fulcrum
Greatest Leader
Parempia tarjolla? Mielestäni noita mainitsemiasi on mahdotonta pitää yhtä hyvänä yleispatruunana kuin 5.56NATO:a. Nuo ovat vähän niinkuin amerikassa sanotaan, "one trick ponies".
Rynnäkkökiväärin patruunan tulisi täyttää mahdollisimman hyvin erilaiset keskenään ristiriitaiset vaatimukset. Ainakin seuraavia tulee mieleen:
Nykyinen US Armyn standardipatruuna eli 5.56NATO kaliiperin M855A1 täyttää aika hyvin nuo vaatimukset.
- Kevyt (paino on aina miinusta)
- Pienikokoinen (mahtuu paljon lippaaseen, mukaan, ja on edullinen)
- Halpa valmistaa
- Tehokas
- Tarkka
- Pienirekyylinen
- Hyvä vaikutus elävään voimaan
- Läpäisee paljon panssaria
- Läpäisee rakenteita
- Yltää pitkälle
- Laakea lentorata
Kun oikea vastaus on etukäteen tiedossa, on tarvittavat kriteerit helppo järkeillä...
Mikään ei ole täydellistä ja jokainen patruuna on kompromissi. Helppo sirpaloituvuus ja esimerkiksi kääntyminen kudoksessa (saippuassa) saadaan helposti aikaan luodin suunnittelulla, jos halutaan. Esimerkiksi aikaisemmin laitetussa kuvassa oli nähtävissä miten jugojen 7.62 -luoti on paljon epästabiilimpi ja heittää läpäisyn aikana nopeammin kuperkeikkaa verrattuna venäläismalliseen ylistabiiliin luotiin. Suomalaisesta luodista ei ole vastaavaa vertailutietoa. Samaten esimerkiksi saksalainen 7.62x51 -luoti oli erittäin helposti sirpaloituva ja aiheuttaa paljon pahempia kudosvammoja kuin amerikkalainen Nato-luoti.
Sirpaloituvuus ei ole pelkästään positiivinen asia sillä se heikentää luodin läpäisyä, lisäksi sirpaloituvuus on tehokasta vain tietyllä nopeusalueella. Helposti sirpaloituva luoti voi hajota ennen aikojaan jo varusteissa ja tuottaa vain matalan kudosvamman. Vähän kestävämpi luoti olisi samalta etäisyydeltä tappava, mutta vähän pidemmältä se ei enää hajoaisikaan ja tuottaisi vähemmän vaarallisia vammoja - M855-luotia on juuri kritisoitu tästä verrattuna M193-luotiin. Luodin stabiliteetti tuo samanlaisia trade-offeja: stabiili luoti on tarkka, mutta epästabiili on tappavampi.
SPIW-ohjelmassa kehitettiin seuraajaa M-16:lle ja siinä kokeiltiin supernopeita mutta hyvin keveitä flechette-luoteja. Niissä tuli kuitenkin yllättävä ongelma - sateessa niillä ei osunut mihinkään. Luoti oli niin kevyt että törmäykset sadepisaroihin heittivät ne väärälle lentoradalle.
Luotivalikoimaa en pidä merkittävänä tekijänä. 7.62 Nato-kalipeeriin on tsiljoona erilaista luotia, silti 99% milspec-patruunoista noudattaa tarkalleen yhtä ja samaa standardia.
Selvästi on nähtävissä että nykyaikana suojavarustus on kehittynyt nopeammin kuin luodit. Nykyään jo terroristeillakin rupeaa olemaan suojavarusteita. .22-kalipeerin luodeista irtoava läpäisy on rajallinen ja jossain vaiheessa on keksittävä jotain, joko uusi kalipeeri tai sitten ase joka ampuu 2-3 laukauksen supernopean purskeen Abakanin tai G11:n tyyliin.