4. Jokainen tietää joukon varhaisia ja myöhäisiä varoitusmerkkejä jotka tuppaavat putkahtelemaan ennen hyökkäyksiä. Tunnistamattomat droonit, ilmaliikenteen ohjaaminen muualle, "radiokeli", pörssien ennakoivat reaktiot, google trendsissä näkyvät ennakoivat muutokset, logistiikan muutokset, harhaanjohtamiset....

5. Tällä kertaa en ole nähnyt missään numerotietoa siitä kuinka paljon junanvaunuja Venäjä on varannut tähän operaatioon.

6. Venäjän laivaston liikkumisista on yllättävän vähän ja epätarkkaa tietoa esillä.

7. Ajallinen yhteys mahdolliselta näyttävän eurooppalaisen finanssikriisin kehittymisen kanssa on tainnut jäädä sivuun. Voi olla hyvin merkittävä asia.

8. Venäjä-Kiina-Iran-Jemen-Irak-Pöö-Korea-tiesmitä -kytkennät ovat olleet aika niukasti esiillä. Ne voi nähdä suurena tuotantotalouden ja logistiikan kokonaisuutena joka voisi yksituumaisena ja ajallisesti (joskaan ei toiminnallisesti) koordinoituna olla hankala yhtälö.

9. Entä jos käsijarrukäännös Suezilla oli testi? Kahden ison kanavan (Suez ja Panama) tukkeutuminen muuttaisi globaalin logistiikan kokonaan joksikin aikaa. Jos osa maista osaisi varautua siihen, niin... (Kesä tulee ja pohjoinen väylä toiminee jotenkuten.)

10. Joidenkin väitteiden mukaan Kiinan teollisuus on paahtanut täydellä teholla tavaraa varastoihin vaikka kauppa ei ole käynyt. Jos näin on, niin Kiinan kyky kestää globaaleja logistiikkahäiriöitä saattaa olla suuri. Onko Venäjällä tapahtunut varastoihin valmistamista?

11. Onko käytettyjen merikonttien markkinoilla ollut oleellista kysynnän, tarjonnan, valmistusmäärien tms. muutosta viime vuosina?

12. Sellaiset poliittiset ryhmät ja virtaukset, joilla on perinteisesti ollut keskeinen merkitys Neuvostoliiton/Venäjän subversiivisessä toiminnassa, ovat ajaneet Euroopan - ja Suomen erityisesti - hyvin riippuvaiseksi Venäjän energiasta.

Kehityksen perustelut eivät kestä päivänvaloa. ("Ympäristösyistä pitää ajaa alas kotimaista energiatuotantoa ja käyttää enemmän puhdasta venäläistä energiaa." tms. valheellista sontaa.)

Tossa tusina vaihtoehtoa alkuun. Joku toinen ojentakoon seuraavan tusinan.

10.

Tulipa vastaan pari slaidia Norjan viimesyksyisestä Polaris Gram 2020 -harjoituksesta.

Katso liite: 49076


Katsokaapa harjoitusskenaarion karttaa.

Katso liite: 49077
twitter.com/FinabelEAIC/status/1381889209389170688

Viimesyksyisessä skenaariossa vihollisjoukkoja on keskitetty Ukrainan vastaiselle rajalle erityisesti Krasnodarin alueelle suuntautuen Kerchinsalmen yli sekä Belgorodin ja Kurskin alueille suuntautuen lounaaseen. Joukkojen ainakin osittaisena tavoitteena on Moldova.

Toinen vihollisjoukkojen keskitysalue on Valko-Venäjällä Liettuan ja Puolan rajan tuntumassa. Niiden tavoite on Suwalkin käytävän kautta Kaliningdradiin.

Kolmas joukkokeskittymä on Murmanskin alueella, josta tavoite näyttäisi olevan Pohjois-Norja. Suomen pohjoisosat jäävät ikävästi väliin.

Harjoitusskenaario pohjautunee muullekin kuin vilkkaalle mielikuvitukselle, joten sen mukaan tarkkailun arvoisia suuntia olisivat myös Valko-Venäjä – Kaliningrad sekä Murmanskin – Barentsinmeren alue.
Tuo arktinen ulottuvuus on mielestäni sellainen, joka pitäisi huomioida nykyistä tarkemmin. Sieltä ei ilmeisesti ole siirretty joukkoja Ukrainaan, eikä Jäämeren-laivaston toimista ole ollut juuri mitään. Toki tällöin tilanne tarkoittaisi avointa sotaa NATO:a vastaan, minkä valossa se, että esim. Baltiaan perinteisesti iskemään eri skenaarioissa laitetut joukot ovat nyt Ukrainan rajoilla, esim. Pihkovan maahanlaskuprikaati Krimillä, olisi outoa, tehden siitä aika epätodennäköisen suunnan.
 
Tulinko järkiini?
Kun Putinista tuli ensimmäistä kertaa pressa vuonna 1999, niin elätin toiveita jotta hyviä aikoja tiedossa. Olin väärässä ja petyin myöhemmin ja pahemman kerran. Viimeistään vuodesta 2007 lähtien olen ollut entistä epäuskoisempi sen suhteen, että Venäjällä olisi tosiasiallisia haluja edistää demokratiaa. Putin on entinen KGB-mies ja haluaa palauttaa Neuvostoliiton aikaisen vaikutusvallan takaisin ja liittää naapurimaat uudelleen itseensä.

Toive siitä että asiat lähtisivät kulkemaan myönteisempään suuntaan taitaa olla edelleen vain toiveunta. Venäjän propaganda ja toimet Yhdysvaltoja ja länsimaita kohtaan ovat olleet viime vuosina niin törkeitä, että ehkä tämä haave ystävyydestä ja yhteistyöstä täytyy kuitenkin haudata, vaikka kuinka normaaleihin olosuhteisiin haluaisi uskoa. Tosiasiallista tahtoa siihen ei Venäjän johdon suunnalta näytä kuitenkaan löytyvän. Lähinnä valehdellaan "kumppaneille" eikä pidetä allekirjoitetuista sopimuksista kiinni.

Putinin Venäjän intresseissä taitaa olla ainoastaan saada talous rullaamaan, jotta voidaan panostaa sotateollisuuteen enemmän voimavaroja, jonka kautta tavoitetaan Yhdysvaltojen suorituskyky -> rinnalle ja ohi. Tämä on ikävä kyllä huolestuttava kulkusuunta. Tarkoittaa vastakkainasettelua ja pelonlietsontaa heidän naapurimaita kohtaan = Pohjois-Korea2 Euroopassa ja nälänhätä.

Lopuksi Venäjän imperialismiin liittyvää musiikkia
 
Suomi jyrkästi puolueeton ?! o_O Kuulostaa ihan siltä että harjoituksessa tasavallan presidenttinä toimisi Paavo Väyrynen. Väykän mielestähän Itä-Ukrainan sota on lännen agiteeraama ja Ukrainan omaa syytä. Lisäksi Paavon mukaan Suomi kykenee pysyttelemään näissä eskalaatioissa halutessaan puolueettomana, eli Venäjän nöyränä apupoikana.

Väykkä pitäs viedä köysissä vanhainkotiin höpisemään.
 
Väykkä pitäs viedä köysissä vanhainkotiin höpisemään.
Paavo: "Jäsenyytemme aikana tilanne ei ole muuttunut, sillä Euroopan unioni ei ole sotilasliitto – sen jäsenillä ei ole velvoitetta antaa sotilaallista apua toisille jäsenmaille."

Paavo on mielestäni väärässä, sillä:

Artikla 42.7 velvoittaa EU jäsenvaltioita antamaan apua aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jäsenvaltiolle ’kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan mukaisesti’. Artiklassa käytetty kieli on periaatteessa jopa voimakkaampaa kuin Naton artikla viidessä, joka velvoittaa puolustusliittoon kuuluvia maita auttamaan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Nato-maata toiminnalla, jonka avustava valtio arvioi tarpeelliseksi. Tämä avustus voi pitää sisällään aseellista voimankäyttöä.
 
Sonninen on tolkun mies, mutta tästä olen eri mieltä. Liittämällä Itä-Ukrainan alueet Venäjään tehdään juuri se mitä Zelesnyi haluaa. Vedetään uusi raja jolloin Zelesnyi voi todeta että pitäkää tunkkinne. Venäjä menettää mahdollisuutensa säädellä kriisiä ja pitää Ukrainaa liekanarussa. Venäjä joutuu maksamaa alueen ylläpidon ja pitämään joukkoja alueella. Se joutuu samalla myöntämään olevansa osapuoli eikä voi vetäytyä vastuusta kun tapahtuu väkivaltaisuuksia. Siitä tulee myös maa-alueen valtaaja joka rikkoo useita kansainvälisiä sopimuksia. Ja jos se haluaa painostaa Ukrainaa, se joutuu tekemään sen omilla joukoillaan yli itse luomansa valtakunnan rajan, eli on hyökkääjä.

Esitit kyllä aika aukottoman tuntuisen analyysin, sellaisen jonka luettuaan tulee fiilis että niinpä tietenki, mitä oivallusta täällä jo peräänkuulutettiinkin.
 
palauttaa Neuvostoliiton aikaisen vaikutusvallan takaisin ja liittää naapurimaat uudelleen itseensä.
Putinin Venäjän intresseissä taitaa olla ainoastaan saada talous rullaamaan, jotta voidaan panostaa sotateollisuuteen enemmän voimavaroja, jonka kautta tavoitetaan Yhdysvaltojen suorituskyky -> rinnalle ja ohi.
Itse epäilen nykyään jo tätä, ja katson tilannetta enimmäkseen Putinin ja kaveriverkoston hyvinvoinnin ja turvallisuuden ylläpitämisen kannalta.

Duginilaista fasismia on tietysti pyöritelty yhtenä selityksenä (ja tämä varmasti on antanut paljonkin inspiraatiota retoriikkaan), sitä että NATO koettaisiin oikeasti uhkaksi Venäjän kansan olemassaololle, jne. jne. mutta vuosi vuodelta nämä tuntuvat olevan heikompia ja heikompia selityksiä Venäjän valtion toiminnalle. "Venäjän ymmärtäminen" ei tästä syystä ole vakuuttanut itseäni pitkään aikaan. Venäjän valtio on ihan oikeasti läpeensä korruptoitunut laitos, ja on vaikea nähdä mitään eroa KGB-valtaeliitin ja Venäjän mafian välillä. Olen kuullut venäläisten itse vitsailevan, että "ei meillä ole mitään mafiaa, on vain valtio." Tässä järjestelmässä jokainen välittää tasan tarkkaan omasta itsestään ja lähipiiristään, selviytymisestä, ja hyvinvoinnin haalimisesta itselleen. Tässä järjestelmässä joku voimakkaampi taho voi mielivaltaisesti päättää että sinut tuhotaan huomenna, ja sille ei voi oikein mitään, joten haali valtaa ja varallisuutta niin paljon ja nopeasti kuin pystyt, ja nauti siitä kun vielä voit - tai ole köyhä ja näkymätön.

Sama kuviohan pätee P-Koreaan ja vaikka mihin Staneihin ja banaanivaltioihin. Ei esim. P-Korean toiminta oikeasti viittaa yhtään mihinkään vakavasti otettavaan Läntisten Imperialistien globaaliin haastamiseen, vaan oman takamuksen suojaamiseen ja Kimien dynastian ylläpitoon. Ainoa poikkeus laajemmassa kuvassa tuntuu olevan Kiina, joka harjoittaa ihan oikeasti merkityksellistä talouden ja sotilasvoiman kehittämistä niin kotona kuin ulkomailla, ja heillä on sekä ideologinen että järjestelmällinen jatkumo taustalla.

Nykyhetkeä katsoen, mitä muuta merkittävää Putin on oikeasti saavuttanut Venäjän pitkäaikaisten intressien hyväksi kuin Krimin haltuunoton? Haalinut rikkauksia itselleen ja kavereilleen, antanut talouden luisua kuralle vaikka jokin vuosi sitten kehitys oli jopa lupaavaa, ja pitää yllä ulkoista uhkakuvaa ja satunnaisia operaatioita että näyttäisi urheasti ja ovelasti tekevän jotain Venäjän etujen nimissä. Tätä teatteria siksi, että hän ja lähipiirinsä voivat nauttia vallan hedelmistä, lähettää lapsensa ulkomaisiin kouluihin, ja välttää päätymisen köyhiksi vangeiksi tai jopa teloitetuksi.
 
Viimeisessä venäläisten Zapad harjoituksessa suomea ammuttiin ydinaseella heti kättelyssä, koska metsäläismilitian määrä vastaa noin USA:n maa-armeijan rauhan ajan kokoa.

Say Whaaat???!!!! Tästä spekuloitsin vuosia sitten tällä foorumilla mutta on eri asia lukea se täältä viime Zapadissa tapahtuneena harjoituksena!

No nyt alkaa sen Talvivaaran uraani-ulottuvuuden mielekkyys löytyä?

Miksei tämä ole iltalööpeissä jotta kansa osaisi sen perusteella ylihuomenna äänestää kotomaan NATO:on? Se tai kotimainen (likainen) ydinase, jolla voi tehdä Pietarin asuinkelvottomaksi -> MAD established. Molemmissa reilu 5 miljoonaa asukasta, mutta meillä hajautettuna.
 
Suomi jyrkästi puolueeton ?! o_O Kuulostaa ihan siltä että harjoituksessa tasavallan presidenttinä toimisi Paavo Väyrynen. Väykän mielestähän Itä-Ukrainan sota on lännen agiteeraama ja Ukrainan omaa syytä. Lisäksi Paavon mukaan Suomi kykenee pysyttelemään näissä eskalaatioissa halutessaan puolueettomana, eli Venäjän nöyränä apupoikana.

Paavo väittää että on seurannut Ukrainan tapahtumia tarkkaan, mutta ei siltä kyllä näytä.

Otan tähän nyt ainoastaan yhden pointin vaikka paljon muita vääriä väittämiä esittää.

Paavo: "Varoituksen sanoja ei kuunneltu. Ukrainan kriisi kärjistyi sisällissodaksi."

Hän siis edelleen väittää että Ukrainassa kriisi kärjistyi "sisällissodaksi", vaikka koko maailma tietää tänä päivänä sen tosiasian, Krimin miehityksen jälkeen Venäjä käynnisti proxy-joukkojen ja separatistien välityksellä sodan Donbassin alueella. Ja sen että Venäjä aseistaa ja varustaa joukkoja Itä-Ukrainassa miehitetyillä alueilla. Venäjä pitää edelleen jo seitsemättä vuotta yllä sotaa alueella sotamateriaalitoimituksilla ja kouluttamalla terroristeja, pyrkimyksenä tuhota Ukraina valtiona.
 
Eiköhän Biden muistuttanut,kuinka Syyriassa palkkasoturit lensivät ilmaan,kun ei mennyt jakeluun se missä saa liikkua.
Ja Putin vastasi; he eivät olleet meidän vakinaista väkeä ja heillä ei ollut täyttä tukea. Jokainen realisti tajuaa, ettei Biden lähde vaarantamaan maailman rauhaa Ukrainan vuoksi.
Varmasti laitetaan talouspakotteita, kenties jopa ulos swift järjestelmästä, potkitaan ulos ABC-kerhosta ja osoitetaan sormella mutta realistista voimankäyttöä me emme näe.
En usko Ukrainan menettävän täysin itsenäisyyttä mutta maayhteys ja Krimin vesivarojen turvaaminen houkuttelee Putinia sekä hänen hallintoaan.
 

"Pentagon sanoo jälleen ettei sillä ole sunnitelmia lähettää sota-aluksia Mustallemerelle, sen jälkeen kun Turkki oli ilmoittanut päinvastoin. Venäjä on käyttänyt väärää ilmoitusta perustellakseen lisävoimien keskittämisen Ukrainan rajalle."

Infosoppa sakenee.
 
Say Whaaat???!!!! Tästä spekuloitsin vuosia sitten tällä foorumilla mutta on eri asia lukea se täältä viime Zapadissa tapahtuneena harjoituksena!

No nyt alkaa sen Talvivaaran uraani-ulottuvuuden mielekkyys löytyä?

Miksei tämä ole iltalööpeissä jotta kansa osaisi sen perusteella ylihuomenna äänestää kotomaan NATO:on? Se tai kotimainen (likainen) ydinase, jolla voi tehdä Pietarin asuinkelvottomaksi -> MAD established. Molemmissa reilu 5 miljoonaa asukasta,
Say Whaaat???!!!! Tästä spekuloitsin vuosia sitten tällä foorumilla mutta on eri asia lukea se täältä viime Zapadissa tapahtuneena harjoituksena!

No nyt alkaa sen Talvivaaran uraani-ulottuvuuden mielekkyys löytyä?

Miksei tämä ole iltalööpeissä jotta kansa osaisi sen perusteella ylihuomenna äänestää kotomaan NATO:on? Se tai kotimainen (likainen) ydinase, jolla voi tehdä Pietarin asuinkelvottomaksi -> MAD established. Molemmissa reilu 5 miljoonaa asukasta, mutta meillä hajautettuna.
Onko tuosta Zapadin ydiniskuskenaariosta mitään faktaa?

Onhan meillä keino vastata, jos vaan halua löytyy... Parikymmentä jassmia vaan Pietarin alueen ydinvoimaloihin. Tosin epäilisin uskallettaisiinkohan siihen Suomen taholta lähteä? Se tosin tasaisi puntteja aika lailla ja tuskin ydiniskujen jälkeen Suomella olisi enää mitään hävittävää.

Taktiset ydiniskut Suomeen vs. jassmit ydinvoimaloihin... Saisiko termi kynnysasejärjestelmä uuden merkityksen?
 
Venäjän ja valkovenäjän hyökkäys päätyi pattitilanteeseen keski-suomessa asia ratkaistiin taktisilla .zapat 2010-2014?
 
Ei täällä tulkita kuin realistisella tavalla ;)

Omalta osaltani intän vastaan. Pidän tärkeänä tarkastella myös täysin epärealistiselta näyttäviä mahdollisuuksia.

Yllättävän usein käy niin että mahdoton tai äärimmäisen epätodennäköinen osoittautuu mahdolliseksi, kun tarkastelee asiaa aivan kuin niin olisi jo käynyt tai käymässä. Ajatusleikin sisältä on usein helpompi huomata "kuinka" osiosta eri reitit.

Jos epärealistiselta näyttävää asiaa tarkastelee epärealistisuusolettaman läpi, niin silloin mieli tukkii "kuinka" osion mahdollisuuksia sillä perusteella että ne ovat epärealistisia.

Tämä tapa sopii myös oman ajattelun reflektointiin. Huomaa oman hölmöytensä helpommin kun lähtee siitä oletuksesta, että voi olla täysin väärässä siinä missä luottaa omaan arvostelukykyynsä.
 
Omalta osaltani intän vastaan. Pidän tärkeänä tarkastella myös täysin epärealistiselta näyttäviä mahdollisuuksia

Varsinkin, kun kukaan ei tunnu tietävän mitä tavoitteita ko. hyökkäystoimella haetaan. Ja kun se on edelleen vielä JOS.

Sotahistoria pullistelee esimerkkejä, joissa valtio on lukkoon lyönyt potentiaalisen vihollisen hyökkäysmetodit ja -pääsuunnan. Yleensä on mennyt enemmän tai vähemmän keturalleen, kun tämä lukkoon lyöminen onkin osoittautunut omaksi toiveeksi tms. ja hyökkääjä on tehnyt jotain pirullisesti muuta.

Ranskan Maginot-linja lienee yksi surullisimmista ja tunnetuimmista, mutta ei suinkaan ainoa laatuaan.

Venäjä on perinyt NLlta poliittisen metodin: luodaan kriisi ja pyritään neuvottelemaan. NLn ydinasehistoria oli täynnä tätä teemaa.
 
Back
Top