Ukrainan konflikti/sota

Ai 2000 luvun alkupuolen korruptio lisääntynyt vs -95 korruptioon? Täyttä kuraa tai haastateltu herroja joilla vajaa näkemys. Maksetut rahamäärät varmasti nousivat, kun venäläisille alkoi selvitä paljonko kannattaa pyytää mutta absoluuttisen korruption taso ysärillä oli lähempänä afrikkaa.

Laitappa linkki jos löydät?
En jaksa lähteä hakemaan Suomen Kuvalehden artikkelia, jonka julkaisuvuottakaan en muista. Pointti oli se, että ennen Putinia korruptiota oli, mutta se oli yksityisyritteliäisyyttä. Putinin valtaannousun jälkeen korruptiota oli myös, mutta se muuttui organisoidummaksi ja sitä myötä sen rahallinen arvo lisääntyi. Ei haastateltu yksityishenkilöitä, vaan yritysten edustajia.

Idea väitteessä oli lähinnä, että enää yksittäinen virkamies ei ex-tempore tullut kiristämään muutamaa sataa ruplaa viikonlopun ruokalaskuun/hurvitteluun, vaan paikallinen virasto ilmoitti taksat suoraan ja säännöllisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Serbian pommittaminen oli täysin oikein. Se, mikä virhe tehtiin, oli Venäjän vetäminen niin selkeästi kölin alta. Venäjä ei tuolloin ollut edes suurvalta (supervallasta puhumattakaan), mutta se oli entinen sellainen. Siksi olisi ollut fiksua ottaa (näennäisesti) venäläiset mukaan päätöksentekoon. Nyt Venäjää nöyryytettiin ja siellä suunnalla tuollaiset asiat muistetaan. Hehän ovat itsekin viitanneet mm. näihin asioihin.

Pitää myös erottaa Serbian pommittaminen Bosnian sodassa ja Kosovon sodassa. Kaksi eri asiaa.

Lisäksi on huomattava, että vaikka nöyryytys on varmasti yksi tekijä, toinen merkittävä (ja nähdäkseni merkittävämpi tekijä) venäläisessä ajattelussa oli se, että samoin kuin me näemme vainolaisen tulevan aina idästä, he näkevät vainolaisen tulevan aina lännestä. Ja yleensä heikkouden hetkellä.

Ei ole siksi ihmeteltävää, että tämä tilanne ei varsin lisännyt positiivisen kanssakäymisen mahdollisuuksia. Jos niitä oli alun alkaenkaan.
 


Liennytystä mahdollisesti ilmassa? Ylemmässä julkaisussa siis mainitaan aselepo, ei tulitauko.

Itse olen todella yllättynyt, että Putin ei keskitettyään joukkonsa edes aloittanut tyypillistä "rauhanturvaoperaatiota" idässä, sillä mitä Ukraina tai Länsi olisi voinut päällisin puolin tehdä asialle? Olisiko Ukrainalla oikeasti ollut mitään edellytyksiä valvoa Venäjän hallussa olevaa raja-aluetta reaaliajassa ja vaikuttaa sinne? Lisäksi Lännessä monet olisivat varmasti huokaisseet (salaa) helpotuksesta että idän tilanne olisi "ratkaistu" ja että joukot eivät pyrikään vyörymään Kiovaan.

En edelleenkään usko, että keskityksen päätavoite olisi ollut vain rehentely ja voimannäyttö, sillä kyllä länsivalloilla on ollut pakko olla ihan hyvä käsitys siitä miten paljon ja miten nopeasti Venäjä voi keskittää maavoimiensa ensilinjan joukot. Joukkojen määrät jotakuinkin tiedetään, joukko-osastojen valmistelun ja siirtojen nopeus varmasti jotakunkin tiedetään, samoin kuin rautateiden ja ilmakuljetuksien nopeus ja kapasiteetit. Loput on matematiikkaa, eli ei tässä varmasti mitään yllättävää kykyä esitelty Lännen tai Ukrainankaan suuntaan.

Hillottua kalustoa jäi varmasti alueelle yllin kyllin, mutta sitä olisi yhtä hyvin voinut siirtää hiljalleen, ja tämäkään ei jäisi Lännen tiedustelulta huomaamatta. Mitä järkeä pistää pystyyn valtava ja kallis show vain tätä varten?

Edes niinkään suurta mediahärdelliä ei asiasta syntynyt kuin olisi voinut kuvitella. Ainakin omien yhteyksien kautta vaikuttaa edelleen siltä, että korona ja siitä uutisointi ja keskustelu ovat #1 ja Venäjän puuhastelut ovat vain pieni sivujuonne. MPnetin piireissä ja ulkopolitiikkaa aktiivisesti seuraavien piirissä tilanne on varmasti ollut iso juttu, mutta entä Matti Meikäläisen ja muiden silmissä? Hyvä jos ovat asian edes huomanneet. Uutisoinnissa on korostunut tyypillisesti läntisten johtajien suuri ja vakava huolestuminen, eikä niinkään konkreettinen uhka Ukrainalle tai Lännen yhtenäisyydelle. Niinistö korosti että kyllä kyseessä on vain harjoitus, vaikka tämä ei mielestäni oikeasti ole vakuuttavaa.

Mitä lienee suljettujen ovien takana tapahtunut, sen tietävät vain harvat ja vaitonaiset. Olisi kiva jos asioista tiedotettaisiin jotain konkreettista, sillä tällä varmasti vahvistettaisiin hupenevaa sisäistä luottamusta Lännen instituutioihin. Toistaiseksi kuitenkin voittoisan näköinen lopputulos Ukrainalle ja Lännelle. Mielestäni tähänastinen lopputulos ei kuitenkaan ole mitenkään linjassa julkiseen tietoon pohjautuvan tilannekuvan kanssa, eli totuus kai oikeasti elelee punaleimojen takana.

Ehkä ulkoministeriön arkistosta voi selvittää asiaa parin vuosikymmenen päästä, eli turha kai spekuloida asiaa tämän enempää.

Jotain muuta huomattavaa: ei yhtäkään mainintaa tulitaukorikkeistä eiliseltä. Viime viikkojen aikana koko rintama-alueen pituudelta on ilmoitettu päivittäistä tulitoimintaa. Ei siellä räiskitä sattumalta, eikä myöskään lopeteta räiskimistä sattumalta. Toisaalta Donetskin ympäristössä on ilmeisesti juuri alkanut jotain rähinää, ja alueelta raportoidaan tykistön tulta. Erikoinen muutos tempossa.

 
Se, että Ukrainan presidentti kutsutaan Moskovaan, tarkoittaa että keskustelua helpompi KBG:n / FSB:n tarkkailla ja vakoilla. Sopivaa materiaalia kerätään myöhempää tarkoitusta varten.

Edit: Saattaa olla myös mahdollista että Putler pelkää salamurhaa enemmän kuin Zelensky. Ei se Hitlerkään ihan kaikkeen suostunut vainoharhoissaan.
Ihan tuollaisistakin seikoista riippumatta, tuntuuhan se aika selvältä, että ns. arvovalta- ja imagosyistäkin Putin mieluummin antaa vastapuolen raahautua hänen luokseen kuin vaivautuu itse lähtemään johonkin. Vahvistaa jo ennestään sitä asetelmaa, että Zelensky haluaa/tarvitsee tapaamista enemmän kuin Putin (ainakin julkisen kulissin valossa). Jos perinteet ovat kunniassa, Zelenskyä tulee Moskovassakin odottamaan muutaman tunnin odottelu jne. ennen kuin arvon Putin katsoo asiakseen saapua tapaamiseen.
 
Ukrainaa tulee tukea ja auttaa tällä energiamuutoksen tiellä määrätietoisesti. Pitkällä aikajänteellä maan talous tulee olemaan vahvan kasvun siivittämää, joka tukee koko Euroopan talouskasvua ja vakautta.
Se on selvä, että Ukrainalla ainakin olisi potentiaalia reippaaseen talouskasvuun, koska maa kilpailee tällä hetkellä Euroopan köyhimmän maan tittelistä Moldovan kanssa. IMF:n tiedoissa Ukrainan ostovoimakorjattu BKT/asukas on 13943 Int$ ja Moldovassa 13879 Int$. Kosovo olisi vielä köyhempi (11949 Int$), mutta se ei vielä taida olla ihan täysiverisesti tunnustettu maa (Wikipediassa sanotaan "partially recognized state").

Mitenkään lyhyellä aikavälillä maa ei kuitenkaan muutu vauraaksi. Esim. jos vertailukohdaksi otetaan vaikkapa 30000 Int$, joka on suunnilleen Venäjän, Kroatian ja Kreikan nykytaso, ja oletettaisiin Ukrainan kykenevän vuodessa 5% korkeampaan talouskasvuun kuin nämä 3 verrokkimaata, kestäisi Ukrainalla silti 16 vuotta päästä samaan vaurauden tasoon. Ja kuvittelisin verrokkimaita 5% korkeamman kasvutason olevan vahvasti yläkanttiin arvioitu. Jo keskimäärin 3% parempi kasvuvauhtikin olisi erinomainen, mutta sillä tahdilla aikaa kuluisikin jo sitten 26 vuotta.

Ehkä realistisempi skenaario Ukrainalle olisi vähän samantapainen kehitys kuin vaikkapa ex-Jugoslavian maissa. Nousevat puoli-hyvinvoivien maiden joukkoon (esim. Serbiassa ostovoimakorjattu BKT/asukas noin 20000 Int$), mutta vain ne maat, jotka pääsevät EU:n jäseniksi, kehittyvät selkeästi paremmin (Kroatia 29777 Int$, Slovenia peräti 40820 Int$). Näin EU:n nettomaksajamaassa asuvan näkökulmasta tuossa yhtälössä vain on sellainen ikävä sivuseikka, että kasvua vauhdittaa pitkälti EU:n rahanjako. Esim. varsin vauraan oloinen Slovenia sai ainakin vielä vuonna 2018 lähes 1% omasta BKT:stään EU:n nettomaksuina. Se on suhteessa sama kuin jos Suomi saisi noin 2 miljardia nettona EU:lta vuodessa.

Ukrainan täytyisi myös kyetä tekemään jotain sen yhdelle maailman pahimmista "aivopaoista"; koulutetut nuoret pyrkivät massoittain paremman elintason maihin.
NBC News (2019) A brain drain is devastating Ukraine
While there are no official statistics as no census has been conducted since 2001, it is estimated that as many as one in 15 Ukrainian citizens is working abroad at any given time.

Deputy Prime Minister Hennadiy Zubko has called the exodus “one of the greatest threats facing Ukraine after military aggression” while a former head of its foreign intelligence service has called the situation“a national tragedy.”

Ukrainian Foreign Minister Pavlo Klimkin last year said that 100,000 people were leaving the country every month.

Since the country became independent in 1991 after the fall of the Soviet Union, its population has dropped by almost 8 million people to around 44 million. The United Nations estimates that by 2050, the number will shrink to 36 million. And 50 years later, the world body predicts, that number will dip to 28 million. Falling fertility rates also play a role, but migration is a key part of the equation.
 
En jaksa lähteä hakemaan Suomen Kuvalehden artikkelia, jonka julkaisuvuottakaan en muista. Pointti oli se, että ennen Putinia korruptiota oli, mutta se oli yksityisyritteliäisyyttä. Putinin valtaannousun jälkeen korruptiota oli myös, mutta se muuttui organisoidummaksi ja sitä myötä sen rahallinen arvo lisääntyi. Ei haastateltu yksityishenkilöitä, vaan yritysten edustajia.

Idea väitteessä oli lähinnä, että enää yksittäinen virkamies ei ex-tempore tullut kiristämään muutamaa sataa ruplaa viikonlopun ruokalaskuun/hurvitteluun, vaan paikallinen virasto ilmoitti taksat suoraan ja säännöllisesti.

Tuota kutsutaan järjestäytyneeksi yhteiskunnaksi kun virasto ilmoittaa mitä maksaa jos jotain teet. Tuttua myös suomessa:).

90-luvun venäjä oli ihan jotain muuta kuin nykypäivän venäjä. 90-luvulla pystyit tekemään mitä vain. Siis todellakin mitä vain. Se ei ollut korruptiota, koska valtiota ei edes ollut. Se oli oligarkkien syntyaikaa.

Nykypäivää ei voi verrata siihen aikaan. Erot ovat liian suuret.
 
Tuota kutsutaan järjestäytyneeksi yhteiskunnaksi kun virasto ilmoittaa mitä maksaa jos jotain teet. Tuttua myös suomessa:).

90-luvun venäjä oli ihan jotain muuta kuin nykypäivän venäjä. 90-luvulla pystyit tekemään mitä vain. Siis todellakin mitä vain. Se ei ollut korruptiota, koska valtiota ei edes ollut. Se oli oligarkkien syntyaikaa.

Nykypäivää ei voi verrata siihen aikaan. Erot ovat liian suuret.
Me varmaan puhutaan vähän toistemme ohi.

Tuo siteeraamani oli silloisten idänkauppamiesten tuntemus. HE kokivat, että tilanne oli muuttunut Putinin valtaannousun jälkeen ja korruptio oli muuttunut organisoidummaksi. Se ei ole minun väitteeni. HE olivat sitä mieltä, että siitä oli tullut organisoitua, EIKÄ kyse ollut heidän mukaansa mistään normaalista viranomaistoiminnasta.

En itse (Luojan kiitos) toiminut Venäjällä 1990-luvulla, mutta tuttavapiirissä oli muutamia siellä liikkuneita henkilöitä. Aihepiiri on aika tuttu. Tätä kuvaa ovat vahvistaneet muutamat kirjalliset teokset, joita olen lukenut. Parikymmentä kertaa tuli maassa käytyä 00-kymmenellä, enkä halua uudistaa kokemusta. Yritettiin minutkin silloin ostaa, mutta en ollut myytävänä.
 
Me varmaan puhutaan vähän toistemme ohi.

Tuo siteeraamani oli silloisten idänkauppamiesten tuntemus. HE kokivat, että tilanne oli muuttunut Putinin valtaannousun jälkeen ja korruptio oli muuttunut organisoidummaksi. Se ei ole minun väitteeni. HE olivat sitä mieltä, että siitä oli tullut organisoitua, EIKÄ kyse ollut heidän mukaansa mistään normaalista viranomaistoiminnasta.

En itse (Luojan kiitos) toiminut Venäjällä 1990-luvulla, mutta tuttavapiirissä oli muutamia siellä liikkuneita henkilöitä. Aihepiiri on aika tuttu. Tätä kuvaa ovat vahvistaneet muutamat kirjalliset teokset, joita olen lukenut. Parikymmentä kertaa tuli maassa käytyä 00-kymmenellä, enkä halua uudistaa kokemusta. Yritettiin minutkin silloin ostaa, mutta en ollut myytävänä.
Ehkä puhumme tai sitten on niin, että tuolta ajalta on ihmisillä kovin monenlaisia kokemuksia samoin kuin nykyäänkin. On tullut itsekkin kuultua ja nähtyä sekä menestystarinoita ja tappioita. On ehkä niin, että kaikki eivät ymmärtäneet lähtiessään täältä tekemään sinne bisnestä, että on aivan turha kuvitella tulevansa täältä opettamaan heille miten asioiden pitäisi olla.

90-luvulla oli niin, että saatoit oikeasti päästä hengestäsi jos et tehnyt kauppaa oikeiden tahojen kanssa tai jopa asioit väärässä baarissa. Korruptio siihen aikaan tarkoitti sitä, että sinun täytyi solmia oikeat suhteet kunkin alueen hallitseviin tahoihin. Olivat ne sitten Voreja, entisiä turvallisuusorganisaatioita tai mitä nyt missäkin oli.

Oligarkkien aika syntyi silloin. Aika oli feodaaliruhtinaitten aikaa.

Putinin aika on muuttanut kuviota. Maassa on hallitsija. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö olisi olemassa myös pieniä pelureita, mutta ne ajat, jolloin 90-luvulla pystyit ostamaan rynnäkkökiväärin poliisilta 50-100 taalalla tai itsesi ulos tekaistusta rattijuopumusratsiasta 10-20 taalan hintaan Moskovan keskustassa ovat pääsääntöisesti ohitse. Toki isossa maassa sattuu ja tapahtuu ja kaikkea sattuu kehittyvässä maassa, mutta ajat ovat kuitenkin muuttuneet.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö korruptiota olisi. Mutta se muuttuu pikku hiljaa erilaiseksi. Ruskeat kirjekuoret tai seteliniput muuttuvat ulkomaisille tileille maksetuiksi konsulttipalkkioksi. Ja kun kehitys vielä menee eteenpäin, ehkä he pääsevät huipputasolle, jossa hommat hoidetaan vain nimityksillä eri virkoihin kuten me teemme:).
 
Tuo siteeraamani oli silloisten idänkauppamiesten tuntemus. HE kokivat, että tilanne oli muuttunut Putinin valtaannousun jälkeen ja korruptio oli muuttunut organisoidummaksi

Ihan samaa olen kuullut minäkin. Mm. puutavarakaupan puolelta ja päivittäistavarakaupan piiristä, samoin varaosakaupasta. Ysärillä peli on ns. pientä ja Putinin kauden alussa pienet pelaajat putosivat pois, sijalle tulivat isommat kalat. Kun ysärillä joutui operoimaan miesten kanssa, joilla oli pitkä musta nahkatakki sijalle tulivat miehet, joilla on Cuccin puvut.

Suojeluraha ja korruptio ovat omiaan pitämään Venäjän Rushladeshina.
 
Serbian pommittaminen oli täysin oikein. Se, mikä virhe tehtiin, oli Venäjän vetäminen niin selkeästi kölin alta. Venäjä ei tuolloin ollut edes suurvalta (supervallasta puhumattakaan), mutta se oli entinen sellainen. Siksi olisi ollut fiksua ottaa (näennäisesti) venäläiset mukaan päätöksentekoon. Nyt Venäjää nöyryytettiin ja siellä suunnalla tuollaiset asiat muistetaan. Hehän ovat itsekin viitanneet mm. näihin asioihin.

Venäjä hyväksyi serbien pommittamisen puoltoäänellä YK:ssa. Eli he olivat mukana, koska se kansanmurha oli silloin shokki. Osaksi tässä painoi varmasti YK:n kyvyttömyys estää persianlahden sotaa ja yleinen fiilis että YK:lla olisi USAta tasapainottava rooli.
 
En jaksa lähteä hakemaan Suomen Kuvalehden artikkelia, jonka julkaisuvuottakaan en muista. Pointti oli se, että ennen Putinia korruptiota oli, mutta se oli yksityisyritteliäisyyttä. Putinin valtaannousun jälkeen korruptiota oli myös, mutta se muuttui organisoidummaksi ja sitä myötä sen rahallinen arvo lisääntyi. Ei haastateltu yksityishenkilöitä, vaan yritysten edustajia.

Idea väitteessä oli lähinnä, että enää yksittäinen virkamies ei ex-tempore tullut kiristämään muutamaa sataa ruplaa viikonlopun ruokalaskuun/hurvitteluun, vaan paikallinen virasto ilmoitti taksat suoraan ja säännöllisesti.

Wanhaa oikein itkettää. Korruption katsotaan lisääntyneen kun liiketoiminnan maturoituessa (ja liikevaihdon kasvaessa) rent seeking korruptiosankarit saapuvat apajilla.

Lähinnä kuvaa mitkö takkiauki punanenät sitä venäjän bisnestä on suomifirmoissa siihen aikanaan vetäneet.
 
Aika karua luettavaa.


No lievästi sanottuna karua luettavaa. Tuohon pistää täysin uusiksi kaikki poliittiset kuvitelmat, mitä Ukrainan varaan on tähän mennessä rakennettu.

Juttu antaa ymmärtää, että Ukraina on jo hyvän tovin ollut täysin Venäjän hallinnassa.
 
Minulla on toisenlainen havainto Jugoslavian hajoamissodista. Uutisista tulvi tietoja satojen ja tuhansien ihmisten massamurhista. Pääasiassa Serbit vauhdissa. Joukkohautojen avaaminen, paikalla olleiden kertomukset ja oikeusistuimien tuomiot osoittivat sittemmin, että uutisten esittämät kauhut olivat tosia.
YK:n turvallisuusneuvostohan ei - tunnetusta syystä - tehnyt mitään.
Ihmiset päivittelivät useita kansanmurhia seuratessaan, että "eikö kukaan voi tehdä tälle mitään?"

Kyllä, lopulta. Joku voi ja teki.

Sen jälkeen ovat serbien tukijat ja etenkin ylimmäinen slaavi-itkijä valittaneet, että kansanmurhat lopetettiin jotenkin väärin ja ties kenen oikeuksia polkien.
Ja vieläkin valitetaan diplomatian puutteesta, vaikka aseet olivat Ex-Jugoslaviassa tunnetusti jääneet ainoaksi toimivaksi osaksi diplomatiaa.
Mikäli wikipediaa on uskominen niin lausuntonne on perätön:
Länsimaat kiinnittivät heti huomiota Račakin tapahtumiin ja uhkasivat serbejä ilmaiskuilla. Tilanteen selvittämiseksi järjestettiin Ranskan Ramboullet'ssa neuvottelut helmikuussa 1999, jona aikana sissisota oli pääasiassa pysähtynyt. UÇK hyväksyi neuvottelujen tulokset, mutta serbit eivät. Kosovon autonomiasta ja poliittisesta järjestelyistä oli saavutettu yhteisymmärrys, mutta ongelmaksi nousi sopimuksen B-liite (appendix B), jonka Yhdysvaltain ulkoministeri Albright esitti vain 18 tuntia ennen neuvotteluille annetun aikarajan umpeutumista. Jugoslavia olisi suostunut jo ETYJ-joukkojen läsnäoloon ja oli valmis neuvottelemaan laajemmasta "kansainvälisestä läsnäolosta", mutta ei hyväksynyt uuden esityksen sisältämää ulkomaisten sotilasjoukkojen tuloa ja niille ehdotettuja laajoja oikeuksia vapaaseen liikkumiseen koko Jugoslavian alueella. Juuri ennen sodan alkua serbiparlamentti hyväksyi päätöksen, jossa kieltäydyttiin Nato-joukkojen läsnäolosta mutta hyväksyttiin YK-joukkojen tulo Kosovoon. Julkisuudessa heräsi laajalti epäilys, että B-liite oli vain tekosyy sodan aloittamiselle.[48] Mediassa ei tuotu esille sopimuksen lisäosia, vaan ne julkaistiin virallisesti vasta kuukausia myöhemmin.

Neuvottelujen kariuduttua Nato aloitti ilmapommitukset Jugoslaviaa vastaan 24. maaliskuuta 1999. Nimellä Allied Force kutsutut pommitukset määräsi Naton puheenjohtaja Javier Solana, joka lupasi iskujen kovenevan jatkuvasti. Pommituksille ei saatu YK:n hyväksyntää ja useat maat tuomitsivat sotatoimet Serbiaa vastaan.

Eli kansanmurhan estäminen ei ollut oikea syy Naton suorittamaan pommitukseen vaan jostakin syystä vain haluttiin hyökätä. Englanninkielisessä wikipediassa arvellaan, että Clintonin saama poskihoito on saattanut vaikuttaa pommituskampanjaan.

The NATO intervention has been as a political diversionary tactic, coming as it did on the heels of the Monica Lewinsky scandal, pointing to the fact that coverage of the bombing directly replaced coverage of the scandal in US news cycles.
Sopivassa tilanteessa UCK/KLA albaaniseparatistit olisi Nato -maissakin luokiteltu terroisteiksi. Tai itse asiassa nehän olivatkin luokiteltu terroristeiksi, mutta sitten mieli muuttui:
Kosovossa ei surmattu läheskään niin paljon albaanisiviilejä kuin läntiset lähteet sodan alussa väittivät[69][70]. Yhdysvallat poisti murhia ja terrori-iskuja tehneen Kosovon vapautusarmeijan terroristijärjestöjen listalta luultavasti siksi, että länsi tietoisesti ruokki albaanien separatismia. Näin ollen länsi pelasi Serbiaa vastaan. Kosovon sodan jälkeen albaanit alkoivat vainota serbejä[71].
Albaanien avuksi virtasi maailmalta islamisteja. Mikä lienee tämänkin konfliktin osuus islamistiterroriorganisaatioiden myöhempää toimintaan?

Albaanisiviilien surmaamisia on vahvasti liioiteltu. Taisteluissa kuolleet albaaniseparatistit (tai terroristit näkökulman mukaan) on kasattu joukkohautoihin. Näistäkin saatiin sopivalla kerronnalla ja kuvituksella yleisöön hyvin uppoavia juttuja siviilien joukkosurmista. Serbit vielä surmasivat ainoastaan miespuolisia albaaneja. Tällaisella ei ole vaikutusta väestön lisääntymispotentiaaliin kuten vakavasti otettavalla kansamurhalla olisi.
 
Hillottua kalustoa jäi varmasti alueelle yllin kyllin, mutta sitä olisi yhtä hyvin voinut siirtää hiljalleen, ja tämäkään ei jäisi Lännen tiedustelulta huomaamatta. Mitä järkeä pistää pystyyn valtava ja kallis show vain tätä varten?
Mitä varten sotaharjoituksia ylipäätään järjestetään?
 
Ei ainakaan naapurivaltion painostamiseen ja uhkailuun. Asiallisesti hoidettuina niitä järjestetään mm. reservin koulutustason ylläpitämiseen ,jonka luulin sinunkin tietävän Mp-foorumille osallistuvana.
Kysymys oli retorinen. Tarkoitus oli ilmaista, että kyseessä voi olla normaali joukkojen harjoittaminen sotaharjoituksen muodossa. Silloin se ei ole vain kallis show.

Kyllä niitä harjoituksia voi reaalielämässä käyttää myös painostamiseen ja uhkailuun, jos järjestävä taho sen tarpeelliseksi katsoo. Yleensäkin sotavoimien tärkeä tehtävä on uhkan luominen. Esimerkiksi Suomen erikoisoloissa luodaan uhka mahdolliselle hyökkääjälle jolloin hyökkääjällä on kynnys ryhtyä vihamielisiin toimiin. Sodan syttyminen on Suomen oloissa jo epäonnistuminen, koska kynnys ei ole silloin ollut riittävä. Si vis pacem, para bellum.
 
On Azovinkin riveissä avoimen äärioikeistolaisia jäseniä, ei liene mikään salaisuus.

Ukrainalainen äärioikeisto on muuten mielestäni jopa kesyä verrattuna joihinkin läntisemmän Euroopan ryhmiin. Venäjältä on vaan tullut lievää enemmän paisuttelua..
Puhumattakaan Venäjän omasta äärioikeistosta...
 
Back
Top