Mitä mieltä olette komposiittilaudoista?
Itse tykkän kyllä puusta, koska puu on puu, muovi on muovi..
Vai onko se jotenkin niin ylivertainen, ja siksi kallein?
Käyttötarkoitus, käyttökohde ja säälle altistuminen ovat mielestäni ratkaisevia tekijöitä materiaalin valinnalle. Oletuksena seuraavassa ulkokäyttö ja säälle alttiit rakenteet.
Komposiittilaudan positiivisena puolena voi pitää helppohoitoisuutta. Lautojen säänkestävyys ja mitassa pysyvyys on myös hyvä. Käsittelemäni komposiittimateriaalit ovat olleet myös suoria eli niissä ei ole ollut ”rupelia” (epäkurantti lautatavara voi kuivuessaan vääntyä lentokoneen potkurin malliseksi), ”kuprua” tai muuta vääntymistaipumusta, mikä hankaloittaa asennusta ja käyttöä. Materiaali on siis hyvin tasalaatuista (pl. kuljetusvauriot tms.) komposiitti saattaa ehkä olla hieman liukkaampi märällä ja talvikelillä kuin puu, mutta tämä riippuu mm. pintakuvioinnista ja olosuhteista. Nykyiset komposiittilaudat ovat aivan eri tasolla kuin 10v sitten. Nykyään pinnassa voi olla myös jäljitelty puukuvio. En ole kokeillut materiaalin rikkoutumisherkkyyttä eri lämpötiloissa, mutta oletan nykyisten olevan varsin lujaa ja kestävää tavaraa. Komposiittilaudat ovat onttoja sisältä. Tarkista tavara pakkaus- ja kuljetusvaurioiden osalta. Rikkonaista tavaraa ei kannata ostaa.
Puumateriaali kestää paremmin ja näyttää kauniimmalta kun se käsitellään säännöllisesti vaikka vuosittain. Esim. painekyllästetty puu ei välttämättä tarvitse käsittelyä, mutta hyötyy siitä ja näyttää paljon kauniimmalta. Valitse puutavara aina huolella, kaupan hyllyssä on myös huonoa tavaraa, jota et tietenkään halua ostaa.
Painekyllästetty puu
- vihreä, harmaa tai ruskea sävy (yleensä)
- puun rakenteeseen pakotetaan kyllästeainetta, joka estää puun lahoamista
- erilaisia kestoasteita eri käyttötarkoituksia varten
- myrkyllisempiä käytetään yleensä kovassa vesirasituksessa ja runkorakenteissa
- ”myrkkypuuta”; ei saa hävittää polttamalla
- kestävyys ja ulkonäkö paranevat esim. öljypohjaisella käsittelyaineella (terassivaha, terassiöljy, kylläste, tms.), värisävyä voi muuttaa tai tehostaa sävytetyllä käsittelyaineella.

Lämpökäsitelty puu
- puun väri on tummentunut verrattuna lähtömateriaaliin
- ei myrkyllisiä aineita
- pinta on kauniimpi käsiteltynä (väritön - sävytetty, sama juttu kuin painekyllästetyllä puulla)
- puu ei ”elä” eli kupristele tai mutristele ja vääntyile kastuessaan kuten tavallinen puu
- kovempaa ja sen myötä puristaessa hauraampaa kuin käsittelemätön samanlainen puu joka joustaa puristuessaan (erityisesti harvasyisessä puussa kuten männyssä tämä on havaittavissa)
- useita puulajeja saatavilla ja ne sopivat eri tarkoituksiin, hyllystä löytyy yleensä mäntyä ja haapaa (joka on ”saunatavaraa” eikä tähän tarkoitukseen tehtyä).
Ulkokäyttöä kestävä ”luonnollinen” puu
- suosittelen tällekin puulle käsittelyä, vaihtoehtoja on useita
- read my lips and say no more: Siperian lehtikuusi (tai lehtikuusi ylipäätään), jos saat halvalla niin kerro meillekin


- harmaantuu käsittelemättömänä
- Teak eli tiikki on myös yleisesti käytetty puulaji ulkorakenteissa (purjeveneet yms. = kallista puuta), öljykäsittely
Summa Summarum: kaikenlaista hyvää materiaalia on saatavilla. Komposiitti on huoltovapaa, joten laiskemmalle se on käytännöllinen ratkaisu. Kauneus lepää kuitenkin aina katsojan silmässä ja loppujen lopuksi se on se ratkaiseva tekijä.
T. Nimim. Puupää